Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Colegiul ‘Carol I’ şi sediul Operei Române din Craiova vor fi modernizate cu fonduri de 98 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării

Publicat

in

Clădirea care adăposteşte corpul central al Colegiului „Carol I” şi Opera Română din Craiova va fi reabilitată şi modernizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Valoarea contractului este de aproape 98 de milioane de lei, iar proiectul ar urma să se desfăşoare în 30 de luni.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a participat, marţi, alături de prim-ministrul Florin Cîţu, la Craiova, la semnarea contractului de finanţare pentru reabilitarea şi consolidarea corpului central al Colegiului Naţional „Carol I” şi a Operei Române. Obiectivul este inclus în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, derulat de Compania Naţională de Investiţii, instituţie sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, potrivit news.ro.

Citește și: Răspuns pentru Clotilde Armand! Institutul prezidat de Emil Constantinescu și-a făcut public raportul de activitate

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Dezvoltării, proiectul vizează lucrări de consolidare astfel încât clădirea să fie mai sigură în cazul unui cutremur. Astfel, se urmăreşte reabilitarea şi consolidarea întregului monument din centrul istoric al municipiului Craiova, inclusiv la nivelul instalaţiilor şi finisajelor, iar elementele decorative, precum componentele arhitecturale, uşile decorative din lemn, vor fi restaurate. Totodată, se vor realiza lucrări de conservare şi restaurare a picturilor, a treptelor şi balustradelor scărilor monumentale din foyerul operei şi din holul de onoare al colegiului, dar şi a mozaicului decorativ.

După finalizarea lucrărilor, destinaţia principală a Corpului central – Colegiul Naţional Carol I va fi aceea de instituţie de învăţământ, urmând ca funcţiunile actuale, cele principale şi cele conexe (spaţii pentru profesori şi administraţie, spaţii tehnice) să se păstreze şi să fie completate cu funcţiunile necesare din punct de vedere tehnic.

La Opera Română din Craiova, se propune redeschiderea accesului publicului la nivelul foaierului, realizarea unor spaţii suplimentare pentru depozitarea decorurilor, îmbunătăţirea acusticii sălii de spectacole şi izolării fonice, modernizarea mecanicii de scenă şi a iluminatului tehnologic, dar şi intervenţii pentru introducerea sistemului de ventilare şi climatizare a sălii de spectacole.

„În prezent, clădirea se află în fază avansată de degradare, fiind folosită numai parţial. Corpul central, cea mai veche şi importantă parte a clădirii, este scoasă din uz din cauza avariilor importante ale structurii de rezistenţă, activităţile Colegiului Naţional Carol I desfăşurându-se în corpurile laterale”, arată sursa citată.

Valoarea contractului este de 97.733.587,88 lei, iar durata estimată de realizare este de 30 de luni, dintre care 6 luni pentru proiectare. Suprafaţa totală desfăşurată a clădirii va fi de 15.393 mp.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Greva din învăţământ continuă: ‘Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas’ / Solicitările protestatarilor

Publicat

in

Greva din învăţământ continuă şi astăzi, potrivit unui anunţ al sindicatelor, nemulţumite că guvernul a venit, ieri, cu aceeaşi ofertă ca şi până acum.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” au transmis un comunicat comun prin care arată că resping oferta Guvernului, iar greva din sistemul de Educație va continua.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cutremur într-o zonă neobișnuită a României

Publicat

in

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter a avut loc luni dimineața, în Arad, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), informează Mediafax.

Potrivit INCDFP, cutremurul s-a produs la ora 06:25 s-a produs în Crișana, Arad.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend