Conecteaza-te cu noi

INFO IMOBILIAR

COD GALBEN PE PIAȚA IMOBILIARĂ DIN ARGEŞ – Casele și apartamentele vor fi și mai scumpe!

Avatar

Publicat

in

Un sondaj realizat la nivelul județului Argeș de Klanar Imobiliare, cea mai puternică agenţie imobiliară din Argeș, arata ca patronii firmelor de constructii argeșene intentionează ca in ultima jumatate a anului 2018 sa apeleze la o nouă creștere a tarifelor cerute clienților, în contextul scumpirii cu circa 30% a materialelor de constructii precum si a cresterii generate de noua legislatie in materie de salarizare care a sporit semnificativ cheltuielile cu salariile angajatilor. “Din discuțiile purtate cu patroni ai unor cunoscute firme de construcţii, reiese clar că prețul la locuințele noi se va scumpi. Ei recomandă celor care vor să-și facă o casă să-și comande de pe acum măcar o parte din materialele necesare și să evite pe cât posibil perioada în care se întorc în țară românii plecați la muncă în străinătate, mai exact luna august. Atunci, furnizorii speculează și scumpesc toate materialele. În prezent, construcția unei locuințe pornește de la 600 euro pe metru pătrat, din care 300 – 400 euro reprezintă costul materialelor”, spune Narcisa Uță, manager Klanar Imobiliare, cea mai puternica agentie imobiliară din Argeș.

De ce se scumpesc locuinţele – Lista completă prezentată de KLANAR IMOBILIARE

Reprezentanta Klanar Imobiliare atrage atentia că, urmare a celor anunţate de constructori, în special pe fondul scumpirii materialelor de construcţii, nu numai casele și apartamentele noi vor fi și mai scumpe, ci şi cele construite în anii anteriori, mai ales în Curtea de Arges unde fondul de locuinţe nu onoreaza cererea tot mai mare! Potrivit datelor, constructorii vor să crească prețurile cu până la 5% pentru că au cheltuieli mai mari cu forță de muncă cu până la 30% după creșterea salariului minim. Și materialele de construcții s-au scumpit tot cu 30 de procente de la începutul anului, după ce comenzile au crescut brusc. “Asta va duce si la scumpirea celorlalte locuinte cu cel putin 2 %” si, în aceste connditii, cei care vor sa isi cumpere sau sa isi construiasca o locuinta noua sa se grabeasca pana in luna august”, spune Narcisa Uță, manager Klanar Imobiliare, cea mai puternica agentie imobiliară din Argeș.

Reprezentantii Klanar Imobiliare prezintă lista completa a actualelor conditii care vor conduce sigur la o scumpire a locuinţelor spre sfârsitul anului 2018:

  1. Programul ”Prima Casă” a intrat în vizorul FMI. Fondul Monetar avertizează că programul reprezintă un risc la adresa stabilității sistemului bancar și recomandă încetinirea programului, precum și impunerea unei noi limitări a gradului de îndatorare;
  2. BNR pregătește limitarea puternică a gradului de îndatorare a populației incepand cu data de 1 iulie 2018, pentru creditele ipotecare și de consum, pentru prima dată după aderarea la UE;
  3. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna mai 2018 la 5,41%, cel mai înalt nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS);
  4. Prețurile materialelor de constructie s-au scumpit cu peste 30%. În ultimele câteva luni am văzut o creștere dramatică a prețurilor pentru materialele de construcție de bază precum cimentul, fierul beton sau chiar tabla. Toate acestea au un pret crescut cu peste 30%. Majorări similare se anunță de-a lungul tuturor tipurilor de materiale, de la finisaje, la instalații. Finisajele se vor scumpi cu aproximativ 20% iar instalațiile și celelalte tipuri de materiale cu 15-20%.
  5. Cresterea salariului minim a dus la o creștere de 25-30% a costului forței de muncă, iar mâna de lucru calificată a devenit o raritate
  6.  ROBOR la 3 luni s-a triplat în 2018 față de 2017. Indicele ROBOR la 3 luni pentru trimestrul II 2018 aferent creditelor de consum în lei se calculează ca medie aritmetică a cotelor zilnice din luna martie, rezultând nivelul de 2,06%. Anul trecut, pentru aceeași perioadă, indicele era de 0,83%, arată datele BNR
  7.  Volatilitate curs leu-euro. Analiștii financiari cred că volatilitatea leului va continua și chiar va fi dublată și de o creștere a dobânzilor, mai exact un euro în jur de 4,7 lei pentru final de an și majorarea dobânzii de politică monetară în primul trimestru din 2018.
  8. Instabilitatea politica se reflecta, din punct de vedere economic, in cresterea ratei inflatiei, in rata de schimb euro/leu, in investitiile publice, in scaderea investitiilor straine. In piata imobiliara efectul este de multe ori acela de amanare a realizarii unor investitii de dezvoltare imobiliara sau de cumparare a unei locuinte;

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Cu sau fără BOOKING, reguli mai dure de impozitare la închirierea camerelor în scop turistic

Avatar

Publicat

in

Începând cu veniturile obținute în acest an, cei care închiriază una sau mai multe camere în scop turistic aplică reguli fiscale noi. Printr-o lege venită la finele lui 2020, Parlamentul a clarificat unele aspecte legate de aceste tipuri de venituri în Codul fiscal și a stabilit, pentru cei care închiriază până la cinci camere anual, că aplicarea normelor de venit este obligatorie, nemaiexistând alternativa folosirii sistemului real (pe venituri realizate efectiv), ceea ce înseamnă că indiferent de valoarea veniturilor pe care le obțin, ei vor fi obligați să plătească la stat impozit și contribuții raportate la normele de venit stabilite de Fisc.

Legea nr. 296/2020 care a modificat Codul fiscal începând din prima zi în acest an a adus completări și prevederi noi și în materia închirierilor făcute de persoanele fizice în scop turistic. 

O primă modificare adusă de noua lege definește mai clar închirierile în scop turistic: „Închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuințele proprietate personală, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislației specifice, reprezintă oferirea posibilității de ședere pentru o perioadă de minimum 24 de ore și maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătorește în scop turistic în afara mediului său obișnuit de viață”.  

O a doua chestiune are impact direct pentru toți cei care închiriază în acest fel camere din locuințe se referă la modul de stabilire a impozitului. Cei care, anual, închiriază cel mult cinci camere folosesc pentru impozitare normele de venit stabilite de Ministerul Economiei – normele de venit nu erau impuse până anul acesta celor care închiriau în acest mod, fiind posibilă folosirea sistemului real de stabilire a venitului net. „(4) Veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între unu și 5 camere inclusiv, în cursul unui an fiscal, se determină pe baza normei anuale de venit. În cazul depășirii numărului de 5 camere de închiriat în cursul aceluiași an fiscal, determinarea venitului se efectuează pe baza normei anuale de venit pentru întregul an fiscal.(5) În cazul depășirii numărului de 5 camere de închiriat în cursul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor determinarea venitului net se realizează în sistem real și se supune impunerii potrivit prevederilor cap. II – Venituri din activități independente”, prevăd, mai exact, noile prevederi din Codul fiscal. Atenție! Acest nou mod de stabilire a venitului la care se aplică impozitul nu se aplică veniturilor obținute în trecut, adică până la 1 ianuarie 2021, ci abia veniturilor obținute din acest an. 

O a treia modificare importantă, mai exact, o prevedere nou-introdusă se referă la faptul că sunt considerate venituri din închirierea în scop turistic a camerelor din locuințele proprietate personală indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea. Chestiunea nu era clarificată până la 1 ianuarie în Codul fiscal.

În situația în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului”, stabilește o altă prevedere nou-introdusă în Codul fiscal. Practic, nu ne mai uităm la cursul lunar.

Depunerea declarației unice pentru veniturile din acest an

O altă chestiune importantă din noua lege e că cei care încep activitatea de închiriere în scop turistic în cursul anului nu mai trebuie să depună declarația unică pentru venitul estimat în maximum 30 de zile.

Cei care trebuie să aplice normele de venit, adică cei care închiriază cel mult cinci camere anual, pot ajuta normele în funcție de când au început să realizeze aceste venituri și de momentul când s-a terminat perioada de închiriere, iar declarația unică o depun până la 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului – practic, pentru veniturile din acest an, cărora li se aplică noile reguli, declarația unică se depune până la 25 mai 2022, moment până la care contribuabilii vor avea, cu certitudine, la dispoziție normele de venit, aduse la cunoștința publicului prin organele fiscale din țară.

Pentru cei care închiriază mai mult de cinci camere anul acesta, declarația unică se depune, de asemenea, până la 25 mai anul viitor. Impozitul datorat de calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Atenție la vânzările de imobile! ANAF vrea să identifice vânzătorii care evită taxele pentru tranzacțiile imobiliare

Avatar

Publicat

in

De

Fiscul are pârghii prin care poate vedea dacă o persoană a încheiat mai multe tranzacții imobiliare într-o perioadă de timp fără să datoreze statului taxe și impozite ca „afacerist”, iar nu ca simplu cetățean. Prin informațiile care sunt necesare încheierii tranzacțiilor la notar, mai exact, și modul în care sunt ele înregistrate în evidențele autorităților.

Principala „problemă” a celor care au multiple tranzacții imobiliare într-o perioadă scurtă de timp e că Fiscul reconsideră acele tranzacții ca fiind făcute în ideea de afacere, iar nu de simple înstrăinări din patrimoniul personal. Așa devine vânzătorul, în ochii Fiscului, din persoană fizică mic afacerist. Consecințele, așa cum le subliniam într-un material recent, sunt suprataxarea, dar și un risc penal deloc neglijabil – a fi considerată persoană impozabilă impune un impozit mai mare de plată, contribuții, toate formalitățile și obligațiile care vin la pachet pentru desfășurarea unor activități economice independente, iar dacă Fiscul face reclasificarea pentru tranzacții mai vechi, dările din urmă, plus accesoriile și riscul penal de evaziune sunt un motiv suficient de serios pentru a impune o analiză mai serioasă, cu specialiști în fiscalitate, a tranzacțiilor făcute cu imobilele respective.

Practica de a încheia fiecare tranzacție la un alt notar, chiar și dacă s-ar face asta pentru că, să zicem, imobilele sunt în localități diferite, nu folosește la ascunderea numărului real al tranzacțiilor – ANAF tot le va identifica ușor ca fiind făcute de aceeași persoană. Pe tema tranzacțiilor imobiliare și implicațiilor fiscale ale acestora au discutat mai multe specialiști în fiscalitate și un notar public în cadrul celei mai recente conferințe de specialitate organizate de avocatnet.ro.

Deci dacă e să ne gândim la posibile instrumente de control pe care le are ANAF, apropo și de ce discutam mai devreme, cum ar putea ANAF să se sesizeze pentru a face acea analiză de risc, ne-am raporta clar la informațiile incluse de notarii publici în declarațiile informative, (…) se depun semestrial și înregistrările persoanelor fizice în scopuri de TVA. 

Având în vedere că declarațiile depuse de notari, din câte am sesizat, sunt făcute pe CNP-ul fiecărui beneficiar de venit – ce aș vrea să menționez este că și dacă tranzacțiile se fac prin intermediul mai multor notari, acestea se centralizează la nivelul ANAF pe CNP și, în consecință, ar putea fi o pârghie facilă de a identifica tranzacțiile pe care le efectuează o persoană fizică. Și în acest sens aș da un exemplu. 

Cred că, în 2018, anumite administrații financiare teritoriale au transmis comunicări persoanelor fizice prin care îi informau că, potrivit evidențelor ANAF, au înregistrat tranzacții din transferul de proprietăți imobiliare din patrimoniul personal într-o anumită perioadă de timp și le ofereau informații privind obligațiile pe care le au acele persoane fizice cu privire la veniturile obținute din activități independente”, potrivit Stelei Andrei – Partener Asociat, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale – EY România.

De asemenea, Fiscul poate consulta oricând situația de la Cartea Funciară, unde sunt trecute informațiile referitoare la tranzacțiile cu imobile.

Toate tranzacțiile se înregistrează pentru publicitate în cartea funciară bineînțeles, iar de zece ani de zile de când principiul Cărții Funciare s-a schimbat din evidența pe proprietate în evidența pe proprietate și proprietar, se solicită CNP-ul element de înregistrare sau CUI-ul despre care vorbeam mai devreme în Cartea Funciară a proprietarului. Deci această evidență pe imobile, oricine a avut de-a face cu cartea funciară, orice persoană în ultimii 10 ani a fost înregistrată pe CNP cu privire la toate proprietățile deținute. Și sigur că probabil tendința este de unificare măcar la nivelul accesului între instituții al acestor registre, deci evidența există”, a completat Radu Berevoianu, notar public – Societatea Profesională Notarială Berevoianu și Asociații.

Dacă transferul proprietății se face din patrimoniul „afacerii”, unde vorbim de activități independente desfășurate cu scop economic, atunci persoana fizică trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului ca PFA, e obligată să țină contabilitatea, dar are și dreptul de a deduce anumite cheltuieli, chestiune care nu e valabilă pentru persoanele fizice obișnuite, trebuie să declare veniturile la Fisc și să plătească (prin declarația unică) impozitul de 10% (nu există niciun plafon de neimpozabilitate aici, iar cota de impunere este mult mai mare) și contribuțiile sociale obligatorii (pensii și sănătate).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend