Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Coasta de Fildeş speră să cucerească piaţa americană de nuci caju

Publicat

in

Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial de nuci caju, vrea să schimbe situaţia actuală în care nucile sale sunt procesate în Asia după care sunt exportate în SUA, astfel încât să proceseze local o parte mai mare din propria sa recoltă şi să o exporte pe uriaşa piaţă americană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Dacă în prezent doar 10% din producţia anuală de nuci caju este procesată local, producătorii din Coasta de Fildeş şi-au propus ca în 2025 proporţia să ajungă la 50%, a declarat directorul organismului Cotton-Cashew Council (CCA), Adama Coulibaly.

Însă creşterea cantităţii de nuci procesate local va însemna dispariţia relaţiilor tradiţionale de export, conform cărora majoritatea nucilor caju produse în Coasta de Fildeş sunt trimise spre procesare în Vietnam şi India.

Citește și: DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump`…

Până acum, în conformitate cu un “comerţ triunghiular”, de procesarea nucilor caju din Coasta de Fildeş se ocupau muncitorii din Vietnam şi India iar ulterior nucile erau exportate în SUA la preţuri exorbitante, susţine Losseni Kone, preşedintele Ivory Cashew, o companie americană specializată în tranzacţiile cu nuci caju. “Piaţa americană reprezintă 40% din piaţa mondială însă importurile de nuci caju din Coasta de Fildeş reprezintă doar un procent din importurile totale”, precizează Losseni Kone.

Perspectivele de afaceri în SUA sunt încurajatoare dar, mai întâi, Coasta de Fildeş trebuie să treacă prin toate etapele preliminare.

“Nu există motive de îngrijorare cu privire la piaţa nucilor caju din SUA. Iubim acest produs. Nucile caju din Coasta de Fildeş sunt cele mai bune” spune Bob Bauer, preşedintele Association of Food Industries (AFI), care a promis că îi va ajuta pe producătorii de nuci caju din Coasta de Fildeş.

Prioritatea numărul unu este aducerea activităţilor locale de procesare a nucilor din Coasta de Fildeş în linie cu standardele privind siguranţa produselor alimentare din SUA şi cele internaţionale. “Certificarea este vitală pentru a dobândi acces pe piaţa americană. Odată ce ai dobândit acces pe piaţa americană poţi vinde oricui, pentru că avem cele mai bune standarde internaţionale”, spune Losseni Kone.

Un prim lot de 15 unităţi de procesare din Coasta de Fildeş sunt în proces de certificare potrivit normelor US Food Safety Modernisation Act (FSMA). Personalul acestor unităţi va beneficia de un curs de pregătire susţinut de experţi americani cu privire la reglementările şi cerinţele pentru importurile de alimente.

În acest an, cei aproximativ 250.000 de producători de nuci caju din Coasta de Fildeş ar urma să vândă 900.000 de tone de nuci neprocesate. Jucătorii din industrie subliniază că cea mai mare recoltă din ultimii cinci ani se datorează cumpărătorilor care au menţinut preţurile fixe plătite cultivatorilor.

Însă producţia mai mare trebuie însoţită şi de procesarea locală, subliniază Adama Coulibaly, “pentru că valoarea adăugată este dată de procesare”.

În total, Africa furnizează mai mult de jumătate din recolta mondială de nuci caju dar procesează doar 10% din recolta mondială. În aceste condiţii, ţările producătoare “reţin doar o mică parte din valoarea creată de-a lungul traseului de la fermă la magazin” subliniază oficialul ONU, Miho Shirotori. Potrivit acestuia, “fermierii, exportatorii şi muncitorii africani ratează foarte multe oportunităţi”.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Ultimă oră! Rareș Bogdan: Mă opun introducerii carantinei!

Publicat

in

De

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a anunțat, marți, că se opune introducerii unei posibile carantinări a întregii populații.

Rareș Bogdan a precizat că niciun guvern pe lumea asta nu-și mai permite să introducă carantina.

Mai mult, el a adăugat că se opune la această idee, pentru că, prin aceasta, s-ar opri motoarele economiei românești.

Nimeni, niciun guvern pe lumea asta, nu-și mai permite să introducă carantina. Mă opun la această la idee, pentru că va opri economia.

Le recomand românilor să se vaccineze. În Brașov, spre exemplu, sunt ocupate toate paturile ATI”, a afirmat Rareș Bogdan, marți seara, la B1 TV.

Totodată, Rareș Bogdan a precizat că o declarație de astăzi, făcută de premierul Florin Cîțu, a trecut neobservată, anume că Ministerul Sănății nu s-a pregătit pentru valul 4 Delta.

„Astăzi, premierul a fost extrem de decent în declarațiile pe care le-a dat, dar care a trecut neobservată.

Ministerul Sănătății nu s-a pregătit pentru ceea ce urmează, pentru acest val înfiorător al variantei Delta. Cei care trebuiau să se ocupe era Ministerul”, a completat Rareș Bogdan.

Vezi și EXCLUSIV Noi informații în cazul luptătorului de la Trupele Speciale care acuză că a fost executat de cei pe care îi pregătea: Marcel Vela și Traian Berbeceanu au intervenit în favoarea sa

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

De la ‘Man of Steel’ la ‘Doamna de fier’: Amenințat cu demiterea de o supermajoritate parlamentară, Cîțu ‘lovește’ cu un citat

Publicat

in

De

Conform declarațiilor adversarilor politici de la PSD, AUR și USR PLUS, Guvernul Cîțu are zilele numărate. Cele trei partide au un număr de 284 de mandate din totatul de 465 din Parlament. Situația tensionată în care se află PNL s-a simțit și la conferința de presă de după ședința de marți, când Florin Cîțu a plecat subit din fața reporterilor care îl asaltau cu întrebări.

Până la așteptata regrupare și contraatacul politico-mediatic, premierul Cîțu își reafirmă poziția inflexibilă, printr-un citat din fostul premier britanic Margaret Thatcher, supranumită „Doamna de fier”.

„If you set out to be liked, you would be prepared to compromise on anything at any time, and you would achieve nothing.” („Dacă ți-ai propune să fii simpatizat, ai fi pregătit să faci compromisuri cu privire la orice, în orice moment, și nu ai realiza nimic.”, trad.) – este citatul folosit de Florin Cîțu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend