Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Coaliţia guvernamentală olandeză, divizată de ideea unui plan Marshall european

Avatar

Publicat

in

Liderii a două din cele patru partide care formează coaliţia guvernamentală olandeză, respectiv formaţiunea progresistă D66 şi Uniunea Creştină, au cerut marţi acordarea unui ajutor european masiv ţărilor din sudul Europei grav afectate de pandemia de coronavirus şi au susţinut ca acest lucru să se facă printr-un fel de ”plan Marshall”, cum a fost numit un astfel de plan de guvernul spaniol, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Această poziţie vine însă în conflict cu cea exprimată de ceilalţi doi parteneri de coaliţie, şi anume creştin-democraţii şi liberalii premierului Mark Rutte.

”Avem nevoie de un nou ”plan Marshall” pentru sudul Europei, pentru că sunt devastaţi. Italia este o adevărată dramă. Acest pământ este în ruine. În ce mă priveşte, primul mesaj ar trebui să fie: vă vom ajuta”, a declarat liderul Uniunii Creştine olandeze, Gert-Jan Segers.

La rândul său, liderul formaţiunii D66, Rob Jetten, a remarcat într-un mesaj pe Twitter că ”Olanda s-a îmbogăţit datorită Uniunii Europene”, dar acum ”sunt în joc locurile de muncă şi salariile în toată Europa”. ”Nu-i putem lăsa pe prietenii noştri să se înece. Doar împreună putem ieşi din asta”, a apreciat liderul progresiştilor olandezi. D66 şi Uniunea Creştină fac parte din coaliţia guvernamentală, dar nu au portofolii în executiv.

În acest timp, ministrul olandez de finanţe, creştin-democratul Wopke Hoekstra, a admis că nu a manifestat ”suficientă empatie” faţă de ţările din sudul Europei, dar şi-a reafirmat opoziţia faţă de emiterea unor coronabonduri cerute de acestea din urmă.

CITEȘTE ȘI: Tipul de haine pe care coronavirusul REZISTĂ cel mai mult/ STUDIU

Premierii spaniol şi italian, Pedro Sanchez şi Giuseppe Conte, au blocat joi, la summitul UE desfăşurat prin teleconferinţă, un acord european privind măsurile economice europene în faţa crizei provocate de pandemia COVID-19, ei cerând măsuri economice mai hotărâte în favoarea ţărilor lor.

La acest summit, ţările nordice, în frunte cu Germania şi Olanda, au respins solicitarea formulată de un grup de nouă state (Franţa, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Slovenia şi Portugalia) privind crearea de “coronabonduri”, obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie.

“A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru”, a explicat premierul olandez Mark Rutte, problema mutualizării datoriilor fiind un vechi subiect de divergenţă între statele zonei euro din sud şi cele din nord, acestea din urmă acuzându-le pe primele pentru lipsa de rigoare bugetară.

În urma eşecului acestui summit, liderii celor 27 de state membre ale UE au decis să acorde două săptămâni miniştrilor de finanţe din zona euro pentru ca aceştia să prezinte un răspuns economic comun la criza provocată de pandemia COVID-19.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Eurostat CONFIRMĂ, românii o duc tot mai GREU: România rămâne CAMPIOANĂ în UE la creșterea inflației

Avatar

Publicat

in

De

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas stabilă la minus 0,3% în decembrie, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat de la 0,2% la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca şi în octombrie şi noiembrie, Polonia, Ungaria, Cehia şi România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), conform Agerpres.

Citește și: FOTO Testările psihologice din Poliție, O GLUMĂ: Un polițist din IPJ Vaslui s-a fotogafiat în lenjerie de damă

Comparativ cu situaţia din noiembrie, rata anuală a inflaţiei în decembrie a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în opt şi a crescut în zece ţări membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor până la 1,8% în decembrie, de la 1,7% în noiembrie. În decembrie 2019, rata anuală a inflaţiei în România era de 4%.

Citește și: FOTO Testările psihologice din Poliție, O GLUMĂ: Un polițist din IPJ Vaslui s-a fotogafiat în lenjerie de damă

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,4%), Ungaria (2,8%), Cehia (2,4%) şi România (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,4%), Slovenia (minus 1,2%) şi Irlanda (minus 1%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor în decembrie l-au avut serviciile (cu preţuri în urcare cu 0,30 puncte procentuale) şi alimentele, băuturile alcoolice şi ţigările (plus 0,25 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,68 puncte procentuale din avansul inflaţiei.

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 0,4% în decembrie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a menţinut la 0,2%.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vaticanul a început vaccinarea persoanelor fără adăpost la Roma

Avatar

Publicat

in

De

Vaticanul a început miercuri să vaccineze gratuit împotriva COVID-19 persoane fără adăpost din Roma, relatează Reuters., potrivit AGERPRES.

Vaccinările au avut loc în atriul Sălii Audienţelor Pontificale, uriaşul auditoriu unde au loc audienţele generale săptămânale ale papei dar care a rămas în mare parte nefolosit din cauza pandemiei de coronavirus.

Acţiunea s-a desfăşurat sub supravegherea cardinalul polonez Konrad Krajewski, în vârstă de 57 de ani, care se ocupă de acţiunile de caritate ale papei Francisc şi deţine titlul de elemozinier apostolic. La cererea papei, el a înfiinţat o clinică şi alte facilităţi pentru persoanele fără adăpost lângă Piaţa Sf. Petru din Roma. Krajewski este, de asemenea, foarte activ în interacţiunea cu organizaţii de caritate italiene care ajută persoane nevoiaşe şi fără adăpost în toată Italia.

Citește și: Comisia Europeană a decis: Vaccinarea rămâne voluntară şi nu vor fi limitări de drepturi pentru cei care o refuză

Circa 25 de persoane fără adăpost au primit prima doză de vaccin şi mai multe grupuri vor fi vaccinate în zilele următoare, se arată într-un comunicat.

Săptămâna trecută, papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, şi fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea, în vârstă de 93 de ani, au fost vaccinaţi în cadrul programului de inoculare de la Vatican.

Papa Francisc a declarat într-un interviu televizat la începutul acestei luni că toată lumea ar trebui să se vaccineze.

”Este o alegere etică pentru că te joci cu sănătatea ta, cu viaţa ta, dar şi cu vieţile celorlalţi”, a declarat suveranul pontif pentru postul italian de televiziune Canale 5.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend