Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Coaliţia guvernamentală olandeză, divizată de ideea unui plan Marshall european

Publicat

in

Liderii a două din cele patru partide care formează coaliţia guvernamentală olandeză, respectiv formaţiunea progresistă D66 şi Uniunea Creştină, au cerut marţi acordarea unui ajutor european masiv ţărilor din sudul Europei grav afectate de pandemia de coronavirus şi au susţinut ca acest lucru să se facă printr-un fel de ”plan Marshall”, cum a fost numit un astfel de plan de guvernul spaniol, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Această poziţie vine însă în conflict cu cea exprimată de ceilalţi doi parteneri de coaliţie, şi anume creştin-democraţii şi liberalii premierului Mark Rutte.

”Avem nevoie de un nou ”plan Marshall” pentru sudul Europei, pentru că sunt devastaţi. Italia este o adevărată dramă. Acest pământ este în ruine. În ce mă priveşte, primul mesaj ar trebui să fie: vă vom ajuta”, a declarat liderul Uniunii Creştine olandeze, Gert-Jan Segers.

La rândul său, liderul formaţiunii D66, Rob Jetten, a remarcat într-un mesaj pe Twitter că ”Olanda s-a îmbogăţit datorită Uniunii Europene”, dar acum ”sunt în joc locurile de muncă şi salariile în toată Europa”. ”Nu-i putem lăsa pe prietenii noştri să se înece. Doar împreună putem ieşi din asta”, a apreciat liderul progresiştilor olandezi. D66 şi Uniunea Creştină fac parte din coaliţia guvernamentală, dar nu au portofolii în executiv.

În acest timp, ministrul olandez de finanţe, creştin-democratul Wopke Hoekstra, a admis că nu a manifestat ”suficientă empatie” faţă de ţările din sudul Europei, dar şi-a reafirmat opoziţia faţă de emiterea unor coronabonduri cerute de acestea din urmă.

CITEȘTE ȘI: Tipul de haine pe care coronavirusul REZISTĂ cel mai mult/ STUDIU

Premierii spaniol şi italian, Pedro Sanchez şi Giuseppe Conte, au blocat joi, la summitul UE desfăşurat prin teleconferinţă, un acord european privind măsurile economice europene în faţa crizei provocate de pandemia COVID-19, ei cerând măsuri economice mai hotărâte în favoarea ţărilor lor.

La acest summit, ţările nordice, în frunte cu Germania şi Olanda, au respins solicitarea formulată de un grup de nouă state (Franţa, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Slovenia şi Portugalia) privind crearea de „coronabonduri”, obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie.

„A emite eurobonduri înseamnă a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru”, a explicat premierul olandez Mark Rutte, problema mutualizării datoriilor fiind un vechi subiect de divergenţă între statele zonei euro din sud şi cele din nord, acestea din urmă acuzându-le pe primele pentru lipsa de rigoare bugetară.

În urma eşecului acestui summit, liderii celor 27 de state membre ale UE au decis să acorde două săptămâni miniştrilor de finanţe din zona euro pentru ca aceştia să prezinte un răspuns economic comun la criza provocată de pandemia COVID-19.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Voluntarii CMN au oferit ajutoare alimentare în opt localități din județele Dolj, Gorj și Mehedinți

Publicat

in

De

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, ajutați de Jandarmeria Română, au oferit sâmbătă produse alimentare de strictă necesitate unor familii nevoiașe din opt localități din județele Dolj, Gorj și Mehedinți, notează Basilica.ro.

Este vorba despre localităţile Ocolna și Castranova din județul Dolj, Pinoasa, Câlceşti, Vârț și Ratez din județul Gorj și Schela Nouă și Fântâna Domnească din județul Mehedinți.

Au fost împărțite peste 150 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă. Ajutorul s-a îndreptat către persoanele vulnerabile precum cele cu dizabilități, bătrânilor singuri, familiilor nevoiașe cu mulți copii și familiilor unde adulții și-au pierdut locurile de muncă.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a declarat: „Am sprijinit și am adus bucurie în aceste comunități! Voluntarii sprijină satul românesc, mediul rural și aduc un mesaj de încurajare, arătând că nu degeaba această catedrală se numește Catedrala Națională”.

„Până în prezent, de la începutul restricțiilor cauzate de pandemia de Covid-19, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au vizitat și ajutat 94 de localități din 16 județe ale României, precum: Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Argeș, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea, Mehedinți, Dolj și Gorj. De altfel, acțiunile vor continuă permanent pe timpul stării de alertă, dar și după aceea”.

„Valoarea aproximativă a unui pachet oferit de voluntari este de 75 de lei. Până în prezent, au fost sprijinite material și moral 1910 familii din satele românești aflate în dificultate, valoarea ajutorului acordat în total este de 143.250 lei”, a precizat Dănuţ Prună.

Selecția beneficiarilor Campaniei „Caravana Bucuriei” a fost efectuată, ca de obicei, de preoții parohi din localitățile vizitate de voluntari. De asemenea, preoții au însoțit voluntarii și jandarmii la locuintele oamenilor care au primit ajutoarele.

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului Daniel și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Vești pentru români! Ce se întâmplă cu prețul gazelor începând cu 1 iulie

Publicat

in

De

Înceoând cu 1 iulie 2020, piața gazelor naturale se va liberaliza de la 1 iulie 2020 ceea ce înseamnă că prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă.

În aceste condiții, clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu orice furnizor de gaze dintre cei licențiați de către ANRE și care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

– acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;

– solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;

– selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

ANRE pune la dispoziția consumatorilor și un comparator de prețuri care vine în ajutorul celor care trebuie să își înnoiască aceste contracte.

„Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, este o aplicație disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/infoconsumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau care poate fi descărcată pe dispozitivele mobile din magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

ANRE spune că procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu şi gratuit, acesta nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client.

Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale trebuie să primească de la furnizorul lor actual, inclusiv în luna iunie, o ofertă cu preţul propus.

Ofertele trebuie analizate atent, comparativ cu preţul reglementat plătit în prezent, precum şi cu alte oferte ale furnizorului actual sau ale altor furnizori de gaze naturale, clientul având libertatea de a alege oferta care li se potrivește cel mai bine.

Dacă un client casnic nu va încheia un contract până pe 30 iunie, compania la care era deha abonată va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate, spune ANRE.

Important de menționat este faptul că în acest caz furnizorul nu va avea voie să practice alte prețuri decât cele menționate în ofertele prezentate în lunile mai și iunie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend