Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Claudiu Năsui face comparație între oamenii aduși de USR și cei numiți de PNL: au revenit la activul de partid

Publicat

in

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține că în perioada cât a făcut parte din Guvern a adus specialiști, oameni care au studii la facultăți importante din străinătate. Aceștia i-au înlocuit pe oamenii de partid ai celor de la PNL, dar acum, după ieșirea USR-PLUS de la guvernare se revine la activul de partid.

”Ce oameni am găsit în conducerea companiilor și cu ce oameni i-am schimbat?

În mandatul USR-PLUS a început reforma companiilor de stat. Nu am apucat să scriu de asta pe cât mi-aș fi dorit în timpul ministeriatului, dar, pentru prima dată toate consiliile de administrație a fost desemnate pe bază de competență. Tot pentru prima dată desemnările conducerilor s-au făcut transparent, deschis și comunicare publică.

În aceste companii au ajuns oameni profesioniști, care au demonstrat deja în mediul privat și s-au preocupat pe bune de aceste companii. Treizeci de ani prioritatea politicienilor a fost să căpușeze aceste companii. Combinația de corupție și dezinteres a dus aceste companii în sapă de lemn. Cu pierderi constante și datorii colosale.

Azi vă scriu despre societatea Romaero, o companie de stat. De cel puțin 10 ani este pe pierderi și cu datorii mari, de peste 600 milioane de lei. An de an înregistrează datorii mari către bugetul de stat, bănci și furnizori, generând noi blocaje în activitate. În ultimii ani, cifra de afaceri abia a depășit cheltuielile salariale.

Echipa pe care am adus-o noi la conducerea Romaero a fost aleasă special pentru a face restructurarea de care compania are nevoie. Punem în oglindă să vedeți ce oameni am găsit și ce oameni am adus.

1. Doamna Aurora-Speranța Munteanu (https://cutt.ly/Munteanu), senior partner KPMG în domeniul restructurării și reorganizării companiilor, cu o experiență de 30 de ani și studii la Sheffield University și Harvard Business School, și membru fondator al Turnaround Management Association Romania.

Doamna Munteanu l-a înlocuit pe domnul Viorel Dan Dobra (https://cutt.ly/Dobra), funcționar public cu statut special, fost angajat în diferite companii de stat și fost consilier chiar în ministerul economiei.

2. Domnul Daniel-Cătălin Timofei (https://cutt.ly/Timofei), un CEO cu o experiență de 30 de ani în conducerea și restructurarea companiilor, absolvent al Michigan State University și cu masterat în inginerie spațială, și membru al Turnaround Management Association Romania.

Domnul Timofei l-a înlocuit pe domnul Teodor Iulian Gheorghe (https://cutt.ly/Gheorghe), funcționar public în ministerul afacerilor interne, fost director de cabinet în guvernul USL-Ponta, numit sistematic în CA-uri din portofoliul ministerului pe parcursul anilor.

3. Domnul Csaba Gergely-Varga (https://cutt.ly/Gergely), specialist în resurse umane cu focus pe diagnoză operațională și schimbare organizațională, cu o experiență de 20 de ani în companii importante din domeniile bancare, IT sau inginerie.

Domnul Gergely-Varga o înlocuiește pe doamna Doina Variu (https://cutt.ly/Variu), funcționar public în ministerul economiei, transferată în ministerul energiei anul acesta.

4. Doamna Cornelia Năstase (https://cutt.ly/Nastase), specialistă în domeniul auditului financiar, consultant fiscal și expert contabil judiciar, certificată ACCA și membru al Camerei Consultanților Fiscali și ai Autorității de Supraveghere a Activității de Audit din România.

Doamna Năstase l-a înlocuit pe domnul Alexie-Cotan (https://cutt.ly/Cotan), funcționar public în ministerul economiei.

Le mulțumesc acestor persoane deosebite pentru implicarea directă în modernizarea statului român. Nu aveau nevoie de bătaie de cap în plus și nici de un job, ci au avut dorința de a face bine aceste companii pe care vechea clasă politică le-a transformat în găuri negre.

Din păcate, zilele acestea toate aceste companii de stat se pare că revin „la normal”. Normalul acela de stat capturat de active de partid și de grupuri de interese. Oare chiar asta ne dorim pentru România?”, scrie Claudiu Năsui.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Pentru orice eventualitate: Rusia a dus transportoare blindate la granița cu Georgia

Publicat

in

De

La punctul de control Verhni Lars, de la granița dintre Rusia și Georgia, au fost observate transportare blindate ale trupelor ruse. Serviciul Federal de Securitate, FSB, a anunţat că acestea au fost desfăşurate „pentru orice eventualitate”, scrie Meduza, potrivit Rador.

Bloggerul Nikolai Levşiţ, citând declaraţiile martorilor oculari, a anunţat desfășurarea de forţe la punctul de control Verhni Lars, dar această informație nu a fost confirmată. Ulterior, Serviciul de frontieră al FSB a declarat pentru Agenţia de presă RBC că transportoarele blindate reprezintă „în linii mari, o rezervă pentru cazul în care rezerviștii vor să treacă prin punctul de control și să părăsească țara fără a îndeplini nicio formalitate la frontieră”.

FSB a mai adăugat că „nu vor fi înființate noi puncte de control”, iar punctul de control Verhni Lars „funcționează ca de obicei”, fără restricții de călătorie pentru bărbații încadraţi în vârsta mobilizării.

Postul rus de TV Dojdi a difuzat imagini cu trupele ruse care au ajuns la granița dintre Georgia şi Rusia. Militarii ruși au ajuns la punctul de control Verhni Lars de la granița cu Georgia, unde mii de cetăţeni ruși încearcă să părăsească țara, relatează bloggerul Nikolai Levşiţ.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bătălia din Sudul Ucrainei se transformă într-un adevărat carnagiu. Ambele părți bombardează violent cu artilerie grea: Este groaznic

Publicat

in

De

În regiunea Herson, bombardamentele de artilerie sunt atât de intense încât soldații rareori trebuie să tragă cu mitraliera, scrie New York Times.

Ofensiva armatei ucrainene în sud a fost una dintre cele mai așteptate operațiuni militare din timpul verii. Oficialii de la Kiev vorbesc de săptămâni întregi despre pregătirea acesteia și despre intenția de a împinge armata rusă din regiunea importantă strategic de pe coasta de sud, sporind încrederea cetățenilor săi. Ucraina a încercat, de asemenea, să demonstreze aliaților săi că este capabilă să folosească eficient armele occidentale.

Înaintarea a continuat chiar și după ce armata ucraineană a obținut un succes semnificativ în regiunea Harkov din nord-est. Ucraina, deși încet, recâștigă controlul asupra teritoriilor sudice. Din această cauză, Vladimir Putin a fost atât de îngrijorat de posibilitatea unei înfrângeri umilitoare, încât i-a refuzat pe comandanții săi, care i-au cerut permisiunea de a se retrage din Herson, spun oficialii americani.

Cea mai teribilă bătălie

Dar, în general, situația din sud este foarte diferită de cea din regiunea Harkov. Interviurile cu zeci de comandanți, soldați de rând, medici, primari și locuitori obișnuiți ai regiunii care au fugit recent din zona de război indică faptul că acolo se desfășoară o campanie foarte dificilă și costisitoare.

„Bătăliile sunt brutale, epuizante, sunt multe victime. Poate că aceasta este cea mai teribilă bătălie din Ucraina dintre cele care s-au desfășurat până acum”, scrie New York Times .

Forțele ruse sunt bine înrădăcinate în sud. Și acum Kremlinul încearcă să-și înregistreze cuceririle cu ajutorul așa-ziselor „referendumuri” din teritoriile ocupate pentru a le anexa. Oficialii ucraineni spun că nu au avut de ales decât să lanseze un atac. Sudul trebuie eliberat înainte ca ploile din octombrie să transforme drumurile într-o mlaștină de netrecut. Kievul trebuie, de asemenea, să arate lumii că este capabil să-i alunge pe ruși de pe teritoriul său, mai ales înainte ca iarna să înceapă să testeze hotărârea aliaților săi. Guvernul ucrainean nu dezvăluie de obicei date despre pierderi. Dar soldații și comandanții intervievați de New York Times săptămâna trecută spun că sunt „mari” .

Ei povestesc despre acțiuni ofensive la scară largă, în timpul cărora tancurile și vehiculele blindate ucrainene au fost atacate fără milă de artileria rusă și de minele rusești din câmpuri deschise. Un soldat ucrainean a spus că în timpul unei ofensive recente, „au pierdut 50 de oameni în două ore”. În altă parte, a adăugat el, „sute” de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți încercând să elibereze doar un sat. Și acest sat este încă sub controlul armatei ruse.

În sud, armata rusă a construit fortificații puternice. Șanțuri zigzag de-a lungul canalelor de irigare. Rușii au construit buncăre și chiar tranșee pentru tancuri, acoperite cu plăci de beton, în spatele cărora vehiculele blindate pot trage mai în siguranță. Este foarte greu să distrugi astfel de poziții.

Moartea vine de la mare distanță

Rusia se luptă să mențină controlul asupra acestei părți a sudului Ucrainei, deoarece este poarta de intrare în Crimeea, care a fost anexată în 2014. Aici se află și căile navigabile critice și instalațiile energetice, cum ar fi Centrala nucleară Zaporojie. În ciuda mizei mari, rareori apar confruntări directe între armata Ucrainei și Rusia. Fiecare soldat ucrainean de pe frontul de sud poartă o mitralieră, dar puțini dintre ei au tras cu această armă. Moartea aici vine de la mare distanță. Este nediscriminatorie. Când vin obuzele de artilerie, tinerii se ghemuiesc pe pământ, acoperindu-și urechile cu mâinile și se întind cu gura deschisă pentru a lăsa unda de șoc să treacă prin trup.

„Acesta este un război complet diferit. Atacăm rușii, dar trebuie să plătim scump pentru asta”, a spus medicul Irina Vereșciaghina, care lucrează lângă linia frontului.

Ea a spus că dintre sutele de răniți pe care i-a tratat, nu a văzut niciodată niciunul cu o rană împușcată.

„Mulți oameni sunt pulverizați. Uneori din ei rămân doar bucăți”, a spus medicul, uitându-se în pământ.

Rușii au avut timp să se pregătească

În parte, puternica rezistență rusă din sud se datorează faptului că Ucraina a lansat o campanie de informare foarte eficientă cu privire la contraofensiva sa. Semnalele erau atât de convingătoare încât rușii au transferat în grabă tancuri, artilerie și mii de soldați, inclusiv cele mai bune unități, de la nord-est pe frontul de sud. Din această cauză, regiunea Harkov a devenit complet neprotejată. Așadar, armata Ucrainei a reușit să-și elibereze rapid aproape toate localitățile acolo. Dar acum sudul este ținut de zeci de mii de soldați ruși bine înarmați. În plus, atacul este întotdeauna mult mai dificil decât apărarea pozițiilor fortificate. Mai ales dacă inamicul știe bine din ce parte va veni atacatorul. Toate acestea îi încurcă pe unii soldați ucraineni de pe linia frontului.

„Problema este că avansăm fără pregătire de artilerie, fără să le suprimăm pozițiile de foc”, a spus comandantul unității de voluntari Igor Kozub.

Potrivit acestuia, armata ucraineană suferă „pierderi grele” pentru că „nu avem suficientă muniție”. El a cerut SUA să trimită mai multă.

„Toate aceste atacuri eroice costă mult sânge. Este groaznic”, a adăugat comandantul.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional „Sud” apără strategia ucraineană în regiunea Herson.

„Faptul că inamicul are un avantaj în artilerie nu determină rezultatul. În istorie, au existat cazuri unice de bătălii în care calitatea a fost factorul determinant, nu numărul de arme”, a spus șeful departamentului de comunicare al Comandamentului Operațional „Sud” Natalia Humeniuk.

Ea nu a menționat numărul victimelor ucrainene. Cu toate acestea, președintele Volodimir Zelenski a spus recent că Ucraina pierde aproximativ 50 de soldați în fiecare zi. Bătălia pentru sud este foarte diferită de ofensiva fulger ucraineană din regiunea Harkov, pentru care armata rusă nu era pregătită. Armata ucraineană a eliberat până acum un teritoriu de 10 ori mai mic decât cel din nord-est. Dar comandanții știau că bătălia va fi foarte grea. Strategia prevedea distrugerea liniilor de aprovizionare rusești prin distrugerea podurilor și drumurilor, sufocând treptat capacitatea Rusiei de a-și aproviziona trupele cu alimente, combustibil și muniție. Un fost soldat american care servește într-o unitate ucraineană din regiunea Nikolaev a spus că smulgerea unui sat de la forțele ruse, care în urmă cu doar câteva luni știau că vor fi atacate, a fost o faptă de vitejie.

„Poate părea o muncă grea și obositoare. Dar pentru noi acesta este un progres”, a spus soldatul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend