Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

CJUE: Salariaților trebuie să li se plătească zilele de concediu de odihnă neefectuate chiar dacă n-au cerut concediu

Avatar

Publicat

in

Un lucrător care nu a fost în măsură, din motive independente de voința sa, să-și ceară concediul de odihnă plătit înainte de încetarea raportului de muncă tot are dreptul la compensarea în bani a zilelor de concediu neluate, a decis azi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Practic, compensarea în bani a concediului neefectuat poate fi refuzată doar dacă angajatorul demonstrează că salariatul a evitat intenționat să-și ia zilele libere la care avea dreptul.

„Curtea de Justiție declară că dreptul Uniunii se opune ca un lucrător să își piardă în mod automat zilele de concediu anual plătit la care avea dreptul în temeiul dreptului Uniunii, precum și, în mod corelativ, dreptul la o indemnizație financiară în temeiul acestui concediu neefectuat, doar pentru faptul că nu a solicitat concediu înaintea încetării raportului de muncă (sau în perioada de referință)”, scrie în documentul de presă.

Cu alte cuvinte, dreptul la concediu plătit nu se poate stingela expirarea raportului de muncă, chiar dacă angajatul nu şi-a epuizat zilele de concediu până la acel moment.

Aşadar, un angajat care nu a putut, din motive independente de voința sa, să-și exercite dreptul la concediul anual plătit înainte de încetarea raportului de muncă are dreptul la o indemnizație financiară.

„Aceste drepturi nu se pot stinge decât dacă lucrătorului i s-a oferit efectiv posibilitatea de către angajator, în special printr-o informare corespunzătoare din partea acestuia din urmă, de a efectua zilele de concediu în cauză în timp util, aspect care trebuie dovedit de angajator”, este subliniat în comunicat.

În România, firmele pot compensa în bani perioada de concediu de odihnă neefectuat de salariați numai atunci când încetează contractul individual de muncă. Despre cum se pot lua zilele de concediu rămase din anii anteriori puteţi afla mai multe în  acest material.

Atenție! Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru toate instanțele țărilor din Uniunea Europeană care se pot confrunta cu cazuri asemănătoare, deci și pentru instanțele judecătorești din România.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate

NATIONAL

Mijlocaşul Ivan Rakitic, finalist al Cupei Mondiale din 2018, a anunţat că se retrage din naţionala Croaţiei

Avatar

Publicat

in

De

Mijlocaşul Ivan Rakitic, finalist al Cupei Mondiale din 2018, a anunţat, luni, că se retrage din naţionala Croaţiei, anunță news.ro.

Rakitic a marcat 15 goluri în 106 meciuri pentru naţionala Croaţiei, unde a evoluat timp de 13 ani.

Publicitate

Citește și: BREAKING – Dana Budeanu prezintă înregistrarea VIDEO cu Nicuşor Dan. Imaginile care aruncă în aer alegerile locale în Capitală

“Să renunţ la echipa naţională a fost cea mai dificilă decizie din cariera mea, dar am simţit că acum este momentul. Am iubit fiecare meci, am jucat pentru patria mea, dar acum sunt convins că avem o echipă bună, cu un mare viitor în faţă”, a declarat Rakitic.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

NATIONAL

Peste 240 de migranţi dintr-o nouă tabără de refugiaţi din Grecia au fost contaminaţi cu noul tip de coronavirus

Avatar

Publicat

in

De

Peste 240 de solicitanţi de azil cazaţi într-o tabără provizorie construită în grabă săptămâna trecută pe insula greacă Lesbos, după incendiul care a distrus centrul pentru primirea de migranţi Moria, au fost contaminaţi cu noul tip de coronavirus, a anunţat luni agenţia sanitară publică Eody, informează AFP potrivit Agerpres.

“243 de noi infectări au fost descoperite” printre cele 7.000 de persoane care au fost testate acolo, a dezvăluit acest organism într-un comunicat.

Publicitate

În schimb, testele efectuate asupra a 120 de poliţişti şi 40 de membri ai personalului prezenţi la faţa locului au ieşit negative, potrivit aceleiaşi surse.

Corturile din acest nou complex, care suferă, potrivit unora, de lipsă de locuri de dormit şi de instalaţii sanitare adecvate, îi găzduiesc deja pe majoritatea celor 12.700 de solicitanţi de azil lăsaţi fără adăpost în urma uriaşului incendiu care a distrus pe 8 septembrie tabăra Moria, aflată la câţiva kilometri distanţă, conform autorităţilor.

După ce au fost alungaţi de flăcări, aceştia au campat timp de mai multe zile pe marginea drumului, în clădiri abandonate, pe câmpuri şi chiar în cimitire.

Şase tineri solicitanţi de azil afgani sunt acuzaţi că s-ar fi aflat la originea acestui incendiu.

Taberele de migranţi şi de refugiaţi din Grecia sunt plasate în izolare de la mijlocul lui martie din cauza pandemiei de COVID-19, în timp ce restul ţării a revenit la normalitate la începutul lui mai.

Între timp, trei migranţi minori au fost arestaţi după incendiul survenit duminică într-o altă tabără din Grecia, situată în insula Samos.

Ministrul grec pentru Migraţie, Notis Mitarachi, a declarat luni în faţa parlamentarilor că cei responsabili pentru incendiu “îşi vor ispăşi pedeapsa în Grecia, apoi vor fi expulzaţi”. De asemenea, el a promis că pe insula Lesbos va fi construită o nouă tabără de refugiaţi, “modernă şi sigură”.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend