Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ciucă se arată dispus să îl însoţească pe ministrul Muncii la Bruxelles pentru a discuta despre PNRR

Publicat

in

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri seară, la Antena 3, că se declară dispus să îl însoţească pe ministrul Muncii, Marius Budăi, la Bruxelles pentru a purta discuţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi a procentului din Produsul Intern Brut pe care România să îl aloce sistemului de pensii, el subliniind că trebuie ca autorităţile române să facă propuneri concrete pe aceste subiecte, potrivit News.ro.

„Am avut discuţii cu domnul ministru Budăi, am avut discuţii cu liderii partidelor din compunerea coaliţiei, cu fiecare dintre ei am căzut de comun acord să prezentăm şi am prezentat discuţiile pe care le-am avut la Comisia Europeană (…) astfel încât să putem să avem o înţelegere cât se poate de clară vizavi de ceea ce înseamnă PNRR. Este foarte corect că în interiorul documentelor de referinţă nu este trecută o dată anume pentru a negocia sau renegocia anumite capitole sau anumite puncte din PNRR. În schimb discuţia a fost de următoarea manieră: haideţi să vedem în primii doi ani, concret, ce s-a realizat după care putem să discutăm în funcţie de modul în care a început şi s-a derulat programul în această perioadă”, a afirmat primul ministru într-un interviu difuzat miercuri seară de Antena 3.

Nicolae Ciucă s-a arătat dispus să meargă la Bruxelles împreună cu ministrul Muncii, care a avansat în repetate rânduri ideea renegocierii procentului din PIB pe care România îl poate aloca sistemului de pensii, pentru a discuta pe marginea PNRR.

„Îl înţeleg foarte bine pe domnul ministru, este responsabilitatea dânsului şi a noastră, a tuturor, să avem grijă de tot ceea ce înseamnă cetăţeanul român, fie că este activ, fie că este pensionar. Am pus în centrul programului de guvernare cetăţeanul român. Este cât se poate de asumat că vom face tot ceea ce este posibil astfel încât prin deciziile pe care le luăm să putem să asigurăm acel venit pe care cetăţenii români îl merită atunci când au ieşit la pensie. Este vorba de asigurarea unui trai decent. (…) Personal, i-am zis domnului ministru, merg cu dumnealui la Bruxelles şi susţinem, negociem tot ceea ce este de negociat în condiţiile în care va trebui să avem modificări la legea salarizării, la legea pensiilor şi trebuie să punem pe masă concret, ceea ce vrem cu adevărat”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este posibilă o nouă majorare a pensiilor, primul ministru a adăugat: „eu sunt foarte optimist, dar şi realist în acelaşi timp şi nu vreau să vând iluzii nimănui”, el explicând că în funcţie de buget şi de colectări se vor lua măsuri.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Liderii din Serbia și Kosovo se întâlnesc joi la Bruxelles. Vucic: „Vom avea discuţii foarte dificile, nu suntem de acord aproape pe niciun subiect”

Publicat

in

De

Liderii din Serbia şi Kosovo se întâlnesc joi, la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii mediate de Uniunea Europeană, în speranţa reducerii tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina care au condus la proteste violente în ultimele săptămâni, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pe aeroportul militar Batajnica, de lângă BelgradFoto: Darko Vojinovic / AP – The Associated Press / Profimedia

”Vom avea discuţii foarte dificile, nu suntem de acord aproape pe niciun subiect”, a apreciat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a convocat reuniunea după ce o dispută privind numerele de înmatriculare auto şi documentele de identitate au condus, la finalul lunii iulie, la ridicarea de baricade pe străzi şi chiar la violenţe armate.

Tensiunile s-au mai redus după ce Pristina a acceptat să recunoască plăcuţele de înmatriculare auto emise de Serbia pentru încă 30 de zile.

Schimbul de replici agresive între Serbia şi Kosovo a determinat Uniunea Europeană să dea publicităţii, la finalul săptămânii trecute, o declaraţie în care cere ”ambelor părţi să pună capăt imediat ostilităţilor reciproce şi declaraţiilor periculoase şi să acţioneze în mod responsabil”.

În prezent, procesul de aderare a Serbiei la UE este blocat din cauza disputei cu Kosovo.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune.

Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Digi24: Un fost parașutist rus a expus „putregaiul” invaziei din Ucraina: „Nu văd dreptate. De ce avem nevoie de acest război?”

Publicat

in

De

Pavel Filatiev, un fost parașutist rus care a luptat în Ucraina, a expus „putregaiul” invaziei într-un document de 141 de pagini postat pe Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook. Știa care vor fi consecințele.

Militari ruși în UcrainaFoto: Profimedia Images via Digi24

Citește mai mult pe Digi24.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend