Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cîțu, tot mai nervos pe taxa de 1%: Nu trebuie să penalizăm companiile!

Publicat

in

Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a declarat miercuri, înainte de şedinţa coaliţiei, că nu înţelege de ce statul român trebuie să „penalizeze” cu o taxă companiile multinaţionale, în condiţiile în care acestea au plătit în avans la bugetul de stat în condiţii de criză, „când economia a fost închisă”.

„Ştiţi foarte bine că există o directivă care va creşte impozitarea companiilor în toată lumea la 15%, o directivă care cred că va fi din 2023. Ceea ce nu văd eu, şi aici e vorba de principiu, în perioada aceasta de criză 2020-2021, să ştiţi că aceste companii pe care noi astăzi vrem să le penalizăm prin această taxă au plătit şi în avans în aprilie 2020, pentru a avea noi bani la buget, când economia a fost închisă.

Nu au fost alte companii, nu a venit nimeni cu bani de acasă (…) şi au fost companii multinaţionale, aceste companii care au plătit bani în avans la buget tocmai pentru a avea bani să plătim pensii şi salarii. Eu cred că nu este un comportament normal din partea statului român să vină astăzi să penalizeze aceste companii pentru că nu am înţeles de ce. Care ar fi destinaţia acestor surse şi de ce ar trebui să facem acest lucru acum. Aştept în continuare explicaţii, vedem, discutăm cu mediul de afaceri.

Cel mai bine aşa ar trebui făcute lucrurile, să discutăm cu mediul de afaceri şi să ştiţi că mediul de afaceri este înţelegător (…), lucrurile se pot face, dar trebuie să discuţi cu cei pe care vrei să-i penalizezi”, a precizat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Amnesty International dă un verdict dur: Bombardamentul teatrului de la Mariupol, ‘clar o crimă de război’. Doar o veste bună în raport

Publicat

in

De

Bombardamentul din 16 martie al teatrului de la Mariupol, din Ucraina, în care s-au refugiat mulţi civili, este „în mod clar o crimă de război rusească”, se arată, joi, într-un raport al Amnesty International, pentru care numărul victimelor este însă mai mic, scrie lefigaro.fr, citat de news.ro.

„Până acum vorbeam despre o presupusă crimă de război. Acum putem spune clar că a fost una, comisă de forţele armate ruse”, a declarat Oksana Pokaltchouk, directorul AI în Ucraina, în timpul unui interviu la Paris.

Două explozii au distrus o mare parte a teatrului, cauzate de „ceva foarte mare: două bombe de 500 de kilograme” dintr-un „atac aerian”, a continuat ea, natura pagubelor distugând, conform experţilor consultaţi de ONG, ipoteza propusă de Moscova a unei explozii în interiorul locului provocată de forţele ucrainene.

Dar la acel moment, spaţiul aerian al Mariupolului era „sub control rusesc” şi „nu existau avioane ucrainene”, a explicat Oksana Pokaltchouk. Imaginile din satelit făcute înainte şi după atac arată că „nu a existat nicio prezenţă militară ucraineană în jurul teatrului”, a spus ea.

„Când erau atât de multe ţinte militare, (ruşii) au ales una civilă”, a deplâns ea. Amnesty denunţă un atac „deliberat” împotriva unui loc care găzduia sute de oameni nevinovaţi, în faţa căruia era scris cuvântul „COPII” în rusă şi cu litere mari albe, ceea ce îl face „în mod clar o crimă de război”.

Doar o veste bună din raport, numărul morţilor ar fi mult mai mic decât cel estimat. „Amnesty International consideră că cel puţin 12 persoane au murit în atac, şi cu siguranţă multe altele, şi că multe altele au fost grav rănite”, conform acestu raport, întocmit din mărturiile a 50 de martori şi a numeroşi experţi.

„Această estimare este mai mică decât cifrele anterioare”, recunoaşte ONG-ul. Se bazează pe faptul că mulţi refugiaţi de la teatru reuşiseră să fugă din Mariupol cu două zile înainte de atac, şi că majoritatea celor care au rămas acolo se aflau în subsoluri şi în alte zone ferite de explozie, explică ea. „Este o veste bună că au fost ucişi mai puţini oameni. Dar asta nu schimbă nimic” pe fond. Indiferent de numărul victimelor, atacul asupra teatrului Mariupol este clar o crimă de război”, a spus Oksana Pokaltchouk.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

China reacționează la deciziile NATO: „Eforturi inutile”

Publicat

in

De

NATO face „eforturi inutile” de a „defăima” China, a reacționat diplomația chineză după ce Alianța Nord Atlantică a prezentat Beijingul drept „o provocare” pentru interesele sale.

China și Rusia rămân apropiateFoto: Thissatan Kotirat / Alamy / Alamy / Profimedia

„Acest așa-zis document strategic al NATO ignoră realitatea și prezintă faptele pe dos. Se insistă pe defăimarea politicii externe chineze”, a declarat, citat de AFP, Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al MAE chinez.

Confruntată deja cu Rusia, NATO este acum îngrijorată de „provocarea” pe care o reprezintă China pentru viitoarea „securitate”.

China nu este adversarul NATO, dar reprezintă provocări serioase, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenber.

„Ne confruntăm acum cu o eră a competiției strategice… China își consolidează substanțial forțele, inclusiv în domeniul armelor nucleare, agresându-și vecinii, inclusiv Taiwan”, a spus Stoltenberg. „China nu este adversarul nostru, dar trebuie să fim clari cu privire la provocările serioase pe care le reprezintă”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend