Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ciolacu se plânge la Bruxelles si acuză Coaliția că încălcă statul de drept

Publicat

in

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, joi, o scrisoare şefiilor Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi Frans Timmermans, în care solicită ca Executivul UE să ceară partidelor din Guvernul României să „oprească practicile nedemocratice curente”.

Liderul PSD îi informează pe oficialii europeni despre deciziile Parlamentului privind Radioul şi televiziunea publice și despre faptul că acestea au fost respinse de către Curtea Constituţională. Ciolacu spune că partidele de la guvernare „au încălcat procedurile parlamentare în cadrul moţiunii simple împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin numărarea ilegală a voturilor” şi că aceleaşi partide „au decis să demită Avocatul Poporului fără a respecta procedurile legale în vigoare”.

„Ca lider al opoziţiei din ţara mea, mă bucur să ştiu că românii se pot baza pe prieteni ca dumneavoastră, care pun drepturile şi securitatea poporului înainte de toate. De aceea, având în vedere recentele evenimente din România, mă simt obligat să vă informez că democraţia şi respectul pentru statul de drept sunt puse în pericol în mod serios de partidele de guvernământ din ţara noastră şi cer ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de la guvernare”, scrie Ciolacu.

El susţine că opoziţia este la dispoziţia Comisiei „pentru identificarea unor soluţii adecvate, astfel încât să fie evitată situaţia în care România alunecă pe o cale nedemocratică”. El adaugă că liderii partidelor din coaliţia de guvernare ar practica „un limbaj dublu, la nivel internaţional, care poate fi uşor demontat”. „Una spun la Bruxelles şi pe de altă parte acţionează împotriva valorilor europene, în România”, afirmă social-democratul.

Potrivit lui, aceştia „încearcă să elimine, încet-încet, orice formă de opoziţie, începând cu media şi continuând cu instituţiile independente rămase”. Ciolacu susţine că scopurile politicienilor de la putere ar fi „să schimbe Curtea Constituţională şi practica electorală, pentru a influenţa viitoarele alegeri, în contextul în care au pierdut alegerile locale şi legislative”.

„Credem că este momentul pentru Comisia Europeană să vorbească de problemele menţionate mai sus şi să ceară partidelor din guvernul României să oprească practicile nedemocratice curente. Comisia trebuie să continue să fie garantul valorilor europene, al democraţiei şi statului de drept în România şi contăm pe imparţialitatea dumneavoastră de a susţine rezolvarea acestor probleme”, încheie preşedintele PSD, adăugând că este disponibil să îi întâlnească pe liderii UE, pentru a aborda temele menţionate în scrisoare. ​

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Proiecții de animații la Gaep, pentru agenda ta de weekend

Publicat

in

De

​O serie de animații ale Ralucăi Popa, după vechi desene realizate de tatăl ei, vor putea fi văzute sâmbăta aceasta la Gaep. Galeria de artă va fi deschisă pe 20 august, între orele 15:00 și 19:00, pentru o sesiune specială de proiecții, în prezența artistei.

Fig. 5 (2019), Raluca PopaFoto: Eastwards Prospectus

Animațiile Four human figures (2012) și Fig. 5 (2019) au un punct de plecare inedit: studii în creion asupra siluetei umane, realizate de tatăl Ralucăi Popa la mijlocul anilor ’60. După ce le-a descoperit într-un vechi caiet de schițe, artista și-a dorit să lucreze cu sau în legătură cu ele.

Ideea ei a fost de a desena siluetele originale din toate unghiurile, în completarea schițelor tatălui, și de a crea apoi prin tehnica animației o mișcare circulară, ca și când o cameră de filmat invizibilă s-ar roti în jurul personajelor și ar dezvălui părțile care altminteri ar rămâne ascunse. Raluca Popa transformă astfel desenul static în mișcare. Iar publicul care urmărește animațiile este provocat să identifice schițele originale, ale tatălui, în fluxul mișcării – doar pentru un moment ele sunt vizibile printre celelalte desene, ale Ralucăi.

Intrarea la proiecții este liberă. Evenimentul de la Gaep (str. Plantelor 50, București) va încheia Time Lines, un proiect hibrid, online și offline, despre artiștii Ignacio Uriarte, Raluca Popa și Răzvan Anton.

Desene născute din experiența de angajat într-o corporație

Time Lines: Ignacio Uriarte – prima expoziție online din proiect, disponibilă pe gaepgallery.com/viewing-rooms – cuprinde desene realizate cu materiale obișnuite de birou (pixuri, foi de dimensiuni standard, markere, ștampile, rigle), prin acțiuni aparent banale (trasare de linii drepte, scribbling, ștampilare). Practica artistică a lui Uriarte este strâns legată de backgroundul lui profesional: a studiat administrarea afacerilor și a lucrat în companii, înainte de a demisiona din ultimul job corporate pentru a face doar artă. În lucrările lui, rezultate din gesturi repetitive care presupun efort și timp, rutina asociată în mod curent cu biroul supraviețuiește, iar privitorul o poate recrea mental.

Lucrări de control transformate într-o lucrare de artă

Raluca Popa lucrează adesea cu material preexistent, fie că este vorba despre desene ale tatălui ei, pentru animațiile ce vor fi proiectate la Gaep, sau despre propriile ei lucrări de control din gimnaziu și liceu. Pe cele din urmă le-a reprodus manual la scara 1:2 cu ajutorul unui pantograf și le-a organizat în 13 cărți mici ce formează împreună o lucrare de artă: Works (Scale 1:2), prezentată în premieră în expoziția online Time Lines: Raluca Popa.

Locuri și portrete din colecția de imagini a familiei

O altă lucrare bazată pe colecția familiei poate fi descoperită în expoziția online Time Lines: Răzvan Anton. Archival Study (Places and Portraits) este un video pe două canale care prezintă în buclă filmări pe 8mm făcute în cea mai mare parte de tatăl lui Răzvan Anton în anii ’70 și ’80, digitizate și montate acum de artist. El a tratat acest material privat într-un mod similar cu arhivele publice cu care a lucrat anterior. Acționând ca un arhivist care etichetează și clasifică, a organizat secvențe din filmările tatălui în două categorii: locuri și portrete. Publicul este invitat să urmărească simultan cele două canale ale instalației video și să observe cum juxtapunerea peisajelor, grădinilor, caselor și figurilor umane sugerează amalgamul vieții, așa cum îl știm.

Credite pentru imagini

1. Raluca Popa, Fig. 5, 2019, animation, 4 sec in loop, pencil on tracing paper, two series of 48 drawings, A4 each

2. Răzvan Anton, Archival Study (Places and Portraits), 2022, two-channel video, duration: 12’03” and 5’46”, respectively

Articol susținut de Asociația Culturală EASTWARDS PROSPECTUS

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Construcțiile au urcat cu 4,3% în primele 6 luni / Construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,7%

Publicat

in

De

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în prima jumătate a anului cu 4,3%, au transmis joi oficialii INS. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile de birouri (+16,5%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,7%.

Podul de la BrailaFoto: Facebook – Cristian Pistol

Pe metodologia INS, construcţiile inginereşti sunt reprezentate de drumuri, căi ferate, poduri, aeroporturi, stadioane etc.

Iunie 2022 comparativ cu mai 2022

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 7,2%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,4%), lucrările de reparaţii capitale (+6,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,4%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+16,5%), clădirile nerezidenţiale (+1,8%) şi la clădirile rezidenţiale (+0,3%).

Iunie 2022 comparativ cu iunie 2021

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+11,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+7,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 6,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale (+16,0%), clădirile rezidenţiale (+4,1%) şi la construcţiile ingineresti (+3,3%).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend