Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ciolacu după şedinţa coaliţiei: S-a convenit să fie alocată suma de 3 miliarde de lei pentru deduceri / Decizia finală pe tot pachetul de măsuri, săptămâna viitoare

Publicat

in

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, că nu s-au finalizat discuțiile în Coaliție pe măsurile fiscale și că o decizie finală ar putea fi luată săptămâna viitoare. Ciolacu a recunoscut că nu există un consens în Coaliție pe taxa de solidaritate dar că s-a convenit să fie alocată suma de 3 miliarde de lei pentru deduceri şi în funcţie de această sumă, Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul să facă simulări.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

Liderul PSD a ținut să precizeze că specialiştii au spus că este nevoie de deduceri și introducerea unor plafoane. ”În acest moment, s-a convenit să fie alocată suma de 3 miliarde de lei şi în funcţie de această sumă, urmează ca ministerul de Finanţe şi ANAF-ul să facă simulări”, a spus el, arătând că este vorba de deduceri pentru cei cu venituri mici şi medii.

Ciolacu a mai spus că decizia finală va fi luată săptămâna viitoare.

”Categoric, până la data de 1 (iulie, nr), Ordonanţa de Urgenţă va fi dată, ca să ne încadrăm în predictibilitatea cerută de toată lumea, şi de mediul de afaceri”, a mai spus Ciolacu.

În ceea ce privește taxă de solidaritate, Ciolacu a spus că ”era vorba de o taxă direcţionată către sănătate şi învăţământ”. ”Încă avem acele discuţii, avem opinii divergente dar este normal. Important este ca, atunci când vom lua deciziile, să fie cele corecte şi aşteptate de către români şi mai ales cele eficiente pentru societate”, a precizat liderul PSD.

Liderii Coaliției au discutat miercuri, la Guvern despre măsurile fiscale care se impun de la 1 iulie. Potrivit surselor HotNews.ro PSD, PNL și UDMR ar fi căzut de acord pe următoarele măsuri:

  • schimbarea plafonului pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 și impozit de 1% pornind de la un angajat
  • taxele pe proprietate se vor plăti conform grilei notariale – taxele vor merge la autoritățile locale
  • majorarea TVA-ului plătit de HORECA de la 5% la 9%
  • majorarea TVA-ul de la 9% la 19% la băuturile cu zahăr, gen Coca Cola, Pepsi

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Militarii puciști din Burkina Faso acuză Franța că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba înlăturat de la putere. Reacția Parisului

Publicat

in

De

Militarii care au preluat puterea în Burkina Faso au acuzat sâmbătă Franţa că îl ajută pe locotenent-colonelul Damiba, înlăturat de la putere în urmă cu o zi, să pregătească o contraofensivă, acuzaţie dezminţită de Paris, transmite AFP, relatând că la Ouagadougou situaţia era din nou tensionată.

Locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba, el însuşi ajuns la putere în ianuarie printr-un puci, a fost demis din funcţie de militari vineri seara şi înlocuit în fruntea juntei de Ibrahim Traoré, un tânăr căpitan de 34 ani, potrivit Agerpres.

Într-o scurtă declaraţie televizată, puciştii au afirmat că Damiba ‘s-ar fi refugiat în interiorul bazei franceze de la Kamboinsin, pentru a plănui o contraofensivă’ spre a ‘semăna tulburări în cadrul forţelor noastre de apărare şi de securitate’.

Ministerul de Externe de la Paris a reacţionat cu un comunicat în care a ‘dezminţit oficial orice implicare în evenimentele în desfăşurare începând de ieri în Burkina’.

Franţa este prezentă în Burkina Faso cu forţa Sabre, un contingent de forţe speciale care instruiesc forţe locale, având baza la Kamboinsin, la circa 30 km de capitala Ouagadougou.

Deocamdată, soarta şi locul unde se află Damiba nu sunt cunoscute.

În declaraţia lor, semnată de Ibrahim Traoré, puciştii menţionează ‘voinţa lor fermă de a se îndrepta spre alţi parteneri pregătiţi să ajute la lupta împotriva terorismului’.

Vineri, cu câteva ore înaintea puciului, mai multe sute de persoane au manifestat în capitală pentru a cere plecarea lui Damiba, dar şi sfârşitul prezenţei militare franceze în Sahel şi o cooperare militară cu Rusia.

După o noapte şi o dimineaţă calme, situaţia era din nou tensionată la mijlocul zilei la Ouagadougou, după focuri de arme, apoi desfăşurări de militari pe străzi.

Vineri seara, după o zi presărată cu schimburi de focul în cartierul prezidenţial, militari au intervenit la televiziunea naţională pentru a anunţa demiterea lui Damiba, închiderea frontierelor, suspendarea Constituţiei şi dizolvarea guvernului şi a Adunării legislative de tranziţie, invocând ‘degradarea situaţiei de securitate’ în ţară.

Potrivit mai multor surse de securitate, această lovitură de forţă scoate la iveală dezacorduri profunde în cadrul armatei, unitatea de elită ‘Cobra’ desfăşurată în lupta antijihadistă reproşându-i lui Damiba mai ales că nu mobilizează toate forţele pe teren.

În ultimele luni s-au înmulţit atacurile împotriva a zeci de civili şi soldaţi în nordul şi estul ţării, unde oraşe sunt de acum supuse unei blocade din partea jihadiştilor.

Sâmbătă, secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a condamnat ‘ferm orice tentativă de luare a puterii prin forţa armelor’, Uniunea Africană a denunţat o ‘schimbare anticonstituţională a guvernului’, iar Uniunea Europeană a considerat că puciul ‘pune în pericol eforturile angajate de mai multe luni ‘pentru tranziţie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vizită surpriză în Ucraina: Ministrul german al Apărării a descins la Kiev

Publicat

in

De

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a efectuat, sâmbătă, o vizită surpriză în Ucraina, prima a ei de la începutul invaziei ruse, într-un moment în care Kievul cere insistent Berlinului să livreze armament, anunță news.ro.

Christine Lambrecht a vizitat oraşul Odesa din sudul Ucrainei, a precizat într-un comunicat Ministerul German al Apărării, fără a preciza durata vizitei.

Ea s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksiï Reznikov.

Vizita Christinei Lambrecht vine a doua zi după proclamarea, vineri, de către preşedintele rus Vladimir Putin, a anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Aceste anexări au fost unanim condamnate de aliaţii Ucrainei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend