Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ciocnire de interese între psihologi și preoți. Un psihoterapeut dă cărțile pe față

Avatar

Publicat

in

Psihoterapeutul Iuliana Fűlaș consideră că preoții și psihologii trebuie să aibă o relație puternică, de conlucrare, deoarece aceste două domenii nu sunt antagonice, ci complementare.

“Vindecarea sufletului începe în Biserică (Casa lui Dumnezeu), prin Taina Spovedaniei, care este un factor important în creșterea frecvenţelor de vibraţie și de curățire interioară. Vindecarea sufletului și a minții trebuie continuată de psihoterapeut, pentru că el stie mai bine cum funcționează mintea umană și poate trata tulburările psihice care rezidă din suferință, cum ar fi depresia, anxietatea, atacurile de panică, fobii etc.

Cancerul, bolile de inima, astmul, imunitatea scazută, toate au o componentă psihică, iar acestea reprezintă un dezechilibru în creier. Ne imbolnăvim pentru că gândim și trăim disfuncțional. Trebuie să căutăm cauza bolilor, iar aceasta se află în gândurile noastre negative, în neiertări, în ură, furie, invidie, gelozie, agresivitate etc. Unele dintre aceste stări negative sunt patimile de care ne vorbesc preoții și pe care trebuie să le spovedim. Când iți asumi responsabilitatea, te ierți, îi ierți pe cei care ți-au greșit, începi să te dezvolți, începe integrarea și te vindeci”, susține psihologul Iuliana Fűlaș.

[citeste si]

Totodată, afirmă psihoterapeutul, unele persoane ajung destul de târziu la preot pentru spovedanie, cand suferința lui psihică s-a transformat într-o boala somatică (bolile care apar pe sistem nervos), atunci este bine ca preotul să-i explice enoriașului că starea sa de suferință psihică s-a transformat într-o suferință fizică si este bine să consulte un psihoterapeut.

“Multe persoane pleacă chiar și după Taina Spovedaniei cu sufletul greu deoarece nu au reușit să ierte cu tot sufletul sau nu se pot ierta pe ei înșiși. Refuzul de a ierta ne îmbolnăvește psihic, apoi fizic. Există o legătură între minte și corp. Nu ai cum să fii sănătos, dacă ai gânduri de frustrare, furie, fatalism, ură, agresivitate sau daca ai o viață în suferință și guvernată de compromisuri. Psihicul nostru ne determină starea de bine, de sănătate sau de boală”, declară psihologul Fűlaș. Dacă nu apare liniștea sufletească sau vindecarea lor după spovedanie, explică specialistul, și încă resimt reminiscențe ale suferințelor lor, unii oameni intră în depresie și au tendința de a da vina pe toată lumea, inclusiv pe preoți, biserică sau chiar pe Dumnezeu.

“În aceste situații intervine psihologul care-l ajută pe om să înțeleagă de ce este furios și faptul că în spatele oricărei probleme stau gânduri, emoții, dorințe, fantezii neexprimate, ignorate, negate și neasumate, și nu Dumnezeu. Dumnezeu nu pedepseste, ci doar noi ne pedepsim. Același lucru îl fac și preoții în predicile lor, le explică enoriașilor că nu Dumnezeu este vinovat pentru eșecul nostru, ci noi, prin gândurile și acțiunile noastre. Când suntem fericiți, atunci și corpul nostru este fericit. Este bine să învățăm cum să trăim sănătos, cum să ne întărim mintea, cum să fim fericiți și împliniți, primind ajutorul preotului și al psihologului. Sănătatea noastră psihică și fizică depind de sănătatea noastră mintală, de gândurile cu care ne hrănim”, conchide psihoterapeutul Iuliana Fűlaș.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Explozie devastatoare la Beirut – Încărcătura explozivă a fost adusă de o navă sub pavilion moldovenesc

Avatar

Publicat

in

De

Substanţa care ar fi provocat explozia din Beirut provenea de pe o navă sub pavilion moldovenesc, transmite agenţia rusă TASS citată de publika.md.

Potrivit sursei citate, 2750 de tone de azotat de amoniu ar fi fost aduse acolo pe o navă sub pavilionul Republicii Moldova, acum câţiva ani.

Publicitate

Surse de la Beirut au comunicat pentru corespondentul TASS Dmitrii Zelenin că încărcătura a fost confiscată în 2015 de pe nava moldovenească Rhosus cu echipaj ucrainean.

Citește și: Codrin Ștefănescu îl desființează pe Marcel Ciolacu: Misiunea trebuie îndeplinită conform ordinelor

Azotatul de amoniu era transportat din Georgia în Mozambic, dar nava a fost oprită în Beirut de către autorităţile libaneze, din cauza încălcării regulilor de exploatare a navei.

Marinarii ucraineni de pe vas au fost repatriați, cu excepția comandantului și a altor patru membri ai echipajului, cărora li s-a interzis să părăsească nava.

Informaţia a fost confirmată şi de canalul LBC International din Beirut.

Potrivit TASS, echipajul navei era ucrainean, dar în martie 2104, agenția de știri Interfax a raportat că nava din Moldova Rhosus a fost reținută în Liban, la bordul căreia se aflau marinari ruși. Aceştia s-au plâns atunci că au fost lăsați în port fără surse de trai.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Răspuns VIOLENT al lui Orban, după ce peste 300 de asociații i-au cerut explicații pentru contestarea la CCR a legii ce-i condamnă pe pedofili: ‘Sunt FALSE’

Avatar

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a transmis miercuri un răspuns organizaţiilor neguvernamentale care îi cereau explicaţii privind sesizarea de către Guvern la CCR a legii care măreşte pedepsele pentru cei care agresează sexual minori. Şeful Executivului a precizat că unii politicieni, fără scrupule, manipulează doar pentru a avea câştig electoral. El mai spune că sesizarea face referire doar la soluţia legislativă privind imprescriptibilitatea răspunderii penale pentru infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor care este în distonanţă cu soluţiile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracţiuni din acelaşi domeniu.

Redăm mai jos integral scrisoarea transmisă de premierul Ludovic Orban organizaţiilor neguvernamentale active în domeniul protecţiei copilului, asistenţei victimelor traficului de persoane, violenţei domestice, drepturilor omului:

Publicitate

Citește și: SURSE Cine l-ar fi ucis pe Emi Pian – Este membru al unui clan care acționează în Colentina

„Către

Asociaţia Necuvinte, Asociaţia Ajungem MARI, Asociaţia femeile se Implică, Asociaţia Femeilor Jurnaliste din România „Ariadna”, Asociaţia Femeilor Românce din Italia –ADRI, Asociaţia Lindenfeld, Asociaţia Reaching Out România, Asociaţia Tineri pentru Tineri, Asociaţia VedemJust, Centrul Romilor Romani Criss, Fundaţia Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară, Fundaţia Corona, Fundaţia Uşă Deschisă, Societatea de analize feministe AnA, Societatea de Educaţie Sexuală şi Contraceptivă, FONSS-Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Romanian Women’s Lobby, FONPC-Federaţia ONG pentru Copil, Federaţia Dizabnet –Reţeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilităţi, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România

Citește și: Foto – Cum arată ucigașul lui Emi Pian

Am primit scrisoarea dumneavoastră deschisă şi vreau să vă asigur de la bun început că tezele transmise în spaţiul public de anumiţi politicieni şi care v-au trezit îngrijorarea sunt în totalitate false. Doresc să vă expun în continuare realitatea şi faptele aşa cum sunt ele pentru a concluziona singuri asupra manipulării pusă la punct de politicieni fără scrupule doar de dragul beneficiului electoral. Aceşti politicieni acţionează după principiul hoţul strigă hoţii, pentru că după ce au eliberat din puşcării zeci de mii de infractori acum plâng, cu lacrimi de crocodil, de mila victimelor.

Sesizarea transmisă de Guvernul României la Curtea Constituţională nu urmăreşte blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, aşa cum în mod voit au lăsat să se înţeleagă anumiţi politicieni care dovedesc din nou că sunt capabili să exploateze orice în beneficiul propriu, călcând în picioare adevărul şi manipulând cu cinism cetăţenii.

Citește și: Update! Pian senior n-a murit, susține ANP

Intrarea într-o logică de campanie electorală nu este motivul pentru care adevărul să fie denaturat. Tocmai pentru că nu doresc să permit exploatarea suferinţelor unor persoane, dar şi din respect pentru organizaţiile neguvernamentale care, pe bună dreptate, solicită informaţii despre procedura de sesizare a CCR pentru acest proiect legislativ am ales să explic motivele reale care au dus la sesizarea judecătorilor constituţionali.

Astfel, vreau să încep prin a aminti faptul că Guvernul României şi-a adus o contribuţie substanţială la procesul de adoptare a Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art.223 alin.(2) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală (Plx 101/2020), atât prin emiterea unui punct de vedere favorabil, cât şi prin formularea de amendamente în cursul dezbaterilor parlamentare, inclusiv prin formularea unor soluţii legislative concrete privind înăsprirea regimului sancţionator pentru toate infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale, precum şi pentru cele privind traficul de persoane şi minori sau pornografia infantilă, şi nu doar pentru cele care au format obiectul iniţial al propunerii legislative, acesta fiind mult mai restrâns.

Citește și: EXCLUSIV Emi Pian putea fi salvat! Cum îl puteau scăpa cei aflați la fața locului

Doresc să subliniez aici un aspect pe care politicienii care au creat o strategie de manipulare în jurul acestui subiect îl cunosc, dar îl ignoră pentru că le-ar strica întreaga construcţie.

Intervenţia Guvernului în procedura de verificare a constituţionalităţii legilor înainte de promulgare nu are în vedere blocarea promovării actului normativ, ci eliminarea oricăror vulnerabilităţi de ordin constituţional, în scopul necompromiterii întregului demers legislativ, ca urmare a unor eventuale sesizări ulterioare ale Curţii Constituţionale prin intermediul excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti.

Citește și: SURSE Lovitură de teatru! Nu Ciprian al lui Napi l-ar fi ucis pe Emi Pian! Un alt membru al clanului Rinu, suspectat!

Sesizarea nu vizează majorarea pedepselor propuse prin lege ci se referă la o singură prevedere, care a fost introdusă în cadrul dezbaterilor din Comisia Juridică a camerei decizionale, sub formă de amendament, afectând coerenţa instituţiei prescripţiei răspunderii penale.

Concret, soluţia legislativă privind imprescriptibilitatea răspunderii penale pentru infracţiunile de viol şi act sexual cu un minor vine în distonanţă cu soluţiile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracţiuni din acelaşi domeniu (având acelaşi obiect juridic), precum cele de trafic de persoane (art. 210 din Codul penal), trafic de minori (art. 211 din Codul penal), proxenetism (art. 213 din Codul penal), agresiune sexuală (art. 219 din Codul penal), pornografie infantilă (art. 374 din Codul penal), care ar urma să fie în continuare supuse prescripţiei răspunderii penale, doar violul şi actul sexual cu un minor fiind imprescriptibile, ceea ce ar crea şi o discriminare privind victimele unor astfel de infracţiuni.

Citește și: După uciderea lui Emi Pian, membrii clanului Rinu încep să dispară de pe rețelele de socializare

Sunt conştient că traumele unui copil victimă a unei agresiuni sexuale lasă urme pentru tot restul vieţii şi acest tip de infracţiune trebuie fără doar şi poate pedepsit cât se poate de aspru şi cercetat şi judecat în orice moment după producerea ei. Asta nu înseamnă însă că un copil victimă a proxenetismului sau traficului de persoane este mai puţin afectat şi că bestiile care comit aceste infracţiuni nu trebuie să suporte aceleaşi măsuri legale.

Prin sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, Guvernul a urmărit respectarea principiilor constituţionale, având în vedere că o lege adoptată cu vulnerabilităţi de ordin constituţional va genera dificultăţi ulterioare în aplicarea sa, spre exemplu, declararea ca neconstituţională ulterior adoptării sale, cu afectarea dosarelor în curs şi va avea efectul opus celui scontat.

Citește și: Violeta Alexandru a comis-o! Gafă uriașă referitoare la Legea pensiilor

Concluzionând, sesizarea către CCR nu apără infractorii, aşa cum susţin tocmai politicienii partidului care a propus, susţinut şi adoptat legi pentru eliberarea din puşcării a zeci de mii de infractori, inclusiv a unora care au comis infracţiuni sexuale împotriva minorilor.

Sesizarea urmăreşte respectarea principiilor constituţionale în procesul de elaborare a legislaţiei penale, proces obligtoriu şi esenţial într-un stat de drept şi, mai ales, eliminarea unei vulnerabilităţi juridice prin adoptarea unui cadru legislativ care ar fi discriminatoriu pentru victimele unor infracţiuni şi care ar putea duce la compromiterea întregii legi, inclusiv la posibilitatea ca cei care comit infracţiuni sexuale şi infracţiuni sexuale împotriva minorilor să scape de pedepse din acest motiv.

Citește și: Gafă monumentală a polițiștilor! Au eliberat o persoană arestată preventiv! Din fericire, oamenii legii și-au reparat greșeala

Vă asigur că toate acţiunile guvernului pe care îl conduc au ca scop protejarea cetăţenilor şi sprijinirea oamenilor oneşti”.

Peste 300 de organizaţii neguvernamentale active în domeniul protecţiei copilului, asistenţei victimelor traficului de persoane, violenţei domestice, drepturilor omului, au adresat o scrisoare deschisă premierul Ludovic Orban în care îi cer să explice acţiunea Guvernului de a contesta la CCR legea care majorează pedepsele agresorilor sexuali împotriva minorilor. Reprezentanţii acestor asociaţii amintesc că numai în 2019, conform Poliţiei Române au fost violaţi 197 copii şi 918 femei, o victimă decedând şi au fost înregistrate 328 agresiuni sexuale, dintre care 103 cu minor.

Citește și: Situație îngrijorătoare! Noul coronavirus SARS-CoV-2 lovește în cel mai mare spital din vestul țării

Reprezentanţii ONG cer explicaţii de la liderul deputaţilor PNL Florin Roman cu privire la exceptarea de la vot, în plenul din 28 iulie, a unui proiect de lege care prevede că împăcarea victimei cu agresorul nu mai atrage înlăturarea răspunderii penale, iniţiativă legislativă care aparţine deputaţilor PNL, Adriana Săftoiu, Gabriel Andronache şi Tudoriţa Lungu.

Executivul a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea care majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor. Actul normativ, adoptat decizional de către Camera Deputaţilor pe 30 iunie, introduce şi prevederea potrivit căreia violul şi actul sexual cu un minor sunt infracţiuni pentru care prescripţia nu înlătură răspunderea penală.

Citește și: Victor Ponta a anunțat cine va fi candidatul Alianței Pro București 2020 la Primăria Capitalei. Adina Alberts va fi susținută la Sectorul 1

Guvernul argumentează că reglementarea încalcă Legea fundamentală deoarece „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracţiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate raţiuni obiective pentru alegerea acelor infracţiuni care urmează a fi imprescriptibile”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend