Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ciocnire de interese între psihologi și preoți. Un psihoterapeut dă cărțile pe față

Publicat

in

Psihoterapeutul Iuliana Fűlaș consideră că preoții și psihologii trebuie să aibă o relație puternică, de conlucrare, deoarece aceste două domenii nu sunt antagonice, ci complementare.

„Vindecarea sufletului începe în Biserică (Casa lui Dumnezeu), prin Taina Spovedaniei, care este un factor important în creșterea frecvenţelor de vibraţie și de curățire interioară. Vindecarea sufletului și a minții trebuie continuată de psihoterapeut, pentru că el stie mai bine cum funcționează mintea umană și poate trata tulburările psihice care rezidă din suferință, cum ar fi depresia, anxietatea, atacurile de panică, fobii etc.

Cancerul, bolile de inima, astmul, imunitatea scazută, toate au o componentă psihică, iar acestea reprezintă un dezechilibru în creier. Ne imbolnăvim pentru că gândim și trăim disfuncțional. Trebuie să căutăm cauza bolilor, iar aceasta se află în gândurile noastre negative, în neiertări, în ură, furie, invidie, gelozie, agresivitate etc. Unele dintre aceste stări negative sunt patimile de care ne vorbesc preoții și pe care trebuie să le spovedim. Când iți asumi responsabilitatea, te ierți, îi ierți pe cei care ți-au greșit, începi să te dezvolți, începe integrarea și te vindeci”, susține psihologul Iuliana Fűlaș.

[citeste si]

Totodată, afirmă psihoterapeutul, unele persoane ajung destul de târziu la preot pentru spovedanie, cand suferința lui psihică s-a transformat într-o boala somatică (bolile care apar pe sistem nervos), atunci este bine ca preotul să-i explice enoriașului că starea sa de suferință psihică s-a transformat într-o suferință fizică si este bine să consulte un psihoterapeut.

„Multe persoane pleacă chiar și după Taina Spovedaniei cu sufletul greu deoarece nu au reușit să ierte cu tot sufletul sau nu se pot ierta pe ei înșiși. Refuzul de a ierta ne îmbolnăvește psihic, apoi fizic. Există o legătură între minte și corp. Nu ai cum să fii sănătos, dacă ai gânduri de frustrare, furie, fatalism, ură, agresivitate sau daca ai o viață în suferință și guvernată de compromisuri. Psihicul nostru ne determină starea de bine, de sănătate sau de boală”, declară psihologul Fűlaș. Dacă nu apare liniștea sufletească sau vindecarea lor după spovedanie, explică specialistul, și încă resimt reminiscențe ale suferințelor lor, unii oameni intră în depresie și au tendința de a da vina pe toată lumea, inclusiv pe preoți, biserică sau chiar pe Dumnezeu.

„În aceste situații intervine psihologul care-l ajută pe om să înțeleagă de ce este furios și faptul că în spatele oricărei probleme stau gânduri, emoții, dorințe, fantezii neexprimate, ignorate, negate și neasumate, și nu Dumnezeu. Dumnezeu nu pedepseste, ci doar noi ne pedepsim. Același lucru îl fac și preoții în predicile lor, le explică enoriașilor că nu Dumnezeu este vinovat pentru eșecul nostru, ci noi, prin gândurile și acțiunile noastre. Când suntem fericiți, atunci și corpul nostru este fericit. Este bine să învățăm cum să trăim sănătos, cum să ne întărim mintea, cum să fim fericiți și împliniți, primind ajutorul preotului și al psihologului. Sănătatea noastră psihică și fizică depind de sănătatea noastră mintală, de gândurile cu care ne hrănim”, conchide psihoterapeutul Iuliana Fűlaș.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Gabriela Firea, dezlănţuită împotriva lui Nelu Tătaru, după anunţurile despre Spitalul Colentina: ‘Diletantism! Rea-credinţă! Bonus de ticăloşie!’

Publicat

in

De

Gabriela Firea îi reproşează ministrului Sănătăţii că a anunţat la televizor că s-a primit aviz de la DSP pentru deschiderea Spitalului Colentina, deşi nici autoritatea tutelară, nici medicii nu au fost anunţaţi. Primarul general al Capitalei afirmă că încearcă de o lună să deschidă acest spital pentru pacienţii cronici.

„Diletantism! Rea-credinta! Asa poate fi caracterizata iesirea manipulatoare din aceasta seara a ministrului sanatatii. Dl Tataru s-a laudat la televizor, si nu institutional, asa cum este legal, ca se redeschide Spitalul Colentina. Fara sa spuna cand, cum, ce se intampla cu pacientii covid internati. In dispret fata de cadrele medicale si pacienti.

Vestea ar fi una buna, daca nu ar fi insotita de grotesc. Pentru ca, desi facem demersuri de peste o luna de zile sa redeschidem acest spital pentru pacientii cronici, ministrul Tataru refuza cu indarjire! La ordinul sau, DSP Bucuresti a tinut bolnavii cronici la poarta spitalului, refuzand sa ne dea avizul pentru redeschidere. Nici pana azi, nu am primit, la spital ori la Assmb, avizul DSP, atat de mult asteptat de peste 20 000 de pacienti si cadre medicale”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

Primarul Capitalei îl acuză pe Tătaru şi de un „bonus de ticalosie”, pentru că ar fi furnizat pe surse informaţia că managerul Spitalului Colentina este infectat cu coronavirus.

„Ministerul sanatatii livreaza, pe surse, stirea ca managerul de la Colentina s-a contaminat cu Sars-Cov 2. In dispret fata de drepturile fundamentale ale pacientilor, precum si drepturile constitutionale ale fiecarui roman.

Managerul de la Colentina NU este presedintele Romaniei, nu are obligativitatea de a prezenta public un buletin medical. Sanatos sau pacient, are dreptul sa decida daca face publice date cu caracter personal. Daca ne mai trebuia o mostra ca acolo, sus, sunt doar diletanti si indecenti, am avut-o in seara asta!”, mai scrie Gabriela Firea.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ANAD şi Federaţia Sindicală Sportul Românesc vor derula acţiuni comune pentru combaterea dopajului

Publicat

in

De

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a semnat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, un parteneriat cu Federaţia Sindicală Sportul Românesc prin care se vor derula acţiuni comune de informare şi educaţie în direcţia prevenirii şi combaterii dopajului în sport dedicate sportivilor şi personalului asistent al sportivilor, potrivit Agerpres.

Preşedintele ANAD, Cristian Balaj, a declarat că federaţia sindicală va ajuta în mod direct popularizarea programelor antidoping în rândul sportivilor.

„Am discutat cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale Sportul Românesc despre dorinţa dânşilor de a veni în sprijinul sportivilor pe care îi reprezintă şi nu numai şi de a organiza acţiuni în tot ceea ce înseamnă promovare, prevenţie, informare, educaţie şi a celorlalte noţiuni legate de antidoping. Este o problemă spinoasă iar din păcate istoria recentă a demonstrat că ne confruntăm la nivel naţional cu probleme. La nivel mondial sancţiunile sunt la un nivel ridicat şi toleranţă zero faţă de încălcarea regulamentelor. Este important pentru noi ca toţi sportivii din România să fie informaţi. Iar noi vom populariza cu ajutorul celor de la sindicat tot ce înseamnă prevenţie şi educaţie în această zonă. Sperăm ca această colaborare cu Federaţia Sindicală Sportul Românesc să aibă succes”, a afirmat Balaj.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sportul Românesc, Emilian Hulubei, a menţionat că organizaţia sindicală se va ocupa atât de partea de prevenţie, cât şi de consilierea sportivilor celor care au fost depistaţi pozitiv.

„În cadrul federaţiei avem un program sindical prin care încercăm să le oferim membrilor noştri cât mai multe servicii. Iar acesta este un serviciu care vine în ajutorul lor. Ne pregătim să lansăm şi o aplicaţie mobilă în care vom insera mai multe servicii, unul dintre ele este antidopingul, iar altul trucarea meciurilor. Toleranţa este zero faţă de doping, iar sportivii noştri trebuie să fie informaţi la zi despre această problemă. Bineînţeles, chiar dacă îi vom informa pe sportivi, există posibilitatea ca unii dintre ei să mai greşească. Iar atunci cu siguranţă că vom asigura şi consiliere, vom veni lângă ei să îi ajutăm atât din punct de vedere juridic, cât şi din punct de vedere mental. Pentru că se ştie cât de greu îi este unui sportiv să treacă peste o perioadă lungă de suspendare”, a explicat el.

Prezent la conferinţa de presă, Dumitru Costin, secretar general al Federaţiei Sportul Românesc, dar şi preşedinte al Blocului Naţional Sindical, a subliniat necesitatea unui asemenea parteneriat.

„Azi, Federaţia Sportul Românesc semnează azi un parteneriat cu ANAD. Antidopingul este un subiect constant pe agenda noastră sindicală. Din păcate, multe dintre federaţiile sportive din România tratează superficial problema aceasta. Şi văzând că există această lejeritate în tratarea subiectului am spus că e momentul ca noi să ne implicăm. Pentru că, de exemplu, anul trecut, după ce s-a întâmplat la Corona Braşov, am încercat să aflăm cum s-au făcut campaniile de educare şi informare privind dopingul în handbalul românesc. Şi am constat că cei de la FRH au avut aşa ceva, dar au făcut la nivel de antrenori. E important de ştiut de ce medicii de la echipele de handbal nu au beneficiat de un astfel de program. Şi atunci nu am mai fi avut nebunia de la Corona Braşov cu medicul care a zis că e bine de făcut acea procedură şi acum, iată, sportivele au de suferit. Şi atunci am zis că e cazul să creăm un cadru cu ANAD. Ne propunem să lucrăm împreună, să avem acces cu sprijinul ANAD la informaţii proaspete din domeniu şi prin grija noastră acestea vor ajunge direct la sportivi. Vrem să luăm aceste măsuri suplimentare pentru că nu dorim să se mai întâmple situaţii care îi pot lăsa pe sportivi pe drumuri sau cu suspendări lungi cu consecinţe asupra carierelor lor”, a precizat Costin.

ANAD şi Federaţia Sportul Românesc, organizaţie sindicală ce reprezintă sportivii, având ca membri afiliaţi Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) şi Sindicatul Handbaliştilor din România (SHR), îşi vor concretiza parteneriatul instituţional prin ducerea la îndeplinire a mai multor obiective. Printre acestea se numără organizarea unor acţiuni de informare a sportivilor şi a personalului asistent al sportivilor în legătură cu riscul utilizării substanţelor şi metodelor interzise asupra sănătăţii şi din punct de vedere sportiv sau acordarea de asistenţă, în timp real, sportivilor şi personalului asistent al sportivilor, de colectivul de experţi antidoping din cadrul ANAD.

De asemenea organizaţia sindicală va susţine ANAD în demersurile de promovare şi consultare publică a iniţiativelor de acte normative în domeniul prevenirii şi combaterii dopajului în sport şi traficului ilicit, inclusiv în direcţia încadrării într-un regim juridic mai sever a unor fapte grave ce contravin legislaţiei. În acelaşi timp, Federaţia Sportul Românesc va colabora cu ANAD în acţiunile întreprinse în cadrul proiectului „Ajustarea legislaţiei relevante privind combaterea dopajului în sport”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend