Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Cine trăiește mai mult, consumatorul de carne sau vegetarianul?

Avatar

Publicat

in

Capacitatea noastră de a trăi o viață lungă este influențată de genele noastre si de mediul in care traim.

In studiile care implică gemeni identici, oamenii de știință au estimat că nu mai mult de 30% din această influență provine din genele noastre, ceea ce înseamnă că cel mai mare grup de factori care controlează cât timp trăiește o persoană este mediul.

Dintre multitudinea de factori de mediu posibili, cel mai studiat si dezbatut este dieta. Restrictia de calorii, de exemplu, este un domeniu care este investigat. Până în prezent, studiile par să demonstreze că restrictionarea caloriilor poate creste durata de viata, cel puțin în creaturile mici. Dar, ceea ce funcționează pentru șoareci nu funcționează în mod necesar pentru om.

Ceea ce mâncăm – în comparație cu cât de mult mancam – este, de asemenea, un subiect fierbinte  și consumul de carne este adesea analizat. Un studiu care a urmarit aproape 100.000 de americani timp de cinci ani a constatat ca cei care nu mancau carne au avut o probabilitate mai mica de a muri – din orice cauza – pe parcursul perioadei de studiu decât consumatorii de carne. Acest efect a fost vizibil mai ales la bărbați.

Anumite meta-analize, care combină și re-analizeaza date din mai multe studii, au aratat, de asemenea, că o dietă săracă în carne este asociata cu o longevitate mai mare. Nu toate studiile sustin aceste lucruri. Unele studii au aratat ca exista o diferenta mica sau nu exista deloc in ceea ce priveste longevitatea la cei care mananca carne si cei care nu mananca.

Ceea ce este clar este ca dieta fara carne poate reduce riscul de a dezvolta probleme de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala si chiar cancer.

Deci, putem spune cu încredere că evitarea cărnii va crește durata de viata? Raspunsul este ‘nu inca’.

Problema cu longevitatea

In comparație cu cele mai multe creaturi oamenii trăiesc mult timp. Astfel ca e foarte dificila realizarea studiilor care măsoară efectul oricarui lucru asupra longevitatii (ai avea dificultăți sa gasesti un om de știință dispus să aștepte 90 de ani pentru a finaliza un studiu). În schimb, oamenii de știință fie se uita în urma la dosarele medicale existente, fie recruteaza voluntari pentru studii care folosesc perioade mai scurte de timp.

Există probleme cu această abordare. În primul rând, găsirea unei legături între două lucruri – cum ar fi consumul de carne și o moarte timpurie – nu înseamnă neapărat ca un lucru l-a cauzat pe celalalt. Cu alte cuvinte: corespondența nu este egala cu cauzalitatea. Poate părea că vegetarianismul și longevitatea sunt legate între ele dar alte variabile pot explica legatura. Ar putea fi faptul ca vegetarienii fac mai mult sport, fumează mai puțin și beau mai puțin alcool decât cei care consuma carne, de exemplu.

Studiile de nutritie se bazeaza si ele pe voluntari care înregistrează cu precizie și corect aportul alimentar. Dar acest lucru nu poate fi luat ca ceva foarte sigur. Studiile au aratat ca oamenii au tendinta de a raporta mai putin aportul de calorii si mai mult cand e vorba de consumul de alimente sănătoase. Fără a controla efectiv dieta grupurilor de oameni și a măsura cât timp trăiesc este dificil sa ai încredere absolută în descoperiri.

Deci, ar trebui să evitam carnea pentru o viață lungă și sănătoasă? Cheia unei îmbătrâniri sănătoase se află probabil în controlul mediului nostru, inclusiv a ceea ce mâncăm. Din dovezile disponibile, este posibil ca o dieta fara carne sa poata contribui la acest lucru și evitarea consumului de carne ar putea crește cu siguranță șansele de evitare a bolilor pe măsură ce îmbătrânesti. Dar există cu siguranță si dovezi care sugereaza că acest lucru este posbil în tandem cu evitarea unor riscuri mai clare pentru longevitate, inclusiv fumatul.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Bilanțul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19! Peste 47.000 de persoane vaccinate, 93 de reacții comune și minore, în ultimele 24 de ore

Avatar

Publicat

in

De

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP- CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 05 martie a.c., ora 17.00, este următoarea:

Persoane vaccinate:

Tip vaccin Persoane vaccinate în ultimele

24 ore

Total persoane vaccinate Reacții adverse în ultimele 24 de ore Total reacții adverse
Doza I Doza a II-a Doza I Doza a II-a Tip local Tip general Tip local Tip general
Pfizer 30.557 669 224.446 621.054 6 21 644 3.083
Moderna* 137 8.225 78.026 15.000 0 2 56 241
AstraZeneca** 7.765 0 173.384 0 0 64 30 1.867
Total 38.459 8.894 475.856 636.054 6 87 730 5.191
Pfizer 31.226 845.500 27 3.727
Moderna 8.362 93.026 2 297
AstraZeneca 7.765 173.384 64 1.897
TOTAL GENERAL 47.353 1.111.910 93 5.921 3,4 / 1000 doze administrate

Doze administrate:

Tip vaccin În ultimele 24 ore Din 27 decembrie 2020
Pfizer 31.226 1.466.554
Moderna 8.362 93.026
AstraZeneca 7.765 173.384
TOTAL 47.353 1.732.964

Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:

  • Foarte frecvente (>1/10) Frecvente (>1/100 și <1/10) ;
  • Mai puțin frecvente (>1/1.000 și <1/100);
  • Rare (>1/10000 și <1/1.000);
  • Foarte rare (<1/10.000).

Website: https://vaccinare-covid.gov.ro/ Email: contact@vaccinare-covid.gov.ro

GUVERNUL ROMÂNIEI

COMITETUL NAȚIONAL DE COORDONARE A ACTIVITĂȚILOR PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19

Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Menționăm că 12 reacții adverse sunt în curs de investigare.

*Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021; **Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021.

Grupul de comunicare al CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

Citește și:

Scandalos! Sporuri uriașe pentru angajații de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cum s-a permis acest lucru

EXCLUSIV Dedesubturile schimbării radicale făcute în Ministerul de Interne! Dumitru Coarnă: ‘Bode a majorat schema să-i facă loc Irinei Alexe’

EXCLUSIV Prima reacție a lui Traian Berbeceanu, după ce a fost eliberat din funcția de prefect al Capitalei: ‘Consider că mi-am făcut datoria față de bucureșteni’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Precizări de ultim momente de la CNCAV: Prioritate la vaccinare pentru pacienții transplantați și pacienții aflați pe lista de așteptare pentru transplant

Avatar

Publicat

in

De

Pentru a veni în sprijinul pacienților cu transplant sau aflați pe lista de așteptare pentru transplant prevăzuți în Etapa a II-a de vaccinare, conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o instrucțiune referitoare la prioritizarea vaccinării acestor pacienți, inclusiv a însoțitorilor/persoanelor care au aceeași adresă de domiciliu cu aceștia.

Pentru vaccinarea acestei categorii de bolnavi cronici împotriva COVID-19 se va utiliza produsul a cărui schemă de vaccinare se realizează în cel mai scurt interval de timp între doza 1 și doza 2. Vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi efectuată după un consult medical prealabil: înainte de transplant, în cazul pacienților aflati pe lista de așteptare pentru transplant sau la șase luni după transplant.

Centrele de transplant întocmesc listele cu persoanele prioritare la vaccinare

Pentru a veni prompt în sprijinul pacienților care își exprimă acordul de a fi vaccinați, centrele de transplant au obligația de a elabora listele cu persoanele care solicită vaccinarea și de a le înainta direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB).

Pacienții care sunt transplantați sau se află pe lista de așteptare pentru transplant pot declara pe proprie răspundere și datele persoanelor care locuiesc la același domiciliu, respectiv însoțitorii acestora, pentru a fi incluși pe lista celor care solicită vaccinarea, după caz.

Direcțiile de sănătate publică județene și/sau DSPMB vor aronda persoanele de pe aceste liste la centrele de vaccinare care funcționează pe raza județului, pe criterii funcționale și va comunica această arondare centrelor de transplant.

Persoanele respective se pot vaccina în centrul de vaccinare la care sunt arondate, fără a fi necesară o programare în platforma informatică, sens în care reprezentanții centrelor de transplant trebuie să informeze centrul de vaccinare cu 72 de ore înainte de data la care persoanele doresc să se vaccineze și să pună la dispoziție și lista nominală a celor care solicită vaccinarea.

centrul de vaccinare, la efectuarea triajului medical, conform procedurilor, persoanele vor prezenta documentul de identitate valid, care să ateste că domiciliază la aceeași adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de așteptare.

Astfel, centrele de vaccinare vor înregistra persoanele din această categorie de bolnavi cronici care se prezintă pentru vaccinare în Registrul electronic național de vaccinări precum și persoanele care locuiesc la aceeași adresă cu pacientul transplantat sau care se află pe lista de așteptare, corespunzător categoriei din care fac parte.

Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv DSPMB și centrele regionale de distribuție vor asigura dozele necesare pentru vaccinarea persoanelor respective, în funcție de solicitările centrelor de vaccinare.

Grupul de comunicare al CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

Citește și:

Scandalos! Sporuri uriașe pentru angajații de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cum s-a permis acest lucru

EXCLUSIV Dedesubturile schimbării radicale făcute în Ministerul de Interne! Dumitru Coarnă: ‘Bode a majorat schema să-i facă loc Irinei Alexe’

EXCLUSIV Prima reacție a lui Traian Berbeceanu, după ce a fost eliberat din funcția de prefect al Capitalei: ‘Consider că mi-am făcut datoria față de bucureșteni’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend