Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Cine trăiește mai mult, consumatorul de carne sau vegetarianul?

Avatar

Publicat

in

Capacitatea noastră de a trăi o viață lungă este influențată de genele noastre si de mediul in care traim.

In studiile care implică gemeni identici, oamenii de știință au estimat că nu mai mult de 30% din această influență provine din genele noastre, ceea ce înseamnă că cel mai mare grup de factori care controlează cât timp trăiește o persoană este mediul.

Dintre multitudinea de factori de mediu posibili, cel mai studiat si dezbatut este dieta. Restrictia de calorii, de exemplu, este un domeniu care este investigat. Până în prezent, studiile par să demonstreze că restrictionarea caloriilor poate creste durata de viata, cel puțin în creaturile mici. Dar, ceea ce funcționează pentru șoareci nu funcționează în mod necesar pentru om.

Ceea ce mâncăm – în comparație cu cât de mult mancam – este, de asemenea, un subiect fierbinte  și consumul de carne este adesea analizat. Un studiu care a urmarit aproape 100.000 de americani timp de cinci ani a constatat ca cei care nu mancau carne au avut o probabilitate mai mica de a muri – din orice cauza – pe parcursul perioadei de studiu decât consumatorii de carne. Acest efect a fost vizibil mai ales la bărbați.

Anumite meta-analize, care combină și re-analizeaza date din mai multe studii, au aratat, de asemenea, că o dietă săracă în carne este asociata cu o longevitate mai mare. Nu toate studiile sustin aceste lucruri. Unele studii au aratat ca exista o diferenta mica sau nu exista deloc in ceea ce priveste longevitatea la cei care mananca carne si cei care nu mananca.

Ceea ce este clar este ca dieta fara carne poate reduce riscul de a dezvolta probleme de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala si chiar cancer.

Deci, putem spune cu încredere că evitarea cărnii va crește durata de viata? Raspunsul este ‘nu inca’.

Problema cu longevitatea

In comparație cu cele mai multe creaturi oamenii trăiesc mult timp. Astfel ca e foarte dificila realizarea studiilor care măsoară efectul oricarui lucru asupra longevitatii (ai avea dificultăți sa gasesti un om de știință dispus să aștepte 90 de ani pentru a finaliza un studiu). În schimb, oamenii de știință fie se uita în urma la dosarele medicale existente, fie recruteaza voluntari pentru studii care folosesc perioade mai scurte de timp.

Există probleme cu această abordare. În primul rând, găsirea unei legături între două lucruri – cum ar fi consumul de carne și o moarte timpurie – nu înseamnă neapărat ca un lucru l-a cauzat pe celalalt. Cu alte cuvinte: corespondența nu este egala cu cauzalitatea. Poate părea că vegetarianismul și longevitatea sunt legate între ele dar alte variabile pot explica legatura. Ar putea fi faptul ca vegetarienii fac mai mult sport, fumează mai puțin și beau mai puțin alcool decât cei care consuma carne, de exemplu.

Studiile de nutritie se bazeaza si ele pe voluntari care înregistrează cu precizie și corect aportul alimentar. Dar acest lucru nu poate fi luat ca ceva foarte sigur. Studiile au aratat ca oamenii au tendinta de a raporta mai putin aportul de calorii si mai mult cand e vorba de consumul de alimente sănătoase. Fără a controla efectiv dieta grupurilor de oameni și a măsura cât timp trăiesc este dificil sa ai încredere absolută în descoperiri.

Deci, ar trebui să evitam carnea pentru o viață lungă și sănătoasă? Cheia unei îmbătrâniri sănătoase se află probabil în controlul mediului nostru, inclusiv a ceea ce mâncăm. Din dovezile disponibile, este posibil ca o dieta fara carne sa poata contribui la acest lucru și evitarea consumului de carne ar putea crește cu siguranță șansele de evitare a bolilor pe măsură ce îmbătrânesti. Dar există cu siguranță si dovezi care sugereaza că acest lucru este posbil în tandem cu evitarea unor riscuri mai clare pentru longevitate, inclusiv fumatul.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Nelu Tătaru: ‘Nu putem să ne imunizăm, decât trecând prin boală sau făcând un vaccin. Eu mă voi vaccina oricum!’

Avatar

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Medicul Valeriu Gheorghiță: ‘Vaccinarea este voluntară și nu obligatorie, este un drept și nu o obligație’

Avatar

Publicat

in

De

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend