Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cine este ucigașul din Texas: Un adolescent singuratic care a abandonat școala / Două arme de asalt și 7 încărcătoare și 19 morți

Publicat

in

Tânărul de 18 ani suspectat că a ucis marți 19 copii și doi adulți într-o școală din Texas, înainte de a fi ucis, era implicat într-o dispută familială, era izolat și a abandonat școala, potrivit autorităților și martorilor oculari, citați de AFP.

Tragedie în Uvalde, după o crimă în masă la o școală primarăFoto: allison dinner / AFP / Profimedia

Identificat ca fiind Salvador Ramos, tânărul era un cetățean american înscris la liceul Uvalde, a declarat marți seară guvernatorul Texasului, Greg Abbott, fără a preciza motivul pentru care acesta a ucis 19 persoane.

La scurt timp după ce a împlinit 18 ani, el a cumpărat două puști de asalt pe 17 și 20 mai, potrivit unui senator citat de CNN. Pe 18 mai, a cumpărat 375 de cartușe.

Două pistoale apar apoi pe un cont de Instagram care pare a fi al său, dezactivat între timp.

Una dintre fotografii arată un tânăr cu pielea palidă și părul negru de lungime medie care îi cade până la gât într-o fotografie cu fața la oglindă. Un alt cadru îl arată și mai întunecat, distrat, cu un hanorac gri.

Într-o postare, acesta ține în mână un încărcător de pistol.

Marți, Salvador Ramos a dezlănțuit groaza într-o școală din acest oraș din sud-vestul Texasului cu 16.000 de locuitori, provocând una dintre cele mai grave crime din ultimii ani în Statele Unite, înainte de a fi ucis într-un schimb de focuri cu poliția.

Anchetatorii încearcă să obțină „informații detaliate despre profilul” tânărului ucigaș, „motivele sale, tipul de arme pe care le-a folosit și dacă avea dreptul să le dețină”, a declarat marți guvernatorul Abbott.

Afectat de bullying-ul colegilor

Marți, în jurul orei 11:30 (16:30 GMT), echipat cu o vestă antiglonț și o pușcă, Salvador Ramos a intrat în grabă în școală după un accident de mașină și a deschis focul.

Dar înainte de a merge la școală, el și-a împușcat propria bunică și a fugit, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Securitate din Texas, Chris Olivarez.

Potrivit rudelor citate de presa americană, acesta devenise recent apropiat de bunică, locuind la ea acasă după ce se certase cu mama lui.

Presupusul atacator s-a plâns bunicii sale că nu mai vrea să meargă la școală, a declarat o verișoară, Mia, pentru Washington Post. „Nu era o persoană foarte sociabilă, deoarece era luat peste picior din cauza bâlbâielii sale”, a adăugat ea.

„Mulți se luau de el foarte tare…”, a mai spus un fost prieten apropiat, Stephen Garcia, pentru ziar.

Șapte încărcătoare”

Izolat, a chiulit de la cursuri și a abandonat treptat liceul. Salvador Ramos își taie fața cu un cuțit”, spune un alt adolescent care îl cunoaște de la grădiniță.

A lucrat timp de un an la un restaurant fast-food Wendy’s înainte de a pleca în urmă cu o lună. „Nu prea interacționa cu ceilalți angajați”, a declarat șeful său pentru CNN.

Aceste elemente de personalitate îl apropie de alți autori de masacre școlare, cum ar fi cele din Parkland, Florida, în 2018 (17 morți) sau Columbine, Colorado, în 1999 (13 morți): eșec academic și social, fascinație pentru arme, conflict cu familia…

Salvador Ramos jucă, de asemenea, multe jocuri video, în special jocuri de luptă precum Fortnite sau Call of Duty, notează un apropiat al New York Times, Jeremiah Munoz.

În weekendul de dinaintea tragediei, Munoz a declarat că a primit de la Ramos două fotografii cu puști de asalt, similare celor postate pe Instagram.

„În urmă cu patru zile”, a reamintit pentru CNN un alt fost coleg de clasă al atacatorului, care dorește să rămână anonim, „mi-a trimis o poză cu AR (un tip de pușcă de asalt) pe care o folosește… și un rucsac plin de muniție, probabil ceva de genul a șapte încărcătoare”.

„I-am spus ‘amice, de ce ai asta’, iar el mi-a răspuns ‘nu-ți face griji’.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Preşedintele ecuadorian cedează în fața protestelor violente: Prețul la carburanți va fi redus

Publicat

in

De

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a anunţat duminică o reducere a preţurilor la carburanţi într-o proporţie totuşi inferioară celei solicitate de mii de indigeni care protestează şi blochează o parte a ţării de două săptămâni, relatează AFP, conform AGERPRES.

”Am decis să reduc preţul benzinei cu 10 cenţi (de dolar) pe galon (3,78 litri) şi preţul motorinei tot cu 10 cenţi pe galon”, a afirmat preşedintele ecuadorian într-o alocuţiune radio-televizată.

Anterior, ministerul ecuadorian al Energiei anunţase că producţia de petrol din Ecuador este la un ”nivel critic” şi că va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele şi blocadele vor continua în ţară.

”Producţia de petrol este la un nivel critic”, după aproape două săptămâni de proteste indigene împotriva costului ridicat al vieţii, cu baraje şi blocade rutiere în 19 din cele 24 de provincii ale ţării, potrivit ministerului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Hartă rezultate la bacalaureat 2022 / Variația ratei de promovare față de 2021 / Bucureștiul, pe locul 5 la rată de promovare – rezultatele pe sectoare

Publicat

in

De

Rata de promovare la examenul de bacalaureat 2022 a fost de 73,3%, cea mai bună din ultimii 10 ani, iar județul cu cel mai mare procent de reușită – 85,1% – este Cluj, în timp ce la polul opus se află Ilfoc, cu 47%. Pe sectoare ale Capitalei, cea mai mare rată de promovare la BAC 2022 – 87,2% – a fost în sectorul 4, iar cea mai mică – 76,1% – în sectorul 6.

Examen scolarFoto: Freepik

Rezultatele la bacalaureat 2022, înainte de soluționarea contestațiilor, au fost publicate luni.

Rezultate bacalaureat 2022:

  • Au promovat cu 2.928 de candidați mai mult decât anul trecut, deși numărul celor înscriși la BAC 2022 a fost mai mic cu 7.211 – comparativ cu 2021, rezultând o rată cumulată de promovare (înainte de contestații) de 73,3%, mai mult cu 5,5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut: 67,8%).
  • Este cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani (înainte de contestații).
  • Pentru promoția curentă, rata de promovare la BAC 2022 este 78,3%, iar pentru promoțiile anterioare, 32,1%.
  • Au promovat 89.054 de candidați, dintr-un total de 121.470 de candidați prezenți (108.450 de candidați prezenți provin din promoția curentă, respectiv 13.020 de candidați prezenți din promoțiile anterioare).
  • Rată de promovare în rural – 69,2%, în urban – 82,7%.
  • 162 de candidați au încheiat probele scrise la bacalaureat 2022 cu media 10.
  • Cea mai mare rată de promovare a fost în: Cluj – 85,1%, Iași – 81,7%, Galați – 81,6%, Brăila – 81,3%, București – 77,4%.
  • Pe sectoare ale Capitalei, cea mai mare rată de promovare la BAC 2022 – 87,2% – a fost în sectorul 4, iar cea mai mică – 76,1% – în sectorul 6.
  • Județele cu cea mai scăzută rată de promovare la bacalaureat: Ilfov, cu 47%, Giurgiu, 55% și Călărași – 53%. Aceste 3 județe au un număr mic de candidați la BAC – circa 1.000.

HARTĂ rată de promovare Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie

HARTĂ variația ratei de promovare la Bacalaureat, Sesiunea iunie-iulie 2022 față de 2021:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend