Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cine este generalul rus care a supravegheat atrocitățile din Siria și a condus atacuri cu bombe cu dispersie asupra civililor din Ucraina

Publicat

in

Mai multe rachete Smerch au fost trase în Harkov într-o perioadă cheie de 48 de ore la sfârșitul lunii februarie, când trupele rusești au luptat pentru a cuceri orașul de la forțele ucrainene. Iar Ucraina nu este primul câmp de luptă pe care forțele rusești au folosit muniții cu dispersie cu efect devastator împotriva civililor.

Alexander JuravliovFoto: uawire.org

Pentru supraviețuitorii războiului civil din Siria, care durează de ani de zile, scenele din Harkov seamănă cu nenumărate altele desfășurate de Rusia după ce aceasta a intervenit pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad în 2015.

Prin analiza imaginilor din satelit în colaborare cu Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR) și prin investigații la fața locului, CNN a identificat brigada de artilerie cu rachete care a lansat atacul cu muniție cu dispersie în cartierele rezidențiale ale celui de-al doilea oraș din Ucraina în ziua în care mai mulți civili au fost omorâți sau răniți.

Brigada respectivă se subordona direct aceluiași lider militar – generalul-colonel Alexander Juravliov – care a supravegheat unul dintre cele mai brutale capitole ale războiului din Siria.

Mai mulți experți militari au declarat pentru CNN că Juravliov – echivalentul rusesc al unui comandant de teatru de operațiuni în armata americană – este singurul ofițer care are autoritatea de a ordona un atac cu rachete Smerch în districtul său. Fiind o armă de mare valoare, aceasta are nevoie de ordinul unui superior. Kremlinul și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns solicitării CNN de a face comentarii.

Desfășurat în Siria de trei ori, el a devenit pentru prima dată comandantul trupelor rusești din această țară în timpul celei de-a doua misiuni, în iulie 2016.

În perioada în care a fost la comandă, a avut loc, de asemenea, o creștere dramatică a atacurilor documentate cu muniție cu dispersie în Alep punând în aplicare o tactică care a definit intervenția Rusiei în Siria: asediați, înfometați, bombardați și schingiuiți până la supunere.

A fost o escaladare asupra căreia grupurile umanitare au încercat să atragă atenția lumii. La vremea respectivă, directorul de atunci al organizației Save the Children pentru Siria, Sonia Khush, a declarat într-un comunicat: „există copii mici cu membre amputate sau cu bile înțepenite în țesutul muscular din cauza folosirii acestor arme îngrozitoare și nediscriminatorii”.

În Harkov, CNN a vorbit cu zeci de martori oculari din mai multe dintre cartierele vizate de cele 11 atacuri cu rachete Smerch care au avut loc pe 27 și 28 februarie.

Aceștia și-au amintit de moartea și distrugerile pe care munițiile cu dispersie le-au provocat în orașul lor. Străzile erau acoperite de oameni răniți, mașini în flăcări și geamuri sparte.

„Nu știu ce anume a fost asta, dar a fost în tot cartierul. Aceste bucățele mici care explodează și împrăștie șrapnel periculos peste tot”, a declarat Iuriy Braiko, un analist de programe IT care locuiește în Harkov.

„Creează o mulțime de șrapnel micuț care ajunge în diverse locuri, în ferestre și în oameni”, spune el.

Resturile de rachete văzute în Harkov de CNN și urmele lăsate de proiectile au dezvăluit direcția atacului, pe care CNN a urmărit-o până în regiunea rusă Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Doliu în presa română: o fostă jurnalistă a fost găsită moartă în propria casă

Publicat

in

De

Gabriela Vlăsceanu, o jurnalistă, a fost găsită moartă în casă. În ultimul timp a fost alături de refugiaţii ucraineni din Gara de Nord.

Cea care a dat tragica veste a fost prietena ei, Dana Fodor Mateescu, care o cunoștea de 13 ani și care spunea despre Gabriela că încă de la începerea războiului ea a fost pe baricade intrând în comunitatea voluntarilor de la Gara de Nord.

Fosta jurnalistă a fost găsită moartă în locuința ei, cu capul pe masă, potrivit Danei Fodor.

„De când a început războiul din Ucraina, Gabi a fost pe baricade intrând în comunitatea voluntarilor de la Gara de Nord. A pierdut nopți, n-a mâncat, a uitat complet de ea, a stat acolo zile în șir și a ajutat refugiații, oameni disperați care aveau nevoie de ea…

În ultimul mesaj pe care mi l-a scris, mi-a spus că a slăbit zece kilograme și că este epuizată. Mi-a promis că-mi trimite texte cu poveștile dramatice ale celor care au fugit din țara lor, de groaza morții. „Dana, sunt copii, plâng, mi-e milă de ei, ți se rupe inima. Nu pot să stau deoparte și să nu-i ajut.”

Din păcate, draga de ea, n-a mai apucat să scrie. Inima ei mare s-a oprit ieri”, a spus Dana Fodor Mateescu.

Gabriela Vlăsceanu a publicat la Agerpres și ziarul Jurnalul Național.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Germania va folosi muncitori străini pentru a face față haosului din aeroporturi

Publicat

in

De

Germania va apela la muncitorii străini pentru a pune capăt haosului din aeroporturile sale, care se confruntă cu lipsa de personal și cu o serie de anulări în perioada premergătoare sărbătorilor, au declarat duminică miniștrii, potrivit AFP.

Aeroportul din FrankfurtFoto: Fraport.com

„Guvernul intenționează să permită personalului străin de care este nevoie urgentă să intre în Germania pentru muncă temporară”, a declarat ministrul Muncii, Hubertus Heil, în ediția de duminică a cotidianului Bild.

„Angajatorii trebuie să plătească un salariu standard și să asigure o cazare decentă pentru perioada temporară”, a continuat ministrul social-democrat, asigurând că nu este vorba de „dumping social”.

Guvernul nu a precizat câți străini vor fi invitați să se alăture forței de muncă de la aeroport, dar, potrivit Bild, numărul ar putea ajunge la „patru cifre”, sau cel puțin o mie.

La fel ca în multe alte aeroporturi europene, reluarea traficului aerian după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei de Covid nu a fost încă însoțită de angajarea de personal nou. În plus, există absențe datorate reluării infecțiilor cu coronavirus în Germania.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Economic German, aeroporturile germane au în prezent un deficit de aproximativ 7 200 de profesioniști. Această penurie duce la o serie de anulări de zboruri, în special de către compania aeriană germană Lufthansa, și la cozi lungi la controalele de securitate.

Ministrul de interne, Nancy Faeser, a dat asigurări pentru Bild că nu va exista „nicio concesie” în materie de securitate, precizând că acești „auxiliari veniți din străinătate (vor fi) angajați, de exemplu, pentru manipularea bagajelor”.

Cu toate acestea, Detlef Kayser, membru al consiliului de administrație al Lufthansa, a avertizat în cotidianul Welt că „din păcate, cu greu va fi posibil să se obțină o îmbunătățire pe termen scurt acum, în vară”.

„Ne așteptăm ca situația să revină la normal în 2023”, a declarat oficialul Lufthansa, care a anulat peste 2.000 de zboruri în ultimele săptămâni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend