Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cine este generalul rus care a supravegheat atrocitățile din Siria și a condus atacuri cu bombe cu dispersie asupra civililor din Ucraina

Publicat

in

Mai multe rachete Smerch au fost trase în Harkov într-o perioadă cheie de 48 de ore la sfârșitul lunii februarie, când trupele rusești au luptat pentru a cuceri orașul de la forțele ucrainene. Iar Ucraina nu este primul câmp de luptă pe care forțele rusești au folosit muniții cu dispersie cu efect devastator împotriva civililor.

Alexander JuravliovFoto: uawire.org

Pentru supraviețuitorii războiului civil din Siria, care durează de ani de zile, scenele din Harkov seamănă cu nenumărate altele desfășurate de Rusia după ce aceasta a intervenit pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad în 2015.

Prin analiza imaginilor din satelit în colaborare cu Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR) și prin investigații la fața locului, CNN a identificat brigada de artilerie cu rachete care a lansat atacul cu muniție cu dispersie în cartierele rezidențiale ale celui de-al doilea oraș din Ucraina în ziua în care mai mulți civili au fost omorâți sau răniți.

Brigada respectivă se subordona direct aceluiași lider militar – generalul-colonel Alexander Juravliov – care a supravegheat unul dintre cele mai brutale capitole ale războiului din Siria.

Mai mulți experți militari au declarat pentru CNN că Juravliov – echivalentul rusesc al unui comandant de teatru de operațiuni în armata americană – este singurul ofițer care are autoritatea de a ordona un atac cu rachete Smerch în districtul său. Fiind o armă de mare valoare, aceasta are nevoie de ordinul unui superior. Kremlinul și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns solicitării CNN de a face comentarii.

Desfășurat în Siria de trei ori, el a devenit pentru prima dată comandantul trupelor rusești din această țară în timpul celei de-a doua misiuni, în iulie 2016.

În perioada în care a fost la comandă, a avut loc, de asemenea, o creștere dramatică a atacurilor documentate cu muniție cu dispersie în Alep punând în aplicare o tactică care a definit intervenția Rusiei în Siria: asediați, înfometați, bombardați și schingiuiți până la supunere.

A fost o escaladare asupra căreia grupurile umanitare au încercat să atragă atenția lumii. La vremea respectivă, directorul de atunci al organizației Save the Children pentru Siria, Sonia Khush, a declarat într-un comunicat: „există copii mici cu membre amputate sau cu bile înțepenite în țesutul muscular din cauza folosirii acestor arme îngrozitoare și nediscriminatorii”.

În Harkov, CNN a vorbit cu zeci de martori oculari din mai multe dintre cartierele vizate de cele 11 atacuri cu rachete Smerch care au avut loc pe 27 și 28 februarie.

Aceștia și-au amintit de moartea și distrugerile pe care munițiile cu dispersie le-au provocat în orașul lor. Străzile erau acoperite de oameni răniți, mașini în flăcări și geamuri sparte.

„Nu știu ce anume a fost asta, dar a fost în tot cartierul. Aceste bucățele mici care explodează și împrăștie șrapnel periculos peste tot”, a declarat Iuriy Braiko, un analist de programe IT care locuiește în Harkov.

„Creează o mulțime de șrapnel micuț care ajunge în diverse locuri, în ferestre și în oameni”, spune el.

Resturile de rachete văzute în Harkov de CNN și urmele lăsate de proiectile au dezvăluit direcția atacului, pe care CNN a urmărit-o până în regiunea rusă Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Echipa de handbal masculin Steaua Bucureşti a învins formaţia FTC Budapesta în turul II al European League

Publicat

in

De

Echipa de handbal masculin Steaua Bucureşti a învins marţi, pe teren propriu, formaţia FTC Budapesta, scor 33-31 (17-14), în prima manşă din turul II al European League.

Principalii marcatori pentru Steaua au fost Milosevic 7 goluri, Şandru 7, iar de la FTC s-a remarcat Bujdoso 10 reuşite, potrivit News.

Lovitura de începere a partidei a fost dată de Cătălin Chirilă, campion european şi mondial la canoe.

Manşa retur va avea loc în 4 octombrie, în deplasare, iar câştigătoarea din dubla manşă se va califica în faza următoare a European League.

În primul tur al competiţiei, FTC Budapesta a eliminat pe Minaur Baia Mare. Alte două echipe româneşti, Potaissa Turda şi CSM Constanţa, au ratat calificarea în turul secund.

Steaua Bucureşti a fost repartizată direct în această fază.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Personalul medical de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi se va vacina antigripal în această toamnă. Recomandările medicului Florin Roșu

Publicat

in

De

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, anunţă că personalul medical al unităţii se va vaccina împotriva gripei până cel târziu în luna noiembrie, el recomandând persoanelor în vârstă, dar şi celor cu diverse afecţiuni să procedeze la fel, conform news.ro.

Medicul Florin Roşu a afirmat, marţi, că Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi va trece la vaccinarea antigripală în perioada octombrie-noiembrie a personalului medical, înainte de sezonul epidemic, care de regulă debutează în luna decembrie.

„Este modul în care alegem să ne respectăm meseria, să fim apţi pentru a ne desfăşura activitatea, a îngriji şi trata pacienţii care se adresează spitalului nostru, protejându-i pe ei şi pe cei dragi. Rata mare de vaccinare a personalului medical care activează în cadrul spitalului nostru în perioada pandemiei COVID a fost un factor determinant în evitarea crizelor de personal, a protecţiei acestora, cât şi limitarea răspândirii virale”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, Florin Roşu.

Totodată, medicul Roşu le recomandă cetăţenilor să ia deciziile corecte din punct de vedere medical, el afirmând că vaccinul antigripal este recomandat cu precădere persoanelor vulnerabile.

„Ne adresăm în special persoanelor din categoriile vulnerabile, fie ei părinţi sau bunici, care se află în evidenţa medicului de familie sau a medicului specialist şi care prezintă diverse patologii. Mai exact, orice persoană cu afecţiuni medicale pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) trebuie să beneficieze de vaccinare antigripală”, a afirmat medicul ieşean.

Potrivit acestuia, copiii cu vârsta până în cinci ani, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit ar trebui, de asemenea, să aibă acces la procesul de vaccinare, după un consult medical riguros.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend