Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cine este Domenico Paviglianiti, presupusul `capo di tutti capi` al clanului ‘Ndrangheta, arestat de spanioli

Publicat

in

Carabinierii din Bologna și Poliția spaniolă l-au arestat la Madrid pe fugarul clanului ‘Ndrangheta Domenico Paviglianiti, în vârstă de 60 de ani, “il capo di tutti capi”, așa cum era supranumit în anii 1980 și 1990. El avea de executat o sentință de aproape 12 ani pentru diferite infracțiuni, dar fusese eliberat în octombrie 2019, pe baza unui calcul eronat al pedepsei. Părăsise Italia și se refugiase în Spania, relatează Rador.

Considerat un element-cheie al familiei omonime din ‘Ndrangheta, Paviglianiti fusese deja condamnat la închisoare pe viață (pedeapsa a fost înlocuită ulterior cu închisoare de 30 de ani) pentru o serie de crime comise încă din anii 1980.

El a avut un rol de prim rang, explică carabinierii, în timpul așa-numitului al doilea război mafiot, când împreună cu alte familii ‘Ndrangheta din provincia Reggio Calabria, a susținut clanul De Stefano în sângeroasa luptă cu clanul Condello.

Bărbatul de 60 de ani a fost reținut pe străzile din cartierul muncitoresc Cuatro Caminos din Madrid într-o operațiune comună a poliției spaniole în colaborare cu cea italiană. În momentul arestării, el avea documente false care indicau cetățenie portugheză, 5.000 de lire sterline în numerar și șase telefoane mobile.

Paviglianiti s-a ocupat în perioada sa de vârf de controlul operațiunilor mafiote în nordul Italiei și în America de Sud. Presa italiană l-a numit „șeful tuturor șefilor” pentru rolul său în crimele comise în anii 1980 și 1990.

Arestat inițial în Spania în 1996 și extrădat trei ani mai târziu în Italia, Paviglianiti a început să execute o condamnare pe viață, o sentință normală pentru mafioții de top. Prin tertipuri avocățești, (susținând că condițiile de extrădare ale Spaniei nu recunoașteau închisoarea pe viață), Paviglianiti a fost eliberat mai devreme din închisoare, ocazie cu care a părăsit a doua zi Italia, plecând inițial la Barcelona, după care la Madrid.

Paviglianiti conducea un vehicul blindat, de teamă că foștii ”colegi” vor să-i închidă definitiv gura, iar surse din Poliția spaniolă susțin că acesta trăia din trafic de armament și de droguri.

‘Ndrangheta, cu sediul în sudul Calabriei (”vârful cizmei” Italiei, ca localizare pe hartă) este considerat cel mai puternic sindicat al crimei din Italia, depășind Cosa Nostra (Sicilia) și Camorra (cu sediul în Napoli) prin amploarea traficului de cocaină produsă în America Latină și introdusă în Europa prin nordul Africii. și sudul Italiei.

Numele „ Denumirea de Ndrangheta provine din limba greacă și înseamnă curaj sau loialitate, iar structura organizației face foarte dificilă penetrarea acesteia.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Avocații trag un semnal de alarmă: Noile restricții pot afecta dreptul la apărare/ Scrisoare deschisă

Publicat

in

De

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită guvernului să acorde avocaților același tratament cu cel aplicat magistraților și altor angajați din sistemul judiciar. UNBR face apel la evitarea unor măsuri care să afecteze dreptul la apărare al justițiabilor din România, dar și dreptul la muncă al avocaților. Președintele UNBR, Traian Briciu, semnează o scrisoare deschisă în acest sens, pe care o redăm mai jos.

UPDATE: În urma scrisorii UNBR, Guvernul a introdus în HG o precizare referitoare la avocați.

___

Către:

– Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență

– În atenția domnului Florin Cîțu, Prim-Ministru

– Secretariatul General al Guvernului

– În atenția domnului Tiberius Horațiu Gorun, Secretar General al Guvernului

Uniunea Națională a Barourilor din România susține eforturile făcute de autorități pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19, inclusiv prin campania de vaccinare și vă transmite mulțumiri pentru colaborarea inter-instituțională de până acum, motiv pentru care vă transmite solicitarea de a permite accesul avocaților în condiții egale cu ceilalți actori ai sistemului judiciar și cu angajații autorităților și instituțiilor publice.

Având în vedere informațiile din spațiul public potrivit cărora sunt în curs de analiză propuneri de măsuri privind combaterea efectelor pandemiei Covid-19, Uniunea Națională a Barourilor din România vă solicită cu fermitate ca în cadrul deciziilor pe care le veți adopta să acordați categoriei profesionale a avocaților cu drept de exercitare a profesiei, un tratament egal cu cel acordat judecătorilor, procurorilor și tuturor angajaților autorităților și instituțiilor publice.

Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede la art. 3:

„(1)Activitatea avocatului se realizează prin:

….

b) asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti, a organelor de urmărire penală, a autorităţilor cu atribuţii jurisdicţionale, a notarilor publici şi a executorilor judecătoreşti, a organelor administraţiei publice şi a instituţiilor, precum şi a altor persoane juridice, în condiţiile legii;

d)asistarea şi reprezentarea persoanelor fizice sau juridice interesate în faţa altor autorităţi publice cu posibilitatea atestării identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor încheiate;

e)apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instituţiile şi cu orice persoană română sau străină;

(2)Activităţile prevăzute la alin. (1) se exercită numai de avocat, dacă legea nu prevede altfel.”

Profesia de avocat este parte integrată în sistemul judiciar și indispensabilă actului de justiție.

Art. 38 alin. (1) din Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede „În exercitarea profesiei, avocaţii sunt parteneri indispensabili ai justiţiei, ocrotiţi de lege, …… ”

Orice măsură de restricționare a dreptului de acces al avocaților în spațiile în care se desfășoară activitatea profesională a avocaților (instanțe de judecată,  sedii ale organelor de urmărire și de cercetare penală, ale altor autorități și instituții de drept public și privat) pe alte criterii decât cele aplicabile judecătorilor, procurorilor și angajaților instituțiilor publice constituie o discriminare inacceptabilă într-un stat de drept.

O astfel de soluție ar însemna și o încălcare a dreptului la muncă al avocatului precum și o încălcare a dreptului la apărare al cetățeanului, întrucât avocații își desfășoară activitatea profesională la toate instituțiile și autoritățile publice precum și organizațiile private.

Cu stimă,

Av. dr. Traian Cornel BRICIU

Președintele UNBR

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

DOCUMENT | Noile restricții care intră în vigoare de luni, publicate în Monitorul Oficial

Publicat

in

De

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În Monitorul Oficial 1013 a fost publicată, vineri seară, Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI (.pdf)!

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend