Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cinci lucruri de știut despre Stația Spațială Internațională

Publicat

in

Cea mai mare structură pusă vreodată pe orbită, Stația Spațială Internațională (ISS), care are 25 de ani, este un model de cooperare internațională, în special între ruși și americani.

stația spațială internaționalăFoto: Dimazzzel | Dreamstime.com

AFP ne prezintă cinci lucruri de știut despre acest laborator spațial de mărimea unui teren de fotbal, către care Rusia intenționează să trimită o nouă navă spațială pentru a o înlocui pe cea avariată de impactul cu un micrometeorit.

Ce este ISS?

Suspendat la 400 de kilometri de Pământ, acest laborator spațial este folosit pentru a studia Pământul și sistemul solar, pentru a efectua experimente în imponderabilitate, în special în medicină, și pentru a pregăti misiuni de explorare spațială.

Lansată în 1998 la bordul unei rachete rusești, stația a fost construită modul cu modul, la un cost de aproximativ 100 de miliarde de dolari, în mare parte suportat de Statele Unite.

Aflată la patru ore de zbor de Pământ, ISS este deservită de un american și doi ruși de la 2 noiembrie 2000. Echipele se rotesc la fiecare patru-șase luni.

Ce organizații operează Stația Spațială Internațională?

Acest parteneriat internațional implică cinci agenții spațiale din 15 țări: Rusia (Roscosmos), Japonia (Jaxa), Statele Unite (NASA), Europa (ESA) și Canada (CSA).

Stația are o lungime de zece metri și o lățime de 74 de metri și cântărește 400 de tone. Opt nave spațiale se pot andoca acolo simultan.

La bordul navei se află întotdeauna cel puțin o echipă internațională de șapte astronauți. Ocupanții locuiesc în șase module.

Logistică

Aprovizionarea este asigurată de nave cargo rusești (Progress) și americane (SpaceX și Cygnus).

În caz de urgență, repatrierea este asigurată de nava rusă Soyuz (3 locuri) sau de nava americană Crew Dragon (4 locuri). Navele care îi transportă pe astronauți rămân andocate pe durata misiunii lor.

Rusia va trimite o capsulă Soiuz fără echipaj pe data de 20 februarie pentru a aduce pe Terra doi cosmonauți ruși și un astronaut american ce se află pe Stația Spațială Internațională. Cei trei ar fi trebuit să revină pe Terra în martie cu capsula care i-a transportat acolo, însă capsula a fost avariată după o scurgere apărută în decembrie.

Sergey Prokopyev, Dmitri Petelin și Frank Rubio au sosit la bordul ISS pe 21 septembrie 2022 cu ajutorul capsulei MS-22 și ar fi trebuit să revină cu ea pe Terra în martie 2023.

În afară de cei trei, la bordul stației mai sunt patru astronauți: Nicole Mann și Josh Cassada (SUA), Koichi Wakata (Japonia) și Anna Kikina (Rusia).

Viața în gravitație zero

Zilele astronauților sunt organizate meticulos: se trezesc la ora 06:00, stingerea la 22:30. Între timp, sunt opt până la zece ore de experimente științifice, două ore de activitate fizică obligatorie – pentru a evita epuizarea mușchilor – și trei ore de timp liber. Sâmbătă, curățenie și întreținere. Duminica, odihnă.

În orice moment se desfășoară aproximativ 200 de experimente științifice, inclusiv toate experimentele în imponderabilitate care sunt imposibil de realizat pe Pământ.

Pentru a dormi, astronauții se îmbracă în saci de dormit care sunt depozitați pe verticală.

Există foarte puțină apă la bord: pe lângă apa adusă de pe Pământ, restul este extrasă din aer și urină. Apa este purificată și utilizată pentru alimente liofilizate.

Un viitor incert

Atât NASA, cât și ESA vor să continue aventura până în 2030, dar rușii au anunțat în iulie că se vor retrage „după 2024”. Nimic nu este încă oficial.

Situația din Ucraina nu este străină de acest anunț, chiar dacă Moscova lăsase deja să se înțeleagă că va pleca pentru a-și construi propria stație orbitală.

În cazul în care Rusia ar pleca, americanii ar trebui să preia singură responsabilitate pentru realimentarea și menținerea pe orbită a stației, care se apropie în mod constant de Pământ.

După 2030, ISS va fi prăbușită în ocean. Se așteaptă ca acesta să fie înlocuit de stații private. NASA a investit deja în mai multe dintre aceste proiecte, care ar putea fi utilizate pentru cercetare științifică și tehnologică, precum și pentru turism. De data aceasta, fără Rusia.

foto: Dreamstime

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO | Job-ul perfect nu există? Din ce câștigă un adolescent 1100 de lei pe zi

Publicat

in

Un adolescent în vârstă de 18 ani care lucrează la restaurantul ”Mister Chips” din Whitby, Marea Britanie, îmbracă un costum de vultur pentru a speria un stol de pescăruși care îi chinuie pe localnici furându-le peștele și cartofii prăjiți

Corey Grieveson lucrează la un magazin local de pește și cartofi prăjiți și petrece o parte din ziua de lucru speriind pescărușii, conform BBC.

Citeste mai mult

NATIONAL

Viața bate filmul: 4 copii dispăruţi în junglă de o lună de zile, după ce s-au prăbușit cu avionul, s-ar afla în viață (video)

Publicat

in

Autorităţile columbiene au declarat luni că cei patru copii dispăruţi în jungla amazoniană de aproape o lună, după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit, sunt „în viaţă”. În accident au murit mama lor şi alţi doi adulţi, relatează AFP, conform news.ro.

Avionul Cessna 206 în care călătoreau cei trei copii în vârstă de 4, 9 şi 13 ani şi un bebeluş de 11 luni a dispărut de pe radare la 1 mai în apropiere de San José del Guaviare, în departamentul Caqueta, în sudul Columbiei. Aeronava a fost găsită la 15 mai cu vârful strivit în pământ, într-o vegetaţie densă.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend