Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Chinezii de la Xiaomi domină Europa în doar zece ani de la înființare: au depășit Samsung

Publicat

in

Xiaomi, companie fondată în 2010, a depăşit Samsung în al doilea trimestru al anului şi a ajuns producătorul care vinde cele mai multe smartphone-uri în Europa, informează News.ro.

Atât la nivel global, cât mai ales în Europa, Xiaomi a fost producătorul care a reuşit să umple cel mai eficient golul lăsat de căderea Huawei, cădere cauzată de embargoul impus de Statele Unite.

În al doilea trimestru al anului, Xiaomi a livrat 12,7 milioane de unităţi în Europa, crescând cu 67,1% de la an la an, conform Strategy Analytics.

Compania chineză a profitat şi de stângăciile Samsung, care a scăzut cu 7% de la an la an după ce a livrat doar 12 milioane de unităţi. Pe locul trei se menţine Apple, care a crescut cu 15,7%, livrând 9,6 milioane de telefoane.

Locurile 4 şi în 5 în topul producătorilor de smartphone-uri sunt ocupate de Oppo şi Realme, ambele cu o creştere anuală de 180%, după ce au livrat 2,8 respectiv 1,9 milioane de unităţi.

Xiaomi deţine acum 25,3% din piaţa europeană de smartphone-uri, în vreme ce Samsung mai are 24%. Apple deţine 19,2%, iar ceilalţi producători au de la 5 procente în jos.

Per ansamblu, se consideră că piaţa europeană şi-a revenit după pandemie. În al doilea trimestru al anului, creşterea faţă de 2020 a fost de 14%, după ce au fost livrate 50,1 milioane de unităţi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Alegeri prezindențiale în Brazilia. Lupta se dă între doi titani politici

Publicat

in

De

Brazilienii votează duminică în primul tur de scrutin al celor mai polarizate alegeri din ultimele decenii din cea mai mare țară din America Latină, în care Luiz Inacio Lula da Silva de la partidul de stânga este favorit să îl învingă pe actualul președinte de dreapta Jair Bolsonaro, notează Reuters.

Brazilienii sunt chemați la urne duminică pentru a-și alege președinteleFoto: Cris Faga / Shutterstock Editorial / Profimedia

În ultimul deceniu, Brazilia a trecut de la o criză la alta: distrugerea mediului , o recesiune economică , un președinte demis , doi președinți închiși și o pandemie care a ucis mai mulți oameni decât oriunde în afara Statelor Unite ale Americii, notează The New York Times.

Brazilienii își vor alege duminică următorul președinte, în speranța unui viitor stabiil, mergând la urne pentru a hotorî care dintre cei doi candidați care sunt profund legați de trecutul tumultuos al Braziliei va fi la cârma țării.

Cele mai multe sondaje îl arată pe Lula cu un avans solid de luni de zile, dar Bolsonaro a semnalat că ar putea refuza să accepte înfrângerea, alimentând temerile privind o criză instituțională sau violențe postelectorale.

Sondajele îl dau favorit pe Lula

Fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva ar putea câștiga alegerile prezidenţiale din Brazilia chiar în primul tur, potrivit sondajului publicat de institutul Datafolha sâmbătă seara, în ajunul alegerilor, informează AFP, citată de Agerpres.

Lula, liderul stângii braziliene, ar obţine 50% din voturile valabile (excluzându-le pe cele nule şi albe) faţă de 36% cât ar reuşi să strângă adversarul său direct, preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, potrivit sondajului.

Un candidat trebuie să atingă pragul de 50% plus un vot pentru a fi ales din primul tur şi să evite turul al doilea, care este programat pentru 30 octombrie.

Potrivit Datafolha, intenţiile de vot sunt stabile, Lula obţinând 48%, iar Bolsonaro 34%.

Cu toate acestea, Jair Bolsonaro dă asigurări că sondajele sunt false şi că el va fi ales în primul tur.

Câștigătorul ar putea fi anunțat la câteva ore după închiderea secțiilor de votare, la ora 17.00, ora Braziliei, ora 23:00, ora României.

Ce promit Lula și Bolsonaro

Jair Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, vrea să vândă compania petrolieră de stat a Braziliei, să deschidă Amazonul pentru mai multe exploatări miniere, să relaxeze reglementările privind armele și să introducă valori mai conservatoare, potrivit The News York Times.

Luiz Inacio Lula da Silva , în vârstă de 76 de ani, promite să majoreze taxele pentru cei bogați pentru a extinde serviciile pentru cei săraci, inclusiv extinderea protecției sociale, creșterea salariului minim și hrănirea și adăpostirea mai multor oameni.

(Surse: Reuters, Agerpres, The New York Times)

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Câștigător surprinzător al turneului ATP de la Seul

Publicat

in

De

Denis Shapovalov, al patrulea favorit la ATP Seul (de categorie „250”), a fost învins în finală, canadianul cedând în două seturi în fața surprinzătorului Yoshihito Nishioka.

Yoshihito NishiokaFoto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Yoshihito Nishioka a triumfat la ATP Seul – A trecut de Denis Shapovalov în marea finală

Al 56-lea jucător al lumii, sportivul din Japonia (26 de ani) a avut câștig de cauză în două seturi, scor 6-4, 7-6(5). Finala de la Seul a durat o oră și 56 de minute.

Până la câștigarea trofeului de la Seul, Nishioka a trecut de Daniel Evans (favorit 5), Taro Daniel, Casper Ruud (favorit 1), Aleksandar Kovacevic și Denis Shapovalov (favorit 4).

În urma victoriei de la Seul, Nishioka va urca 15 locuri în clasamentul ATP, el urmând să se afle de luni pe locul 41 (cel mai bun ocupat până acum în carieră).

De cealaltă parte, Shapovalov va urca două locuri, până pe 22, în ierarhia mondială.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend