Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

China vrea să-și aprofundeze relațiile cu Rusia, spune șeful diplomației chineze

Publicat

in

​China este dispusă să își aprofundeze relațiile cu Rusia la toate nivelurile și orice încercare de a bloca progresul celor două națiuni nu va avea succes niciodată, a declarat joi ministrul chinez de externe, Wang Yi, potrivit Reuters.

Serghei Lavrov si Wang YiFoto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Este dreptul legitim atât al Chinei cât și al Rusiei de a-și realiza dezvoltarea și revitalizarea, a afirmat Wang Yi într-o convorbire telefonică avută cu omologul său rus Serghei Lavrov, potrivit unui comunicat difuzat joi pe site-ul MAE chinez.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Regele care a domnit doar 20 de minute: cum s-a produs această situație bizară

Publicat

in

De

Ați auzit vreodată de un rege care a condus poporul său timp de doar 20 de minute? Ei bine, există un caz unic în istoria omenirii în care o domnie a durat doar o fracțiune de oră. Este vorba despre un rege a cărui perioadă la tron a fost atât de scurtă încât a intrat direct în Cartea Recordurilor ca cea mai scurtă domnie cunoscută. Este un episod fascinant care ridică numeroase întrebări despre politica și puterea din trecutul nostru.

Potrivit documentelor istorice, Ludovic al XIX-lea al Franței și-a ocupat tronul doar 20 de minute, pe 2 august 1830. Monarhul mai este cunoscut și ca Louis Antoine sau Regele-S0are și este fiul lui Carol al X-lea, care abdicase din cauza revoluției din iulie 1830.

Ludovic al XIX-lea avea 55 de ani la momentul preluării îndatoririlor regale și nu plănuia nicio secundă să aibă o așa scurtă domnie. Cum s-a produs în cele din urmă situația bizară? Tot revolta oamenilor a fost cea care l-a determinat.

O mulțime de cetățeni strigau sub fereastră contra monarhiei, iar Ludovic al XIX-lea, văzând că nu are cum să o ducă la bun capăt cu ei, a decis să procedeze asemeni tatălui, adică să abdice. Însă, a făcut-o mult prea rapid. În doar 20 de minute a semnat documentele prin care menționa renunțarea la coroana pe care o purtase pe cap.

Domnia lui Ludovic al XIX-lea nu apare nicăieri în afară de documentul abdicării, iar dacă vă întrebați cine a fost urmaș, aflați că nepotul său, Henric al V-lea, care la acea vreme avea doar 10 ani. Nici acesta nu a stat mult pe tron, doar 7 zile.

Totuși, după abdicarea lui Henric al V-lea, a urmat o perioadă mai calmă, căci următorul la tron, Ludovic-Filip, unchiul lui Ludovic al XIX-lea, a domnit între anii 1830-1848. De altfel, ceea ce urmat pentru Ludovic al XIX-lea nu a fost prea plăcut.

Ludovic al XIX-lea, catalogat un om bun

content-image

Regele cu o domnie de doar 20 de minute după abdicare a plecat în exil și a murit în 1844. Unora le-a părut rău de faptul că și-a cedat locul pe tron, fiindcă era un om bun, cinstit și care ar fi putut conduce mai bine decât tatăl, nepotul și unchiul său, scrie Fanatik.

Ludovic al XIX-lea era adesea surprins discutând mai mult cu oamenii simpli decât cu cei de rang înalt. Părea mai binedispus în preajma lor decât în preajam oricăror altor persoane, de aceea era considerat mai apropiat de popor.

Regele-Soare avea 68 de ani când s-a stins din viață. A fost căsătorit cu Prințesa Marie Therese a Franței și nu au avut copii. Fostul monarh se află înmormântat în cripta familiei din biserica franciscană Kostanjevica, în apropiere de Gorz, astăzi în Slovenia.

Citeste mai mult

NATIONAL

Reuters: Moscova se teme de spionaj şi limitează drastic deplasările oficialilor în străinătate

Publicat

in

De

Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în care se desfăşoară cea mai gravă criză a relaţiilor cu Occidentul din ultimii peste 60 de ani, au declarat nouă surse pentru Reuters.

Sediul FSB din centrul MoscoveiFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Serviciul Federal de Securitate (FSB) face presiuni asupra angajaţilor din cadrul ministerelor să nu părăsească deloc Rusia, nici măcar pentru a vizita aşa-numitele ţări “prietene”, care nu au impus sancţiuni împotriva Moscovei, au declarat sursele Reuters.

Călătoriile în străinătate au fost extrem de restricţionate în perioada sovietică şi chiar şi înainte de războiul din Ucraina celor care aveau acces la anumite informaţii secrete li s-a interzis să părăsească Rusia.

HAOS ŞI PARANOIA

Marile puteri occidentale au, de asemenea, reguli stricte de călătorie pentru cei care au acces la secrete de nivel înalt. Cu toate acestea, actualele limite ruseşti sunt oarecum haotice, cu reguli care diferă de la un organism de stat la altul, potrivit surselor, care au cerut să nu fie numite din cauza sensibilităţii subiectului.

“Nu poţi merge nicăieri, nici măcar în Uzbekistan sau Belarus pentru sărbătorile din luna mai”, a declarat o sursă. “Poţi merge doar dacă ai permisiune”, a adăugat sursa.

Sub presiunea FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, guvernul interzice angajaţilor din diferite departamente să călătorească oriunde fără o autorizaţie specială, a spus persoana respectivă.

FSB nu a răspuns la o solicitare de comentarii, menţionează Reuters.

MAI MULTE SECRETE, MAI PUŢINE DEPLASĂRI

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor din 1962, iar preşedintele Vladimir Putin spune că Statele Unite şi aliaţii săi duc, în esenţă, un război hibrid împotriva Rusiei. Teama că oficialii ruşi ar putea fi prinşi în capcană şi forţaţi să divulge secrete care afectează securitatea naţională este principalul motiv care a determinat înăsprirea regulilor, potrivit surselor.

O altă îngrijorare este că oficialii vor fi pur şi simplu reţinuţi şi apoi extrădaţi în Occident – sau li se va oferi un acord pentru a-şi divulga secretele.

O sursă a declarat că celor din guvern li s-a interzis informal să călătorească în 2022, măsură care a fost adoptată oficial la mijlocul anului 2023. Acum, au fost introduse restricţii similare pentru persoanele care au acces la secrete de stat în toate ministerele.

O altă persoană a spus că regulile variază în funcţie de autorizaţia de securitate, accesul la informaţii mai secrete reducând opţiunile de călătorie disponibile.

DE-A ŞOARECELE ŞI PISICA

Definiţia unui “secret de stat” este largă în Rusia şi a fost lărgită şi mai mult de la război încoace. Aceasta include orice ar putea dăuna statului rus, nu numai informaţii militare, nucleare sau de securitate, ci şi date privind rezervele, producţia şi consumul de resurse naturale, date privind exporturile, unele politici economice, unele descoperiri ştiinţifice şi orice detalii privind modul în care sunt protejate secretele.

Reţinerea la Londra, în ianuarie, a lui Dmitri Ovsiannikov, fost guvernator al Sevastopolului din Crimeea anexată ilegal în 2014, a fost unul dintre factorii care au declanşat aceste reguli mai stricte, a declarat un oficial. Ovsiannikov se află acum eliberat pe cauţiune în Marea Britanie, în aşteptarea procesului.

Rusia se plânge de mult timp că cetăţenii săi, în special diplomaţii şi oficialii, sunt urmăriţi şi hărţuiţi de serviciile de securitate atunci când călătoresc în Occident. Diplomaţii occidentali se confruntă cu un tratament similar în Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică occidentală.

INTERDICŢIE ŞI PENTRU ŢĂRILE “PRIETENE”

Regulile ruseşti diferă de la un organism de stat la altul. Cele două camere ale parlamentului rus decid de la caz la caz, în timp ce în cadrul administraţiei prezidenţiale există mai multă libertate.

Pentru unii, chiar şi ţările ‘prietene’ sunt în afara limitelor.

O sursă din parlament a declarat că personalului din camera inferioară, Duma de Stat a Rusiei, i se interzice orice călătorie în străinătate, existând o regulă tacită conform căreia orice cerere va fi respinsă. “Nu pot merge nici măcar la Minsk”, a spus persoana respectivă.

Pentru angajaţii Ministerului de Interne, FSB şi ai Gărzii Naţionale, Rosgvardia, există, în mod realist, doar 14 opţiuni de vacanţă în străinătate, odată ce sunt luate în considerare sancţiunile şi tratatele de extrădare, a declarat un oficial. Majoritatea sunt foste state sovietice, dar includ şi Cuba, Iran, Coreea de Nord şi Siria.

Chiar şi călătoriile în China, ale cărei schimburi comerciale cu Rusia au crescut vertiginos în ultimii doi ani, sunt puse sub semnul întrebării din cauza preocupărilor legate de extrădare, a spus oficialul.

Rosgvardia şi Ministerul de Interne nu au răspuns la solicitările de comentarii.

CU PAŞAPORTUL SUB CHEIE

O altă persoană a declarat că deţinătorii de secrete de stat au fost restricţionaţi de luni de zile în ceea ce priveşte călătoriile în străinătate, atât pentru ţările prietene, cât şi pentru cele neprietenoase, cu excepţia cazului în care există un motiv imperios, cum ar fi boala sau participarea la o înmormântare.

O altă persoană a declarat că oficialilor din Ministerul de Finanţe li s-a interzis orice călătorie în străinătate, cu excepţia călătoriilor de afaceri.

Un oficial de stat, a adăugat persoana respectivă, a fost forţat să demisioneze după ce s-a aflat că fiul său studia în Statele Unite.

Ministerul de Finanţe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Un angajat al unei companii de stat a declarat că personalul cu acces la secrete de stat are paşaportul încuiat într-un departament intern special.

Pentru oficialii din Ministerul Energiei, libertatea de a călători este la decisă de şeful direct, a declarat o altă sursă.

Ministerul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

(news.ro)

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend