Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

China și Taiwanul, în prag de război – Manevră cu zeci de avioane chinezești, în zona de apărare aeriană a vecinilor

Publicat

in

Taiwanul a trimis marți avioane cu reacție pentru a îndepărta 29 de avioane chinezești din zona sa de apărare aeriană, inclusiv bombardiere care au zburat spre sudul insulei și în Pacific, în cea mai recentă creștere a tensiunilor și cea mai mare incursiune de la sfârșitul lunii mai, transmite Reuters.

Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii aproximativ doi ani de misiunile repetate ale forțelor aeriene chineze în apropierea insulei guvernate democratic, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de identificare a apărării aeriene, sau ADIZ, în apropierea Insulelor Pratas, controlate de Taiwan.

Taiwanul numește activitățile militare repetate ale Chinei din apropiere „război de zonă gri”, conceput atât pentru a epuiza forțele taiwaneze, făcându-le să se mobilizeze în mod repetat, cât și pentru a testa răspunsurile taiwaneze.

Cea mai recentă misiune chineză a inclus 17 avioane de vânătoare și șase bombardiere H-6, precum și avioane de război electronic, de avertizare timpurie, antisubmarin și de realimentare aeriană, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Unele dintre aeronave au zburat într-o zonă situată la nord-est de Prata, potrivit unei hărți furnizate de minister.

Cu toate acestea, bombardierele, însoțite de o aeronavă de război electronic și de o aeronavă de culegere de informații, au zburat în Canalul Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, și în Pacific, înainte de a se întoarce spre China pe ruta pe care au venit.

Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a îndepărta avioanele chinezești, în timp ce sistemele de rachete au fost desfășurate pentru a le monitoriza, a declarat ministerul, folosind o formulare standard pentru răspunsul său.

A fost cea mai mare incursiune de când Taiwanul a raportat 30 de avioane chinezești în ADIZ-ul său la 30 mai. Cea mai mare până în prezent în acest an a avut loc pe 23 ianuarie, implicând 39 de aeronave.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Chinei, care a declarat în trecut că astfel de mișcări au fost exerciții menite să protejeze suveranitatea țării.

China a lansat vineri al treilea său portavion, Fujian, numit după provincia de vizavi de Taiwan.

Armata chineză a declarat luna trecută că a efectuat un exercițiu în jurul Taiwanului ca un „avertisment solemn” împotriva „conlucrării” cu Statele Unite.

Acest lucru a avut loc după ce președintele american Joe Biden a înfuriat China, părând să semnaleze o schimbare în politica americană de „ambiguitate strategică” privind Taiwanul, afirmând că Statele Unite se vor implica militar dacă China va ataca insula.

China a intensificat presiunile asupra Taiwanului pentru ca acesta să accepte revendicările sale de suveranitate. Guvernul de la Taipei spune că dorește pace, dar că se va apăra dacă va fi atacat.

Nu s-au tras focuri de armă, iar avioanele chinezești nu au zburat în spațiul aerian al Taiwanului, ci în ADIZ, o zonă mai largă pe care Taiwanul o monitorizează și o patrulează și care acționează pentru a-i oferi mai mult timp pentru a răspunde la orice amenințare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Ipocrizia importanței morților: în vreme ce întreaga lume deplânge soarta Ucrainei, civilii mor pe capete în Siria

Publicat

in

De

Treisprezece civili au fost ucişi începând de joi seara, în nordul Siriei, unde au loc confruntări armate între Forţele Democratice Siriene (FDS) – dominate de kurzi şi susţinte de către regimul lui Bashar al-Assad – şi militari turci şi auxiliari locali, anunţă vineri un ONG, relatează AFP.

Aceste victime au fost ucise în două incidente – unul la al-Bab, aflat sub controlul unor facţiuni siriene loiale Ankarei, în nord-estul Alepului, iar celălalt în apropiere de Al Hasakah, în nord-estul ţării, aflat sub controlul FDS.

La al-Bab, ”tiruri de artilerie ale forţelor în favoarea regimului (al-Assad) vizând o piaţă s-au soldat cu nouă morţi civili, inclusiv copii, şi alţi 20 de răniţi”, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Un corespondent AFP aflat la faţa locului a văzut locuitori şi salvatori năpustindu-se să evacueze răniţi – şi anume copii – din mijlocul tarabelor cu fructe şi legume distruse, printre care zăceau rămăşiţe umane.

Un purtător de cuvânt al FDS, Farhad Shami, dă asigurări că Forţele ”nu au nimic a face” cu acest atac.

La Al Hasakah, administraţia autonomă kurdă a anunţat că un atac turc s-a soldat cu ”moartea a patru copii şi rănirea altor 11”, ”în noaptea (de joi spre vineri), vizând un centru închis pentru minori”.

SOHR a confirmat acest bilanţ.

Turcia ameninţă din mai să lanseze o ofensivă de anvergură împotriva forţelor kurde care deţin controlul celei mai mari părţi a nord-estului Siriei, o ţară fragmentată de Războiul civil care s-a soldat de când a început, în 2011, cu o jumătate de milion de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

Începând din iulie, drone turce lovesc tot mai des zone aflate sub controlul FDS, pe care Ankara le consideră ”teroriste”, potrivit SOHR şi unor oficiali kurzi.

Marţi, 17 combatanţi loiali regimului al-Assad au fost ucişi într-un raid aerian turc, porivit SOHR, care nu a putut să stabilească dacă a fost vorba doar despre militari ai regimului sau dacă printre ei se aflau combatanţi kurzi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Italia este vizată în continuare de avertizare de furtuni: ‘Nu s-a terminat încă’

Publicat

in

De

Italienii, care abia îşi revin după furtunile severe care au provocat pagube materiale, persoane rănite şi două decese, trebuie să se pregătească din nou pentru vreme rea, au avertizat vineri autorităţile, potrivit DPA.

”Din păcate, nu s-a terminat”, a spus Luigi D’Angelo, din cadrul Organizaţiei pentru Apărare Civilă, într-un comentariu în publicaţia La Stampa.

Furtunile au luat cu asalt nord-estul şi centrul Italiei, care, asemenea multor altor regiuni europene, s-au confruntat cu vreme extremă şi chiar letală în anumite situaţii începând de miercuri.

Valul de aer rece din nordul Europei s-a intersectat cu aerul cald din regiunea mediteraneeană, ceea ce a dus la ploi torenţiale, potrivit fizicianului şi expertului climatic citat în publicaţia Corriere della Sera, Antonio Navarra.

Italia pare acum despărţită în două părţi. În timp ce nordul şi regiuni din centrul Italiei sunt afectate de furtuni şi ploi torenţiale, numeroase incendii forestiere şi de vegetaţie continuă să ardă în sud şi pe insule, conform Agerpres.

Brigăzile de pompieri din vecinătatea capitalei Siciliei, Palermo, au luptat cu mai multe incendii pe timpul nopţii. Vântul şi solul uscat din cauza secetei contribuie la extinderea flăcărilor. Multe dintre incendii sunt premeditate sau declanşate ca efect al neglijenţei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend