Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

China redesenează Drumul Mătăsii: afacerea care i-a adus la poarta de intrare în Europa

Publicat

in

Gigantul chinez COSCO este pe cale să-şi extindă prezenţa în Hamburg, un oraş care se prezintă drept poarta de intrare a Chinei în Europa, după ce şi-a cimentat controlul asupra portului grec Pireu.

Chinezii îşi deschid depozite în Polonia, dar şi Ungaria şi îşi intensifică transportul feroviar de mărfuri către cele două ţări, dar şi Rusia. Noile mişcări au loc într-o perioadă în care europenii încep să nu mai vadă cu ochi buni îmbrăţişarea tot mai strânsă a Chinei, informează Mediafax.

În cazul Hamburgului, dilema este dacă astfel de legături economice cu China nu lasă oraşul vulnerabil în faţa conflictelor geopolitice în contextul în care tensiunile dintre SUA şi China se reflectă la nivelul lanţurilor globale de aprovizionare. Statului acestuia de cel mai mare port al Germaniei îl plasează de asemenea în centrul unei mai ample dezbateri privind rolul Germaniei ca cea mai mare forţă politică a Europei şi al treilea mare exportator al lumii, scrie Bloomberg.

Cu cinci ani în urmă, multe companii doreau să facă parte din iniţiativa noului drum al mătăsii din China, în pofida temerilor privind accesul reciproc la pieţe. Acum, există o ezitare în creştere, arată Doris Hillger, director în cadrul Camerei de Comerţ din Hamburg.

Viitorul guvern al Germaniei va avea de la bun început sarcina de a pune în balanţă interesele. În condiţiile în care administraţia americană pune presiune pe Europa să se alinieze cu SUA în conflictul său cu Beijingul, viitorul cancelar german va fi sub presiune imediată de a-şi preciza poziţia.

La începutul mandatului cancelarului Angela Merkel, politica Berlinului privea „schimbarea prin comerţ“, însă mulţi consideră că abordarea respectivă nu numai că a eşuat, dar a şi schimbat Germania, aceasta devenind îndatorată Chinei.

În această lună, gigantul Cosco şi-a cimentat controlul şi asupra portului grecesc Pireu, acordul intensificând temerile UE privitoare la implicarea în creştere a Chinei în infra­structura europeană şi întâm­pinând un val de opoziţie având legătură cu îngrijorări sociale şi legate de mediu, dar şi cu angajementele neonorate ale Chinei privind inves­tiţiile, notează Financial Times.

Acordul vine într-o perioadă tensionată a relaţiilor dintre Europa şi China, UE încercând să-şi protejeze mai bine sectoarele strategice în faţa influenţei tot mai mari a chinezilor.

Giganţii chinezi au început recent să deschidă depozite şi în Europa de est. AliExpress o platformă globală de comerţ electronic deţinută de Alibaba Group, a anunţat finalizarea primului centru logistic independent din Polonia. Iar grupul CECZ construieşte un depozit de 74 milioane de euro în Vac, nordul Budapestei.

Chinezii îşi întăresc şi legăturile feroviare cu Europa, în efortul de a-şi intensifica transportul de mărfuri către continent.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Atac aerian devastator al rușilor: Zelenski raportează 87 de oameni morți

Publicat

in

De

87 de persoane au fost ucise săptămâna trecută într-un atac aerian rusesc în orașul Desna, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta pare a fi cea mai mare pierdere de vieți omenești a Ucrainei într-un singur atac, anunță Reuters, relatează Mediafax.

În ziua atacului, un purtător de cuvânt al armatei din Rusia a declarat că rachete de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune au lovit forțele de rezervă ucrainene la un centru de antrenament de lângă Desna, în regiunea nordică Cernihov.

Volodimir Zelenski nu a spus dacă victimele atacului de la Desna erau militari sau civili. În apropierea orașului există o cazarmă militară și o bază de antrenament.

„Astăzi am finalizat lucrările la Desna. În Desna, sub dărâmături, au fost 87 de victime. 87 de cadavre”, a declarat Zelenskiy luni, în timpul unei alocuțiuni prin videoconferință la reuniunea liderilor mondiali de la Davos.

Autoritățile ucrainene declaraseră săptămâna trecută că opt persoane au fost ucise în atac.

În timpul războiului, au mai fost și alte atacuri cu victime numeroase. Cel puțin 52 de persoane au fost ucise într-o gară din orașul ucrainean Kramatorsk în aprilie.

Autoritățile ucrainene au mai spus că estimează că sute de persoane au fost prinse sub dărâmăturile unui teatru din Mariupol în urma unui bombardament în luna martie. Un bilanț al victimelor nu a fost prezentat.

Vezi și: Calculele britanicilor care arată eșecul războiului pentru Putin: Rusia a suferit același număr de morți ca Uniunea Sovietică în războiul din Afganistan .

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Senatorul Mitt Romney, avertisment sumbru pentru Putin: ‘NATO s-ar putea angaja în Ucraina, distrugând total armata Rusiei care se luptă’

Publicat

in

De

Senatorul republican Mitt Romney a transmis, printr-un editorial în New York Times, că SUA și NATO vor distruge Rusia în cazul în care Putin ar îndrăzni să folosească arme nucleare.

Ministrul de externe al Rusiei și ambasadorul său în Statele Unite au semnalat ambii că dezastrul Rusiei din Ucraina ar putea duce la un atac nuclear”, își începe Mitt Romney editorialul care a provocat vâlvă în SUA.

Ar trebui să ne imaginăm inimaginabilul, în special modul în care am răspunde militar și economic la o astfel de schimbare seismică a terenului geopolitic global”, continuă Romney.

Președintele Biden are dreptate să nu ne ridice nivelul DEFCON nuclear. Nici retorica administrației nu s-a aplecat la momeala domnului Putin. În 2012, am observat că Rusia a fost cel mai mare adversar geopolitic al Statelor Unite și, în mod clar, rămâne o sursă de mare îngrijorare atât pentru republicani, cât și pentru democrați. Având în vedere amploarea consecințelor unei lovituri nucleare, opțiunile noastre potențiale merită gândite atât de către liderii noștri, cât și de cetățenii americani”, a completat senatorul republican.

Romney crede că un Putin instabil ar putea oricând să recurgă la atacuri nucleare, astfel că NATO trebuie să fie pregătită să ofere un răspuns pe măsură.

Este posibil ca domnul Putin să se confrunte cu provocări interne semnificative la adresa conducerii sale. Într-o astfel de circumstanță, s-ar putea să se convingă că Statele Unite și Occidentul sunt motivul pentru care a invadat Ucraina și că propaganda pe care a desfășurat-o pentru a justifica această invazie imorală a fost adevărată încă de la început”, a mai adăugat Romney.

„Dacă un Putin încolțit și delirant ar folosi în schimb o armă nucleară – fie printr-o lovitură tactică, fie prin armonizarea uneia dintre centralele nucleare ale Ucrainei – am avea mai multe opțiuni. Sunt unii care ar argumenta pentru un răspuns nuclear. Dar există o gamă largă de opțiuni și nu trebuie să se excludă reciproc. De exemplu, NATO s-ar putea angaja în Ucraina, distrugând total armata Rusiei care se luptă. Mai mult, am putea confrunta China și orice altă națiune cu o alegere asemănătoare cu cea pe care George W. Bush a oferit-o lumii după 11 septembrie: ori ești cu noi, ori ești cu Rusia – nu poți fi cu amândoi”, a oferit Romney soluția.

Romney insistă asupra faptului că NATO și SUA nu și-ar dori niciodată un astfel de scenariu apocaliptic, însă gesturile imprevizbile ale Rusiei ar putea provoca un răspuns „devastator” al NATO.

„Folosirea de către Rusia a unei arme nucleare ar fi, fără îndoială, un eveniment geopolitic de redefinire și reorientare. Orice națiune care a ales să păstreze legăturile cu Rusia după un astfel de scandal ar deveni ea însăși un paria global. Domnul Putin și facilitatorii săi nu ar trebui să aibă nicio îndoială că răspunsul nostru la o asemenea depravare ar fi devastator”, a concluzionat Romney, conform alephnews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend