Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

China: Parlamentul a adoptat legea privind securitatea naţională în Hong Kong (presă)

Avatar

Publicat

in

Parlamentul Chinei a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters, citat de Agerpres. Citând o sursă neidentificată, Cable TV a informat că legea a fost adoptată în unanimitate de Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ chinez. Adoptarea legii va spori tensiunile din relaţia Chinei cu SUA, Marea Britanie şi alte state occidentale, care consideră că noua legislaţie erodează gradul ridicat de autonomie acordat hub-ului financiar global la 1 iulie 1997.

Textul legii nu a fost încă publicat. Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine.

În cursul lunii iunie, agenţia oficială chineză de presă Xinhua a dezvăluit o parte din prevederile acestei legi, printre care faptul că aceasta va înlocui legislaţia actuală din Hong Kong, iar prerogativa interpretării aparţine organului de decizie al parlamentului chinez, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului.

Este de aşteptat ca Beijingul să înfiinţeze un birou de securitate naţională în Hong Kong pentru a “supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul oraşului.

Beijingul ar putea, de asemenea, să îţi exercite competenţa în anumite cazuri.

Se preconizează ca judecătorii pentru cazurile de securitate să fie numiţi de liderul pro-Beijing al oraşului, Carrie Lam, care nu se bucură de popularitate. În prezent, judecătorii de rang înalt sunt alocaţi conform unor liste de membri prin sistemul judiciar independent din Hong Kong.

Nu se cunoaşte încă ce activităţi specifice vor fi încriminate, cât de precis vor fi definite sau ce pedepse vor fi prevăzute.

The South China Morning Post, citând o sursă anonimă, a declarat că Xinhua va publica marţi după-amiază detalii despre lege.

Poliţia a interzis mitingul din 1 iulie din acest an cu ocazia aniversării predării din 1997, fiind invocate restricţii generate de combaterea epidemiei noului coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ungaria și Polonia ar putea fi EXCLUSE din planul UE de relansare economică

Avatar

Publicat

in

De

Comisia Europeană intenţionează să excludă Ungaria şi Polonia din Planul Uniunii Europene de relansare economică post-pandemie, dacă nu se va ajunge la o soluţie de compromis la nivelul celor 27 de state membre cu ocazia summitului Consiliului European, programat săptămâna viitoare, afirmă surse UE pentru Mediafax.

Citește și: Laura Codruța Kovesi anunță anchete de amploare la nivel european! Interviu în presa internațională: ‘Am sprijinul altor procurori europeni’

Oficiali europeni citaţi de agenţia DPA şi de site-ul T-online.de afirmă că Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, ar putea fi aprobat prin “Procedura cooperării consolidate”, care prevede că cel puțin nouă țări ale UE au dreptul de a institui o integrare sau cooperare avansată într-un domeniu din cadrul structurilor comunitare fără a fi implicate celelalte țări UE.

În acest mod, Ungaria şi Polonia, care blochează aprobarea bugetului multianual european şi a Fondului de relansare economică, ar putea fi excluse din procesul decizional privind Planul de relansare post-pandemie.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis deja Parlamentului European că vrea “salvarea Fondului de relansare”. Ursula von der Leyen l-a anunţat pe preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, că va propune “procedura de cooperare consolidată în formatul de 25 de state membre”, conform unor funcţionari din cadrul PE citaţi de site-ul Politico.eu.

O altă variantă ar fi crearea Fondului UE de relansare economică post-pandemie în afara structurilor instituţionale europene, printr-un tratat interguvernamental.

“Nu avem încă o evaluare finală asupra soluţiilor”, a explicat un oficial din cadrul Comisiei Europene, subliniind că “scenariul central” rămâne ajungerea la un compromis cu Ungaria şi Polonia la summitul Consiliului European din 10-11 decembrie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Senator: Groapa de gunoi din Ulmeni reprezint probabil cea mai mare bombă ecologică de pe întreg teritoriul Uniunii Europene

Avatar

Publicat

in

De

Senatorul PMP Lucian Iliescu i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Mircea Fechet, despre dezastrul ecologic de la groapa de gunoi Ulmeni:

„Scrisoare deschisă în atenția doamului Mircea FECHET, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Stimate domnule ministru,

Dezastru! În acest fel poate fi descrisă situația de la groapa de gunoi din Ulmeni. La mai puțin de 100 de kilometri de București, în Ulmeni, județul Călărași, dezastrul ecologic ia amploare, iar studiile certifică proporțiile impactului răvășitor asupra mediului și populației: „(…)depășiri ale valorilor pragurilor de intervenție și pentru alte metale investigate (stibiu, argint, cadmiu, cobalt, molibden, zinc, staniu), iar din analizele de aer s-au evidențiat valori depășite pentru pulberi totale în suspensie, amoniac și hidrogen sulfurat.”

Cu alte cuvinte, oamenii respiră otravă, iar efectele sunt catastrofale pe termen lung, mai ales într-o perioadă în care medicii avertizează asupra numărului uriaș de decese cauzate de poluare în întreaga Europă. Situația critică în care ne aflăm este cauzată de demersurile iresponsabile ale autorităților publice – a contractelor de servicii încheiate de mai multe primării, printre care și Primăria Capitalei, pentru ca deșeurile toxice să fie depozitate acolo, la Ulmeni, fără a exista un plan eficient pentru a sorta deșeurile sau pentru a combate valorile ridicate de amoniac sau hidrogen sulfurat.

Groapa de gunoi de la Ulmeni reprezintă, astfel, probabil cea mai mare bombă ecologică de pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Standardele lipsesc cu desăvârșire, iar deșeurile toxice sunt amestecate în mod constant cu cele obișnuite, accentuând pe zi ce trece dezastrul de proporții de acolo.

Conform informațiilor publicate în presă, „autorizațiile de mediu pentru așa-zisa sortare a deșeurilor uscate (nepericuloase) au fost eliberate de Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov (amplasamentul din Tunari) și de Agenția pentru Protecția Mediului Călărași (amplasamentul din Ulmeni, Călărași). Societatea care „sortează” gunoiul este Utiltrailer.”. Mai mult decât atât, în ciuda reclamațiilor constante și a petițiilor publice, procesatorii de deșeuri susțin că își desfășoară activitatea în mod legal, deținând toate avizele necesare de la autoritățile publice.

În acest sens, vă rog să îmi comunicați dacă Ministerul Mediului are în vedere dezastrul de la groapa de gunoi Ulmeni și în ce măsură avizele eliberate pentru procesatorii de deșeuri care acționează acolo sunt eliberate în conformitate cu legislația în vigoare”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend