Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

China a înregistrat un excedent comercial record în decembrie și în tot anul 2021

Publicat

in

China a înregistrat un excedent comercial record atât în decembrie cât și în tot anul 2021, în condițiile în care exporturile au depășit așteptările în această perioadă a pandemiei, dar unii analiști estimează o încetinire a livrărilor externe în lunile următoare, transmite Reuters.

Excedentul comercial a ajuns la 676,43 miliarde de dolari în 2021, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în creștere de la 523,99 miliarde de dolari în 2020, potrivit datelor biroului de statistică.

China a înregistrat, de asemenea, un excedent comercial record pentru luna decembrie, deoarece exporturile au rămas robuste, în timp ce creșterea importurilor a încetinit puternic, au arătat vineri datele vamale.

Excedentul comercial a crescut la 94,46 miliarde de dolari în decembrie, un avans puternic față de un surplus de 71,72 miliarde de dolari în noiembrie și peste prognoza de 74,50 miliarde de dolari dintr-un sondaj Reuters.

Exporturile au crescut luna trecută cu 20,9% în ritm anual, depășind așteptările pentru o creștere de 20%, dar în scădere față de un avans de 22% în noiembrie.

„Exporturile au rămas puternice luna trecută, dar ar putea să se atenueze în lunile următoare, pe fondul perturbărilor tot mai mari din porturi”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior pentru China la Capital Economics.

China a raportat un total de 143 de cazuri locale confirmate de COVID-19 pentru data de 13 ianuarie, a declarat vineri autoritatea sa de sănătate, inclusiv în principalul oraș-port din nordul țării, Tianjin.

„Între timp, importurile au scăzut abrupt, în concordanță cu slăbiciunile interne persistente, în special în sectorul imobiliar”, a spus Evans-Pritchard.

Importurile au crescut cu 19,5% de la an la an în decembrie, au arătat datele vamale, ratând o prognoză de creștere de 26,3% și în scădere bruscă față de un avans de 31,7% în noiembrie.

Cea de-a doua mare economie a lumii a reușit o redresare impresionantă după pandemie, exporturile contribuind la susținerea creșterii în condițiile în care mai multe alte sectoare se clătinau, dar există semne că impulsul este în scădere.

O încetinire a pieței imobiliare și restricțiile stricte ale COVID-19 se numără printre obstacolele care umbresc perspectivele pentru 2022.

Creșterea economică a Chinei va încetini probabil la 5,2% în 2022, înainte de a se stabiliza în 2023, potrivit unui sondaj Reuters, în timp ce banca centrală își intensifică în mod constant politica de relaxare pentru a evita o încetinire mai accentuată.

„Ne așteptăm ca avansul importurilor să rămână atenuat în semestrul I al acestui an, deoarece cererea internă a Chinei va continua să fie afectată de încetinirea sectorului imobiliar și de consumul slab”, a declarat într-o notă Louis Kuijs, șeful departamentului economic pentru Asia de la Oxford Economics.

Datele vamale au arătat că importurile chinezești de minereu de fier, ingredientul cheie pentru fabricarea oțelului, au scăzut față de luna precedentă din cauza restricțiilor producției de oțel și a încetinirii construcțiilor imobiliare.

Pentru tot anul 2021, exporturile totale au crescut cu 29,9%, comparativ cu un avans de 3,6% în 2020. Importurile pentru întregul an au crescut cu 30,1%, după ce au scăzut cu 1,1% în 2020.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Vladimir Putin avertizează Europa că se „sinucide economic” din cauza politicii sale energetice

Publicat

in

De

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că politica energetică a Uniunii Europene reprezintă o „sinucidere economică” și că unele dintre țările membre nu vor putea renunța la importurile de petrol din Rusia, relatează TASS și Reuters.

Vladimir Putin la televizorFoto: Alexander Ryumin /TASS / Profimedia Images

Declarațiile sale vin în contextul în care statele membre ale blocului comunitar propun un embargo asupra petrolului rusesc, discuțiile eșuând însă săptămâna aceasta din cauza opoziției Ungariei, o țară puternic dependentă de importurile de petrol și gaze naturale din Rusia

„În mod evident, unele state ale UE, în a căror coș energetic procentul de hidrocarburi rusești este deosebit de mare, nu vor putea să facă acest lucru pentru o perioadă lungă de timp, să renunțe la petrolul nostru”, a declarat vineri Putin la o întrunire televizată cu șefii sectorului energetic din Rusia.

Președintele rus a mai spus că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și posibilul embargo asupra petrolului său au dus la o creștere a prețurilor la carburanți.

Vladimir Putin avertizează UE că va plăti cele mai mari prețuri la energie din lume

Putin susține de asemenea că Europa riscă să plătească cele mai ridicate prețuri la energie din lume dacă va renunța la importurile enegetice rusești și că industriile statelor membre vor fi subminate de măsură.

Declarațiile sale vin în contextul în care Rusia se confruntă cu un declin al producției sale petroliere fără precedent de la căderea Uniunii Sovietice din cauza sancțiunilor occidentale care complică vânzarea petrolului rusesc la nivel global.

Inclusiv Putin a admis marți că există „schimbări tectonice” pe piețele petroliere și că nu mai este posibil „să faci afaceri după vechiul model”. El i-a îndemnat pe directorii din sectorul energetic să se adapteze la noile lanțuri de aprovizionare și le-a promis ajutoare de stat.

Vladimir Putin a mai spus că unora dintre țările europene le este imposibil să renunțe rapid la petrolul rusesc, după cum propune UE.

Urmărește ultimele evoluții din a 83-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Căldura aduce potopul: Cod portocaliu de furtună

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, avertizări nowcasting Cod portocaliu de vreme instabilă, ce vizează mai multe zone din Transilvania şi Oltenia.

Potrivit meteorologilor, până la ora 17:30, în judeţul Arad (localităţile; Arad, Pecica, Sântana, Lipova, Ineu, Nădlac, Curtici, Şiria, Vladimirescu, Pâncota, Sebiş, Târnova, Macea, Secusigiu, Şicula, Gurahonţ, Zimandu Nou, Zăbrani, Ghioroc, Şimand, Bocsig, Şagu, Semlac, Vârfurile, Buteni, Săvârşin, Seleuş, Almaş, Fântânele, Bârzava, Livada, Felnac, Zărand, Iratoşu, Covăsinţ, Şofronea, Tauţ, Conop, Păuliş, Vărădia de Mureş, Zădăreni, Bârsa, Peregu Mare, Olari, Dieci, Chisindia, Dorobanţi, Pleşcuţa, Dezna, Brazii, Ususău, Cărand, Moneasa, Bata, Şilindia, Frumuşeni şi Igneşti) vor fi averse însoţite de descărcări electrice, precum şi grindină de dimensiuni medii şi vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi, local, 35 l/mp.

Fenomene meteo similare se vor semnala până la ora 17:45 şi în judeţele Gorj (îndeosebi în: Târgu Cărbuneşti, Vladimir, Bustuchin, Roşia de Amaradia, Prigoria, Logreşti, Stejari, Dănciuleşti, Albeni, Licurici, Berleşti, Jupâneşti şi Hurezani) şi Vâlcea (în: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Mihăeşti, Berbeşti, Frânceşti, Prundeni, Budeşti, Fârtăţeşti, Stoileşti, Alunu, Ioneşti, Galicea, Cernişoara, Orleşti, Nicolae Bălcescu, Olanu, Roşiile, Mateeşti, Popeşti, Zătreni, Tetoiu, Oteşani, Stroeşti, Grădiştea, Copăceni, Glăvile, Dănicei, Goleşti, Şirineasa, Livezi, Scundu, Sineşti, Lădeşti, Lăpuşata, Măciuca, Roeşti, Drăgoeşti, Pesceana, Guşoeni, Stăneşti, Lăcusteni, Milcoiu, Mitrofani şi Amărăşti).

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend