Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

China a înregistrat un excedent comercial record în decembrie și în tot anul 2021

Publicat

in

China a înregistrat un excedent comercial record atât în decembrie cât și în tot anul 2021, în condițiile în care exporturile au depășit așteptările în această perioadă a pandemiei, dar unii analiști estimează o încetinire a livrărilor externe în lunile următoare, transmite Reuters.

Excedentul comercial a ajuns la 676,43 miliarde de dolari în 2021, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în creștere de la 523,99 miliarde de dolari în 2020, potrivit datelor biroului de statistică.

China a înregistrat, de asemenea, un excedent comercial record pentru luna decembrie, deoarece exporturile au rămas robuste, în timp ce creșterea importurilor a încetinit puternic, au arătat vineri datele vamale.

Excedentul comercial a crescut la 94,46 miliarde de dolari în decembrie, un avans puternic față de un surplus de 71,72 miliarde de dolari în noiembrie și peste prognoza de 74,50 miliarde de dolari dintr-un sondaj Reuters.

Exporturile au crescut luna trecută cu 20,9% în ritm anual, depășind așteptările pentru o creștere de 20%, dar în scădere față de un avans de 22% în noiembrie.

„Exporturile au rămas puternice luna trecută, dar ar putea să se atenueze în lunile următoare, pe fondul perturbărilor tot mai mari din porturi”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior pentru China la Capital Economics.

China a raportat un total de 143 de cazuri locale confirmate de COVID-19 pentru data de 13 ianuarie, a declarat vineri autoritatea sa de sănătate, inclusiv în principalul oraș-port din nordul țării, Tianjin.

„Între timp, importurile au scăzut abrupt, în concordanță cu slăbiciunile interne persistente, în special în sectorul imobiliar”, a spus Evans-Pritchard.

Importurile au crescut cu 19,5% de la an la an în decembrie, au arătat datele vamale, ratând o prognoză de creștere de 26,3% și în scădere bruscă față de un avans de 31,7% în noiembrie.

Cea de-a doua mare economie a lumii a reușit o redresare impresionantă după pandemie, exporturile contribuind la susținerea creșterii în condițiile în care mai multe alte sectoare se clătinau, dar există semne că impulsul este în scădere.

O încetinire a pieței imobiliare și restricțiile stricte ale COVID-19 se numără printre obstacolele care umbresc perspectivele pentru 2022.

Creșterea economică a Chinei va încetini probabil la 5,2% în 2022, înainte de a se stabiliza în 2023, potrivit unui sondaj Reuters, în timp ce banca centrală își intensifică în mod constant politica de relaxare pentru a evita o încetinire mai accentuată.

„Ne așteptăm ca avansul importurilor să rămână atenuat în semestrul I al acestui an, deoarece cererea internă a Chinei va continua să fie afectată de încetinirea sectorului imobiliar și de consumul slab”, a declarat într-o notă Louis Kuijs, șeful departamentului economic pentru Asia de la Oxford Economics.

Datele vamale au arătat că importurile chinezești de minereu de fier, ingredientul cheie pentru fabricarea oțelului, au scăzut față de luna precedentă din cauza restricțiilor producției de oțel și a încetinirii construcțiilor imobiliare.

Pentru tot anul 2021, exporturile totale au crescut cu 29,9%, comparativ cu un avans de 3,6% în 2020. Importurile pentru întregul an au crescut cu 30,1%, după ce au scăzut cu 1,1% în 2020.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Beijingul a refuzat o întâlnire cu secretarul american al Apărării, potrivit Pentagonului

Publicat

in

Beijingul a refuzat invitația Statelor Unite de a organiza o întâlnire în această săptămână la Singapore între secretarul Apărării, Lloyd Austin, și omologul său chinez Li Shangfu, a anunțat luni Pentagonul, deplângând o atitudine „îngrijorătoare”, potrivit AFP.

Li Shangfu alaturi de Putin si Soigu la MoscovaFoto: Pavel Bednyakov / AFP / Profimedia Images

China „a informat Statele Unite că a refuzat invitația noastră, la începutul lunii mai, ca secretarul Austin să se întâlnească cu ministrul Apărării Naționale Li Shangfu săptămâna aceasta în Singapore”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, într-un comunicat.

„Lipsa îngrijorătoare de voință a Republicii Populare Chineze de a se angaja în discuții semnificative de la armată la armată nu va diminua angajamentul nostru de a încerca să deschidem liniile de comunicare cu armata chineză”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Lloyd Austin urmează să se deplaseze în Singapore în această săptămână pentru a participa la conferința Shangri-La Dialogue privind apărarea și securitatea în Asia-Pacific. La ediția precedentă, în iunie 2022, el s-a întâlnit cu predecesorul lui Li Shangfu, Wei Fenghe.

Actualul ministru chinez al apărării a fost sancționat în 2018 de administrația americană pentru cumpărarea de arme rusești, dar Pentagonul ne asigură că acest lucru nu îl împiedică pe secretarul american al apărării să aibă schimburi oficiale cu el.

La sfârșitul anului 2022, tensiunile dintre Beijing și Washington s-au intensificat din cauza Taiwanului și a unui presupus balon chinezesc de spionaj care a fost doborât de un avion american în timp ce survola Statele Unite.

De atunci, administrația americană a încercat să consolideze alianțele și parteneriatele în Asia pentru a contracara acțiunile tot mai agresive ale Beijingului în regiune, dar au dat și semne de detensionare.

În luna mai, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, s-a întâlnit la Viena cu șeful diplomației chineze, Wang Yi. Iar președintele american Joe Biden a indicat recent că relațiile dintre Washington și Beijing ar trebui să se relaxeze „foarte curând”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Șeful Statului Major General al Cehiei admite posibilitatea unui război între NATO și Rusia

Publicat

in

Șeful Statului Major General al Republicii Cehe, Karel Rzehka, a declarat că există posibilitatea unui război între Rusia și NATO, conform publicației cehe Novinky.

„Un război între Rusia și Alianța Nord-Atlantică, care este cel mai rău scenariu pentru noi, nu este imposibil, este posibil”, a spus șeful Statului Major Ceh.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend