Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Certificatul verde COVID, impus și în România – Ce spune președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Publicat

in

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat vineri, la B1 TV, că Legea Fundamentală a României permite limitarea drepturilor dacă scopul este unul legitim, precum protejarea sănătății publice. De asemenea, măsura pentru atingerea scopului trebuie să fie adecvată și proporțională cu scopul.

Prin urmare, condiționarea accesului în restaurante, la evenimente, spectacole și în alte locuri de prezentarea certificatului verde COVID trece testul constituționalității.

Problema, consideră președintele CNCD, este că această obligativitate este impusă prin Hotărâre de Guvern, nu prin lege adoptată de Parlament.

ntrebat dacă este discriminatoriu certifictul verde COVID, președintele CNCD a răspuns: „Certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare, pentru că e un sistem de evidență a trei situații: persoane care sunt vaccinate, testate sau care au trecut prin boală. Modalitatea prin care condiționăm accesul la anumite servicii sau locuri de acest certifcat verde poate ridica anumite probleme de discriminare. În Franța, de exemplu, Consiliul Constituțional a declarat constituționale măsurile, cu două excepții. Când ai un scop legitim și dorești să protejezi sănătate publică, pentru a preveni răspândirea unei boli, atunci am o justificare obiectivă și Constituția spune că în aceste cazuri se pot limita drepturile fundamentale. Dacă măsura pentru atingerea scopului e adecvată și proporțională cu scopul, atunci nu suntem într-o situație de discriminare”.

„Dar e important ca aceste restricții, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative”, a ținut să precizeze Asztalos Csaba.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Namibia a depistat varianta Omicron a coronavirusului în 18 din cele 19 eşantioane secvenţiate în noiembrie

Publicat

in

De

Namibia a depistat varianta Omicron a coronavirusului în 18 din cele 19 eşantioane a căror secvenţiere genomică a fost realizată între 11 şi 26 noiembrie, a comunicat luni Ministerul Sănătăţii, transmite Reuters.

Chiar dacă această ţară a secvenţiat un număr destul de mic de eşantioane virale, rezultatele sugerează că varianta Omicron, semnalată mai întâi în statele vecine Africa de Sud şi Botswana la sfârşitul lunii trecute, este înalt prevalentă şi în Namibia.

Cazurile de infectare cu Omicron au fost depistate cu precădere în capitala Windhoek şi în jurul acesteia, regiune în care au fost înregistrate 536 din cele 695 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în primele cinci zile din decembrie.

Al 19-lea eşantion secvenţiat provine de la o persoană infectată cu varianta Delta.

Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud şi din alte ţări se grăbesc să determine dacă varianta Omicron este mai contagioasă, provoacă forme mai grave ale bolii sau este mai rezistentă la vaccinurile actuale.

‘Trebuie să rămânem în gardă cât timp aşteptăm investigaţii suplimentare în legătură cu această variantă’, a indicat Ministerul Sănătăţii din Namibia într-un comunicat, potrivit Agerpres.ro.

Namibia a intrat în alertă ridicată în privinţa Omicron după ce varianta a fost identificată în Japonia şi Cehia la două persoane cu istoric de călătorie în această ţară din sud-vestul continentului african.

Namibia, unde sunt vaccinate cu schema completă doar în jur de 318.000 de persoane din populaţia de 2,5 milioane de locuitori, a avertizat luna trecută că mai mult de 268.000 de doze de la AstraZeneca şi Pfizer sunt în pericol să fie distruse din cauza ritmului lent al vaccinării.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

SURSE | Liderii coaliției, aproape de acord: Taxarea specială a multinaționalelor, din 2022. Bani pentru educație și sănătate

Publicat

in

De

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit luni, 6 decembrie, pentru a discuta despre bugetul de stat pe anul 2022. Conducerile PSD, PNL și UDMR sunt aproape să ajungă la un acord cu privire la taxarea specială a marilor companii.

UDMR a propus ca, pe o perioadă de 3 ani, să se aplice un impozit de 1% pentru firmele care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro. PSD a fost de acord cu ideea, reticențe existând din partea PNL. În discuțiile de luni seara, liderii celor trei partide sunt însă aproape să accepte introducerea acestei taxe începând cu 2022, potrivit unor surse din cadrul coaliției.

Această măsura ar asigura un plus de 4,9 miliarde de lei pentru bugetul de stat, potrivit calculelor din coaliție. Acești bani ar urma să fie folosiți pentru cheltuielile din domeniul educației și al sănătății, au precizat surse din coaliție pentru stiripesurse.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend