Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cerere tot mai mare de spații industriale. A fost depășit pragul de 1 milion de metri pătraţi în 2021, pentru prima dată în istorie

Publicat

in

Cererea de spaţii industriale a depăşit pragul de 1 milion de metri pătraţi în 2021, pentru prima dată în istorie, activitatea de închiriere fiind alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri pătraţi) din suprafaţa tranzacţionată, după cum arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, potrivit căreia piaţa logistică, rezilientă în pandemie, a beneficiat şi de schimbările de consum din această perioadă, conform news.ro.

„Sectorul logistic local nu numai că a dat dovadă de rezilienţă în timpul pandemiei, dar a continuat să beneficieze de schimbările de la nivelul comportamentului consumatorilor şi al firmelor ca reacţie la criza sanitară. Astfel, cererea de spaţii industriale a depăşit pragul de 1 milion de metri pătraţi în 2021 pentru prima dată în istorie, activitatea de închiriere fiind alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri pătraţi) din suprafaţa tranzacţionată”, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Companiile au accelerat planurile de închirere de spaţii industriale şi logistice în ultimul trimestru, contractând un nivel record de spaţii, de 441.000 metri pătraţi, nivel ce reprezintă 44% din suprafaţa tranzacţionată în 2021.

Extinderea comerţului online, atât din punct de vedere geografic, cât şi în ceea ce priveşte gamele de produse, alături de măsurile de eficientizare operaţională şi de scurtare a lanţurilor de aprovizionare, au fost factori cheie de stimulare a cererii.

În acest context, cererea a fost generată în principal de companiile de distribuţie şi logistică, de cele de retail, FMCG şi e-commerce, în total acestea realizând jumătate din volumul tranzacţionat.

Network One Distribution, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne + Nagel, ITC Logistics sau Tuborg sunt printre companiile care au semnat contracte relevante de închiriere în 2021.

Alte sectoare active au fost automotive, producţie, industria farmaceutică sau curierat, cu aproape 200.000 metri pătraţi de spaţii închiriate.

Bucureştiul a atras anul trecut 67% din volumul tranzacţionat, în timp ce Timişoara, Oradea şi Braşov au fost cele mai active oraşe regionale, cu un total de peste 200.000 metri pătraţi contractaţi.

Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare, în 2021 au fost finalizate proiecte totalizând 530.000 metri pătraţi, în scădere cu 18% faţă de 2020. Reducerea suprafeţei noi livrate coroborată cu o cerere susţinută din partea chiriaşilor a determinat diminuarea spaţiilor disponibile la 4,2% în Bucureşti şi la 3,5% la nivel national.

Cererea puternică pentru proprietăţi logistice şi industriale, combinată cu ratele scăzute de neocupare, încurajează dezvoltatorii să-şi continue extinderea portofoliilor. În prezent, aproape 600.000 mp de spaţii noi sunt planificate pentru livrare în următoarele 12 luni, peste 50% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti. Timişoara, Braşov şi Cluj vor beneficia de asemenea de noi spaţii industriale şi logistice în 2022, dar există şi un interes evident pentru oraşele secundare şi terţiare, determinat de cererea recent crescută pentru astfel de locaţii, arată compania.

„Piaţa a fost foarte dinamică şi în 2021 continuând evoluţia din 2020, susţinută de o cerere din sectoare diverse ale economiei.  Companiile care au închiriat spaţii au fost preponderent din retailul tradiţional, comerţ online, logistică şi distribuţie. Ne bucurăm să observăm un număr atât de mare de tranzacţii (peste 30) cu suprafeţe mai mari de 10.000 mp, ceea ce ne dă încredere în dezvoltarea pieţei logistice şi industriale şi în următorii ani. România este percepută ca o piaţă atractivă pentru companiile internaţionale prin prisma conexiunilor geografice atât cu ţările din Europa Centrală şi de Est, precum şi cu cele din regiunea Balcanilor respectiv Orientul Mijlociu, a disponibilităţii şi calificării forţei de muncă şi a nivelului salarial”, afirmă Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti şi colaboratori ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajaţi în 60 de ţări. Are venituri de 7,8 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, management de proiect, evaluare, design şi proiectare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

BRD Pensii, reacție la perchezițiile care vizează fondul de pensii: ‘Deținerile participanților nu sunt afectate în niciun fel’

Publicat

in

De

BRD Pensii reacționează la perchezițiile care vizează delapidarea fondului de pensii private pe care îl gestionează. Reprezentanții băncii anunță că ei înșiși au sesizat procurorii, iar banii cetățenilor, din Pilonul II și Pilonul III, nu sunt afectați.

  • CONTEXT: Polițiștii din Capitală fac percheziții în București și alte 12 județe într-un dosar în care este vizat un fond privat de pensii, iar prejudiciul ar fi de aproximativ 22 de milioane de lei. Conform surselor judiciare vizat este fondul – BRD Pensii, iar acuzația este de delapidare la fondul de pensii private. Detalii AICI!

„Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale și înlăturarea din funcție a Directorului General. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător.

Acționarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigațiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal.

Precizăm că deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost și nu sunt afectate în niciun fel de această situație.

Menționăm, de asemenea, că SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație”, transmite BRD.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Încep problemele serioase pentru Rusia: lipsa semiconductorilor afectează grav industria militară

Publicat

in

De

Exporturile globale de semiconductori către Rusia s-au prăbuşit cu 90% de când Statele Unite şi aliaţii au impus controale asupra exporturilor către această ţară, din cauza invaziei sale în Ucraina, a declarat miercuri secretarul american pentru Comerţ Gina Raimondo, transmite Reuters.

Raimondo a spus, la o conferinţă anuală a Departamentului de Comerţ, că controalele impuse sectorului aerospaţial al Rusiei îi distrug capacitatea de a genera venituri şi de a sprijini aviaţia militară, informează News.ro.

”Rusia ar putea fi forţată să lase la sol între jumătate şi două treimi din aeronavele sale comerciale în următorii patru ani, pentru a le canibaliza pentru piese de schimb”, a adăugat ea.

Comentariile au venit la o zi după ce administraţia preşedintelui american Joe Biden a adăugat marţi cinci companii din China pe lista neagră comercială, pentru că ar fi sprijinit baza industrială militară şi de apărare a Rusiei.

Statele Unite au lucrat cu aliaţii pentru a-l pedepsi pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru invazia pe care Moscova o numeşte ”operaţiune specială”, sancţionând o serie de companii şi oligarhi ruşi şi adăugând pe alţii pe lista neagră comercială.

În timp ce oficialii americani au spus anterior că China respectă, în general, restricţiile, Washingtonul a promis că va monitoriza îndeaproape conformitatea şi va aplica riguros reglementările.

Miercuri, Raimondo şi-a dublat ameninţările de ”a închide” principalul producător de cipuri din China, SMIC, dacă se constată că furnizează cipuri Rusiei.

”Ce se întâmplă dacă SMIC sau alte companii de semiconductori cu sediul în China sunt descoperite furnizând cipuri Rusiei? Le vom închide şi putem să o facem, pentru că aproape fiecare cip din lume şi din China este fabricat folosind echipamente şi software din SUA şi intenţionez să-mi îndeplinesc acest angajament dacă va fi necesar”, a spus ea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend