Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Centenarul cineastului indian Satyajit Ray, marcat printr-o retrospectivă la Muzeul Academiei Americane de Film din Los Angeles

Publicat

in

O sută de ani de la naşterea cineastului indian Satyajit Ray sunt marcaţi printr-o retrospectivă în două părţi la Muzeul Academiei Americane de Film din Los Angeles.

Pe 2 mai 2021 s-a împlinit un secol de la naşterea lui Ray, maestrul care a primit un Oscar onorific în 1992, cu puţin timp înainte să moară, şi care este cineastul indian cel mai cunoscut la nivel internaţional, conform news.ro.

Prima parte a retrospectivei, care se va încheia pe 29 decembrie, se concentrează pe cariera lui Ray între anii 1955 şi 1969.

După ce a fost designer grafic, el a devenit regizor, în jurul vârstei de 30 de ani, cu revoluţionarul „Pather Panchali” (1955), care împreună cu „Aparajito/ The Unvanquished” (1956) şi „Apur Sansar/ The World of Apu” (1959) face parte din trilogia fenomen „Apu”, care îl urmăreşte pe protagonist din copilărie până la maturitate.

Retrospectiva cuprinde şi restaurarea trilogiei realizată de Arhiva Academiei din negativele care erau aproape pierdute din cauza unui incendiu.

În decembrie, vor fi proiectate şi producţii ale lui din anii 1960, inclusiv „Teen Kanya/ Three Daughters” (1961), primul lui film color „Kanchenjungha” (1962) şi „Kapurush”/”Mahapurush / The Coward/The Holy Man” (1965).

Acelaşi deceniu a însemnat, între altele, „Nayak/ The Hero” (1966) şi „Goopy Gyne Bagha Byne/ The Adventures of Goopy and Bagha” (1969).

Cele mai multe dintre filmele din retrospectivă sunt restaurate de Satyajit Ray Preservation Project de la Academy Film Archive şi vor fi proiectate de pe peliculă de 35mm.

A doua parte a retrospectivei va avea loc în 2022.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Alexandru Rafila: săptămâna viitoare vom depăși 25.000 de cazuri

Publicat

in

De

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că în cursul săptămânii viitoare ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri și s-ar putea ajunge la un prag de 28.000 de cazuri pe zi.

”Avem acum 19.000, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Contează și perioada de incubație a virusului, pentru că Omicron are o perioadă de 3-5.

Panta descendentă depinde de foarte multe lucruri și dacă masa de oameni, câți dintre aceștia s-au îmbolnăvit. Măsurile pe care le luăm, ca de exemplu purtarea măștii, dar purtarea ei corectă, ajută foarte mult la stoparea răspândirii. Cu cât utilizezi o mască mai bună, cu atât ești mai protejat”, a spus Alexandru Rafila, la Prima TV.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Scrutin legislativ anticipat, alegătorii din Portugalia ies la urne pentru o zi de vot în avans

Publicat

in

De

Alegătorii portughezi au început să iasă la urne duminică pentru o zi de vot în avans, organizată din cauza crizei sanitare, cu o săptămână înaintea unui scrutin legislativ anticipat unde socialiştii aflaţi la putere par favoriţi, relatează AFP.

Printre cei circa 315.000 de alegători care s-au înscris să voteze în avans, dar care pot face acest lucru şi duminica viitoare, se numără şi premierul în exerciţiu, socialistul Antonio Costa.

Scrutinul, convocat după respingerea bugetului pe 2022 al executivului minoritar de către foştii săi aliaţi din stânga radicală, este al treilea pe care Portugalia îl organizează în plină pandemie de COVID-19.

La fel ca vecinii săi europeni, Portugalia este afectată de varianta Omicron a coronavirusului şi înregistrează numere record de infectări zilnice, care au ajuns aproape la 60.000 vineri şi sâmbătă.

Dacă previziunile din sondaje se vor confirma, Antonio Costa ar urma să câştige alegerile, dar fără să obţină majoritatea absolută pe care şi-o doreşte, aşa cum s-a întâmplat şi în 2019.

Partidul Socialist este creditat cu aproape 38% din intenţiile de vot, comparativ cu 30% pentru principala formaţiune de opoziţie de centru-dreapta, Partidul Social-Democrat (PSD) al fostului primar al oraşului Porto, Rui Rio, conform unei analize a sondajelor de opinie realizată de Radio Renascença.

Partidul de extremă-dreapta Chega, intrat în parlament cu un deputat în 2019, ar urma să primească aproape 7% din voturi, puţin peste Blocul de Stânga şi Coaliţia dintre comunişti şi ecologişti, formaţiuni ale stângii radicale care le-au permis socialiştilor să ajungă la putere în 2015, informează Agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend