Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cele mai tari perle de la BAC 2014

Publicat

in

Proba de limba şi literatura română a celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat a pus din nou la încercare imaginaţia adolescenţilor. 

Profesorii corectori care au intrat ieri în centrele de evaluare au avut din nou parte de exprimări siropoase. Cei mai mulţi dintre elevi şi-au vărsat oful pe poezie, Bacovia şi Nichita Stănescu nefiind printre autorii preferaţi.

Mă trezesc în fiecare zi şi mă rog să nu-mi pice iaraşi poezie şi chiar asta a picat, învat doar gen epic, puteţi să intelegeţi? Profa mea ne vorbea doar de Blaga, o frustrare.

Ne vedeam cred că şi la anul, e greu subiectul. Îmi exprima admiraţia pentru profesori, dar rămâneţi acasă….nu aveţi ce corecta la mine. ”, a scris unul dintre candidaţi. Petru unii dintre elevi poezia se rezumă doar la Eminescu, însă nici marele poet nu este pe înţelesul tuturo.

Alţii au făcut confuzii majore între autori şi genurile literare: „Poezia Moromeţii a aparut de două ori în viaţa poetului Preda. Are 17 personaje Moromeţii dar cel mai tare e nea ilie.”

Bacovia a scris cele mai mari poeme ale literaturii precum: luceafarul şi mircea cel batrân

„Ne-a dat Bacovia, super, voi scrie despre Mircea Eliade care are un roman celebru, Plumb” „Bacovia este de aceeasi vârstă cu Eminescu şi scriau în parcul uitat de lume”

Şi cerinţele la textul lui Gib Mihăescu au dat naştere unor răspunsuri greşite, pe alocuri hazlii: „Imperfectul scoate în evident faptul că acum este o întamplare în viaţa lui Gib Mihaescu.” „Trasaturile genului epic sunt multe, dar cea mai cool cred că este ca are niste sentimente directe realizate prin poet.” În privinţa rolului verbelor la timpul imperfect, unul dintre elevi a oferit un răspuns… personalizat: „Perfectul simplu îl foloseşte iubita mea care este olteancă, adică a făcut o acţiune de mult.”

„Domnul Bacovia a scris in total 8 versuri, in timp ce astepta ceva, langa un om mort. Autorul a ajuns sa fie obsedat de plumb, dupa ce dragostea lui s-a intors cu spatele la el si a adormit in cimitir.”

Aceste perle de tot rasul sau plansul… au fost „culese” de profesori din lucrarile candidatilor, care au avut de prezentat la examenul de Bacalaureat tema si viziunea despre lume dintr-un text de George Bacovia. Totusi, sociologii spun ca felul in care unii elevi comenteaza subiectele de literatura, desi nu au invatat, dovedeste ca sunt creativi. Si capabili… sa ia o nota de trecere.

Iata ce-au scris unii aboslventi la proba de romana, dupa 12 ani de carte.

„Domnul Bacovia spune in poezie ca tot din jurul lui era de plumb, chiar si mortul.”

„Bacovia si-a ales plumbul, pentru ca toata lumea purta aur si argint si el a vrut sa fie mai special.”

„Pentru ca e de prost gust sa pui la cimitir coronite de plastic, poetul a pus coroane de plumb. Sunt mai grele, dar de efect pentru cititori.”

Intre timp, efectul asupra candidatilor a fost dezastruos! Abolventii au chibzuit, au tras concluziile si au decis si ce e de facut.

„Ma duc dincolo in strainatate. Nu am ce sa fac aici in tara.”

Ce ar putea sa faca elevii aici in tara? Sa invete, le raspund profesorii, constienti ca unii adolescenti n-au pus mana pe carte nici in aceasta vara. Dar au un intelect inzestrat cat sa le asigure o diploma si un viitor.

„Copiii astia care dau acum bacalaureatul nu au aparut asa, hop top, acum au aparut ei, si fac tot fel de creativitati. Au fost educati de niste educatori profesionalizati care au luat bani pentru chestia asta, iar acum sunt niste producatori de perle ca scoicile nobile”, crede Gheorghe Onut, sociolog.

„Il socotea mana lui dreapta, adica vrea sa zica ca avea o mana stanga si doua maini drepte.”

„Daca il credea mana dreapta, posibil ca avusese un accident si era handicapat.”

„Campul semantic al artei e asa de mare, ca nu pot sa aleg ce sa scriu.”

„Motivele literare ale scriitorului sunt ca sa isi aminteasca el niste peripetii, pentru ca atunci nu puteai sa filmezi si sa faci poze, si al doilea sa ne povesteasca si noua.”

Gheorghe Onut: „Chiar cunoasteti pe cineva caruia i-a placut sa invete? Este clar, avem o problema cu scoala asta si inainte de toate avem probleme cu radacina, si anume cu familia. Asta cu invatatul pare sa fie un fel de pedeapsa in care singura chestie importanta e cum sa te scoti fara sa faci ceea ce ti se cere.”

Va lasam, in final, cu un verdict taios, lasat de un elev la sfarsitul lucrarii:

„Daca nu dati subiecte mai simple, sa le faca si copii normali, eu nu mai vin la examen!”

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Raed Arafat: ‘Numărul nu va scădea. Va crește și numărul deceselor, din păcate’

Publicat

in

De

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că numărul decedaților va crește. „Cu cât crește numărul cazurilor în secțiile de Terapie intensivă, va crește și numărul deceselor, din păcate”.

„Cu cât crește numărul cazurilor în secțiile de Terapie intensivă, va crește și numărul deceselor, din păcate. Numărul nu va scădea. Cu cât ai mai mulți pacienți la Terapie intensivă, procentul decedaților va crește”, a spus Raed Arafat la Digi24.

„Noi ce nu înțelegem, și e o chestiune importantă… Alte țări iau măsuri serioase. Astăzi Melbourne a fost închis. Acolo este emisfera sudică, adică acum virusul are impactul lui în zonă unde e toamnă-iarnă. Și a fost închis din nou din ce înțeleg”, a mai spus șeful DSU.

Raed Arafat spune că nu se problema să se închidă iar anumite activități.

„Nu închidem acum. Pentru că înseamnă că ne întoarcem din nou la toate aspectele care necesită starea de urgență. Și asta înseamnă că populația care și-a pierdut răbdarea va fi supusă din nou unui mecanism de închidere”, a precizat medicul.

„Noi am încercat acum să rezolvăm problema pe măsura de respectare a regulilor și totuși vedem creșterea asta. Avem un vid legislativ, fără discuție”, a adaugat Arafat.

Citește și:

Dosare cu nume grele de procurori din ‘elita lui Kovesi’, date uitării în sertarele birourilor de la SIIJ și CSM

Celebrul afacerist român care intermediază debarcarea lui Ludovic Orban – Pe cine ar vrea premier în locul șefului PNL

SURSE Dispoziție dată de Marcel Vela, după ancheta Bugetul.ro! Mașinile de Poliție vechi vor fi scoase din folosință

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Rareș Bogdan: ‘A fost foarte mult fake news. Ca să putem convinge oamenii că acest virus există, oamenii care au avut virusul trebuie să vorbească’

Publicat

in

De

Europarlamentarul Rareș Bogdan a dat sfaturi către jurnaliști să facă mai multe eforturi pentru prezentarea cazurilor dramatice ale pacienților infectați cu COVID-19 pentru atrage un semnal de alarmă către populație ca să respecte măsurile de protejare.

„Nu vreau să fac niciun fel de speculație, așteptăm să vedem evoluția bolii, Am încredere în specialiști în funcție de recomandările acestora se vor lua cele mai bune decizii. Nimeni nu-și dorește să introducă noi restricții. Din păcate sunt țări care au fost nevoite să introducă noi restricții, vedem că Sydney (Australia) a intrat în carantină, Catalonia în Spania a anunțat că s-a introdus purtarea măștii obligatoriu în toate spațiile, inclusiv pe stradă.

Sunt state care iau măsuri foarte dure, cazul Braziliei  a fost cel mai elocvent. În Rom vedem o explozie de cazuri, la peste 500 de cazuri sunt țări care vor lua decizii cu privire la românii care ajung pe teritoriul lor: Austria a luat decizia (de introducere a izolării/carantinei pentru românii care intră în țară – n.r.), Belgia analizează acest lucru.”, a susținut  Rareș Bogdan.

Acuze dure la adresa presei

”E dureros că unii dintre concetățenii noștri nu înțeleg că dacă nu respectă regulile de rămânere în spital, de autoizolare, pot să-i infecteze pe alții. A fost foarte mult fake news. Doamna Merkel era foarte îngrijorată de faptul că fake news-ul a influențat deciziile oamenilor.

Oamenii nu sunt niciodată vinovați. Presa trebuie să ia exemple de oameni care au trecut prin calvarul coronavirus și să vorbească. Ca să putem convinge oamenii că acest virus există, oamenii care au avut virusul trebuie să vorbească.”, a mai spus europarlamentarul, conform Antena3.ro.

Citește și:

Dosare cu nume grele de procurori din ‘elita lui Kovesi’, date uitării în sertarele birourilor de la SIIJ și CSM

Celebrul afacerist român care intermediază debarcarea lui Ludovic Orban – Pe cine ar vrea premier în locul șefului PNL

SURSE Dispoziție dată de Marcel Vela, după ancheta Bugetul.ro! Mașinile de Poliție vechi vor fi scoase din folosință

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend