Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Cele mai neobişnuite fobii

Publicat

in

Chiar dacă avem frici din cele mai diverse, acestea nu sunt totuna cu fobiile, care desemnează  o stare patologică de nelinişte şi de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă. Cu toate că unele fobii sunt destul de frecvente (agorafobia, fotofobia, claustrofobia etc.) există o serie de astfel de manifestări cel puţin neobişnuite. Noi îţi facem o listă cu 10 dintre ele.

Tafofobia

Tafofobia este frica de a fi îngropat de viu. Cercetările sugerează că a apărut (şi probabil a atins apogeul) în timpul anilor 1700, într-un moment în care ciuma a fost agresivă, iar oamenii se temeau că medicii ar declara în mod eronat pacienţii că sunt morţi. Tafofobia a reprezentat un fenomen atât de serios, încât cadavrele erau adesea stocate pentru perioade lungi de timp înainte de înmormântare pentru a se asigura că nu se vor trezi.

Eisoptofobia

Eisoptofobia este frica de oglinzi sau, mai precis, de a-ţi vedea reflexia într-o oglindă. Privitul într-o oglindă poate provoca ruşine sau stres din cauza eizoprofobiei şi poate duce la depresie, potrivit mai multor studii.

Ombrophobia

Ombrophobia este frica de ploaie. Acesta se încadrează într-o categorie numită de cercetători „fobii de mediu natural”, care include şi uraganele (lilapsofobia), zăpada (chionofobia), frigul (criofobia) şi vântul (ancraofobia). Oamenii cu aceste fobii ar putea avea mai multe şanse de educaţie formală în ceea ce priveşte vremea, ceea ce i-ar ajuta  „cu o înţelegere mai bună a potenţialelor pericole asociate cu vremea severă”, potrivit autorilor unui studiu recent.

Efebifobia

Efebifobia este teama de adolescenţi. Cercetătorii antropologi au descoperit de mult că aproape fiecare generaţie de adulţi adăposteşte forme uşoare ale acestei fobii – adică se uită la adolescenţi ca fiind „incontrolabili şi imprevizibili”. Pentru adulţii cu forme mai severe, petrecerea timpului cu adolescenţii poate ajuta la risipirea acestor temeri.

Fobia de vieţi anterioare

Există un număr mare cercetări asupra persoanelor care cred în reîncarnare şi care pretind că îşi amintesc detalii din vieţile lor anterioare. Un studiu din cadrul Universităţii din Virginia a constatat că unii copii care pretind că îşi amintesc vieţile anterioare suferă de fobii „neobişnuite” despre care spun că sunt legate de acele vieţi anterioare – şi mai ales de modul în care au murit. De exemplu, un copil ar putea avea o frică intensă de apă pe care o atribuie morţii prin înec  în viaţa sa din trecut.

Hipopotomonstro – sesquipalialiofobia

Hipopotomonstro – sesquipalialiofobia nu este o glumă sadică, aşa cum ar putea părea, ci este frica de cuvinte lungi – oricine a inventat numele acestei fobii are un simţ al umorului cel puţin ciudat. Termenul este de obicei folosit în contextul tratării pacienţilor cu dislexie, care se pot lupta cu cuvinte neobişnuit de lungi. Este, uneori, numită”sesquipedalofobia”.

Globofobia

Globofobia este teama de baloane. „După ce au fost sensibilizaţi în copilărie din cauzaexplodării baloanelor, care pot genera o stare de nelinişte, pacienţii tind să evite apropierea de baloane”, scrie autorul unui studiu recent. Cercetătorul spune că aceşti pacienţi se confruntă adesea cu probleme atunci când au copii şi întâlnesc baloane la petrecerile de aniversare ale altor copii.

Nomofobia

Nomofobia este teama de a rămâne fără smartphone. Desigur, aceasta este o fobie relativ nouă şi se caracterizează prin senzaţie de „anxietate sau nervozitate” la gândul de a-ţi pierde smartphone-ul sau de a rămâne fără baterie sau în afara ariei de acoperire. Deşi pare u moft, dependenţa pe care o avem în acest moment de smartphone-uri a transformat nomofobia într-o problemă medicală extrem de serioasă.

Panofobia

Panofobia este frica de tot, şi este un termen folosit uneori pentru a descrie pacienţii cu tulburări generalizate de anxietate. Un studiu recent a constatat că multe persoane panofobe sunt adesea speriate de întuneric sau zgomote inofensive. Dar, în general, persoanele cu panofobie au o teamă care nu rezultă dintr-o cauză identificabilă.

Cibofobia

Cibofobia este frica de alimente. Şi în timp ce acest lucru pare puţin cam ridicol, un studiu de caz a constatat că această frică sa dezvoltat atunci când un pacient a suferit spasme musculare dureroase după ce a mâncat sau a înghiţit.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

VIDEO, ACUM! Femeie găsită moartă într-un apartament din Curtea de Argeș

Publicat

in

In urmă cu puțin timp, un apel la 112 a alertat pompierii din Curtea de Argeș care au fost solicitați intervină pentru deblocarea unei uși la un apartament în care se presupunea că proprietara are probleme În interior a fost găsită o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 72 de ani, decedată.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

Pacea clamată de Șoșoacă & Co. înseamnă, de fapt, război (opinie)

Publicat

in

Așa cum în romanul lui George Orwell, „1984”, „Ministerul Păcii” se ocupa, în realitate, cu războiul, așa și Diana Șoșoacă și apropiații săi clamează o neutralitate și caută o pace cu iz de praf de pușcă.

Un proiect de lege, depus de Șoșoacă în această săptămână, în regim de urgență, la Senat, se referă la „anexarea” teritoriilor istorice care i-au aparținut României și care acum se află în Ucraina. Sper că ați reținut cuvântul „anexare”.

Conform DEX ’09, definiția verbului a anexa este următoarea: „(Cu privire la un stat, un teritoriu) A încorpora prin violență, a face un act de anexiune”.

Așadar, de ce să utilizezi un cuvânt atât de murdar atunci când vorbești despre idealul Marii Uniri? Aș putea crede că vizitele la Ambasada Rusiei o influențează pe Diana Șoșoacă, dat fiind că și Vladimir Putin a semnat decretele de anexare a patru teritorii ocupate în Ucraina, în septembrie 2022.

Evident că acest demers al Dianei Șoșoacă nu este nimic altceva decât o provocare. Iar ceea ce a căutat Șoșoacă a și găsit. Ministerul de Externe al Ucrainei, prin vocea purtătorului de cuvânt Oleg Nikolenko, a taxat-o pe Diana Șoșoacă. Nikolenko a precizat că Ministerul de Externe ucrainean „inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

Reacția Dianei Șoșoacă nu a întârziat să apară. Numai că, în mod ciudat, într-o declarație de presă, Șoșoacă susține că MAE din Ucraina o „amenință cu moartea”. Ce, cum, unde?

Tot în această săptămână, ca la un semnal venit de undeva, un apropiat al Dianei Șoșoacă, anume parlamentarul Mihai Lasca, a cerut ieșirea României din NATO. Atenție! În plină invazie rusă în Ucraina, cu un război la graniță, să faci o astfel de solicitare, eufemistic vorbind, trebuie să nu funcționezi în parametri normali. Anul trecut, Lasca întreba Autoritatea Aeronautică Civilă ce-i cu liniile albe de pe cer, care rămân în urma avioanelor. Știți voi, aceleași linii pe care le vedeați pe cer și când erați copii și cântați: „Avion cu motor, ia-mă și pe mine în zbor!”. Și Mihai Lasca, alături de Șoșoacă, a fost la Ambasada Rusiei, în 2022, pentru a clama „neutralitatea României” în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Ei bine, cu așa mesageri ai păcii, mai că ne pregătim de război!

Eugen DINU – comentariul este asumat integral de autor

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend