Conecteaza-te cu noi

LIFESTYLE

Cele mai frecvente boli în sezonul rece. Cum le tratăm responsabil

Publicat

in

Sezonul rece este o adevărată provocare pentru sistemul nostru imunitar, deoarece acesta devine mult mai vulnerabil în faţa răcelilor, gripei sau virozelor. Temperaturile scăzute de afară, frigul, trecerea bruscă de la cald la rece şi chiar scurtarea zilei sunt ingredientele perfecte care pot duce la dezvoltarea afecţiunilor respiratorii. Creşte şi riscul de a ne îmbolnăvi pe măsură ce petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane care ar putea fi contagioase. Bineînţeles, tratarea acasă poate fi posibilă, câtă vreme simptomele nu ne pun viaţa în pericol.

„Pentru acest lucru, este extrem de important să ne informăm corect, din surse avizate, o sursă valoroasă de informare fiind chiar farmacistul. Acesta vă poate recomanda cele mai potrivite produse pentru dumneavoastră, pe baza informaţiilor pe care i le oferiţi despre afecţiunea cu care vă confruntaţi, indiferent că este vorba despre o viroză respiratorie, des întâlnită în sezonul rece, sau altă afecţiune comună pentru care nu este necesar să consultaţi un medic. Totodată, trebuie să ne asigurăm că citim întotdeauna prospectul şi eticheta produselor cu eliberare fără reţetă pe care le utilizăm, indiferent dacă le-am folosit şi cu alte ocazii,” declară Farm. Nicoleta Radu, Vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

Cele mai frecvente boli din sezonul rece

Adulţii pot avea în cursul unui an de la 2 până la 4 episoade de răceală, în timp ce copiii pot răci de la 6 până la 12 ori pe an. În sezonul rece, cele mai frecvente boli cu care ne putem molipsi sunt gripa şi răceala, afecţiuni care prezintă simptome asemănătoare, dar care sunt total diferite. De exemplu, o răceală obişnuită este cauzată de o infecţie virală care afectează căile respiratorii superioare, sinusurile, gâtul şi nasul, în timp ce gripa reprezintă cea mai periculoasă viroză respiratorie, dată de virusul gripal de tip A, B sau C. Răceala debutează la aproximativ 3 zile de la infecţie şi se manifestă prin stări de rău, strănut, dureri în gât, tuse şi secreţii nazale. e regulă, simptomele se ameliorează în aproximativ o săptămână, dar pot dura şi mai mult. Gripa are un debut brusc şi violent, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius, frisoane, dureri puternice de cap şi ochi, dureri musculare şi oboseală. Simptomele specifice gripei pot persista şi până la câteva săptămâni.

Cum prevenim îmbolnăvirea

Se recomandă evitarea zonelor aglomerate şi contactul direct cu persoanele contaminate, spălarea pe mâini cu apă şi săpun cât mai des sau folosirea unei soluţii dezinfectante. În cazul gripei, cea mai bună metodă de prevenţie rămâne vaccinarea.

„Nu există un tratament care să vindece răceala, dar medicamentele fără reţetă dedicate pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Spre exemplu, în funcţie de simptome, se pot utiliza medicamente precum cele decongestionante, antitermice, antalgice, siropuri de tuse. Cel mai bine este să vă adresaţi farmacistului, pentru a putea alege cel mai potrivit produs pentru dumneavoastră. În cazul gripei, este indicat să consultaţi un medic,” a adăugat Farm. Nicoleta Radu.

În 2018, 8,5 miliarde de pachete de medicamente fără reţetă şi 1,2 miliarde de cutii de minerale şi vitamine au fost achiziţionate de europeni, cu scopul de a-şi îmbunătăţi sănătatea şi pentru a-şi menţine bunăstarea.

„Este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informaţiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora, chiar dacă le-au mai folosit şi cu altă ocazie. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele utilizate, care sunt substanţele din compoziţia acestora, care sunt indicaţiile de administrare sau utilizare, precum posibilele reacţii adverse ale acestora”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

ACTUAL

Doliu în lumea muzicii bune: A murit Leo Iorga

Publicat

in

De

Muzicianul Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact B, în vârstă de 54 de ani, a murit!   Vestea tristă a fost confirmată de colegul său de trupă, Adrian Ordean.
”Acum 5 minute, colegul meu de trupa LEO IORGA a plecat spre o lume mai buna…DUMNEZEU SA-L IERTE. Va ramane in inimile noastre pentru totdeauna.”, a scris Adrian Ordean.

În ultima perioadă, după o luptă de opt ani cu cancerul,  starea de sănătate a lui Leo Iorga se agravase, iar artistul a ajuns la spital recent, în urma unor complicații aduse de o pneumonie care a recidivat. Ultimul său concert, unul ce va rămâne în istoria muzicală românească,  a fost pe 20 septembrie a.c., când, sfindând greutatea bolii, din scaunul cu rotile în care l-a condamnat ultima operație, solistul a făcut audiența prezentă la spectacolul de la Arenele Romane să împietrească de emoție, la auzul refrenului pe care vocea sa l-a făcut nemuritor: „După ani și ani mă voi întoarce/După ani și ani sigur voi veni/ După ani și ani vom fi împreună din nou/ Primul nostru gând ne va regăsi plângând”.

Citeste mai mult

LIFESTYLE

Trendurile în alimentaţia sănătoasă pentru 2020

Publicat

in

Whole Foods şi-a lansat previziunile pentru 2020 în privinţa tendinţelor alimentaţiei sănătoase. Anul trecut a prezis o creştere a consumului de cannabis, a ambalajelor ecologice şi a cărnii false. Compania prezice acum o creştere a berilor fără alcool, apelor carbogazoase şi ceaiurilor. De asemenea, se prezice consumul de diverse seminţe şi tipuri de unturi in afară de cele obişnuite ca untul de arahide, până la a include seminţele de pepene verde sau seminţele de dovleac.Whole Foods a declarat că, de asemenea, a crescut cererea produselor din carne dar care încorporează ingrediente din plante.

Băuturi fără alcool

Whole Foods afirmă că înregistrează o creştere a consumatorilor care caută alternative „fără alcool” pentru băuturile lor.

Multe dintre aceste branduri de băuturi încearcă să re-creeze arome de cocktail clasice, folosind metode de distilare folosite în mod obişnuit pentru alcool, creând de exemplu o alternativă la lichiorul menită să fie folosită într-un mix de băuturi mai degrabă decât cu o băutură în sine.

Untul de fructe oleaginoase

Untul din fructe oleaginoase a dominat piaţa până acum, cel de arahide şi cel de migdale fiind principalele favorite, dar Whole Foods anticipează creşterea cerinţei pe piaţă pentru nişte produse mai obscure, precum untul de seminţe de pepene verde sau untul de seminţe de dovleac.
Aceste produse noi vor fi consumate mai ales de persoanele care urmează o dietă keto sau vegană, putând fi folosite pe alimente precum biscuiti, legume şi pâine prăjită.

Amestecuri de carne şi ingrediente vegetale

Cererea de alimente pe bază de legume şi vergeţuri dar care arată precum carnea este uriaşă datorită dezvoltării unor companii precum Beyond Meat şi Food Impossible. Deşi Whole Foods recunoaşte această tendinţă, este de părere că în acelaşi timp produsele pe baza unui amestec de carne şi ingrediente vegetale va fi în creştere.
Asta de va întâmpla deoarece producătorii de carne şi mezeluri nu vor dori să fie excluşi din trendul vegetarian, dar nici nu se vor reprofila către produse vegetariene.

Brandurile axate pe produsele din carne sunt capabile să-şi adauge propria lor marcă în această tendinţă bazată pe ingrediente din plante, pentru a potoli febra consumatorilor dornici să fie cât mai sănătoşi.

Gustarea de la frigider

Consumatorii sunt din ce în ce mai conştienţi în privinţa alimentelor pe care le consumă şi se concentrează mai mult asupra ingredientelor folosite în produse înainte de a le cumpăra.
Acest lucru a încurajat mărcile să îşi modifice ingredientele pentru a oferi opţiuni „proaspete”, chiar şi atunci când vine vorba de o gustare. „Cuvântul cheie este„ proaspăt” în această nouă generaţie.

Lanţurile de magazine sugerează că alimentele ca supele vor deveni mult mai populare pentru gustări, precum şi batoanele de cereale care vor fi făcute pentru a fi depozitate în frigidere pentru a păstra toate ingredientele proaspete şi a scăpa de ingredientele procesate precum conservanţii.

Idei inovatoare pentru prânzul copiilor

Copiii sunt din ce în ce mai aventuroşi când vine vorba de alimentele pe care le mănâncă, o tendinţă remarcată în mare parte de Whole Foods. Compania prevede alegeri interesante făcute de copii şi de părinţii lor atunci când vine vorba de pachetul de prânz pentru şcoală.
Whole Foods a afirmat că opţiuni precum chiftele din somon şi pungi cu piure de somon ar putea câştiga teren în rândul copiilor atunci când îşi aleg mâncarea pentru pachetul de prânz.

Zaharuri nu atât de simple

Sigur, există zahăr. Dar pentru cei care doresc dulce în afara variantelor obişnuite, cum ar fi zahărul, stevia, mierea şi siropul de arţar, mai sunt multe de ales pentru nevoile tuturor, la gătit, coacere, ceai sau cafea, a explicat raportul.
Produse precum melasa de rodie şi nectarul de cartofi dulci ar putea fi un nou mod sănătos pentru ca oamenii să-şi îndulcească mâncărurile şi alte alimente anul viitor, fără a folosi îndulcitorii standard.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend