Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cele mai dorite orașe din lume în care să locuiești (raport Boston Consulting Group)

Publicat

in

Pe măsură ce restricțiile pandemiei COVID-19 se reduc, mai mulți rezidenți se mută în alte orașe – 50% dintre rezidenții urbani s-au mutat deja într-un oraș nou, iar 48% iau în considerare această schimbare în viitor. Acestea sunt concluziile celui mai recent raport lansat de Boston Consulting Group (BCG).

Orase in care ti-ai dori sa traiestiFoto: bcg.com

  • Londra și New York se clasează pe primele două locuri, fiind cele mai dorite metropole în care să locuiești, în 2022, urmate de Shanghai, Beijing și Los Angeles
  • Varșovia este singurul oraș din Europa Centrală și de Est, aflat în clasament
  • 48% dintre respondenți se gândesc să se mute într-o nouă zonă metropolitană.

Intitulat “Cities of Choice: Are People Happy Where They Live?”, raportul se bazează pe sondaje efectuate pe mai mult de 50.000 de locuitori din 79 de orașe din întreaga lume pentru a înțelege ce îi determină pe rezidenții urbani să vrea să se mute sau invers, să dorească să rămână.

„Relocarea este mai ușoară acum decât oricând. Provocarea pentru autoritățile locale este de a înțelege ceea ce îi face pe rezidenți fericiți, astfel încât să-i poată păstra pe cei actuali și să-i atragă pe alții noi”, a declarat Vladislav Boutenko, Managing Director și Senior Partner al BCG, și coautor al raportului. „Pentru a obține acest lucru, autoritățile trebuie să fie conștiente de avantajele și dezavantajele orașelor pe care le conduc.”

Raportul împarte orașele în patru categorii – metropole, orașe mari, orașe mijlocii și orașe în curs de dezvoltare, pe baza profilurilor lor socioeconomice. Pentru a deveni lider în clasamentul Cities of Choice al BCG, orașele trebuie să demonstreze întâietate în domenii precum: oportunități economice, calitatea vieții, capital social, interacțiunea cu autoritățile și viteza schimbării.

  • Metropole – Londra și New York se clasează pe locul unu și doi ca fiind cele mai dorite metropole, repetând performanța din anul precedent. Deși cele două orașe au avut rezultate bune în ceea ce privește oportunitățile economice, calitatea vieții, capitalul social și interacțiunile cu autoritățile, ele au obținut scoruri mai mici la viteza schimbării, semnalând că poziția lor în clasament ar putea fi detronată în următorii ani. Cu toate acestea, ca grup, metropolele – definite ca având peste 10 milioane de locuitori – au arătat rezultate sub medie în dimensiunea oportunităților economice.
  • Orașele mari – Pentru orașele cu o populație urbană de peste 3 milioane de oameni, Washington DC, Singapore și San Francisco sunt lideri ai grupului. În timp ce orașele mari au scoruri mai bune la capitolul interacțiunii cu autoritățile, nu s-au descurcat la fel de bine la capitolele precum capitalul social și viteza schimbării.
  • Orașe mijlocii – definite ca fiind orașe cu o populație urbană de mai puțin de 3 milioane de locuitori – au avut cele mai bune rezultate, 18 din cele 28 de orașe primind scoruri generale peste scorul mediu. Copenhaga, Viena și Amsterdam ocupă primele trei locuri, și se remarcă prin scoruri mari la capitolul calitatea vieții.
  • Orașe în curs de dezvoltare – caracterizate prin rata ridicată de creștere și urbanizare, pot fi identificate prin viteza mare de schimbare, dar cu o calitate a vieții mai scăzută. Bangalore, Mumbai și Delhi conduc acest grup.

Influența pandemiei de COVID-19 asupra evaluării orașelor

Concluziile sondajului arată că pandemia a avut un impact negativ asupra scorurilor orașelor în 2022, doar opt orașe primind evaluări mai mari de la propriii rezidenți decât în 2021.

Locuitorii au fost mai puțin optimiști atunci când și-au evaluat orașele, retrogradându-le la criteriile ce țin de calitatea vieții. Rezidenții au mai spus că au constatat mai puține oportunități de carieră și mai puțină certitudine în realizarea lor profesională.

„Pandemia COVID-19 a fost un test puternic pentru majoritatea orașelor. De fapt, multe orașe nu au ieșit încă pe deplin din această situație”, a declarat Hans-Paul Bürkner, Global Chair Emeritus al BCG și coautor al raportului. „Autoritățile trebuie să răspundă la întrebarea: care sunt imperativele pentru viitor pentru ca rezidenții urbani să trăiască fericiți în aceste orașe? Oamenii s-au schimbat, prin urmare și orașele trebuie să se schimbe.”

Raportul poate fi consultat aici

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ciocniri în Kosovo: președintele Vucic va avea întrevederi cu ambasadorii SUA, Rusiei, Chinei și UE

Publicat

in

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic se va întâlni marţi cu ambasadorii Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Marii Britanii şi cu şeful misiunii Uniunii Europene, a anunţat luni seara biroul preşedintelui, după ce noi ciocniri au izbucnit în nordul Kosovo, informează Reuters, citat de Agerpres.

Preşedintele Vucic a pus armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă, după ce mai mulţi membri ai forţei NATO de menţinere a păcii (KFOR) care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi în confruntările cu protestatarii sârbi.

Citeste mai mult

NATIONAL

Consilierii generali PSD vor depune o plângere penală: ‘Pe ordinea de zi se află un proiect furat’

Publicat

in

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea (PSD), anunță luni, pe Facebook, că grupul consilierilor generali PSD vor depune o plângere penală în legătură cu un vechi proiect care nu a fost continuat de noua administrație și pe care acum majoritatea de dreapta l-a introdus pe ordinea de zi.

„Testarea predispoziției ereditare la cancer nu este un moft. Face diferența dintre viață și moarte! Este un proiect pe care Nicușor Dan, conducerea ASSMB și majoritatea de dreapta din CGMB au refuzat să-l pună pe ordinea de zi când a fost depus de PSD. 2 ani l-au ignorat, acum au găsit soluția “salvatoare”! L-au copiat și acum se laudă că e al lor. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București se află un proiect FURAT de la PSD!”, a scris Firea.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend