Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Cele mai cunoscute obiceiuri de înmormântare în România respectate atât de membrii familiei, cât şi de reprezentanţii firmei funerare

Avatar

Publicat

in

România este una din cele mai “bogate” țări în ceea ce privește obiceiuri de înmormântare. Religia și credințele populare au determinat apariția unui număr foarte mare de obiceiuri și tradiții unice în lume atunci când vine vorba despre moartea unei persoane dragi. Deși lumea a evoluat sau încearcă să evolueze foarte mult în secolul 21, în privința obiceiurilor de înmormântare încă au rămas împământenite unele detalii, care presupun oferirea prosoapelor și batistelor celor prezenți la ceremonie, precum și alte tradiții menite să aline sufletele îndurerate ale rudelor, dar care nu au o explicație logică.

Obiceiuri de înmormântare înainte și după ceremonia de înmormântare propriu-zisă

Pentru că religia ortodoxă a dezvoltat de-a lungul timpului atât de multe slujbe speciale și tradiții de înmormântare, acestea sunt ținute cu strictețe și de către reprezentanții unei firme de servicii funerare în sectorul 5 la care apelează rudele decedatului.

Sunt zone ale României în care toate hainele celui care a murit sunt date străinilor, astfel încât persoanele decedate să se poată bucura și pe lumea cealaltă de aceleași lucruri pe care le-au folosit în această viață.

În toate zonele țării, băutura și mâncarea sunt împărțite în memoria persoanelor decedate la date fixe. Pomenile sunt precedate de o ceremonie și pot avea loc acasă sau la restaurant. Pomenile se fac la anumite intervale de timp, iar prima și cea mai importantă este pomana de țărână. Această pomană se face chiar în ziua înmormântării la care participă toate rudele, toate cunoștințele, vecinii, apropiații și toți cei care se prezintă la ceremonie.

La date fixe, membrii familiei pregătesc mâncare și băuturi, duc coliva la biserică împreună cu pomelnicul care conține numele persoanelor decedate. Pomenirile se fac la trei zile, șase săptămâni, șase luni, un an și șapte ani. Membrii familiei pregătesc o pomenire preparând majoritatea mâncărurilor și băuturilor pe care decedații le-au apreciat și le-au consumat cu drag în această viață.

Obiceiuri de înmormântare în timpul ceremoniei

În timpul ceremoniei de înmormântare există o serie de tradiții transmise din cele mai vechi timpuri, care se păstrează cu sfințenie și pe care le au în vedere și reprezentanții firmelor de servicii funerare. Astfel, este esențial ca trupul decedatului să fie transportat în biserică înainte de intrarea oricărei alte persoane. Unele tradiții în anumite zone ale țării presupun ca prosoapele să fie legate în jurul brațelor purtătorilor și atârnate de cruci în biserică.

În timpul ceremoniei, membrii familiei oferă participanților batiste și prosoape. Batistele sunt date bărbaților și sunt denumite omagii, fiind păstrate și duse acasă după finalizarea ceremoniei înmormântării.

Coroanele funerare au un rol foarte important în ceremonia de înmormântare. Coroanele cu flori sunt aduse în biserică și așezate lângă sicriu pentru a-l decora. Ulterior, acestea sunt purtate spre mormânt și așezate pe pământul proaspăt.

În timpul ceremoniei de înmormântare vor fi oferite mâncare și băutură, se va aprinde o lumânare care va arde pe toată durata ceremoniei, iar membrii familiei vor purta haine de culoare neagră, eșarfe negre sau văluri deasupra capului. Ceilalți participanți sau membri ai familiei vor purta doliul, care le va fi pus în piept de către membrii familiei decedatului.

Obiceiuri de înmormântare păgâne

Membrii familiei îndurerați de pierderea unei persoane dragi țin tot felul de tradiții păgâne, care nu au nici o legătură cu religia ortodoxă. Nu este potrivit și îngăduit ca pe icoana sau pe trupul mortului să se așeze bani. Cei care doresc să sprijine familia îndurerată o pot face punând banii pe o tavă care se așează lângă sicriu.

În altă ordine de idei, nu se așează în buzunarul decedatului bani și nici ceas la mână, verighetă pe deget, ac, ață sau pieptene. Banii și lucrurile de valoare cu care rudele doresc să îngroape persoana decedată pot fi date de pomană.

Românii au mai împrumutat sau inventat și alte obiceiuri fără logică sau o simplă explicație. Spre exemplu, în încăperea în care se așează trupul decedatului înainte de înmormântare se acoperă toate oglinzile, nu este permis accesul pisicilor în locuință sau în încăperea în care se află decedatul, iar pentru a aprinde tămâie, în unele zone se folosesc drept foc sau jar hârtie, capete de lumânare, ciocani de porumb sau alte materiale inflamabile. Doar cărbunele de la biserică este admis pentru a aprinde tămâia, deoarece alte produse scot un miros foarte neplăcut, anihilând mirosul aromat al tămâiei.

Nu în ultimul rând, fanfara la înmormântare este un obicei străin de tradiția ortodoxă, care nu acceptă niciun fel de cântare. Formațiile chemate la înmormântări cântă, de regulă, piese muzicale populare, marșuri sau romanțe, care sunt în dezacord cu sobrietatea evenimentului.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Scandal în interiorul PSD. Fiul lui Cristian Popescu Piedone, loc eligibil la alegerile parlamentare

Avatar

Publicat

in

De

Un scandal de ultim moment a izbucnit la nivelul Organizației PSD Suceava, după ce conducerea centrală a PSD a luat decizia de a-l pune pe Vlad Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone, pe un loc eligibil pe lista pentru Camera Deputaților.

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, vicepreședinte al organizației județene PSD Suceava, se declară „extrem de dezamăgit și extrem de nemulțumit”, spunând că „este o premieră de la Revoluție și până acum ca o listă cu parlamentari să nu le fie adusă la cunoștință membrilor de partid și să fie impusă”: „La Fălticeni nu-l voi susține pe Agamiță Dandanache, indiferent cum se va numi el, indiferent că e trimis de la București sau din altă parte.

„Sunt foarte dezamăgit în primul rând de listele pe care le-am văzut în presă. Total atipic și total nestatutar pentru că în cadrul organizației județene nu s-au discutat aceste liste decât în ordinea alfabetică, în totală bătaie de joc pentru statutul și pentru membrii acestui partid”, a declarat Coman pentru News Bucovina.

El spune că nu este posibil ca organizația județeană să aibă o listă de candidați care vine de la București cu niște persoane pe care, în parte, nici nu le cunoaște și că „este o premieră de la Revoluție și până acum ca o listă cu parlamentari să nu le fie adusă la cunoștință membrilor de partid și să fie impusă”.

Primarul din Fălticeni a estimat că în această situație PSD va avea cel mai slab scor din istorie în județul Suceava.

„Suntem ca într-o > și va trebui să-l susținem pe Agamiță Dandanache. La Fălticeni nu-l voi susține pe Agamiță Dandanache, indiferent cum se va numi el, indiferent că e trimis de la București sau din altă parte pentru că aici, în Suceava, noi trebuie să decidem și nu Bucureștiul”, a adăugat Cătălin Coman, conform HotNews.ro.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

BOR, demers pentru organizarea pelerinajului de Sfântul Dimitrie! Solicitare către Nicușor Dan

Avatar

Publicat

in

De

Biserica Ortodoxă Română face un demers pentru organizarea pelerinajului de Sfântul Dimitrie. Patriarhia Română a făcut o solicitare scrisă către primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan.

Activenews a publicat, în exclusivitate, document. Conform sursei citate, Patriarhia Română a înaintat Primarului General al Bucureștilor, Nicușor Dan, Programul-Sinteză al manifestărilor ce urmează să se desfășoare, potrivit tradiției, de hramul Catedralei Patriarhale, cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în perioada 25 – 27 octombrie 2020.

Conform Programului intrat în posesia redacției ActiveNews în exclusivitate, Sfintele Moaște ale Ocrotitorului Bucureștilor vor fi scoase din Catedrală și așezate spre închinarea credincioșilor în baldachinul de pe Colina Bucuriei, Duminică, 25 octombrie, la orele 7.00, urmând apoi oficierea Sfintei Liturghii în aer liber, din Altarul de vară dispus în curtea Catedralei. Seara, între orele 18 și 22 va avea lor slujba de priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Totodată, EvZ transmite, potrivit informațiilor exclusive ale directorului Dan Andronic, că marți seara a avut loc și o întâlnire între Patriarhul Daniel și premierul Ludovic Orban, la care s-au discutat detaliile necesare pentru marea sărbătoare a bucureștenilor și tuturor românilor.

În documentul Arhiepiscopiei Bucureștilor semnat din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel de Vicarul Patriarhal Aurel Mihai, se solicită sprijinul Primăriei pentru buna desfășurare a evenimentelor.

Vezi și

Dezvăluire-bombă a lui Gheorghe Piperea! Cum face bani doctorul Virgil Musta din testarea pentru Covid

E oficial! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru o anumită categorie

Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend