Unele dintre cele mai neplăcute dureri sunt cele dentare. Mai mult decât atât, acestea pot lua diferite forme, în funcție de ceea ce le cauzează. Cauzele durerilor de dinți pot fi numeroase, putând fi vorba de simple carii sau de probleme ale gingiilor, chiar și de leziuni la nivelul mucoasei bucale. Cele mai comune cinci cauze ale durerilor dentare le poți regăsi chiar în acest articol, precum și informații utile pentru prevenția sau tratarea acestora.
Durerile provocate de cariile dentare
Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor dentare este prezentată de prezența cariilor dentare. Acestea duc la distrugerea progresivă a dintelui, respectiv la demineralizarea smalțului. Cavitatea poate ajunge la pulpa dentară, moment în care apar durerea și infectarea dintelui.
Dacă la începutul dezvoltării cariilor durerea poate fi inconstantă, de intensitate variabilă, localizată de regulă pe dintele în cauză, cu timpul inflamarea pulpei duce la dureri puternice, continue, care apar brusc și care se pot extinde în zona feței. Inflamațiile puternice pot duce chiar la formarea abcesului dentar.
Durerile cauzate de creșterea măselelor de minte
Sfârșitul adolescenței și începerea perioadei adulte aduce cu sine și posibilele dureri de dinți cauzate de creșterea molarilor de minte. Durerile pot apărea în special la nivelul maxilarului inferior. De multe ori, aceste măsele nu cresc corect, iar țesutul gingival care acoperă coroana dintelui se infectează, cauzând astfel inflamația la acest nivel. Gingiile se inflamează, iar durerea poate provoca un disconfort considerabil.
De multe ori, durerea cauzată de măselele de minte poate radia către urechi, atunci când este vorba de măselele de minte inferioare, iar complicațiile care pot apărea din cauza lor pot fi numeroase. Tocmai de aceea este indicat ca la primele semne de durere să faci o programare la clinica stomatologica Bucuresti, pentru ca medicul specialist să îți ofere soluția potrivită în funcție de nevoile pe care le ai.
Durerea provocată de afecțiunile gingivale
Inflamațiile nedureroase ale gingiilor cunoscute sub denumirea de gingivite pot duce cu timpul la apariția parodontitei. Aceasta se manifestă în mod progresiv prin sensibilitatea dintelui la atingere și prin sângerarea gingiilor, mai ales în timpul periajului. Parodontita se răspândește în mod treptat, ajungând către țesutul osos, acolo unde formează pungi de infecție între dinte și gingie. Durerea apare mai ales la nivelul gingiilor.
Durerile cauzate de abcesul dentar
Abcesul dentar este o infecție purulentă care apare ca urmare a afectării pulpei dentare, dar și după o parodontoză netratată. Abcesul dentar este caracterizat de durere intensă în dinte sau în gingie. Senzația dureroasă apare brusc și se poate agrava chiar în câteva zile. Aceasta se poate extinde chiar și la nivelul urechii, maxilarului inferior sau gâtului.
Durerile cauzate de traumatisme dentare
Există și diverse traumatisme dentare care pot duce la dureri dentare mai mari sau mai mici. Acestea provoacă, de regulă, dureri ascuțite mai ales la mestecat, dureri care apar intermitent și care provoacă sensibilitate la variații de temperatură. Durerile sunt mai intense atunci când fractura este aproape de pulpă.
Traumatismele dentare pot deteriora și țesuturile din jur. Mai mult decât atât, gingiile pot prezenta răni mai mult sau mai puțin adânci, iar în cazul unor traumatisme severe poate apărea chiar și fractura de maxilar, caz în care durerile pot fi extrem de mari.
Oricare ar fi cauza durerilor dentare, pentru identificarea tratamentului potrivit este nevoie de consultul de specialitate al unui medic stomatolog.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB