Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cel puţin 841 de lamantini au murit anul acesta în statul american Florida, din cauza foametei

Publicat

in

Un număr record de lamantini au murit anul acesta în statul american Florida, în principal din cauza foametei, susţin autorităţile responsabile de fauna sălbatică, relatează BBC luni.

Cel puţin 841 de lamantini, mamifere marine asemănătoare cu foca, au murit în apele din apropierea statului situat în estul ţării în perioada 1 ianuarie – 2 iulie.

Această cifră doboară recordul anterior, stabilit în 2013, când 830 de lamantini au murit în urma expunerii la alge dăunătoare, informează Agerpres.ro.

Biologii susţin că, în acest an, zonele cu ierburi marine, care constituie hrana lamantinilor, dispar ca urmare a nivelului ridicat de poluare a apei.

Potrivit biologilor, problema principală o reprezintă creşterea nivelului de contaminare cu reziduuri a căilor navigabile din Florida, care conduce la acumularea de alge şi dispariţia zonelor cu ierburi marine.

Conform institutului de cercetare în domeniul piscicol şi al faunei sălbatice din Florida, majoritatea deceselor au avut loc în lunile mai reci, când lamantinii au migrat în laguna Indian River, unde cea mai mare parte din ierburile marine a dispărut.

Pe măsură ce temperaturile au crescut şi animalele s-au răspândit de-a lungul coastelor Oceanului Atlantic, accidentele produse în urma impactului cu ambarcaţiunile au devenit principala cauză de deces luna trecută, potrivit datelor oficiale.

Cel puţin 63 de exemplare de lamantin, animal cunoscute şi sub numele de vacă de mare, au fost lovite şi ucise de ambarcaţiuni până în prezent în acest an. Astfel de accidente “continuă să fie considerate îngrijorătoare la adresa populaţiei” de lamantini, a declarat institutul de cercetare.

Guvernul federal a modificat în 2017 statutul lamantinului, de la periclitat la ameninţat, însă conservatorii susţin că este nevoie din nou de sporirea protecţiei acestor animale.

Lamantinul este un mamifer mare, care se deplasează lent şi care a devenit o mascotă neoficială a statului Florida.

Aproximativ 6.300 de exemplare de lamantin trăiesc în prezent în apele din Florida, potrivit datelor guvernamentale.

În ultimele luni, biologii marini şi parlamentarii din Florida au acordat o atenţie deosebită mortalităţii în rândul populaţiei de lamantini.

În martie, autorităţile responsabile de fauna sălbatică au declarat un eveniment neobişnuit de mortalitate (Unusual Mortality Event – UME), ceea ce permite guvernului federal să declanşeze o anchetă pentru stabilirea cauzei deceselor, în parteneriat cu statul. Un eveniment UME este definit drept ”moartea semnificativă a unei populaţii de mamifere marine (care) necesită un răspuns imediat”, conform legii pentru protecţia mamiferelor marine.

Luna trecută, o coaliţie de grupuri ecologice şi întreprinderi locale au solicitat guvernatorului republican Ron DeSantis să declare starea de urgenţă pentru a găsi o soluţie la criza cu care se confruntă lamantinii. Însă, autorităţile statale din domeniul protecţiei mediului au declarat că un astfel de ordin nu este necesar, deţinând deja resursele necesare.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie: ‘O acțiune dictatorială a guvernului’

Publicat

in

De

CNS Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie, acuzând că încalcă prevederile Codului Muncii.

„Guvernul a pregatit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.

În plus, prevederile proiectelor de lege pun în seama salariaților costurile de testare.

CNS Cartel ALFA s-a exprimat anterior, atât prin voturile și pozițiile reprezentanților săi în cadrul structurilor de dialog social, cât și prin poziții publice, împotriva unor astfel de reglementări abuzive.

Reluăm aici motivele pentru care cerem de urgență retragerea acestui proiect:

– Inițiativa reprezintă o actiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin amenințare și șantaj. Este o acțiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul si sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;

– Este o actiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente și contradictorii; de exemplu:

organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanțare și mască,

congrese de 5.000 persoane în spații interioare fără mască și distanțare,

măsluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,

ignorarea vocii experților; un model de comportament sfidător al decidenților (câți parlamentari au certificat verde, de exemplu?);

în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost și sunt restricționate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea;

– Nu ține cont de legislația muncii, care prevede că sănătatea și securitatea în muncă intră în sarcina și obligația angajatorului, acest aspect cuprinzând și costurile; măsurile propuse reprezintă in același timp o reducere a dreptului constituțional la muncă.

Precizăm faptul că poziția noastră este de susținere a vaccinării la cerere, așa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare și, în general, printr-o politică de transparență și comportament adecvat la nivel de decidenți, nu prin măsuri dictatoriale!

Este necesar ca testarea periodică să se faca pe cheltuiala angajatorului și numai în cazul constatării existenței simptomelor.

Considerăm că responsabilitatea situației actuale din România (neîncrederea populației și escaladarea crizei sanitare cu toate consecințele sale economice și sociale) revine exclusiv guvernului actual!

În concluzie solicităm retragerea urgentă a proiectelor de lege in vederea modificarii lor.

De asemenea, cerem ca trei reprezentanți ai confederațiilor sindicale si trei ai confederațiilor patronale să facă de drept parte din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, transmit sindicaliștii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO | Ministrul Educației, dezamăgit de atitudinea părinților: 99% dintre părinții elevilor dintre-o școală din Capitală, împotriva testării

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că un sondaj realizat într-o şcoală din Bucureşti a arătat că 99% dintre părinţii elevilor de acolo nu au fost de acord ca fiii şi fiicele lor să fie testaţi în şcoală pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, nici chiar cu teste realizate pe probe din salivă. În aceeaşi şcoală, mai mulţi copii decât părinţi ar fi de acord cu testarea şi chiar cu vaccinarea.

“Sunt foarte trist, că tocmai ce am aflat răspunsul la un sondaj într-o şcoală din Bucureşti în care 99% dintre părinţi au spus că nu sunt de acord cu testele, fie ele cu extract nazal, faringian sau extract din salivă. Am promis că nu o nominalizez, dar rezultatul este cert şi trist”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că unii dintre copii ar fi de acord cu testarea sau vaccinarea, dar părinţii lor se opun.

“În aceeaşi şcoală (…) în exemplul pe care tocmai l-am dat, în care 99% dintre părinţi au refuzat testarea, au fost mai mulţi elevi care au spus că ei ar vrea să se testeze, ba chiar să se şi vaccineze dacă ar avea acordul părinţilor. Educaţia ajută, educaţia ajută şi din această perspectivă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, “dacă toţi aceia care dorim şcoala cu prezenţă fizică ne-am fi vaccinat atunci când ne puteam vaccina, atunci sunt convins că nu mai aveam această problemă”.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte numărul mic de teste realizat la nivel general în şcoli, ministrul a explicat acest aspect prin “slabă organizare”, el arătând că au fost situaţii în care nu au existat teste rapide în şcoli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend