Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cehia: Parlamentul extinde starea de urgenţă din cauza valului de refugiaţi ucraineni

Publicat

in

Starea de urgenţă instituită ca urmare a valului de refugiaţi ucraineni va fi prelungită în Cehia cu o lună, până la sfârşitul lunii iunie, după ce parlamentarii au dat undă verde joi seară, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Refugiaţi ucraineni în gara din PragaFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Optzeci de parlamentari au votat pentru, în timp ce 50 au votat împotrivă şi 11 s-au abţinut.

Starea de urgenţă a fost activată pe 4 martie ca răspuns la numărul mare de cetăţeni ucraineni care au sosit în Cehia după invazia rusă şi permite guvernului să adopte măsuri de criză ample. Acestea includ oferirea de asistenţă de bază, cum ar fi cazare şi hrană, dar şi înfiinţarea de centre de asistenţă în toate regiunile.

Premierul Petr Fiala a promis că aceasta va fi ultima prelungire.

Opoziţia a folosit ocazia pentru a adresa critici guvernului, fostul ministru de finanţe Alena Schillerova acuzând executivul de haos şi „lipsa oricărui fel de plan” în procesul de înregistrare a refugiaţilor.

Politicianul de extremă dreapta Tomio Okamura a cerut ca refugiaţii să fie trimişi acasă „pentru a-şi putea reconstrui ţara”.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, peste 348.000 de ucraineni au ajuns în Cehia şi au primit permise de şedere. Se estimează că peste o treime a părăsit Cehia de la acea dată.

Peste 50.000 de ucraineni şi-au găsit deja de lucru, potrivit cifrelor oficiale.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Rușii au lovit aeroportul Krivoi Rog cu o rachetă de croazieră X-59

Publicat

in

De

Invadatorii ruși au lovit aeroportul Krivoi Rog, din regiunea Dnipropetrovsk, cu o rachetă X-59 și i-au distrus infrastructura, relatează Ukrainska Pravda.

Soldați rușiFoto: Dreamstime.com

„Rușii au lovit aeroportul cu o rachetă X-59. Infrastructura acestuia a fost distrusă. Utilizarea în continuare a aeroportului și a echipamentelor este imposibilă. Nicio persoană nu a fost rănită în timpul impactului”, a spus șeful Administrației Regionale Valentin Reznicenko.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un grup de 10 state UE forțează plafonarea preţului gazelor

Publicat

in

De

Un grup de state membre UE intenţionează să preseze Comisia Europeană să vină cu planuri pentru un plafon pentru preţul gazelor naturale, valabil la nivelul întregului bloc comunitar, potrivit unei propuneri de scrisori consultate de Reuters, potrivit Agerpres.

La începutul acestei luni, Executivul comunitar a prezentat un pachet de măsuri de urgenţă destinat să răspundă la explozia preţurilor la energie, dar cu toate acestea a evitat să plafoneze preţul gazelor naturale, un subiect care a provocat diviziuni în rândul celor 27 de state membre UE.

Potrivit Reuters, ţările care sunt în favoarea plafonării intenţionează să îşi intensifice presiunile la adresa Bruxelles-ului printr-o scrisoare în care să ceară Comisiei Europene să vină cu propuneri pentru un plafon la preţul gazelor naturale, propuneri ce ar urma să fie discutate la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei, iar o propunere legislativă ar urma în cel mai scurt timp posibil.

„Recunoaştem eforturile făcute de Comisie şi măsurile care au fost avansate pentru a răspunde crizei. Dar nu am abordat cea mai gravă problemă dintre toate: preţul angro al gazelor naturale”, se arată în varianta de lucru a scrisorii consultate de Reuters.

Potrivit unor oficiali europeni, aproximativ 10 state membre intenţionează să semneze această scrisoare, printre care Belgia, Italia Polonia, Malta şi Grecia.

Adresată comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, scrisoarea cere un plafon de preţ pentru toate tranzacţiile angro cu gaze naturale. Reuters precizează că diplomaţii statelor membre negociau luni conţinutul scrisorii astfel că este posibil să sufere modificări.

Potrivit unei variante de lucru a scrisorii, plafonarea preţului gazelor ar ajuta statele membre să contracareze „presiunile inflaţioniste nesustenabile” care afectează gospodăriile şi companiile, şi ar putea fi concepută într-un mod care să asigure securitatea aprovizionării.

Pe de altă parte, o serie de alte state membre se opun ideii plafonării preţului gazelor, ceea ce ridică semne de întrebare dacă va fi strâns sprijinul necesar pentru o propunere europeană.

Germania, Ţările de Jos şi Danemarca susţin că plafonarea preţurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării prin subminarea capacităţii UE de a atrage livrări de gaze la iarnă.

Rusia a redus lirările de gaze spre Europa după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei în contextul invadării Ucrainei, astfel că ţările membre să chinuie să găsească furnizori alternativi.

Până acum, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri de urgenţă la nivelul UE, precum taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi reducerea consumului de electricitate. Statele membre negociază aceste propuneri şi intenţionează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

În paralel se discută ale propuneri ale UE, inclusiv oferirea de sprijin de lichiditate pentru firmele din energie şi măsuri suplimentare care să ducă la scăderea preţului gazelor.

Comisia Europeană era aşteptată să publice, săptămâna aceasta, un update cu privire la noile măsuri pe care le analizează însă oficialii europeni consultaţi luni de Reuters au spus că cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la începutul lunii octombrie.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend