Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cehia nu va avea o misiune ușoară la șefia Consiliului UE: Ucraina, inflația și energia, pe agenda președinției

Publicat

in

Republica Cehă își propune să consolideze cooperarea regională în sprijinul Ucrainei și să găsească soluții comune la inflația galopantă și la criza energetică, după ce a preluat, la 1 iulie, președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni.

Praga a afirmat că dorește să facă tot posibilul pentru ca mai mulți bani și arme din blocul comunitar să ajungă în Ucraina, „folosind toate instrumentele și programele oferite de UE”, conform listei oficiale de obiective ale președinției, citată de praguemorning.cz.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a promis că țara sa „va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar și material și vom continua să susținem cu tărie integritatea țării”.

Sarcina Cehiei a fost oarecum ușurată după ce Ucraina a primit săptămâna trecută statutul de țară candidată la UE. Activitatea sa va consta acum în continuarea acestui proces.

Cu toate acestea, sarcina a devenit mai dificilă pe măsură ce unitatea europeană vizibilă în primele luni după invazia Rusiei în Ucraina a început să se destrame.

Există dezbateri mai aprinse dacă unele țări, cum ar fi Germania, fac suficient pentru a sprijini militar Kievul. Problema acceptării importurilor de gaz rusesc a devenit, de asemenea, mai aprinsă.

Analiștii spun că Republica Cehă va acorda prioritate unor chestiuni mai puțin polarizante. Una dintre acestea va fi cimentarea unei politici mai echitabile și mai durabile pentru refugiații ucraineni în cadrul UE.

„UE trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta la cea mai bună gestionare a valului de refugiați fără precedent”, se arată în declarația de misiune a președinției cehe a UE. „Acest lucru va necesita mobilizarea tuturor resurselor și expertizei disponibile, precum și utilizarea coordonată a acestora.”

A doua sarcină este de a avansa cu discuțiile privind reconstrucția Ucrainei după încheierea războiului.

Acest lucru ar putea fi dificil, consideră analiștii. Dezbaterile se vor axa pe cât de mult ar trebui să contribuie țările UE și pe modul în care vor fi probabil cheltuiți banii. UE s-ar putea să se împartă din nou între membrii săi strânși la pungă și cei cheltuitori.

Un oficial ceh din cadrul ministerului de externe a declarat, de asemenea, că se așteaptă la o luptă cu privire la cine ar trebui să fie autorizat să participe la reconstrucție.

În declarația de misiune a președinției cehe se afirmă în mod explicit că vor fi necesare resurse financiare din „întreaga lume liberă”, ceea ce unii analiști au interpretat ca o referire la China.

Ca un corolar al războiului din Ucraina, a doua prioritate a Cehiei în calitate de președinte al UE va fi tranziția energetică, a declarat Filip Kostelka, profesor la Institutul Universitar European.

„Este vorba despre găsirea unui teren comun pentru a deveni independenți energetic de Rusia și pentru a limita emisiile de CO²”, a precizat el.

Din nou, sarcina Cehiei a fost ușurată ușor ajutată după ce Consiliul European a convenit, la 28 iunie, asupra a două dintre principalele abordări generale ale politicii Fit for 55, piesa centrală a UE în materie de mediu. Acesta a convenit asupra unui obiectiv la nivelul UE de 40% de energie din surse regenerabile în mixul energetic global până în 2030, precum și asupra unui angajament de a spori integrarea surselor regenerabile în anumite sectoare ale economiei europene.

„Fit for 55 creează baza pentru decarbonizare”, se arată în declarația președinției cehe. „Cu toate acestea, președinția cehă se va concentra în special pe implementarea temeinică a principalului obiectiv pe termen scurt.”

Deși unele dintre politicile programului au fost acceptate de Consiliul European cu câteva zile înainte de începerea președinției cehe, o sarcină urgentă va fi obținerea aprobării Parlamentului European pentru etichetarea energiei nucleare și a gazelor naturale drept investiții verzi.

Acest lucru va fi dezbătut probabil în luna iulie. Republica Cehă este de ani de zile unul dintre principalii susținători ai energiei nucleare.

Cehia a mai deținut președinția UE o singură dată, în perioada ianuarie-iunie 2009.

Președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotație, la fiecare șase luni, între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului și conducând reuniunile acestei formațiuni.

Președinția are două misiuni principale: planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor sale de pregătire și reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale UE.

În ceea ce privește planificarea și conducerea reuniunilor, președinția conduce întâlnirile formale din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), se asigură că discuțiile se desfășoară în acord cu Regulamentul de procedură și metodele de lucru ale Consiliului și organizează, de asemenea, și reuniuni informale la Bruxelles și în țara care asigură președinția prin rotație.

Cu privire la rolul său de reprezentare, președinția UE reprezintă Consiliul în relațiile cu celelalte instituții ale UE, în special cu Comisia și cu Parlamentul European. Rolul său este de a încerca obținerea unui acord privind dosarele legislative prin așa-numitele triloguri sau prin reuniuni de negociere informale și prin reuniuni ale Comitetului de conciliere.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Estimare la nivel mondial – Vaccinurile, măștile și încuiatul în casă au salvat 50.000 – 100.000 de vieți

Publicat

in

De

Restricțiile din pandemie au salvat în Italia între 50.000 și 100.000 de vieți, spune un epidemiolog.

Carlo La Vecchia, epidemiolog la Universitatea din Milano, declară că restricțiile au salvat între 50.000 și 100.000 de oameni.

Întrebat câte decese au fost evitate în urma restricțiilor, epidemiologul a răspuns, pentru Repubblica: „sunt calcule foarte complexe. Cea mai precisă estimare se referă la perioada cuprinsă între 10 martie și 10 aprilie 2020, adică la începutul pandemiei. În acele zile, serviciile de sănătate din Lombardia și din alte regiuni nordice erau la pământ. Acolo, în acel moment, restricțiile au salvat câteva zeci de mii de oameni, să zicem între 30.000 și 50.000. La urma urmei, un studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra a calculat 38.000 de decese evitate”.

Referitor la adoptarea măștilor și la distanțare, Carlo La Vecchia spune că îi e greu să estimeze cât au cântărit.

„Aici este mai dificil de dat o cifră. Și apoi trebuie să ne amintim că practic toate țările au impus masca și distanțarea, așa că este greu de crezut că un guvern cu o orientare politică diferită ar fi luat decizii diferite. Oricum ar fi, se poate vorbi totuși de câteva mii de vieți salvate. Trebuie spus că protecțiile au fost eficiente până la varianta Delta, pentru că la Omicron au fost de puțin folos”, declară epidemiologul.

Întrebat dacă vaccinurile au salvat multe vieți, Carlo La Vecchia spune: „cu siguranță, ele au reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva virusului, au schimbat istoria bolii”.

Legat de cifrele oficiale ale deceselor, epidemiologul consideră că sunt reale: „probabil că în anumite faze ale pandemiei a existat o subestimare a numărului de decese, dar aceasta a fost compensată de o supraestimare în alte perioade. De exemplu, ultimul val, cel al Omicron 5, este oficial responsabil pentru 10.000 de decese, dar în realitate ar fi 5.000, pentru că celelalte se referă la persoane afectate și ele de patologii importante care au dus la deces”.

Cifrele oficiale dau 174.000 de morți: „Fără restricții, am putea adăuga între 50.000 și 100.000, dar sunt estimări dificile”.

Întrebat, mai departe, dacă va exista un alt val în toamnă, cu o nouă creștere a numărului de decese, La Vecchia afirmă: „nu neapărat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să apară o nouă variantă sau subvariantă. Până acum, Omicron 5 nu mai este capabil să crească numărul de infecții. Iar Omicron 2.75, Centaurus, nu pare preocupant.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Restricții de circulație în Capitală cu ocazia Zilei medicinii militare

Publicat

in

De

Brigada Rutieră a anunţat instituirea de restricţii de circulaţie, vineri, pe mai multe artere din Capitală cu ocazia organizării unui ceremonial militar cu depuneri de coroane de flori pentru sărbătorirea Zilei medicinii militare.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, vor fi impuse restricţii de circulaţie, pe următoarele artere rutiere:

– în intervalul orar 09,30 – 11,00, pe banda II de circulaţie, pe Splaiul Independenţei, sensul de mers dinspre Bd. Eroilor către Piaţa Operei;

– în intervalul orar 09,00 – 11,00, pe breteaua din intersecţia Splaiul Independenţei cu Bd. Eroilor Sanitari;

– banda I de circulaţie a Bd. Eroilor Sanitari, sensul de deplasare dinspre Piaţa Operei către Bd. Eroilor.

Pentru momentul defilării gărzii de onoare, circulaţia rutieră va fi oprită timp de 5 minute, în intervalul orar 10,15 – 10,45, în Piaţa Operei, precum şi pe Splaiul Independenţei, pe sensul de mers dinspre Bd. Eroilor către Piaţa Operei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend