Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Cehia cere Rusiei “despăgubiri totale” pentru exploziile din 2014

Publicat

in

Ministerul ceh de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul rus pentru a cere despăgubiri pentru exploziile mortale de la un depozit de muniții în 2014, în care ar fi implicati doi spioni ruși, potrivit AFP.

Acuzațiile făcute în luna aprilie au condus la expulzarea reciprocă a zeci de diplomați și alți angajați din cele două ambasade și au redus relațiile bilaterale la nivelul lor cel mai scăzut din ultimele decenii.

Moscova a numit Republica Cehă un „stat neprietenos” care „a întreprins acțiuni neprietenoase” împotriva Rusiei.

“Ministrul adjunct de externe Martin Smolek l-a convocat luni pe ambasadorul rus Alexander Zmeevsky”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Domnul Smolek „a înmânat ambasadorului rus o notă diplomatică prin care solicita despăgubiri complete pentru pagubele” provocate de cele două explozii din depozitul din apropierea satului Vrbetice, în estul țării.

Exploziile au ucis doi muncitori locali și au provocat pagube imense asupra proprietăților.

Ministerul Afacerilor Externe nu a specificat cuantumul sumei solicitate.

Praga a declarat că responsabilă este Moscova și a cerut să înceapă discuțiile pe această temă.

Dl Smolek i-a mai spus domnului Zmeevsky că includerea Republicii Cehe pe lista „statelor neprietenoase” a constituit o încălcare a dreptului internațional și a solicitat Moscovei să revină asupra acestei măsuri.

Doi agenți GRU ai serviciului secret militar rus sunt suspectați de orchestrarea exploziilor din Vrbetice și se pare că sunt aceiași despre care se crede că l-au otrăvit pe fostul agent rus Serghei Skripal și fiica sa, în Salisbury, Anglia, în 2018.

Conform rapoartelor mass-media, exploziile au vizat un depozit de arme aparținând unui bulgar și probabil destinate Ucrainei.

Relațiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat de când Rusia a anexat Crimeea ucraineană în 2014 și a sprijinit rebelii într-un conflict cu forțele ucrainene din estul țării.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Danezul Holger Rune, al doilea favorit, în sferturi la Munchen (ATP)

Publicat

in

De

Jucătorul danez de tenis Holger Rune (12 ATP, favorit nr. 2) s-a calificat joi în sferturile de finală ale turneului ATP 250 de la Munchen (Germania), dotat cu premii totale de 579.320 de euro, după ce a trecut în optimi, în două seturi, 6-4, 6-2, de columbianul Daniel Galan (93 ATP)., potrivit Agerpres.

Rune s-a impus la capătul unei partide de o oră şi jumătate în care a reuşit 7 aşi şi a comis două duble greşeli. În runda următoare, el îl va avea adversar pe învingătorul din partida care-i opune pe germanul Yannick Hanfmann (61 ATP) şi elveţianul Marc Huesler (223 ATP).

Rezultate de joi:

Christian Garin (Chile) – Alex Michelsen (SUA) 6-7 (7/9), 6-2, 6-1

Taylor Fritz (SUA/N.3) – Alejandro Moro (Spania) 6-3, 6-1

Holger Rune (Danemarca/N.2) – Daniel Galan (Columbia) 6-4, 6-2.

Citeste mai mult

NATIONAL

Pacientă a dr. Cîrstoiu: „Când a fost grav, de operație, am mers la stat. Când era de consultații, analize și de scos firele, la clinica privată Anemona”

Publicat

in

De

„În februarie 2022, dr. Cîrstoiu m-a consultat la Anemona, în martie m-a operat la stat, apoi tot în martie mi-a scos firele la Anemona. În august voia să mă opereze din nou la stat și doar acesta este mesajul pe care-l arată acum Cîrstoiu”, spune pacienta, după ce candidatul PSD-PNL a făcut publice joi mesaje care consideră că-l ajută în afirmația lui că „nu am luat pacienți de la stat la privat”. În aceste condiții, pacienta a fost de acord să descrie toți pașii medicali stat – privat și să-i ilustreze prin documente oficiale și mesaje electronice.

Catalin Cirstoiu și un bon de consultatie de la clinica privataFoto: Colaj HotNews.ro

  • Printre documentele publicate astăzi de HotNews.ro este și bonul fiscal de 475 lei, bani plătiți pe 25 martie 2022 de pacientă pentru ”extragere fire sutură” la Anemona. Sunt firele scoase la privat după operația făcută la stat. Extragerea firelor este realizată, în mod normal, în spitalul al cărui pacient este, în acest caz, la Spitalul Universitar de Urgență București. În cazul pacientei, extragerea firelor s-a făcut la clinica familiei Cîrstoiu.
  • Conform fostului premier Theodor Stolojan, care a intervenit în ședința PNL, moment relatat de Digi 24, ce se întâmplă în cazul dr. Cîrstoiu arată „ciupercăraia” din sistemul de sănătate: „Actele medicale care nu presupun cheltuieli mari sunt îndreptate spre aceste clinici private, iar actele medicale care presupun cheltuieli mari de sănătate sunt îndreptate spre spitalele de stat”.

Dr. Cătălin Cîrstoiu a arătat miercuri la B1TV și joi, pe pagina oficială de Facebook, mesaje care, potrivit medicului, ar demonstra că „acel pacient nu doar că nu a fost direcționat la vreo clinică privată pentru consultații, ci exact opusul, a fost trimis la Spitalul Universitar”.

Candidatul PSD-PNL susține că este victima „unui articol mincinos și mârșav” al Hotnews.ro.

Pacienta spune că medicul „amestecă intenționat datele mesajelor” și că, drept urmare, ea a decis să arate mesajele și facturile care „demonstrează că am fost plimbată, de mai multe ori” între spitalul public manageriat de Cîrstoiu și clinica Anemona, deținută de familia Cîrstoiu. „Când era grav, de operație, mergeam la stat. Când era de consultații și de scos firele, la privat, la clinica privată Anemona”, susține pacienta.

Este unul dintre cei 4 pacienți care s-au adresat redacției

Pacienta a povestit cum pe 21 februarie 2022 a fost direcționată de Spitalul Universitar spre Clinica Anemona pentru consultații la medicul Cătălin Cîrstoiu. Apoi, a fost internată în martie și operată la stat. Tot în martie, după operație, a fost rechemată la Anemona pentru scoaterea firelor și tratament postoperator.

23 martie 2022:

Pacientă: Când să vin la spital și care este următorul plan terapeutic?

Medic: Veniți vineri la ora 14:30 pentru a discuta cu dl Profesor și scoatem firele.

Pacientă: Vă anunț când ajung la spital. Da?

Medic: La clinica Anemona Med vă rog.

9 iunie 2022:

Pacientă: Am lăsat cardul de sănătate la spital iar fetele de la registratură mi-au spus să vă întreb pe dvs când pot să-l ridic.

Rezident: Bună seara, veniți miercuri 15 iunie la Anemona Med, o să aduc și cardul de sănătate.

Ce a spus Cătălin Cîrstoiu

„Acel pacient nu doar că nu a fost direcționat la vreo clinică privată pentru consultații, ci exact opusul, a fost trimis la Spitalul Universitar de Urgență București”.

Mesajul prezentat de Cîrstoiu:

Anemona Med: „Având în vedere că nu s-a ameliorat, singura opțiune terapeutică rămasă rămâne [redactat/anonimizat]. Vă gândiți și îmi spuneți. Domnul Profesor vă oferă tot sprijinul la Spitalul Universitar”.

Ce spune pacienta

„Mesajele în care medicul îmi spunea să merg la Anemona au fost în martie 2022 și iunie 2022. Dr. Cîrstoiu arată un mesaj de mai târziu, din august 2022, când mi-au propus să mă opereze a doua oară, la stat, căci prima operație nu mergea bine”.

Cronologia prezentată de pacientă:

28 februarie 2022: „Am fost la prima consultație la dr. Cîrstoiu la Anemona. Am plătit 700 lei ” (conform bonului fiscal)

1 martie 2022: „Am fost chemată la Anemona pentru testul Covid necesar internării la Universitar. Am plătit 200 lei. Nici măcar analiza aceasta nu m-au lăsat să o fac la spital, unde era gratuită. Pe buletinul de analize eliberat de Anemona este trecut inclusiv numele medicului meu curant, Cătălin Cîrstoiu”.

TEST COVID

2 martie 2022: „Am fost internată la SUUB, iar pe 9 martie am fost operată de dr. Cîrstoiu”. (conform documentelor medicale)

25 martie 2022: „Am fost chemată la Anemona pentru scoaterea firelor după operație. Am plătit 475 de lei.” (conform bonului fiscal).

Ca și în alt caz prezentat de HotNews.ro, pacienta a fost consultată și tratată la Anemona, dar plata a făcut-o către firma Praxis Medical, care aparține, de asemenea, familiei Cîrstoiu.

În vară a continuat

Conform documentelor, pacienta a continuat să fie chemată la consultații la Anemona și pe parcursul verii.

Pe 5 iulie 2022 a plătit 500 de lei (conform bonului fiscal).

Pe 31 august s-a adresat medicului de legătură, de la Spitalul Universitar, spunând că are dureri în continuare. I s-a răspuns în aceeași zi fiind informată că singura soluție este o nouă intervenție chirurgicală. Acesta este mesajul publicat joi de dr. Cîrstoiu:

Medic: ”Având în vedere că nu s-a ameliorat, singura opțiune terapeuitcă rămâne… Vă gândiți și îmi spuneți. Domnul Profesor vă oferă tot sprijinul la Spitalul Universitar”.

„Nu m-am mai operat a doua oară la dr. Cîrstoiu. Până la urmă am fost la Iași, la un alt specialist ortoped și am rezolvat cazul meu medical”, spune femeia.

Cazul este unul dintre cele patru prezentate zilele trecute de Hotnews.ro de pacienți tratați de dr. Cîrstoiu la Anemona. Dintre ei, trei au fost redirecționați de către angajații de la Spitalul Universitar (în relație de subordonare cu managerul Cîrstoiu) la clinica privată a familiei Cîrstoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend