Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce`are Messi cu Nicolaus Copernic, și de ce țin eu cu antrenorul

Publicat

in

Mi s-a întâmplat adesea să observ la cunoscuții mei o concepție cel puțin bizară. Atunci când ne întâlnim, discutăm despre toate cele, ca toți oamenii normali la cap. Despre știință, despre personaje uitate, despre idei care au prins sau nu în istorie… din astea despre care vorbește toată lumea, și despre care vorbesc și eu cu voi, că tot comenta cineva, vigilent, că suntem cu clickbait-ul.

Messi si CopernicFoto: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, Profimedia Images

Păi, normal! Cum să nu fim? Dacă nici matematica, astronomia, antropologia, chimia, Renașterea sau Iluminismul nu rup audiența, să-mi fie cu iertare, dar eu chiar nu știu ce ar putea-o face. Mă rog, stați să vedeți când om intra în Evul Mediu și gânditorii de atunci! Nici nu mai zic de zootehnie, agronomie și rolul bălegarului în creșterea productivității la hectarul de roșii. O să crească numărul de vizionări de o să dereglăm serverele HotNews-ului, și mă bagă oamenii ăștia la penalități + bătaie. În fine, eu v-am avertizat, dar să nu uit ideea de la care plecasem, adică bizareria aia de concepție.

Faza e că, la unii dintre interlocutorii mei, am observat următoare idee… respectiv, din când în când, pe planeta asta se naște câte un geniu care vine și revoluționează știința, de te și miri ce mânca ăla și ce fuma, de era cu o mie de ani în fața celorlalți. Bun, nu neagă nimeni existența geniilor. Au fost și, sperăm, vor mai fi și se vor mai exprima.

Problema mea era că niciun geniu din ăsta nu se naște brusc, din nimic, și nu se apucă el să ne scoată din epoca de piatră.

Nu se putea naște un Da Vinci în paleolitic. Ei, aici e hiba! Vedeți? Pentru a simplifica lucrurile, și cu pasiunea ei pentru super eroi, lumea îi uită pe toți cei care au pavat drumul către marile idei și concepte. E ca la fotbal. Îl pupă toți pe Messi că a băgat-o în ațe, dar uită că toată echipa, plecând de la antrenor și până la tușierul cu bidineaua, lucrase fix pentru el.

Și uite așa ajungem și la cazul concret, pe care voiam eu să îl expun azi. Pe scurt, prusaco-polonezul Nicolaus Copernic. Mare om, mare caracter, care a făcut multe lucruri bune și folositoare pentru oameni. Dintre ele, vom enumera noi teoria heliocentrismului, adică aia cu soarele în centrul sistemului solar și cu planetele care hălăduiesc în jurul lui.

Să nu mă înțelegeți greșit! Nu contestă nimeni aportul uriaș al lui Copernic în știință. Omul a dat naștere unei revoluții științifice. El oricum lăsase să se disemineze ideea heliocentrismului, explicată doct dar clandestin, printre intelectualii vremii, cu ani buni înainte de a fi publicată oficial. A dat-o și pe piață, sub numele „De revolutionibus orbium coelestium”, dar asta fix înainte să moară, prin 1543, cât să o bage în ațe Inchiziției și să îi lase pe ăia cu buza umflată.

Problema era însă cu cei de dinaintea lui, care au fost lăsați pe nedrept pe banca de rezerve a posterității, deși aveau și ei un aport la reușita asta

Căci, uite, Copernic avusese un profesor. Domenico de Ferrara pe numele lui. Ăsta îl avusese ca mentor pe Johannes Müller, care îl avusese pe Georg von Peuerbach, care învățase carte cu Johannes von Gmunden, elev al lui Heinrich von Langenstein, alt băiat de perspectivă, după cum spunea chiar profesorul său, Nicole Oresme. Oresme, și el, îl avusese dascăl pe Jean Buridan, ăla cu măgarul, și tot așa, că riscăm să ajungem la omul de Neanderthal. O să ne oprim însă aici, că ați prins ideea! Mai toți ăștia studiaseră astronomie, matematică, filosofie, și toate ideile lor s-au transmis de la unul la altul, până la Copernic.

Iarăși, nu îi vom lua pe toți la mână că doar nu suntem cu capul. Dar unul tot merită menționat. Iar ăsta este Johannes Müller (1436-1476), zis și Regiomontanus, un pseudonim („de Monteregio”) cu trimite la locul său de naștere, Königsberg. Pe scurt, că deja iar m-am lungit ca o zi de post, Müller a fost unul dintre geniile alea de la care plecase toată ideea de azi. Pe la 21 de ani, deja era „magister” în științe, și deja se apucase de treabă cu optica, literatura antică, filosofia, matematica și astronomia. Era ceva de speriat și cu ăsta.

În matematică, a excelat la trigonometrie, devenind vioara întâi în domeniul ăsta în Europa, ce nu se mai văzuse de la grecii antici. A mai tipărit și prima publicație științifică de pe continent, de bine ce tocmai apăruse și tiparul. Împreună cu un amic al său, Bernhard Walther, nu îl știți voi, a pus bazele primului observator astronomic din Europa, asta pe la 1472, în Nürnberg.

Ca un amănunt, a fost angajat vreo trei ani și pe la curtea lui Matei Corvin, pe o leafă astronomică, doar ca să construiască și acolo un astrolab și să facă ordine prin manuscrisele adunate de regii Ungariei. Una peste alta, că de la asta plecasem noi, Müller al nostru, pe baza observațiilor făcute la observatorul ăla, și nu numai, a început să cârâie la adresa geocentrismului. Un document care a circulat clandestin, și care îi este atribuit, face referire la heliocentrism cu vreo 30 de ani înainte de Copernic. Oricum, nu mai contează, cert este că omul, prin elevul său, Domenico da Ferrara, planta în capul lui Copernic și ideea asta.

Acum, mare atenție, să nu vă lăsați păcăliți de cei care spun că Müller s-a întâlnit personal cu Copernic și că l-a școlit pe ăsta din urmă! A făcut-o eficient, dar indirect. Când a trecut Regiomontanus în lumea drepților, din cauza ciumei, Copernic avea doar trei ani. Cel mult, ar fi putut să îl învețe să nu se mai învârtă în jurul propriei axe pe oliță. Una peste alta, ați prins ideea. Aplaudați vedetele, e lăudabil, dar nu uitați și antrenorii!

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Zelenski numește loviturile cu rachete asupra Kremenciuk „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”

Publicat

in

De

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul aerian rusesc asupra unui mall din orașul Kremenciuk (centrul țării) drept „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”, relatează CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Oraș pașnic, un centru comercial normal, cu femei înăuntru, copii, civili obișnuiți. Aproximativ 1.000 de oameni se aflau acolo înainte să fie anunțat raidul aerian”, spune Zelenski într-un mesaj video postat luni seară pe paginile sale de social media.

„Numai teroriști complet nesăbuiți, care n-au ce căuta pe Pământ, pot lovi cu rachete un astfel de loc”, continuă el.

Președintele ucrainean spune că atacul a fost unul deliberat.

„Aceasta nu e o lovitură cu rachete din greșeală. Acesta e atac rusesc planificat asupra respectivului centru comercial”, spune Zelenski în mesajul video. „Operațiunile de salvare continuă, dar trebuie să fim conștienți că pierderile pot fi semnificative”.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ariane 5 a ajuns la misiunea cu numarul 113

Publicat

in

De

Miercuri a avut loc prima lansare Ariane 5 a anului, venita dupa succesul misiunii JWST in decembrie 2021. Ariane 5 a ajuns astfel la misiunea cu numarul 113, potrivit Space Alliance.

Ariane 5Foto: youtube.com

Noua Ariane 6 era asteptata sa intre in serviciu anul acesta, dar debutul sau a fost amanat pentru inceputul lui 2023 si nu ar fi nici o surpriza sa se duca si mai departe.

Zborul cu indicativul VA257 a folosit versiunea cea mai puternica a lansatorului european, ECA+. Doi sateliti de telecomunicatie au fost ridicati intr-o orbita 250 km x 35786 km x 6 grade inclinatie dupa 28 si respectiv 39 de minute: MEASAT-3d si GSAT-24.

MEASAT-3d a fost construit de Airbus pentru concernul malaezian Measat. Un satelit Eurostar 3000 cu greutate de 5.6 tone, el vine echipat cu transpondere in banda C, Ku si Ka. Suplimentar un serviciu in banda L pentru monitorizarea traficului aerian sud coreean in cadrul sistemului Korea Augmentation Satellite System (KASS).

Pentru urmatorii 18 ani el va opera in regiunea Asia-Pacific, la 91.5 longitudine estica, acolo unde mai sunt satelitii MEASAT-3a si MEASAT-3b.

GSAT-24 este primul dintr-o flota noua de sateliti de telecomunicatie ce vor fi operati de NewSpace India Limited, o societate public-privata desprinsa din ISRO, Agentia Spatiala Indiana.

Este o platforma I-3k, cu greutate de 4.1 tone. In mod normal ISRO lanseaza satelitii de telecomunicatie mai mici la bordul rachetei sale mari GSLV intre timp modernizata in intregime cu componente indigene (ultimul de acest fel GSAT 29, lansat in noiembrie 2018).

GSAT -24 este usor peste limita de transport in GTO a lui GSLV si in plus nu trebuie sa uitam ca fiabilitatea rachetei indiene nu este cea mai buna (in contradictie cu fratele mai mic PSLV care a realizat o sumedenie de zboruri inclusive pentru clienti internationali); de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca GSAT-24 a fost mutat pe Ariane 5.

India are o colaborare foarte buna cu industria spatiala europeana, oferind si in acelasi timp primind servicii de lansare (colaborare care a inceput in 1981, GSAT-24 fiind satelitul cu numarul 25 lansat de o racheta Arianespace), potrivit Space Alliance.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend