Conecteaza-te cu noi

UTILE

Ce trebuie sa stii atunci când cumperi un hoverboard

Publicat

in

Este unul dintre cele mai dorite cadouri pentru tinerii din lumea intreaga. Hoverboard-ul este un proiect care s-a bucurat de popularitate oriunde pe glob. Lumea din Statele Unite ale Americii a spus unui asa gadget „hoverboard“, desi nu pluteste, ci are roti. Acesta permite deplasarea prin simpla schimbare a centrului de echilibru, ceea ce il face foarte usor de folosit, de catre oricine. Giroscopul interior si pedalele sensibile la presiune determina rapid directia in care conducatorul vrea sa se deplaseze, astfel incât miscarea este cât se poate de fireasca. Este echipat cu LED-uri si roti, poate fi folosit atât in exterior, cât si in interior.

Daca sunteti destul de curajos sa va urcati pe un astfel de gadget sau v-ati hotarât sa faceti unul cadou, probabil ca aveti câteva intrebari referitoare la un hoverboard, mai exact la caracteristicile care fac diferenta dintre un model si un altul.

Chiar daca toate scuterele electrice functioneaza identic din punct de vedere tehnic exista suficiente diferente de care trebuie sa tii cont atunci cand pleci la „vanatoare” in magazinele locale. Aceste diferente justifica de multe ori si variatiile de pret, cele mai ieftine modele incepând de la 800 de lei si urcând pâna la peste 3.500 lei, in cazul produselor mai sofisticate.

Iata care sunt cele mai importante specificatii tehnice:

Masa maxima suportata – prima si cea mai importanta caracteristica despre care voi vorbi este masa maxima admisa, adica greutatea maxima pe care o poate deplasa in parametri normali un hoverboard. Nu trebuie s-o iei neaparat ca o valoare limita, pe care nu o poti depasi nici cu cateva grame pentru ca scuterul va functiona si daca pui doua-trei kilograme in plus pe platforma de sprijin, mai ales daca faci acest lucru doar ocazional.

Problemele apar atunci cand depasesti constant cu o greutate semnificativa valoarea maxima admisa, moment in care longevitatea motorului va avea de suferit, precum si performantele generale (viteza, acceleratie, pantele ce pot fi abordate si autonomia intre doua incarcari succesive). Nu uita deci sa te urci din cand in cand pe cântar, daca ai optat pentru un model cu masa maxima admisa joasa. Din fericire majoritatea modelelor pot cara intre 110 si 130 kg.. Este de mentionat si faptul ca exista si o greutate minima, sub care scuterul nu va porni din loc.

Viteza maxima – puterea motorului si capacitatea bateriilor sunt principalii factori care determina viteza maxima de deplasare a unui scuter electic. Majoritatea modelelor dezvolta viteze maxime intre 10 si 15 km/ora, adica similar cu un ritm de alergare usoara. Exista si modele mai scumpe, care ajung pana la 20 km/ora sau viteze mai mari, dar nu cred ca trebuie sa cumperi in primul rand un scuter pentru senzatia de viteza.

Autonomia – in mod ciudat, una dintre caracteristicile cele mai importante nu este specificata decat rar de producatori. Este vorba de autonomia exprimata in kilometri. Pana la urma ii inteleg putin pe producatori, pentru ca aceasta valoare depinde puternic de factori precum temperatura exterioara (care afecteaza bateriile), inclinatia drumului, viteza de deplasare si greutatea ocupantului scuterului. Un punct de plecare foarte bun este o autonomie de 10 km, insa exista si modele care pot functiona cu o singura incarcare pana la 20 km.

Timpul de incarcare – in general poti sa te astepti la un timp de incarcare de aproximativ 2-3 ore, fix cat iti ia sa incarci un laptop mai puternic pentru ca bateriile din scuter se aseamana foarte mult cu cele dintr-un portabil, incarcandu-se de multe ori de la un incarcator similar cu cel de laptop. Un timp de incarcare mai mare este deranjant daca nu ai suficient timp la dispozitie intre doua deplasari. Indiferent de situatie insa cauta un model cu indicator vizual al nivelului de incarcare, chiar daca este vorba de un simplu sir de LED-uri.

Unghi maxim de urcare – in mod normal nu trebuie sa-ti bati capul cu aceasta specificatie, asta daca nu intentionezi sa abordezi pante abrupte, unde pe langa dificultatea scuterului de a urca pe drumuri cu inclinatii foarte mari se adauga si abilitatea ta de a-ti mentine echilibrul fara sa cazi in nas atunci cand le cobori. In mod normal un scuter poate aborda pante de 10-15 grade, dar se gasesc si modele mai extreme.

Roti ergonomice – in timpul deplasarii te intereseaza aderenta, deci cele doua roti trebuie sa fie acoperite cu cauciuc pe zona de rulare, rezistente (non-pneumatice, adica fara camera) si cu un diametru adecvat. Un diametru prea mare ajuta la atingerea unei viteze maxime de deplasare mai ridicate (ai nevoie de cuplu mai mare insa pentru a accelera) si la trecerea peste obstacole mai mari.

Tine minte ca hoverboardurile sunt „jucarii” interesante pentru toate varstele, iar ca orice „jucarie” acestea se pot strica din diferite motive. Nu incercati sa le reparati singuri, acasa, ci apelati la specialistii de la un service hoverboard.

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Pogramul magazinelor de Paști, actualizat – IATĂ PROGRAMUL Carrefour, Lidl, Kaufland, Penny și Auchan

Publicat

in

De

În plină pandemie marile lanturi de magazine au un program special pe care vi-l prezentam mai jos. Nu trebuie să uităm de recomandările în vigoare. Astfel, pe lângă declarația pe proprie răspundere, este recomandat să ne protejăm fața cu mască și mâinile cu mănuși. Nu trebuie să uităm și că intervalul orar11.00-13.00 este dedicat persoanelor peste 65 de ani.

Program magazine Carrefour

În perioada 16-17 aprilie, magazinele Carrefour vor fi deschise și vor avea un program normal, de la ora 08.00 până la ora 22.00. Sâmbătă însă, cu o zi înainte de Paște, carrefour va fi deschis de laora 08.00 până la ora 18.00. Pe 19 și 20 aprilie,în prima și a doua zi de paște, toate hypermarketurile vor fi închise. Din 21 aprilie,acestea îți vor relua programul obișnuit, între orele 08.00-22.00.

13-17 aprilie: deschis între 08.00 – 22.00

18 aprilie: deschis între 08.00 – 18.00

19, 20 aprilie: închis

21 aprilie: 08.00-22.00

Program magazine Lidl

Până vineri, magazinele Lidl vor fi deschise în intervalul orar 07.30-21.00. În data de 18 aprilie, cu o zi înainte de Paște, magazinele vor avea un program scurt și vor închide ușile la ora 17.00. În prima și a doiua zi de Paște, Lidl va fi închis.

Program magazine Penny

În ziua de Paște, toate magazinele Penny vor fi închise. Iată programul pentru perioada 16-20 aprilie:

16 aprilie 2020: 07.30-21.00

17 aprilie 2020: 07.30-21.00

18 aprilie 2020: 07.00-19.00

19 aprilie: închis

20 aprilie: 09.00-17.00

Program magazine Kaufland

Magazinele Kaufland vor funcționa în perioada sărbătorilor de Paște după următorul program:

15-17 aprilie 2020: 07.30-22.00

18 aprilie 2020: 07.30-16.00

19 aprilie 2020: închis

20 aprilie 2020: 09.15.00

Program magazine Mega Image

De Paște, toate magazinele Mega Image vor fi închise. Iată programul de funcționare în această săptămână:

16-17 aprilie: program prelungit, până la ora 22.00 sau ora 23.00,în funcție de unitate

18 aprilie: majoritatea magazinelor vor închide la ora 20.00

19 aprilie: închis

20 aprilie: 11.00-18.00

Program magazine Auchan

Lanțul de hypermarketuri Auchan va funcționa după un program special. Spre deosebire de anii trecuți, Auchan din Afi Cotroceni nu va mai fi deschis în prima zi de Paște. Pe 18 aprilie, magazinele vor fi deschise între orele 08.00-18.00, iar pe 19 și 20 aprilie va fi închis.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Cum poți recupera avansul dat pentru o nuntă sau organizarea altui eveniment – Depinde de ce ai semnat in contract

Publicat

in

De

În perioada stării de urgență, numeroase evenimente au fost și vor fi anulate (cu toate că ne apropiem de finalul perioadei declarate inițial, președintele urmează să decreteze prelungirea acesteia în curând). Avansul plătit de cel care închiriază un spațiu pentru un eveniment, cu eventualele pregătiri este o chestiune mai mult decât comună – ce se întâmplă însă cu avansul dacă evenimentul nu mai poate avea loc din cauza stării de urgență?

Multe întrebări au fost ridicate pe această temă de la începutul stării de urgență și până acum. De cele mai multe ori, oamenii spun că firmele nu vor să le mai dea banii înapoi, că nu au resursele financiare să o facă. În alte cazuri, li se propun alte date pentru evenimentele respective, adică o reprogramare care presupune că avansul rămâne la firmă și nu există nici costuri suplimentare (care, în mod normal, în cazul unei amânări, ar fi existat).

În momentul de față, adică pe perioada stării de urgență, evenimente precum nunți, botezuri ș.a. asemenea nu pot avea loc atâta vreme cât presupun adunarea laolaltă a atât de multor persoane. Situația nu este însă imputabilă nici celui care plătește pentru organizare, nici celui care organizează – vorbim de măsuri impuse de stat, ce vizează sănătatea publică.

Avansul este din punct de vedere juridic o pare din preț – prețul total al contractului făcut cu firma care se ocupă de organizarea evenimentului respectiv (care poate să însemne fie doar închirierea acelui local, fie și alte servicii conexe, precum furnizarea mâncării, băuturii, muzicii ș.a.m.d.).

Ca în orice altă discuție, atâta timp cât există un contract semnat între părți, la clauzele acestui contract trebuie să ne uităm prima dată. Nu este exclus ca în contract să scrie că avansul nu se restituie aproape niciodată sau se restituie doar în condiții extrem de dificile. Atâta timp cât a fost asumat de părți, el produce efectele respective.

Notă: Deși se discută foarte mult în situația actuală despre forță majoră, aplicarea sa nu este atât de simplă și nu orice eveniment poate fi calificat ca atare pentru toate contractele

În cazurile în care este propusă o reprogramare, majoritatea opiniilor pe care le-am văzut exprimate de avocați în forumul avocatnet.ro au mers în aceeași direcție: avansul nu se restituie.

Desigur, situațiile sunt diferite și niciun răspuns nu poate oferi o soluție general valabilă. Cert este că renegocierea contractului respectiv este punctul de pornire – o negociere care ar trebui să se desfășoare, în mod ideal, în scris (prin schimb de e-mailuri), astfel încât, dacă se ajunge acolo, să poată fi probată în instanță. Reprogramarea este, practic, soluția ideală pentru a nu pierde avansul.

Lucrurile devin însă ceva mai dificile dacă avansul a fost plătit fără să existe vreun contract – în schimbul sumei plătite, să zicem, persoana a primit o chitanță care nu spune foarte multe. Într-o atare situație, fără ajutorul unui avocat, banii sunt greu de recuperat dacă nu există bunăvoința organizatorului. Cel mai probabil, se ajunge la instanță (după terminarea stării de urgență).

O sumă de bani ce poate fi restituită – arvuna (garanție)

Din start, arvuna și avansul sunt două chestiuni diferite din punct de vedere juridic. Arvuna funcționează ca o garanție, dar părțile pot să o privească și ca pe o parte din prețul plătit, la final. Arvuna este tratată în Codul civil alături de clauza penală, fiind de două tipuri: confirmatorie și penalizatoare. „Arvuna se restituie când contractul încetează din cauze ce nu atrag răspunderea vreuneia dintre părți„, prevede Codul civil.

Arvuna este un sistem de garantare apropiat ca regim unei clauze penalizatoare si reprezintă o suma de bani pe care o parte o plăteşte celeilalte pentru garantarea angajamentului său contractual, adică pentru garantarea asumării, iar uneori, şi a executării obligaţiilor negociate (…) În cazul nefinalizării contractului sau neexecutării sale din partea celui căruia arvuna i-a fost plătita, ea acţionează penalizator, obligând pe acesta la plata unei sume duble celei primite. Aşadar, instituţional, plata arvunei se face anterior încheierii contractului, în vederea garantării încheierii sau/şi executării sale, daca in acest caz părţile i-au dat aceasta semnificaţie„, sublinia judecătora Bistrița într-un caz ceva mai vechi.

De pildă, așa cum arăta cineva recent, arvuna a fost definită expres în contract ca fiind o sumă plătită cu titlu de garanție și care se va restitui la final.

În concluzie, fiecare trebuie să parcurgă cu atenție termenii contractuali și să vadă ce și în ce condiții poate cere banii înapoi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend