Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Ce trebuie să faci în cazul unei suferințe a ficatului?

Publicat

in

Afecțiunile hepatice evoluează de multe ori tăcut, cu simptomatologie ce nu îndeamnă imediat pacientul la medic, uneori și cu analize de laborator normale, nefiind rare cazurile descoperite în stadii avansate de boală. Întrucât ficatul este un organ vital și bolile hepatice devin tot mai frecvente prin stilul sedentar de viață, este important de știut când este necesară evaluarea periodică a stării de sănătate și a funcției ficatului, pentru depistarea precoce a unor boli. În același timp, pentru pacienții deja diagnosticați cu o boală hepatică, este recomandată vizita periodică la medicul specialist pentru ținerea strânsă sub observație a bolii și stabilirea planului optim de tratament, personalizat pentru fiecare pacient în parte.

Dintre afecțiunile ficatului, cel mai des întâlnim hepatitele (virale, toxice, induse de medicamente sau autoimune) și ciroza, însă mai pot fi întâlnite boli infiltrative și metabolice (steatoza hepatică, amiloidoza, hemocromatoza), tumori benigne sau maligne, chisturi sau abcese.

Simptomatologia care ar putea să indice disfuncția ficatului este variată și uneori ușor de neglijat. Consecința directă și cea mai notabilă poate fi întârzierea diagnosticului și descoperirea bolii în faze avansate de evoluție, când deja s-au produs unele modificări ireversibile.

Icterul sau colorarea în galben a tegumentelor și sclerelor reprezintă o cauză frecventă de prezentare la medic, semnalând o afecțiune hepatică sau a căilor biliare. La pacientul cirotic, trebuie căutate semne ale abuzului de alcool, precum ginecomastia, atrofia testiculară sau contractura Dupuytren (deformarea evolutivă în flexie a degetelor). Alte semne și simptome sunt mai puțin evidente și sunt frecvent ignorate de pacient: oboseala, paloarea tegumentară, echimozele (vânătăile) sau alterarea funcției neurologice.

Analizele de laborator vizează markerii afectării hepatice: bilirubina serică, transaminazele, proteinele și factorii de coagulare. Creșterea transaminazelor reflectă severitatea afectării hepatocelulare active. Sunt necesare și investigații imagistice pentru obținerea unei imagini de ansamblu a afectării hepatice.

Abordarea modernă în bolile hepatice presupune adresarea către servicii specializate în bolile hepatice, încă de la primele semne sau simptome de boală. Hepatologia, un subdomeniu al gastroenterologiei, abordează toate problemele legate de suferința ficatului.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR vine în ajutorul pacienților ce suferă de afecțiuni ale ficatului cu cele mai moderne investigații și tratamente, de la teste pentru screeningul bolilor hepatice până la intervențiile chirurgicale cele mai complexe. Echipele medicale de la SANADOR sunt formate din specialiști cu competențe avansate și expertiză internațională în bolile hepatice, cu experiență bogată în diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice oferă o abordare complexă, multidisciplinară a patologiei, prin integrarea mai multor departamente medicale și chirurgicale. Pentru tratament, Spitalul Clinic SANADOR asigură accesul la toate tipurile de intervenții chirurgicale indicate, de la proceduri chirurgicale minim invazive până la proceduri complexe. Transplantul hepatic poate fi efectuat cu succes la Spitalul Clinic SANADOR, primul spital privat din România în care a fost realizată această intervenție. Folosind echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație, echipele medicale de prestigiu de la SANADOR au efectuat până în prezent trei intervenții de transplant hepatic de la donator în viață.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO Improvizație rusească: grenade de mână puse în pahare de plastic și aruncate din drone comerciale

Publicat

in

De

A doua armată a lumii, serios încercată în războiul din Ucraina, a ajuns să recurgă la improvizații în lupta cu militarii ucraineni.

Grenada in pahar de plastic, aruncată dintr-o dronă ruseascăFoto: Captura video

Noi imagini apărute pe rețelele de socializare arată o improvizație făcută de soldații ruși în lupta contra ucrainenilor.

Rușii ar folosi grenade de mână îndesate în pahare din plastic și care ar fi aruncate din drone comerciale, deasupra inamicului.

Cuiele grenadelor sunt scoase dinainte să fie introduse în pahar, iar pereții paharului țin în loc pârghia de declanșare. Atunci când paharul de plastic cade pe pământ se presupune că grenada sare și pârghia de declanșare se eliberează, iar la câteva secunde după are loc explozia.

VEZI ȘI:

Și ucrainenii folosesc drone modificate și pentru recunoaștere, dar și pentru atac

De prin luna martie ucrainenii au început să folosească drone – mari sau mici, de cele mai multe ori comerciale – pentru a putea identifica și ținti inamicul. Dezavantajul acestor drone este că pot fi ușor bruiate și doborâte, însă ele sunt relativ ieftine, ușor de procurat și ușor de folosit.

În același timp, ucrainenii au folosit cu succes inclusiv drone modificate pentru a purta arme, grenade antitanc atașate de corpul dronelor ce sunt „eliberate” deasupra țintelor.

Aerorozvidka, o unitate de elită a armatei ucrainene utilizează drone ghidate prin sistemul Starlink al lui Elon Musk pentru a lovi vehicule și echipamente ale trupelor de invazie pe timp de noapte, în timp ce militarii ruși dorm.

În dotarea Aerorozvidka există mai multe tipuri de drone, de la unele comerciale ieftine la unele mai mari care au fost modificate să transporte și să arunce grenade antitanc inclusiv noaptea, loviturile fiind posibile cu ajutorul unor camere în infraroșu.

Vezi și:

_____

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Leonard Azamfirei, senator PSD Mureș: ‘E remarcabil curajul Zdob şi Zdub&Fraţii Advahov de a spune că la Bucureşti şi la Chişinău se joacă aceeaşi horă’

Publicat

in

De

Senatorul PSD Mureş, Leonard Azamfirei, a afirmat, luni, că este remarcabil curajul moldovenilor de la Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov de a spune Europei, SUA şi Australiei că, atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău se joacă aceeaşi horă.

„Eurovision este cea mai importantă şi vizibilă competiţie muzicală internaţională şi unul dintre cele mai longevive show-uri de televiziune. Nu este doar un simplu concurs muzical, ci şi o scenă pe care voturile publicului desenează hărţi geopolitice. De aceea este remarcabil curajul moldovenilor de a spune Europei, Statelor Unite ale Americii şi Australiei că, atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău se joacă aceeaşi horă, iar ruta dintre cele două capitale este de fapt ‘de acasă pân-acas’ (‘Trenuleţul – Zdob si Zdub, Fraţii Advahov)”, a spus într-o postare pe Facebook, Leonard Azamfirei, care este şi rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Cât despre câştigătorii Eurovision 2022 din Ucraina, Azamfirei consideră că au beneficiat de votul de simpatie al publicului, potrivit Agerpres.ro.

„Câteva gânduri despre Eurovision 2022: Ucraina câştigă Eurovision 2022 cu ajutorul votului de simpatie al publicului, care a răsturnat ierarhia stabilită de juriile de specialitate. Piesa ucrainenilor nu este rea, dar votul europenilor (+ Israel şi Australia) este mai curând unul de solidarizare cu poporul lovit timp de 81 de zile de ‘operaţiunea specială’ a Rusiei. Republica Moldova a ocupat locul secund în preferinţele telespectatorilor şi a încheiat concursul pe locul 7. Prestaţia Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov – ‘Trenuleţul’ – este un mix de folk şi rock’n’roll. S-a remarcat prin ritmul antrenant, coregrafia hazlie, mesajul puternic pro-unionist, patriotism (în timpul show-lui a fost afişat ‘Pomul Vieţii’, brandul de ţară al Republicii Moldova) şi versuri în româna (limbă pe cale de dispariţie pe scena Eurovision în ultimele decenii). Cel puţin telespectatorii au avut ocazia să înveţe cum se pronunţă corect Bucureşti”, a arătat Leonard Azamfirei.

În privinţa comentariilor ‘unor români supăraţi’ pentru faptul că s-ar fi acordat 12 puncte Ucrainei din partea României, iar România nu a primit nimic în schimb, senatorul consideră că „situaţia este cu totul alta”.

„TVR susţine că acordase punctaj maxim echipei care a reprezentat Republica Moldova, însă Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) ar fi identificat în dreptul României, nenominalizată explicit, ‘modele de vot incorecte’, adică nişte suspiciuni. Din acest motiv, EBU a folosit un model de calcul pe baza rezultatelor altor ţări cu istoric de vot similar şi a acordat punctajul maxim Ucrainei. Deci, pentru moment, până vor apărea lămuriri suplimentare, de vină sunt ‘algoritmii'”, a mai spus Azamfirei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend