Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce tip de comportament au bărbații în trafic

Avatar

Publicat

in

Majoritatea bărbaților cu vârste între 18 și 40 de ani se ghidează în trafic după zicala „dacă nu riști, nu câștigi”, le place să vadă cât de aproape pot rula față de mașina de dinaintea lor și le place să îi șicaneze pe ceilalți participanți la trafic, se arată în Studiul privind atitudinile disfuncționale în trafic: comportamentul agresiv, realizat de prof. univ. dr. Mihaela Rus și psiholog principal Ionel Simionca, de la Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.

Studiul realizat de cei doi specialiști scoate în evidență nevoia de risc, de adrenalină și de senzațional a bărbaților atunci când se află la volan, iar indicatorii arată că aceștia adoptă un comportament mult mai agresiv decât femeile, neanticipând riscurile majore ale acestui stil neproductiv de a conduce. În același timp, 88% dintre bărbații de 18-25 de ani și 70% dintre bărbații de 25-40 ani sunt de părere că riscul de accident este minim dacă au o mașină bună și peste 65% dintre bărbații de 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat și că depășesc fără să stea pe gânduri coloane de mașini.

De cealaltă parte, autorii studiului cred că femeile adoptă un stil mai puțin agresiv și, astfel, sunt mai puțin expuse riscului în trafic, iar tinerii au o propensiune către risc mai mare decât persoanele mature, explicațiile specialiștilor fiind strâns legate de indicele de maturitate rutier și de teribilismul specific vârstei.

“Credem că nu doar experiența rutieră contează în dezvoltarea comportamentelor în trafic, ci și nivelul de educație rutieră, informațiile la care șoferii au fost expuși și modul în care aceștia prelucrează informațiile. Am observat că femeile sunt mai precaute la volan și se ghidează mai puțin după instinctele primare. De cealaltă parte, bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani manifestă un comportament mult mai agresiv la volan, sunt pregătiți să-și asume riscuri majore atunci când se află la volan, peste două treimi din bărbații chestionați afirmând că adoptă șicanele în trafic și au o nevoie mai mare de risc și de adrenalină. În genere, cauzele generatoare de accidente rutiere au ca factor principal, cel uman, iar comportamentele agresive și teribilismul reprezintă cele mai des întâlnite elemente care produc accidente cauzate de om. Este nevoie să intensificăm educația rutieră, mai ales în rândul șoferilor tineri, cu vârste între 18 și 25 de ani, prin campanii naționale de informare și prin cursuri de conducere defensivă”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.

“Comportamentul nostru rutier – ca pieton sau conducator auto – este un comportament învățat, deci implicit este supus unei “contaminări” comportamentale/sociale. Ca atare, probabilitatea ca într-un anumit context să manifestăm o anumită devianță, încurajați de un context favorabi de tipul “și altii fac așa”, este semnificativ mai mare celor lipsiți de experiență și, implicit, de o anumită anticipare a riscurilor. În fapt, ne asumăm riscuri în trafic, fie pentru că nu anticipăm consecințele unor alegeri, fie pentru că ne asumăm anumite consecințe”, declară psiholog principal Ionel Simionca, vicepreședintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.Ce tip

La studiu au răspuns 127 de șoferi, dintre care 74,8% erau bărbați și 25,2% – femei. Dintre aceștia, 48% aveau vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, 26% – 25-40 de ani, 18,9% – 45-60 de ani și 7,1% – peste 60 de ani. Ca instrument de cercetare s-a folosit Checklist-ul atitudinilor disfuncționale, din care s-au extras dimensiunile impulsivitate și ostilitate, specifice comportamentului agresiv.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Iulian Bulai spune că PNL caută înlocuitor pentru Florin Cîțu: ‘Nu mai poate fi premierul României. Fără noi nu se poate’

Avatar

Publicat

in

De

Iulian Bulai, deputat USR-PLUS, a anunțat că PNL deja a început să caute înlocuitor pentru Florin Cîțu, după ce Alianța USR-PLUS a spus clar că nu îl mai susține pentru funcția de premier.

Bulai a precizat, miercuri seara, că USR-PLUS nu va mai continua să lucreze cu Cîțu premier și că nu există o altă variantă.

Citește și: Rareș Bogdan: Unii din coaliție au crezut greșit că sunt 3 premieri / Florin Cîțu este susținut total de Klaus Iohannis

”Știu că sunt discuții în PNL pentru a face o nouă propunere ca premier. Înțeleg că sunt consultări, așteptăm un nume care să fie propus ca să conducem țara. Așteptăm un premier legitim, plin de respect și de comunicare față de toți partenerii de coaliție. Nu există această opțiune pe masă, iar fără noi nu se poate. Ori dau țara pe mâna PSD, trebuie să aleagă.

Mergem înainte, ne descurcăm fără Cîțu. Nu renunțăm, nu dăm înapoi, așteptăm propuneri de la PNL pentru un nou premier. Nu există plan B, Cîțu nu mai poate fi premierul României. Domul Cîțu nu e indispensabil, sunt atâția oameni în PNL care pot veni și gestiona această situație. PNL are mulți oameni valoroși pe care îi poate nominaliza, în momentul de față, ca premier.”, a declarat Iulian Bulai la România TV.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

UPDATE Prime Minister Florin Citu – interim Minister of Health

Avatar

Publicat

in

De

President Klaus Iohannis signed the decree on Wednesday appointing Prime Minister Florin Citu as interim Minister of Health, the Presidential Administration announced.

On Wednesday, Prime Minister Florin Citu removed Vlad Voiculescu from the position of Minister of Health. He announced that Deputy Prime Minister Dan Barna will be acting head of the ministry. At the same time, the head of the Executive dismissed Andreea Moldovan from the position of Secretary of State with the Ministry of Health, agerpres.ro confirms.

Subsequently, the head of state signed the decree on the dismissal of the Minister of Health.

Save Romania Union – Party of Liberty, Unity and Solidarity (USR PLUS) leaders criticized the Prime Minister’s decision to remove the Health minister, saying they had not been consulted and called for an emergency meeting of the governing coalition to discuss the withdrawal of Prime Minister Florin Citu’s confidence.

The National Liberal Party (PNL) and the Hungarian Democratic Union of Romania (UDMR) have announced that they support Prime Minister Florin Citu, pointing out that there is no alternative to the current governing coalition.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend