Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce tip de comportament au bărbații în trafic

Avatar

Publicat

in

Majoritatea bărbaților cu vârste între 18 și 40 de ani se ghidează în trafic după zicala „dacă nu riști, nu câștigi”, le place să vadă cât de aproape pot rula față de mașina de dinaintea lor și le place să îi șicaneze pe ceilalți participanți la trafic, se arată în Studiul privind atitudinile disfuncționale în trafic: comportamentul agresiv, realizat de prof. univ. dr. Mihaela Rus și psiholog principal Ionel Simionca, de la Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.

Studiul realizat de cei doi specialiști scoate în evidență nevoia de risc, de adrenalină și de senzațional a bărbaților atunci când se află la volan, iar indicatorii arată că aceștia adoptă un comportament mult mai agresiv decât femeile, neanticipând riscurile majore ale acestui stil neproductiv de a conduce. În același timp, 88% dintre bărbații de 18-25 de ani și 70% dintre bărbații de 25-40 ani sunt de părere că riscul de accident este minim dacă au o mașină bună și peste 65% dintre bărbații de 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat și că depășesc fără să stea pe gânduri coloane de mașini.

De cealaltă parte, autorii studiului cred că femeile adoptă un stil mai puțin agresiv și, astfel, sunt mai puțin expuse riscului în trafic, iar tinerii au o propensiune către risc mai mare decât persoanele mature, explicațiile specialiștilor fiind strâns legate de indicele de maturitate rutier și de teribilismul specific vârstei.

“Credem că nu doar experiența rutieră contează în dezvoltarea comportamentelor în trafic, ci și nivelul de educație rutieră, informațiile la care șoferii au fost expuși și modul în care aceștia prelucrează informațiile. Am observat că femeile sunt mai precaute la volan și se ghidează mai puțin după instinctele primare. De cealaltă parte, bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani manifestă un comportament mult mai agresiv la volan, sunt pregătiți să-și asume riscuri majore atunci când se află la volan, peste două treimi din bărbații chestionați afirmând că adoptă șicanele în trafic și au o nevoie mai mare de risc și de adrenalină. În genere, cauzele generatoare de accidente rutiere au ca factor principal, cel uman, iar comportamentele agresive și teribilismul reprezintă cele mai des întâlnite elemente care produc accidente cauzate de om. Este nevoie să intensificăm educația rutieră, mai ales în rândul șoferilor tineri, cu vârste între 18 și 25 de ani, prin campanii naționale de informare și prin cursuri de conducere defensivă”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.

“Comportamentul nostru rutier – ca pieton sau conducator auto – este un comportament învățat, deci implicit este supus unei “contaminări” comportamentale/sociale. Ca atare, probabilitatea ca într-un anumit context să manifestăm o anumită devianță, încurajați de un context favorabi de tipul “și altii fac așa”, este semnificativ mai mare celor lipsiți de experiență și, implicit, de o anumită anticipare a riscurilor. În fapt, ne asumăm riscuri în trafic, fie pentru că nu anticipăm consecințele unor alegeri, fie pentru că ne asumăm anumite consecințe”, declară psiholog principal Ionel Simionca, vicepreședintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.Ce tip

La studiu au răspuns 127 de șoferi, dintre care 74,8% erau bărbați și 25,2% – femei. Dintre aceștia, 48% aveau vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, 26% – 25-40 de ani, 18,9% – 45-60 de ani și 7,1% – peste 60 de ani. Ca instrument de cercetare s-a folosit Checklist-ul atitudinilor disfuncționale, din care s-au extras dimensiunile impulsivitate și ostilitate, specifice comportamentului agresiv.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

VIDEO Un celebru medic român din SUA are o soluție SIMPLĂ de luptă împotriva Sars-Cov-2: ‘Mai există un sistem cu care putem să ne apărăm foarte bine’

Avatar

Publicat

in

De

Medicul infecționist Ion Alexie din Las Vegas a împărtășit o soluție simplă pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2. „Încercăm cu toții să ne ferim de acest virus SARS-CoV-2 care produce boala COVID, dar ne infectăm din ce în ce mai des. Toată lumea știe despre măști, despre spălatul pe mâini și despre distanțarea fizică, dar câteodată acestea nu pot fi îndeplinite, din multe motive. Dar mai există un sistem cu care putem să ne apărăm foarte bine. Este vorba de apa oxigenată. Toți știm că apa oxigenată omoară virusul”, a declarat dr. Alexie.

Medicul infecționist Ion Alexie a mai spus că folosește această metodă cu toți pacienții de la terapie intensivă, care își spală gura și dinții cu apă oxigenată 1,5%. Acesta recomandă folosirea unei soluții compuse din apă de gură și apă oxigenată pentru a micșora șansele de infectare cu SARS-Cov-2.

Publicitate

„Apa oxigenată omoară virusul. Apa oxigenată va omorî majoritatea virușilor, care se multiplică în faringele nostru după ce ne-am infectat. Virusul intră prin nas sau prin gură și se aciuează în faringe și se infectează în niște cantități foarte mari. De acolo intră în sânge și infectează și plămânii.

De ce să-i dau eu timp să stea în faringele meu și să se multiplice, când pot să-l omor cu apa oxigenată? E foarte logic. Lucrul ăsta îl folosim noi în spital,la cei mai gravi bolnavi.

Eu folosesc această metodă de cinci ani și de atunci n-am mai avut nicio carie, cu toate că n-am avut o dantură foarte bună, de când am fost mic”, a mai spus medicul.

„Am scos cam o treime din apa din gură, voi adăuga peste ea o treime din apă oxigenată, deci voi face o concentrație de 1%. Voi amesteca soluția, după care voi clăti gura și voi face gargară”, a explicat medicul infecționist.

CV-ul doctorului Ion Alexie

Ion Alexie s-a născut în Craiova, a emigrat în Statele Unite ale Americii în anul 1987 şi este medic specialist de boli interne şi boli infecţioase. Este diplomat al consiliilor americane de boli infecţioase şi a tratat pacieţi infectaţi cu viusul AH1N1 începând cu primăvara anului 2009. Din 2011, specialistul lucrează ca expert medical pentru cazuri de malpraxis în SUA. În 2003, dr. Ion Alexie a fost medicul personal al regelui muzicii pop, regretatul Michael Jackson. Apoi, printre pacienții doctorului s-a numărat și Mihai Neșu, pe care l-a tratat în Statele Unite.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Mircea Lucescu este aproape de grupele Ligii Campionilor: Dinamo Kiev a bătut, în deplasare pe Gent, 2-1

Avatar

Publicat

in

De

Dinamo Kiev, antrenată de Mircea Lucescu, a învins, miercuri seară, în deplasare, cu scorul de 2-1, echipa Gent, într-un meci din prima manşă a play-off-ului Ligii Campionilor, arbitrat de Ovidiu Haţegan.

Golurile învingătorilor au fost marcate de Supriaha ’9 şi De Pena ’79. Pentru Gent a înscris Kleindienst ’41. Haţegan a validat golul lui Supriaha după consultarea VAR.

Publicitate

Vezi golurile AICI

În minutul 53, de la gazde a fost eliminat Bezus.

Tot miercuri, Molde a remizat acasă cu Ferencvaros, scor 3-3, revenind de la 0-2, dar şi după ce a condus cu 3-2. Au marcat James ’55, Eikrem ’65 şi Ellingsen ’83 pentru gazde şi Boli ‘7, Uzuni ’52 şi Kharatin ’87 (penalti) pentru Ferencvaros.

Vezi golurile AICI

De asemenea, Olympiakos s-a impus cu 2-0 în faţa echipei Omonia, la Pireu. Au înscris Valbuena ’69 (penalti) şi El Arabi ‘90+2.

Vezi golurile AICI

Partidele retur vor avea loc la 29 septembrie.

Comenteaza cu profilul de FB
Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend