Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce știm despre Cosmos 1408, satelitul de peste 2 tone în care a tras Rusia

Publicat

in

Rusia a confirmat marți că a desfășurat luni un test de armament în care a luat la țintă Cosmos 1408, un satelit rusesc nefolosit, dar a acuzat Statele Unite de ipocrizie pentru că a condamnat incidentul, transmite agenția de presă RIA, preluată de Reuters.

Reacția Moscovei vine după ce americanii i-au acuzat că testul de luni a creat un nor de fragmente pe orbita joasă a Pământului ce a pus în pericol Stația Spațială Internațională și, mai mult, va reprezenta un risc pentru activitățile spațiale în următorii ani.

Ministerul rus al apărării susține însă că fragmentele rezultate nu reprezintă și nici nu vor reprezenta o amenințare pentru stațiile spațiale și sateliții de pe orbită.

În trecut, Rusia a respins acuzațiile SUA privind testarea de arme anti-satelit în spațiu drept ”propagandă”, notează Moscow Times.

Această rachetă anti-satelit cu ascensiune directă este a patra din istoria planetei care pleacă de pe Pământ și lovește un obiect spațial.

Armele anti-satelit (ASAT) sunt rachete de înaltă tehnologie de care dispun doar puține națiuni.

Ce știm despre satelitul Cosmos 1408

Ținta tirului de luni a fost Cosmos 1408, un vechi satelit sovietic de informații ce este inactiv de mai multe decenii, spune compania de analiză a industriei spațiale Seradata.

Satelitul a fost trimis în spațiu în septembrie 1982 cu un vehicul de lansare Tsyklon, de pe cosmodromul Plesetsk, potrivit Wikipedia.

Acesta a fost parte din sistemul de supraveghere radio Tselina-D.

Cosmos 1408 avea o masă de aproximativ 2.200 de kilograme și o durată de viață de circa șase luni.

Acesta se afla pe o orbită joasă, cu un perigeu de 645 de kilometri și un apogeu de 679 de kilometri, și o perioadă orbitală de 97,8 minute.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Pentagonul anunță un exercițiu naval NATO în Marea Mediterană / Rusia anunță și ea exerciții de amploare

Publicat

in

De

Pentagonul a anunțat vineri lansarea unui exercițiu naval de amploare NATO în Mediterana, luni, cu participarea portavionului american USS Harry Truman, în plină tensiune cu Rusia, care a anunțat ea însăși manevre navale în același timp, potrivit AFP.

„Neptune Strike 22 va dura până pe 4 februarie și are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forța de atac maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Kirby a dat asigurări că acest exercițiu se pregătește din 2020 și că nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deși „Neptune Strike 2022” nu se afla pe lista exercițiilor planificate în 2022 publicată pe 14 decembrie de NATO pe site-ul său.

„Exercițiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei”, a spus el. „Este într-adevăr un exercițiu naval al NATO (…) menit să testeze o gamă largă de capabilități navale pe care dorim să fim siguri că le vom consolida în continuare”, a anunțat Kirby.

Rusia a anunțat joi exerciții navale complete. Peste 140 de nave de război și aproximativ 10.000 de soldați vor lua parte în lunile ianuarie și februarie la aceste exerciții desfășurate în Atlantic, Arctica, Pacific sau Mediterana.

Kirby a recunoscut că situația tensionată cu Rusia a stârnit discuții cu aliații cu privire la desfășurarea acestui exercițiu naval. „După discuții cu aliații noștri NATO, s-a decis să mergem mai departe”, a spus el.

USS Harry Truman și grupul său aeropurtat se află în Marea Mediterană de la jumătatea lunii decembrie.

Portavionul urma să se alăture zonei de operațiuni a comandamentului central (Centcom) dar ministrul american al Apărării Lloyd Austin a decis la sfârșitul lunii decembrie să-l țină în Mediterana pentru a-i „liniști” pe europeni în fața fricțiunilor cu Rusia.

Fără a menționa tensiunile din jurul Ucrainei, unde Kievul și aliații săi occidentali acuză Moscova că a adunat 100.000 de soldați la granițele țării în așteptarea unei posibile invazii, Pentagonul a subliniat că această schimbare a rutei „reflecta necesitatea unei prezențe continue în Europa”.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Şeful ONU ''convins'' că nu va fi o invazie rusă în Ucraina

Publicat

in

De

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că este “convins” că o invazie sau o incursiune militară rusă în Ucraina “nu se va întâmpla” exprimându-şi speranţa că diplomaţia va rezolva criza în curs, în special dintre Rusia şi Statele Unite, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Nu ar trebui să fie o intervenţie militară acolo”, a spus şeful ONU în cursul unei conferinţe de presă. “Sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla” şi “sper cu convingere să am dreptate”, a adăugat el.

“Cred că diplomaţia este calea de a rezolva problemele, a mai subliniat Antonio Guterres, insistând că este necesar “să evităm ce este mai rău”.

Miercuri, preşedintele american Joe Biden a estimat că omologul său rus, Vladimir Putin, care a desfăşurat trupe în apropierea frontierelor Ucrainei, “nu doreşte un război pe scară largă”. Dar “cred că va intra” într-un fel sau altul în Ucraina, “va trebui să facă ceva”, a adăugat el, fără alte detalii.

Rusia susţine că nu intenţionează să intervină militar în Ucraina, în pofida amplasării de soldaţi şi armament la graniţa cu această ţară.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend