Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce știm despre Cosmos 1408, satelitul de peste 2 tone în care a tras Rusia

Publicat

in

Rusia a confirmat marți că a desfășurat luni un test de armament în care a luat la țintă Cosmos 1408, un satelit rusesc nefolosit, dar a acuzat Statele Unite de ipocrizie pentru că a condamnat incidentul, transmite agenția de presă RIA, preluată de Reuters.

Reacția Moscovei vine după ce americanii i-au acuzat că testul de luni a creat un nor de fragmente pe orbita joasă a Pământului ce a pus în pericol Stația Spațială Internațională și, mai mult, va reprezenta un risc pentru activitățile spațiale în următorii ani.

Ministerul rus al apărării susține însă că fragmentele rezultate nu reprezintă și nici nu vor reprezenta o amenințare pentru stațiile spațiale și sateliții de pe orbită.

În trecut, Rusia a respins acuzațiile SUA privind testarea de arme anti-satelit în spațiu drept ”propagandă”, notează Moscow Times.

Această rachetă anti-satelit cu ascensiune directă este a patra din istoria planetei care pleacă de pe Pământ și lovește un obiect spațial.

Armele anti-satelit (ASAT) sunt rachete de înaltă tehnologie de care dispun doar puține națiuni.

Ce știm despre satelitul Cosmos 1408

Ținta tirului de luni a fost Cosmos 1408, un vechi satelit sovietic de informații ce este inactiv de mai multe decenii, spune compania de analiză a industriei spațiale Seradata.

Satelitul a fost trimis în spațiu în septembrie 1982 cu un vehicul de lansare Tsyklon, de pe cosmodromul Plesetsk, potrivit Wikipedia.

Acesta a fost parte din sistemul de supraveghere radio Tselina-D.

Cosmos 1408 avea o masă de aproximativ 2.200 de kilograme și o durată de viață de circa șase luni.

Acesta se afla pe o orbită joasă, cu un perigeu de 645 de kilometri și un apogeu de 679 de kilometri, și o perioadă orbitală de 97,8 minute.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Israelul a acceptat un armistiţiu în Fâşia Gaza: bătălia se oprește la ora 20.00

Publicat

in

De

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea Jihadul Islamic, au indicat duminică surse de securitate egiptene citate de Reuters şi AFP.

Un oficial palestinian a menţionat pentru Reuters că încetarea focului ar urma să intre în vigoare duminică la ora 20.00 (19.00 GMT), informează Agerpres.

Noua escaladare a confruntărilor între Israel şi Jihadul islamic, cea mai gravă de la războiul-fulger de anul trecut, s-a soldat cu moartea a 31 de palestinieni, inclusiv şase copii, începând de vineri, potrivit France Presse, care citează Ministerul sănătăţii din Gaza.

De la începutul operaţiunii sale vineri, Israelul a asigurat că vizează strict poziţii ale Jihadului Islamic, raportând eliminarea a 15 combatanţi ai acestei grupări, potrivit armatei israeliene. Forţele israeliene au anunţat de asemenea arestarea în două zile a circa 40 de membri ai grupării respective în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de statul israelian, conform AFP.

Ca represalii la raidurile asupra Fâşiei Gaza, gruparea palestiniană a lansat zeci de rachete asupra teritoriului israelian, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă israelian. Doi israelieni au fost răniţi uşor de schije, potrivit serviciilor de intervenţie rapidă.

Aceasta este cea mai gravă escaladare a violenţelor dintre statul israelian şi grupările armate din Gaza de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morţi în 11 zile de partea palestiniană, inclusiv combatanţi, şi 14 morţi în Israel, inclusiv un soldat, potrivit autorităţilor locale.

Statul israelian a instituit din 2007 o blocadă împotriva Fâşiei Gaza, un teritoriu de 2,3 milioane de locuitori administrat de islamiştii din Hamas.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Duminică intensă pentru procurori și polițiști: 40 de persoane duse la audieri, după percheziții în București, Prahova și Călărași

Publicat

in

De

Patruzeci de persoane au fost duse la audieri, după percheziții în București, Prahova și Călărași, într-un caz de evaziune fiscală și delapidare comise pe o perioadă de 4 ani. Prejudiciul este de aproape 1 milion de lei.

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, au făcut duminică patru percheziții domiciliare, în București și în județele Prahova și Călărași, la domiciliile a doi bărbați cu vârstele de 35, și respectiv 58 de ani și la domiciliul unei femei în vârstă de 43 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.

40 de persoane au fost duse la sediile unităților de poliție, pentru audieri.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada decembrie 2017- august 2021, persoanele în cauză ar fi înregistrat în contabilitate achiziții fictive în valoare de aproximativ 4.200.000 lei , cu scopul de a influența negativ obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

„Ulterior, sumele de bani achitate prin plăți interbancare care reprezentau contravaloarea achizițiilor fictive au fost retrase de către administratorii societăților cu un comportament fiscal inadecvat și restituite ordonatorului plății, acesta din urmă însușindu-și banii pe nedrept. Prejudiciul cauzat este de 994.800 de lei”, transmite Poliția Prahova.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate mai multe înscrisuri și documente de evidență contabilă.

Activitățile au beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend