Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce se știe până acum despre hepatita misterioasă care afectează tot mai mulți copii

Publicat

in

Până marți, 26 aprilie, 190 de copii au fost afectați de hepatita misterioasă, iar numărul de îmbolnăviri este în creștere. Iată ce au aflat până acum specialiștii în sănătate despre această boală cu origine necunoscută, conform celor de la France 24.

Primele cinci cazuri de hepatită de origine necunoscută au fost confirmate în Scoția, la sfârșitul lunii martie, când medicii au observat că au de-a face cu ceva neobișnuit. Copiii bolnavi nu prezentau niciunul dintre cinci virusuri de hepatită cunoscute: A, B, C, D sau E. De la acel moment, în Marea Britanie, numărul cazurilor a depășit 100. Nici Spania, Israel și Statele Unite nu au fost scutite de peste 10 cazuri până în prezent, însă virusul a fost identificat și în Danemarca, România, Irlanda, Italia, Olanda, Franța, Belgia și Norvegia.

PE CINE AFECTEAZĂ HEPATITA MISTERIOASĂ

Până în prezent, numai copiii au fost afectați de hepatita misterioasă. Cazurile au fost identificate la cei cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, însă cele mai multe la cei sub 10 ani. Majoritatea pacienților nu prezentase anterior probleme de sănătate. După infectare, au dezvoltat simptome precum icter (îngălbenirea pielii – n.r.), diaree, stări de vomă și dureri abdominale, potrivit digi-world.tv.

Maria Buti, medic patolog în Barcelona, a declarat că cea mai mare îngrijorare este severitatea bolii asupra ficatului. Până acum, 10% dintre pacienți au dezvoltat cazuri atât de grave încât au avut nevoie de un transplant de ficat.

Hepatita este o boală inflamatorie a ficatului și este întâlnită rareori la copiii sănătoși. Între pacienți depistați până acum cu hepatita de origine necunoscută nu există vreo legătură, iar călătoriile în străinătate au fost excluse ca factor în declanșarea afecțiunii, precum și vaccinarea anti-Covid, întrucât mulți dintre ei nu sunt îndeajuns de mari pentru a fi trecut printr-o astfel de imunizare.

Adenovirusurile (virusuri comune care determină apariția răcelilor, a bronșitelor sau a diareei, dar nu duc de obicei și la forme grave de boală) au fost detectate în peste 70 dintre cazurile de hepatită misterioasă, a transmis OMS. Prima ipoteză este că noua afecțiune este cauzată de o combinație între un adenovirus normal și un factor încă necunoscut care face boala mult mai severă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Zelenski numește loviturile cu rachete asupra Kremenciuk „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”

Publicat

in

De

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul aerian rusesc asupra unui mall din orașul Kremenciuk (centrul țării) drept „unul dintre cele mai nerușinate atacuri teroriste din istoria Europei”, relatează CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

„Oraș pașnic, un centru comercial normal, cu femei înăuntru, copii, civili obișnuiți. Aproximativ 1.000 de oameni se aflau acolo înainte să fie anunțat raidul aerian”, spune Zelenski într-un mesaj video postat luni seară pe paginile sale de social media.

„Numai teroriști complet nesăbuiți, care n-au ce căuta pe Pământ, pot lovi cu rachete un astfel de loc”, continuă el.

Președintele ucrainean spune că atacul a fost unul deliberat.

„Aceasta nu e o lovitură cu rachete din greșeală. Acesta e atac rusesc planificat asupra respectivului centru comercial”, spune Zelenski în mesajul video. „Operațiunile de salvare continuă, dar trebuie să fim conștienți că pierderile pot fi semnificative”.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ariane 5 a ajuns la misiunea cu numarul 113

Publicat

in

De

Miercuri a avut loc prima lansare Ariane 5 a anului, venita dupa succesul misiunii JWST in decembrie 2021. Ariane 5 a ajuns astfel la misiunea cu numarul 113, potrivit Space Alliance.

Ariane 5Foto: youtube.com

Noua Ariane 6 era asteptata sa intre in serviciu anul acesta, dar debutul sau a fost amanat pentru inceputul lui 2023 si nu ar fi nici o surpriza sa se duca si mai departe.

Zborul cu indicativul VA257 a folosit versiunea cea mai puternica a lansatorului european, ECA+. Doi sateliti de telecomunicatie au fost ridicati intr-o orbita 250 km x 35786 km x 6 grade inclinatie dupa 28 si respectiv 39 de minute: MEASAT-3d si GSAT-24.

MEASAT-3d a fost construit de Airbus pentru concernul malaezian Measat. Un satelit Eurostar 3000 cu greutate de 5.6 tone, el vine echipat cu transpondere in banda C, Ku si Ka. Suplimentar un serviciu in banda L pentru monitorizarea traficului aerian sud coreean in cadrul sistemului Korea Augmentation Satellite System (KASS).

Pentru urmatorii 18 ani el va opera in regiunea Asia-Pacific, la 91.5 longitudine estica, acolo unde mai sunt satelitii MEASAT-3a si MEASAT-3b.

GSAT-24 este primul dintr-o flota noua de sateliti de telecomunicatie ce vor fi operati de NewSpace India Limited, o societate public-privata desprinsa din ISRO, Agentia Spatiala Indiana.

Este o platforma I-3k, cu greutate de 4.1 tone. In mod normal ISRO lanseaza satelitii de telecomunicatie mai mici la bordul rachetei sale mari GSLV intre timp modernizata in intregime cu componente indigene (ultimul de acest fel GSAT 29, lansat in noiembrie 2018).

GSAT -24 este usor peste limita de transport in GTO a lui GSLV si in plus nu trebuie sa uitam ca fiabilitatea rachetei indiene nu este cea mai buna (in contradictie cu fratele mai mic PSLV care a realizat o sumedenie de zboruri inclusive pentru clienti internationali); de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca GSAT-24 a fost mutat pe Ariane 5.

India are o colaborare foarte buna cu industria spatiala europeana, oferind si in acelasi timp primind servicii de lansare (colaborare care a inceput in 1981, GSAT-24 fiind satelitul cu numarul 25 lansat de o racheta Arianespace), potrivit Space Alliance.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend