Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

“Ce se întâmplă dacă un coleg de clasă al copilului meu are Covid-19?” Cum răspund autoritățile la întrebările părinților legate de procedurile din școli

Publicat

in

După începerea acestui an școlar, grupurile de Facebook ale părinților s-au umplut de întrebări legate de cum se aplică în diferite situații procedurile stabilite de guvern – când se fac testări la școală, cine este considerat contact direct al unui elev confirmat pozitiv cu COVID-19, ce trebuie să facă în cazul în care un copil este confirmat cu boala.

Redăm mai jos câteva întrebări legate de procedurile din școli și răspunsurile transmise, la solicitarea Hotnews.ro, de către Ministerul Sănătății:

Care sunt pașii concreți de urmat de către școală atunci când un elev anunță că a fost confirmat cu COVID-19?

 • „Unitatea de învățământ trebuie sa anunțe Direcția de Sănătate Publică în cel mai scurt timp posibil, astfel încât departamentul cu responsabilități în acest sens să înceapă ancheta epidemiologică.
 • În funcție de datele pe care le vor primi de la elevi și profesori, specialiștii DSP vor stabili care sunt contacții direcți ai persoanei infectate cu SARS-COV2. Bineînțeles, în acest sens se va ține cont de definiția existentă în metodologia emisă de INSP”.

Ce elevi sunt considerați contacți direcți?

 • ”Contacții direcți sunt acele persoane cu care copilul confirmat pozitiv a stat fără mască, în spațiu închis, la distanță mai mică de 2 metri și mai mult de 15 minute.
 • Având în vedere această definiție, în afara unor situații punctuale, colegii de clasă ai copilului confirmat pozitiv nu sunt considerați contacti direcți, având în vedere că în interiorul școlii sunt dispuse măsuri, precum portul măștii de protecție, inclusiv în spații închise, plus păstrarea distanței. Ținând cont de toate acestea, față de colegii de clasă nu se poate spune că aceștia se carantinează, însă ca măsură de protecție, procesul de învățământ se va desfășura on-line.
 • Excepție vor face persoanele vaccinate, care vor continua procesul de învățare în format fizic”.

Conform legislației, sunt testați gratuit pentru COVID doar pacienții care au fost contați direcți și prezintă semne de boală, spune DSP.

Trebuie părinții să își testeze copiii? Pe cine va testa DSP?

 • „În urma anchetei epidemiologice, persoanele confirmate pozitiv la testul SARS-COV2, împreună cu contacții direcți, primesc decizia de carantinare, conform legislației în vigoare. Aceștia vor merge acasă imediat după testare sau după finalizarea anchetei epidemiologice.
 • Testarea ulterioară se efectuează doar pentru elevii care desfășoară cursuri online, nu contacții direcți, prin prezentarea acestora la cabinetul medical din școală. Această operațiune are loc în ziua a 8-a și doar cu acordul părinților/tutorelui legal.
 • În cazul în care unitatea de învățământ nu are cabinet medical, atunci testarea se face cu ajutorul echipelor DSP”.

Ordinul comun prevede posibilitatea testării după 8 zile de carantină, iar dacă este negativ testul se poate reveni fizic la școală. Cum se procedează concret cu această testare?

 • „Testarea se face în ziua a 8-a doar pentru elevii care învață online. În cazul în care testele sunt negative, atunci aceștia se pot întoarce la ore fizic. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.
 • Dacă părinții vor să apeleze la serviciile unor clinici private care fac testări, pot fi acceptate rezultatele unităților autorizate”.

Ce se întâmplă cu un copil cu simptome care sugerează infecție COVID la școală?

 • „Unitatea de învățământ are obligația să-i testeze pe toți elevii simptomatici, însă doar după ce părinții își dau acordul în acest sens. Această procedură se realizează cu teste rapide antigen pe care le va primi de la DSP.
 • Este foarte important ca părinții să completeze formularul de consimțământ și să se gândească la faptul că cei mici pot duce virusul la bunici sau alte persoane vulnerabile din familie. Am observat o reticență cu privire la completarea acestui formular, însă trebuie să înțelegem cu toții că oprirea răspândirii noului coronavirus depinde de fiecare dintre noi”.


În așteptarea rezultatului testului elevului cu simptome, ce se întâmplă cu acesta – vin părinții să îl ia acasă sau se întoarce la ore?

 • În cazul în care un elev este simptomatic trebuie să stea într-o zonă separată de restul clasei până când are rezultatul testului, iar în cazul în care se confirmă infectarea cu SARS-COV2, atunci vor fi anunțați părinții și elevul va rămâne acasă timp de 14 zile.
 • DSP va începe automat ancheta epidemiologică și va stabili, împreună cu reprezentanții școlii, care sunt contacții direcți și cine va trece în sistem online.
 • Dacă totuși părintele nu este de acord cu testarea, copilul este menținut în spațiul special destinat, sub supraveghere, până la sosirea părintelui, care va lua legătura cu medicul de familie și va urma pașii indicați de către acesta”.

Ce se întâmplă cu părinții – sunt considerați contacți direcți, trebuie să stea în carantină? Se testează singuri?

 • „Părinții elevilor depistați pozitivi sunt considerați contacți direcți și trebuie să respecte procedurile aflate în vigoare în acest moment. Excepție fac părinții vaccinați cu schema completă și au 10 zile de la rapel. De asemenea, sunt exceptați de la carantină părinții care au trecut prin boală și se află în perioada 15-180 de zile de la testul pozitiv.
 • DSP este entitatea responsabilă pentru stabilirea necesității sau nu a carantinării, în funcție de ancheta epidemiologică.
 • Contacții direcți se testează doar în situația în care devin simptomatici, se anunță medicul de familie, iar dacă starea de sănătate se schimbă brusc, atunci aceștia trebuie să apeleze numărul de urgență 112”.

Cum este verificată carantina de către autorități?

 • „Persoanele carantinate sunt verificate în continuare de către reprezentații Ministerului de Interne.” 


Ce înseamnă contact direct, potrivit DSP:

 • Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19
 • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
 • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă)
 • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute
 • Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m

Te-ar putea interesa și:

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Marcel Ciolacu, reacție virulentă: ‘Frig, foame, sărăcie! Asta a reușit creșterea ta economică bolnăvicioasă, Florine!’

Publicat

in

De

Frig, foame, sărăcie! Asta a reușit creșterea ta economică bolnăvicioasă, Florine! – este mesajul liderului PSD Marcel Ciolacu, după ce premierul interimar a susţinut într-o conferinţă de presă, astăzi, că „bunăstarea românilor se simte deja”

„Premierul demis a dat astăzi un ultim (sper) spectacol al delirului politic!

Afirmă, cu o seninătate care ține de patologie, că “românii vor simți la facturile din această iarnă creșterea economică ”

????Reformele de dreapta ne-au adus înainte de Revoluție! Românii nu aveau atunci ce să cumpere, iar acum au de unde, dar nu și bani!

Și nu, nu mă refer la acei 1% cu venituri peste medie!

????????Explică-le, Florine, cum a crescut economia ca o rachetă spre cer, celor 7 milioane de oameni aflați în risc de săracie și excluziune socială!
????????Explică-le, Florine, cât sunt de fericiți și celor 120.000 români aruncați în deprivare materială severă în doar un an de guvernare!

În loc să enervezi oamenii, stai cu privirea în pământ de rușine și nu te mai lăuda!

DEJA AI SCUFUNDAT BARCA!

????Oamenii vor să știe cum ieșim împreună din catastrofa sanitară!
Oamenii au nevoie de soluții acum! Economia o putem salva, viețile însă nu le putem recupera!”, scrie Ciolacu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Poliţia italiană a confiscat sute de rozătoare congelate servite ca delicatese de mafia ‘Ndrangheta

Publicat

in

De

Poliţia italiană a arestat trei persoane din Calabria, fief al mafiei ‘Ndrangheta, după descoperirea a sute de pârşi congelaţi, o specie protejată, şi care sunt serviţi ca delicatese de organizaţiile mafiote, relatează sâmbătă ziarul La Repubblica, citat de AFP.

‘Ndrangheta serveşte aceste mici rozătoare în timpul banchetelor în care se face pace între familiile duşmane mafiote, potrivit organizaţiei de protecţie a naturii LIPU.

Poliţia a găsit şi mai multe animale ţinute în cuşti în cadrul unei razii pentru descoperirea de droguri la Delianuova, un oraş situat în sudul Italiei, alături de alţi 200 de pârşi congelaţi şi ambalaţi pentru vânzare şi consum, potrivit La Repubblica.

Braconajul este o practică curentă la Aspromonte din Calabria, unde vânătorii plasează mii de capcane în pădure şi vând apoi pârşii capturaţi ilegal mafioţilor şi restaurantelor, notează LIPU.

‘Ndrangheta este o organizaţie mafiotă din Calabria, care a depăşit-o pe mai cunoscuta Cosa Nostra din Sicilia, devenind cea mai puternică din Italia şi având activităţi în întreaga lume, informează Agerpres.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend