Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce se ascunde în spatele „deciziilor dificile” în Herson anunțate de generalul Armaghedon, primul comandant militar rus care a iesit pe sticlă

Publicat

in

Declarația generalului rus Serghei Surovikin, recent numit comandant al trupelor rusești care luptă în Ucraina, potrivit căreia nu sunt excluse „decizii dificile” în ceea ce privește Hersonul, a fost percepută de mai mulți ca o pregătire pentru o retragere din sudul Ucrainei și de pe întregul mal drept al râului Nipru, în timp ce alții au văzut-o ca pe o determinare de a apăra malul drept până la capăt, notează serviciul rusesc al BBC.

Generalul Serghei Surovikin (dr.), președintele rus Vladimir Putin, șeful Statului Major Valeri Gherasimov și ministrul rus al apării Serghei ȘoiguFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

În prima declarație publică a generalului Serghei Surovikin, noul comandant al trupelor rusești a susținut că acțiunile trupelor rusești în Herson vor depinde de situația militară și tactică, care „este deja foarte dificilă”.

Generalul Armaghedon susține că la ora actuală situația din orașul ocupat din 2 martie este periculoasă pentru civili, precizând că podul Antonovski și barajul hidroelectric Kakhovka au fost avariate de rachetele HIMARS, traficul este oprit, livrările de alimente sunt dificile și există probleme cu apa și electricitatea.

„În orice caz, vom porni de la necesitatea de a salva cât mai mult posibil viețile civililor și ale militarilor noștri. Vom acționa în mod conștient și în timp util, fără să excludem deciziile dificile”, a declarat generalul.

Primul interviu televizat al unui comandant ar putea pregăti un eșec

Prin prima intervenție televizată a generalul Surovikin de fapt pregătește opinia publică rusă pentru capitularea Hersonului, consideră Christo Grozev, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de la site-ul de investigații Bellingcat.

Printre pretextele invocate de generalul proaspăt numit de Putin se numără „Kievul poate folosi arme interzise, nu ne putem permite să expunem populația la așa ceva… trebuie luate decizii grele”, consideră Grozev.

La rândul său, șeful administrației impusă de Rusia în regiunea Herson, Volodimir Saldo, a anunțat evacuarea populației de pe malul drept al Niprului, din cauza viitoarei ofensive pe scară largă a forțelor armate ucrainene, care ar duce la distrugere a barajului centralei hidroelectrice Kakhovka și inundarea unei zone întinse din zonă.

Aproximativ 60.000 de locuitori din regiunea Herson vor fi „relocate” pe malul stâng al râului Nipru, ceea ce va dura aproximativ șase zile, susține Saldo.

La începutul lunii octombrie, truepele ucrainene au străpuns apărarea rusă de pe malul drept al Niprului și au început să avanseze spre Berislav și spre barajul de la hidrocentrala Kakhovka.

Astfel, că teama trupelor rusești staționate în Herson de a fi încercuite a devenit reală.

Terenul plat și aproape lipsit de copaci este dificil de apărat și de atacat, dar dacă o greșeală în ofensivă se soldează doar cu pierderi, o greșeală în defensivă se poate transforma într-un dezastru, deoarece Rusia nu vrea să piardă Hersonul, singurul centru regional al Ucrainei pe care Rusia a reușit să îl captureze de la începtul invaziei.

Mișcarea Ucrainei în Herson

Armata ucraineană a încercat să blocheze liniile de aprovizionare rusești către Herson prin distrugerea celor două poduri rutiere principale peste Nipru, în timp ce Kievul nu a mai permis difuzarea știrilor în sudul țării, ceea ce a dus la speculații că pregătește o nouă ofensivă considerabilă în Herson, notează The Guardian.

„Când ucrainenii nu difuzează știri înseamnă că se întâmplă ceva. Întotdeauna au făcut acest lucru înainte, atunci când se desfășoară o ofensivă mare”, a declarat Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite, pentru Sky News.

„Bănuiesc că în următoarele 48-72 de ore ar putea să ne spună ce se întâmplă”, a adăugat Michael Clarke.

Este destul de clar că Surovikin a fost comandantul rus care a încercat să se retragă mai devreme din Kherson (era zona sa de responsabilitate). Selectarea sa ca și comandant general semnalează probabil că Putin va interveni mai puțin în luarea deciziilor militare.

Și corespondentul The Wall Street Journal în Ucraina Matthew Luxmoore consideră că discurul generalului Armaghedon sugerează că rușii se vor retrage din Herson ceea ce ar duce la o victorie majoră pentru Kiev.

Ce cred bloggerii ruși despre discursul generalului Surovikin

Generalul Surovikin, numit comandant al forțelor rusești din Ucraina la 8 octombrie, a devenit primul comandant militar rus pe care autoritățile au decis să îl televizeze după începerea invaziei.

În intervenția televizată, discursul generalului Armaghedon părea dinaintea pus în scenă, nu privea în cameră și citea ce era deja scris fără să facă improvizații.

La începutul interviului, noul comandant avea retorica Kremlinului deja știută: „inamicul are un regim criminal care împinge la moarte cetățenii ucraineni”, „autoritățile ucrainene folosesc trupe de barieră formate din naționaliști care împușcă pe oricine încearcă să părăsească câmpul de luptă” sau „nu urmărim rate mari de avansare, cruțăm fiecare soldat”.

Însă generalul și-a continuat intervenția vorbim deschis despre situația din Herson pe care a calificat-o ca fiind „foarte deficilă” în timp ce bloggerii ruși naționaliști par că au intrat în vrie comentând că „totul este pierdut, războiul este pierdut”.

Asta în timp ce unii jurnaliști pro-Kremlin par mai optimiști pentru că veștile au venit direct de la comandant, nu de la vreun purtător de cuvânt al ministerului rus al apărării, și au apreciat onestitatea generalului.

Și Semion Pegov, un jurnalist militar și blogger rus, a distribuit pe canalul său de Telegram War Gonzo, laudă prestația noului comandant, despre care spune că este „probabil unul dintre primii generali din noua noastră istorie care a devenit practic un erou popular după perioada cu vești proaste”.

Iar alți bloggeri ruși au perceput interviul generalului ca pe o pregătire pentru ceva foarte serios, nu ca pe un semnal de retragere.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

O folosim zilnic, dar puțini cunosc orginiea expresiei ‘OK’

Publicat

in

Una dintre cele mai folosite expresii la nivel mondial şi, cu siguranţă, cel mai folosit ”americanism” în rândul românilor este expresia ”OK”. În Anglia şi America, ”OK” era deja o expresie răspândită în urmă cu un secol. În Europa, „OK” a intrat în rândul expresiilor uzuale după Primul Război Mondial. Românii au adopat expresia ”OK” după anii 90 şi în prezent o folosesc ca şi cum ar face parte din vocabularul fundamental al limbii române. Românii spun ”OK” atunci când vor să spună ”Da”, ” Sunt de acord” sau ”Este bine”, scrie historia.ro.

Originea expresiei ”OK” a fost îndelung comentată de-a lungul anilor. Cea mai veche atestare a expresiei”OK” datează din 1839 şi invenţia este atribuită unui editor al ziarului Boston Morning Post. Se spune că inventatorul cuvântului ar fi Charles Gordon Green, un editor al ziarului din Boston care obişnuia să creeze acronime pentru cititorii săi. Green scria pe marginea articolelor sale acronime precum ”NG” (no go-nu merge”) sau ”GC”(gin cocktail). În data de 23 martie 1839, editorului a notat pe marginea unui articol legat de o dispută cu rivalii de la Providence Journal, expresia ”OK”, însemnând ”all corect” (totul corect).

Citeste mai mult

NATIONAL

U Craiova-Sepsi: Eugen Neagoe: ‘Atâta timp cât nu suntem în cupele europene, este un an ratat pentru Craiova’

Publicat

in

Eugen Neagoe, antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, consideră că sezonul acesta este unul ratat, atâta vreme cât echipa nu joacă în cupele europene, scrie news.ro.

De trei zile tot discut cu echipa, că e important să rămână concentraţi, să nu asculte ce se aude şi ce se vorbeşte în stânga sau dreapta, pentru că Sepsi va veni să joace. Din păcate pentru noi am jucat slab, o seară foarte tristă pentru noi. În această seară totul depindea de noi, doar de noi. Trebuia să rămânem concentraţi şi să câştigăm jocul. Atât! Eu am aflat abia la final de rezultatul de la Cluj.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend