Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce s-a întâmplat într-o zi de 17 iunie

Publicat

in

1901 – S-a născut geologul Gheorghe Murgeanu, membru titular al Academiei Române. (17/30) (m. 30 iul. 1984) (120 de ani)

1940 – S-a născut actorul Virgil Ogăşanu. ***

Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei (ONU)
Ziua naţională a Republicii Islanda. Aniversarea proclamării republicii (1944)

1691 – S-a născut pictorul şi arhitectul italian Giovanni Paolo Pannini. (m. 21 oct. 1765) (330 de ani)
1816 – Instalarea de conducte de către Gas Light Company of Baltimore a fost aprobată de Consiliul Local, după ce la începutul anului antreprenorul Rembrandt Peale s-a deplasat în Anglia pentru a învăţa despre iluminatul cu gaz şi şi-a expus “Inelul de foc”, o lampă alimentată cu gaz, în muzeul său din Baltimore; demonstraţia reuşită a dus la un plan de iluminare a străzilor din oraş, prima lampă cu gaz pe o stradă publică fiind aprinsă la 7 februarie 1817. (205 ani)
1821 – S-a născut Ephraim George Squier, editor de ziar, diplomat şi arheolog american, care împreună cu medicul şi arheologul Edwin H. Davis, a realizat primul studiu de anvergură asupra rămăşiţelor constructorilor de movile nord-americane precolumbiene. (m. 17 apr. 1888) (200 de ani)
1871 – S-a născut scriitorul american James Weldon Johnson. (m. 26 iun. 1938) (150 de ani)
1876 – S-a născut Edward Anthony Spitzka, anatomist american care a autopsiat creierul lui Leon Czolgosz, asasinul preşedintelui american William McKinley (1897-1901); autorul a 40 de lucrări despre anatomia creierului. (m. 4 sept. 1922) (245 de ani)
1881 – A murit James Starley, inventator şi producător englez, cunoscut ca părintele industriei bicicletelor. (n. 21 apr. 1830) (240 de ani)
1936 – S-a născut regizorul de film britanic Ken Loach, laureat al Premiului Palme d’Or de la Cannes în 2006 pentru “The Wind That Shakes the Barley”. (85 de ani)
1966 – S-a născut actorul american Jason Patric, cunoscut pentru interpretările din “The Lost Boys” (1987), “In the Valley of Elah” (2007),”Speed 2: Cruise Control” (1997). (55 de ani)
1971 – Preşedintele Richard Nixon a declarat război drogurilor în SUA. (50 de ani)
1971 – SUA şi Japonia au semnat un tratat prin care SUA retroceda Japoniei insula Okinawa un an mai târziu, în 1972. (50 de ani)
1986 – A murit Kathryn Elizabeth Smith, cântăreaţă americană,cunoscută profesional ca Kate Smith şi Prima Doamnă a Radio-ului. (n. 1 mai 1907) (35 de ani)
1996 – A murit fizicianul, istoricul şi filosoful american Thomas Kuhn, cunoscut pentru lucrarea “The Structure of Scientific Revolutions” (1962). (n. 18 iul. 1922) (25 de ani)
2001 – A murit chimistul american Donald J. Cram, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1987, împreună cu Ch. Pedersen şi J.M. Lehn. (n. 22 apr. 1919) (20 de ani)
2006 – A murit actorul american Arthur Franz. (n. 29 febr. 1920) (15 ani)

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements

NATIONAL

Greco-catolicii din România, îndemnați să se vaccineze – Scrisoarea circulară a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian

Publicat

in

De

Cardianul Lucian, liderul Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, semnează o scrisoare circulară prin care îndeamnă preoții și credincioșii să se vaccineze și să respecte măsurile de prevenire a răspândirii coronavirsului. Cardinalul declară ziua de duminică, 24 octombrie, ca zi de rugăciune în toate bisericile greco-catolice din România, „pentru ca Bunul Dumnezeu să oprească încercarea și să se îndure de noi”.

___

Preasfințiile Voastre,

Cucernici Părinți,

Cuvioși călugări și călugărițe,

Iubiți credincioși,

Situația critică și criza sanitară prin care țara noastră trece din cauza pandemiei provoacă suferință în multe familii. Numărul deceselor crește îngrijorător, la fel ca cel al îmbolnăvirilor.

În această situație tragică, Biserica își exprimă ca întotdeauna compasiunea pentru cei aflați în suferință și transmite tuturor un mesaj de încurajare și de speranță. Sfântul Părinte Papa Francisc a afirmat în mesajul video difuzat pe data de 18 august 2021 că vaccinarea „este un act de iubire. A contribui astfel încât majoritatea populației să se vaccineze este un act de iubire. Iubire față de noi înșine, iubire față de rude și prieteni, iubire față de toate popoarele”.

Misiunea dificilă de a pune capăt acestei pandemii îi revine autorităților Statului, pe care Biserica le susține prin rugăciune și prin îndemnarea fiilor Săi la vaccinare și la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor necesare, pentru a se ameliora situația actuală și a preveni agravarea acesteia.

Clipele de mare suferință prin care trecem ne îndeamnă să ne dedicăm și mai mult rugăciunii. În ziua de duminică, 24 octombrie a.c. se vor face în toate bisericile noastre rugăciuni pentru ca Bunul Dumnezeu să oprească încercarea și să se îndure de noi. Maicii Preacurate îi încredințăm soarta lumii și a omenirii, rugând-o să ne fie mijlocitoare la Fiul său și Mântuitorul nostru pentru ca să reverse peste noi și lume harurile sale.

Recomandăm tuturor să-i aibă prezenți în rugăciunea zilnică pe cei suferinzi, dar și pe cei care, prin misiunea lor, își expun sănătatea cu devotament și compasiune față de semeni.

Bunul Dumnezeu să vă ocrotească pe toți!

Cu arhierești binecuvântări,

⧾ Cardinal Lucian

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult

NATIONAL

Frica înainte de un meci poate fi un lucru bun, a spus Ancelotti prefaţând El Clasico

Publicat

in

De

Antrenorul echipei de fotbal Real Madrid, Carlo Ancelotti, a declarat sâmbătă că uneori îi este “frică” înainte de meciuri, un sentiment pe care l-a descris ca “pozitiv”, în ajunul primului El Clasico, pe terenul lui FC Barcelona, în etapa a 10-a din La Liga, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Există îngrijorare, este normal. Chiar şi frică, uneori. Dar sunt sentimente pozitive. Dacă nu ţi-e frică, vei înfrunta un leu crezând că este o pisică. Frica poate fi pozitivă. Am o echipă puternică, cu calităţi fizice şi tehnice, desigur, însă în primul rând mentale”, a spus Ancelotti în conferinţa de presă dinaintea meciului.
“Frica te cuprinde înaintea unui meci, în timpul unui antrenament, uneori după un antrenament, când vezi că echipa nu a depus destule eforturi… Este o senzaţie destul de constantă. Este însă o senzaţie bună. Din fericire, nu sunt niciodată terorizat înainte de un meci, cred că în viaţă sunt lucruri mai rele decât să pierzi un meci de fotbal”, a explicat italianul.

Citește și: Se ZGUDUIE ministerul de INTERNE – Pretinse fapte penale de ABUZ în SERVICIU și DELAPIDARE..

El a precizat că Eden Hazard şi Dani Carvajal s-au antrenat sâmbătă cu restul echipei şi sunt apţi pentru El Clasico, primul după ce nici Cristiano Ronaldo, nici Lionel Messi nu mai joacă în La Liga.

“Fără Messi, fără Ronaldo, senzaţiile sunt aceleaşi, nu se schimbă nimic. Nu trebuie să ne gândim la individualităţi, ci la echipă. Jucătorii fac parte dintr-un moment, dintr-o perioadă, însă Barca – Real Madrid a existat întotdeauna şi va continua să existe, chiar după Sergio Ramos, Cristiano, Messi sau mulţi alţii”, a spus Ancelotti.

Tehnicianul italian, care nu a câştigat niciodată pe Camp Nou, a salutat faptul că Barca încearcă să-şi păstreze identitatea de joc.

“Jucătorii s-au schimbat, nu mai e Messi, dar sunt alţii. Pentru mine, tinerii Barcei sunt fantastici. Înainte, înfruntam Barca lui Messi, e adevărat. Acum suntem însă într-o altă realitate. Nu vreau ca această absenţă să ne strice pregătirea, fiindcă împotriva Barcei a fost şi va fi întotdeauna un meci complicat”, a conchis el.

Comenteaza cu profilul de FB
Advertisements
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend