Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce problemă creează schema de plată în ruble a gazului rusesc, potrivit unui înalt oficial european

Publicat

in

Un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat joi că UE nu poate accepta ca plățile în euro către Rusia pentru gaz să fie considerate finalizate de Moscova doar după ce sunt convertite în ruble, transmite Reuters.

Unele țări europene și-au deschis conturi la GazprombankFoto: Dreamstime

„Ceea ce nu putem accepta este că firmele sunt obligate să deschidă un al doilea cont și că între primul și al doilea cont, suma în euro se află în totalitate în mâinile autorităților ruse și ale Băncii Centrale a Rusiei, iar plata este finalizată doar atunci când este convertită în ruble”, a declarat oficialul, precizând că acest lucru ar putea fi considerat un împrumut către banca centrală rusă.

„Aceasta este o eludare absolut clară a sancțiunilor”, a adăugat înaltul reprezentant al UE.

Nicio țară UE nu va plăti direct în ruble, spune Bruxellesul

Toate țările UE sunt de acord că nu vor plăti Rusiei direct în ruble pentru importurile de gaze, menționând că termenul limită pentru următoarele plăți ar urma să fie 20 mai, au declarat joi înalți oficiali ai Uniunii Europene, notează Reuters într-o știre separată.

„Ceea ce știm, și există un consens în acest sens din partea tuturor statelor membre, este că niciunul nu este dispus să plătească” în ruble, a declarat oficialul în cadrul unui briefing de presă, adăugând că Comisia Europeană nu are o imagine de ansamblu asupra numărului de cumpărători care au deschis conturi pentru plata gazelor la Gazprombank.

Până acum, Ungaria a spus public faptul că a acceptat schema de plată în ruble prin conversia plăților în euro sau dolari la Gazprombank, impusă de Vladimir Putin, iar Austria ar intenționa să facă același lucru.

Potrivit unei surse Bloomberg, patru cumpărători europeni de gaz rusesc au plătit deja cu ruble prin această schemă, iar zece și-au deschis cont la Gazprombank.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Alertă în Europa: drogul ‘zombi’ care duce la putrezirea și amputarea membrelor face primele victime

Publicat

in

Un bărbat din Marea Britanie a devenit prima victimă a drogului „zombi”, cunoscut sub numele de xilazină, un tranchilizant pentru animale consumat ca drog. Această situație ridică îngrijorări cu privire la traficul de opioide în Europa, deoarece xilazina, un puternic tranchilizant veterinar, a câștigat popularitate pe piața globală a drogurilor, anunță Euronews.

Karl Warburton, un consumator de droguri cunoscut, a fost identificat drept prima victimă a xilazinei în Marea Britanie. El a fost găsit mort în locuința sa în mai 2022, iar un studiu recent realizat de cercetătorii de la King’s College London a confirmat prezența xilazinei în corpul său. Raportul medicului legist arată că Karl Warburton a avut istoric de consum excesiv de droguri și a fost internat în mai multe centre de dezintoxicare. În timpul autopsiei, au fost descoperite urme de heroină, cocaină, fentanil și xilazină în sistemul său.

Citeste mai mult

NATIONAL

Zelenski îl felicită pe Erdoğan pentru victoria în alegeri. Ce mesaj îi transmite acestuia

Publicat

in

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a felicitat duminică pe preşedintele turc Tayyip Erdoğan pentru câştigarea alegerilor prezideniale şi a afirmat că se bazează pe întărirea „parteneriatului strategic” dintre cele două ţări, scrie Rador.

„Ne bazăm pe întărirea suplimentară a parteneriatului strategic pentru beneficiul ţărilor noastre, ca şi pe întărirea cooperării, pentru securitatea şi stabilitatea Europei”, a scris Zelenski pe contul său de Twitter.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend