Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ce pași trebuie să urmezi pentru a te racorda gratuit la rețelele de gaze

Avatar

Publicat

in

Racordarea la rețelele de distribuție a gazelor naturale se face gratis, mai nou, pentru clienții finali casnici, costurile acesteia fiind suportate de companiile distribuitoare. Pentru a se racorda gratis la rețelele de gaze, cei interesați trebuie doar să informeze distribuitorul, printr-o cerere, acesta din urmă ocupându-se apoi de toate etapele necesare racordării.

În esență, după cum apare în Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nr. 178/2020, tot ce au de făcut cei ce vor să se racordeze la rețele de gaze naturale este să depună, la operatorul rețelei de distribuție, o cerere, însoțită de:

 • documente care atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiului pentru care se dorește racordarea;
 • acte de identitate;
 • alte documente pe care solicitantul le consideră importante în susținerea cererii.

Din acel moment, în cazul clienților finali casnici, operatorul sistemului de distribuție a gazelor preia atât acțiunile necesare racordării, cât și costurile acesteia.

Concret, operatorul rețelei de gaze naturale va acoperi următoarele etape ale racordării:

 • evaluarea cererii de racordare;
 • stabilirea soluției tehnice pentru realizarea conductei necesare racordării;
 • eșalonarea lucrărilor necesare racordării și actualizarea planurilor de investiții cu lucrările necesare;
 • emiterea unui aviz tehnic de principiu în funcție de soluția tehnică prevăzută în cazul în care nu există conductă necesară racordării – dacă există conducta necesară racordării, operatorul emite un aviz tehnic de racordare;
 • obținerea certificatului de urbanism, a avizelor și acordurilor/ autorizațiilor emise de organismele abilitate, precum și a autorizației de construire a conductei necesare racordării;
 • proiectarea conductei necesare racordării;
 • verificarea documentației tehnice și a proiectului tehnic aferent conductei necesare racordării, prin intermediul verificatorilor de proiecte atestați ANRE;
 • execuția conductei necesare racordării;
 • urmărirea lucrărilor privind realizarea conductei necesare racordării;
 • recepția și punerea în funcțiune a conductei necesare racordării;
 • stabilirea soluției pentru racord și emiterea avizului tehnic de racordare;
 • obținerea certificatului de urbanism, a avizelor și acordurilor/ autorizațiilor emise de organismele abilitate, după caz, pentru racord;
 • proiectarea racordului;
 • verificarea documentației tehnice și a proiectului tehnic aferent racordului;
 • execuția racordului de către operatorul de distribuție sau prin intermediul operatorilor economici autorizați ANRE;
 • urmărirea lucrărilor privind realizarea racordului;
 • recepția și punerea în funcțiune a racordului.

Cererea de racordare trebuie analizată de operator în cel mult cinci zile lucrătoare de la primirea ei și, în cazul în care nu este corect completată sau lipsesc actele ce trebuie s-o însoțească, operatorul notifică solicitantul, cerându-i acestuia să remedieze situația. Dacă asta nu se întâmplă în cel mult 30 de zile de la notificare, cererea de racordare se clasează, iar racordarea nu se va face în baza acelei cereri.

“Punerea în funcțiune a racordului (…) se realizează în termen de maximum 90 de zile de la obținerea autorizației de construire sau a acordului/ autorizației administratorului drumului”, apare în Ordinul ANRE nr. 178/2020.

De asemenea, documentul mai stabilește și că racordul finanțat de operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale “intră în patrimoniul acestuia, iar costurile de realizare sunt recuperate prin tarifele de distribuție”.

În condițiile în care viitorii utilizatori casnici nu vor mai suporta costurile cu racordarea la rețelele de gaze, aceste lucru căzând acum în responsabilitatea operatorilor, specialiștii atrag atenția că, în următoarea perioadă, facturile tuturor consumatorilor s-ar putea majora.

Atenție! Racordarea la rețelele de gaze naturale nu se poate face acum după noile reguli. Pentru asta, distribuitorii așteaptă elaborarea unor norme suplimentare privind racordarea utilizatorilor finali casnici.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Monica Pop, predicție sumbră: Alegerile reprezintă un vector de transmitere, iar după vor fi mult mai multe cazuri

Avatar

Publicat

in

De

„Sigur că sper să nu fie un Crăciun online. Să fie foarte clar: alegerile reprezintă un vector de transmitere și că după alegeri vor fi mult mai multe cazuri. Asta este părerea mea și mi se pare foarte fondată, pentru că am fost și la celelalte alegeri, la locale, și am văzut ce se întâmplă.

Deci, nu are cum să nu crească numărul de pacienți, fiindcă nu se poate. Sigur că ar fi trebuit amânate, sunt absolut perfect de acord cu cei care au spus asta, dar nu depinde de noi. Numărul va crește și, din păcate, acest lucru va conduce la un Crăciun online, ceea ce n-ar dori nimeni, de orice vârstă”, a spus dr. Monica Pop, conform Antena3.ro.

Citește și:

Vești bune de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS): Analizele și investigațiile medicale, decontate de stat oriunde în țară

EXCLUSIV De ce a fost decorată asistenta lui Marcel Vela: Se află în spatele campaniilor majore desfășurate pe timp de pandemie

Experții trag semnalul de alarmă! Pensiile, în pericol

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ludovic Orban: ‘Curtea Constituţională, a funcţionat în multe perioade, ca a treia cameră a Parlamentului. Dacă unii erau de la PSD votau orice’

Avatar

Publicat

in

De

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, critică din nou Curtea Constituţională, despre care susţine că „a funcţionat în multe perioade ca a treia cameră a Parlamentului”.

Întrebat miercuri seară, într-o emisiune televizată, dacă PNL intenţionează să reducă la 300 numărul parlamentarilor, aşa cum au decis românii în cadrul unui referendum, premierul Ludovic Orban a afirmat că „problema esenţială este calitatea parlamentarilor”.

În acest context, liderul PNL a declarat că partidul pe care îl conduce va susţine o reformă constituţională, amintind din nou despre intenţia PNL de a schimba modul de funcţionare a Curţii Constituţionale, despre care Orban susţine că a funcţionat în unele momente precum o a treia cameră a Parlamentului.

„România are nevoie de o reformă constituţională, sunt câteva lucruri care în mod clar trebuie îndreptate. Noi suntem angajaţi în transpunerea în Constituţie a modificărilor necesare în urma referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis în domeniul justiţiei.

De asemenea, în proiectul de revizuire a Constituţiei noi am inclus iniţiativa cetăţenească Fără Penali, astfel încât să nu mai poată să deţină funcţii publice sau funcţii de demnitate publică persoane care au fost condamnate. Evident, e necesară o modificare legată de funcţionarea Curţii Constituţionale tocmai pentru a aduce Curtea Constituţională în cadru constituţional, pentru a schimba modalitatea de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale astfel încât să nu se mai transforme, aşa cum, din păcate, a funcţionat în multe perioade, ca a treia cameră a Parlamentului.

Efectiv a funcţionat ca a treia cameră a Parlamentului, dacă unii erau de la PSD votau orice, chiar dacă nu avea nicio legătură cu Constituţia. Evident, sunt şi alte lucruri care pot fi îmbunătăţite în Constituţie, dar trebuie făcute după o dezbatere amplă în societate, trebuie această reformă constituţională, această îmbunătăţire a Constituţiei să îndrepte acele reglementări care au generat interpretări foarte nocive, care au generat dificultăţi în punerea în practică a reglementărilor constituţionale şi care au permis de multe ori abuzuri sau chiar încălcări ale Constituţiei de către Curtea Constituţională”, a afirmat Ludovic Orban miercuri seară, la Realitatea Plus, informează news.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend