Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce nu a spus Iohannis: Proiectul cu chinezii pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă a fost deja discutat în CSAT și declarat prioritar/ Ședința CSAT a avut loc după ce au apărut suspiciuni de spionaj legate de compania chineză

Publicat

in

​Președintele Klaus Iohannis a afirmat în dezbaterea de marți că va analiza în CSAT proiectele strategice în care sunt implicate companii chineze, printre care și cel privind reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. „Vom analiza cu foarte mare atenție în CSAT și se vor lua deciziile de rigoare pentru a garanta securitatea națională, pot să vă promit”, a răspuns Iohannis la o întrebare legată de reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și licitația pentru 5G. Ceea ce nu a spus Iohannis este că proiectul de la Cernavodă, în care parteneră este o companie chineză acuzată de spionaj în SUA, a fost deja discutat în CSAT, în mai 2016, fiind declarat investiție prioritară.

China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016, de Guvernul SUA, de spionaj nuclear. De altfel, un comunicat al Departamentului de Justiție din 14 aprilie 2016 arată că încă de pe atunci existau suspiciuni în acest sens. Vezi aici comunicatul Departamentului de Justitție.

Pe 27 mai 2016, în cadrul unei ședințe CSAT, proiectul a fost declarat prioritar. „În cadrul ședinței Consiliului am analizat și aprobat Raportul Ministrului Energiei privind stadiul și evoluția Proiectului Unitățile 3 și 4 de la Centrală Cernavodă, stabilind că acesta reprezintă un proiect prioritar de investiții pentru România, care va asigura creșterea cotei energiei nucleare la 30 sau chiar 32% din totalul producției naționale de energie electrică și va contribui substanțial la creșterea economică, menținerea, dar și crearea de noi locuri de muncă„, a declarat președintele Klaus Iohannis pe 27 mai 2016.

Cu toate acestea, proiectul a mers mai departe. Este adevărat că de aproape cinci ani, negocierile dintre Guvernul României și chinezi sunt tărăgănate. De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, sunt șanse foarte reduse pentru a fi demarată construcția cu chinezii, însă statul român tot ezită să pună punct unor discuții care nu duc nicăieri. În condițiile în care proiectul este estimat la vreo 7 miliarde de euro, costurile în facturile plătite de consumatori pentru construirea reactoarelor ar fi semnificative. De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, chinezii ar vrea să recupereze investiția într-un timp cât mai scurt. În această primăvară, Ministerul Energiei ar fi propus ca suma pe care să o suporte investitorii să fie peste 200 de milioane de euro anual. În mai 2019, la Ministerul Energiei a fost semnat un document numit acordul investitorilor în formă preliminară. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

JusMin Predoiu to attend virtual JHA Council meeting on COVID-19 pandemic management

Publicat

in

De

Romania’s Justice Minister Catalin Predoiu is attending this morning from 10:00hrs EEST a virtual meeting of the EU’s Justice and Home Affairs Council (JHA) that lasts throughout the day and focuses on the management of the ongoing COVID-19 pandemic by European democracies, as well as measures to respond to hate speech and misinformation.

„The pandemic has slowed down the works of the JHA Council in previous months, but we have gradually adapted and resumed our pace of collaboration, for now in virtual meetings. Giving the context, I want to reiterate the position of the Romanian Ministry of Justice to support a rule of law mechanism for all member states,” Predoiu said ahead of the meeting.

He added that Romania does not want this mechanism to overlap the Co-operation and Verification Mechanism (CVM), under which Romania’s progress with judiciary reform and the fight against high-level corruption is being monitored and assessed.

„Regarding the CVM, beyond the difficulties of 2017-2018, we should not forget the remarkable progress made by Romania under the CVM, especially in the fight against corruption. We have exported and can export expertise and good practices, a fact demonstrated in time during countless conversations that have taken place at the level of the Ministry of Justice and the Public Prosecution Service, within which partners from other member states were impressed by the results in Romania. I was personally requested in my first term by colleagues from Bulgaria, the United Kingdom, the Czech Republic, Poland, and Italy to detail the strategies used by Romania in developing its judiciary and the fight against corruption at all levels,” Predoiu is quoted as saying in a press statement released by the Justice Ministry (MJ).

In his opinion, the Romanian judiciary is not inferior to other judicial systems in other member states, and any differences in monitoring from such perspective are inadequate and appearing unfair.

„Of course, we will resume the reforms halted in 2017-2018 – slippages were stopped anyway in 2019 also because of the referendum on justice convened by President Klaus Iohannis last year; the coming months will mark the resumption of public debates to repair the legislative framework for justice and the fight against corruption,” the Justice Minister also said.

Today’s JHA Council meeting is the first since Germany took over the six-month rotating presidency of the EU Council.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Terni: S-a găsit cadavrul unui roman, pe drum, cercetarile continua…

Publicat

in

De

Trupul fără viață al unui bărbat a fost găsit la sfârșitul după-amiezii de sâmbătă, 4 iulie, pe drumul de stat Valnerina, în apropiere de orașul Collestatte Piano. Din primele investigații efectuate la fața locului, el ar fi cetățean român, iar decesul ar fi atribuit unor cauze naturale și nu de tip traumatic. Echipajul din sediul Poliției din Terni a intervenit la fața locului pentru a investiga cazul. Cadavrul era întins pe marginea drumului, la câțiva pași de casele cătunului. Câțiva șoferi care treceau au sunat la 113.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend