Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Ce noi reguli se aplică în acest an în legătură cu conducătorii auto și circulația rutieră

Publicat

in

Pe lângă regulile din mai multe domenii, și legislația ce vizează circulația rutieră și conducătorii de vehicule a suferit o serie de modificări în ultima perioadă. Astfel, în acest an, printre altele, amenzile rămân la nivelul din 2022, șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere, iar, în anumite condiții, cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme.

Amenzile rutiere nu cresc nici în 2023. Punctul-amendă rămâne plafonat

Plafonarea stabilită acum câțiva ani în legătură cu valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere de la noi, se aplică și în 2023.

Începând din 2018, an de an, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea de 145 de lei. Teoretic, el trebuie să reprezinte 10% din salariul minim brut valabil într-un an.

Din acest an, șoferii își pot vedea online istoricul sancțiunilor rutiere

Mai exact, începând din aprilie, deținătorii de permise de conducere vor avea acces permanent la istoricul sancţiunilor rutiere. Asta înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române.

Practic, apare o alternativă la modalitatea actuală de consultare a istoricului sancțiunilor, respectiv obținerea acestor date de la orice structură de poliție rutieră.

În anumite condiții, cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme

Codul rutier se va modifica de luna viitoare, în sensul reducerii vârstei de la care cei interesați să devină șoferi profesioniști, adică de camion sau autobuz, vor putea da examenul pentru obținerea permisului de conducere.

De fapt, vor putea obține permisul auto mai devreme cei ce urmează un curs destinat obținerii unui certificat de calificare profesională inițială.

Polițiștii locali pot cere proprietarilor de mașini datele șoferilor și pot da amenzi în cazul refuzului

Atunci când împrumută mașina, proprietarii trebuie acum să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale.

Dacă ignoră solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Și mașinile parcate pe trotuar pot fi acum ridicate. Măsura poate fi dispusă doar de poliția rutieră

Astfel, poliția rutieră poate dispune acum ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar.

Staționarea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, imobilizarea se consideră oprire.

Modul în care decurge ridicarea mașinilor este detaliat în acest articol.

Constatarea amiabilă de accident poate fi completată acum și electronic

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.

Pașii necesari completării electronice a unei constatări amiabile sunt descriși în acest articol.

Șoferii, anunțați prin e-mail la expirarea rovinietelor cu o valabilitate de cel puțin o lună

Șoferii pot fi acum notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei. Notificarea poate fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile.

Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Alocații majorate începând cu luna aceasta! Cu cât vor primi, în plus, părinții

Publicat

in

sursa foto:  romaniatv.net

    Alexandra Pătrașcu, redactor

  • 07.02.2023

Alocațiile pentru copii s-au majorat la începul acestui an cu aproape 14%, valoarea inflației anunțate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru 2022. Primele alocații mărite vor intra pe carduri chiar de miercuri, 8 februarie 2023

Începând din această lună, alocațiile pentru copii vor avea următoarele valori:

  • 683 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 277 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 683 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

COMENTEAZĂ

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Marcel Boloș, după transmiterea declarațiilor de cheltuieli din ianuarie: ‘Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 miliarde de euro și tragem să salvăm până la ultimul cent pe care îl putem obține’

Publicat

in

Astfel, Autoritatea de Management a Programului Operațional Infrastructură Mare a transmis declarații de cheltuieli în valoare de 104 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Competitivitate – 21 milioane euro, Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional – 52 milioane euro și Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă – 7 milioane euro.

„Ne-am asumat că vom aduce anul acesta rata de absorbție cât mai aproape de 100%, fără să ne permitem să acceptăm mai puțin de 95%. Începutul ne face să fim optimiști că vom reuși ceea ce ne-am propus, după ce am senat în 30 de zile peste 600 contracte de finanțare, în valoare de aprox. 257 milioane euro. Ele se adaugă celor peste 2.300 semnate anul trecut. Cel mai important este că impactul proiectelor pe care le finanțăm prin aceste programe operaționale se regăsește atât în economie, prin sprijinul pe care l-am acordat mediului de afaceri, cât și în calitatea vieții din mediile rural și urban, prin investițiile în infrastructura de transport, în extinderea rețelelor de apă și apă uzată, în energie verde sau în domenii precum educație sau sănătate”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aprox. 26,1 miliarde euro (6,2 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 180 milioane euro în anul 2023), ceea ce reprezintă aprox. 74% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Peste 15.000 de contracte cu beneficiarii

În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aprox. 12,55 miliarde euro pentru plăți directe în agricultură (1,86 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent).

Autoritățile de management au semnat 15.358 contracte de finanțare  cu beneficiarii, cu o valoare totală de aprox. 47,4 miliarde euro, iar plățile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aprox. 20,1 miliarde euro.

Sumele solicitate Comisiei Europene sunt de aprox. 16,9 miliarde euro (5,02 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent). Din acestea, CE a efectuat rambursări de aprox. 14,94 miliarde euro: 4,4 miliarde euro de la începutul anului 2022, din care 180 milioane euro în anul 2023.

Până în prezent, în cadrul exercițiului financiar 2014-2020 nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaționale, întrucât valoarea aplicațiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli, se arată în comunicatul transmis de MIPE.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend