Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce ne dezvăluie oasele și dinții din două peșteri din Siberia: oamenii de Neanderthal trăiau în grupuri familiale mici

Publicat

in

Rămășițele de oase și dinți din două peșteri din Siberia îi ajută pentru prima dată pe oamenii de știință să descifreze organizarea socială a oamenilor de neanderthal prin intermediul unor cercetări genetice, inclusiv pe rămășițele unui tată și ale fiicei sale adolescente, scrie Reuters.

Viata oamenilor de NeanderthalFoto: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Cercetătorii au descris miercuri descoperirile genomice din rămășițele a 13 neanderthalieni – 11 din peștera Chagyrskaya și două din peștera Okladnikov din Munții Altai din Rusia – în cadrul unuia dintre cele mai mari studii genetice ale unei populații de neanderthalieni de până acum.

Rămășițele paleolitice datează de acum aproximativ 54.000 de ani.

Aceste comunități de neanderthalieni erau formate din grupuri mici de rude apropiate, alcătuit din 10 până la 20 de membri, iar femeile erau cele care migrau între comunități.

Vecini cu denisovanii

Peșterile sunt situate la cea mai estică extremitate a ariei geografice cunoscute a neanderthalienilor, care au locuit în părți din vestul Eurasiei, în timp ce un alt neam acum dispărut, numit Denisovanii, ocupa părți din estul Eurasiei.

Peșterile sunt situate la mai puțin de 100 km de locul unde au fost găsite primele rămășițe ale denisovanilor, dar studiul nu a detectat nicio dovadă de încrucișare între acești 13 neanderthalieni și denisovani. Specia noastră nu ajunsese încă în această regiune la acea vreme.

„Cred că informațiile noastre îi fac pe neanderthalieni mai ușor de identificat și, într-un anumit sens, mai umani. Erau oameni care trăiau și mureau în grupuri familiale mici, probabil într-un mediu dur. Cu toate acestea, au reușit să persevereze timp de sute de mii de ani”, a declarat geneticianul de populații Benjamin Peter de la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, coautor al cercetării publicate în revista Nature.

Neanderthalienii, cu o constituție mai robustă decât Homo sapiens și cu sprâncene mai mari, au trăit în urmă cu aproximativ 430.000 de ani până în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

Cei 13 indivizi de Neanderthal au inclus cinci copii și adolescenți. Erau șapte bărbați și șase femei.

Erau inteligenți. Departe de stereotipul de brute

Peștera Chagyrskaya a dat rămășițele unui tată adult de sex masculin și ale fiicei sale adolescente. De asemenea, a existat și un băiat cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, pe baza dovezilor dentare, împreună cu o rudă adultă de sex feminin care, conform rezultatelor genetice, ar fi fost mătușă, verișoară sau bunică.

Oamenii de știință au găsit numeroase unelte de piatră și oase de animale în cele două peșteri, ceea ce sugerează existența unor mici comunități de vânători-culegători ai căror membri vânau bizoni, cai și alte animale care migrau prin văile râurilor situate sub aceste peșteri.

Departe de stereotipul învechit al unor brute fără minte, studiile au arătat că neanderthalienii erau inteligenți, folosind metode complexe de vânătoare în grup, pigmenți pentru pictura corporală, obiecte simbolice și, probabil, limbaj vorbit.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Polonia este pregătită să trimită F-16 Ucrainei, dacă NATO dă unda verde – șeful cabinetului lui Zelenski

Publicat

in

Polonia este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 în coordonare cu NATO, a spus Andrii Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

F-16 Fighting FalconFoto: Tsgt. Timothy Dischinat/U.S. Air / Zuma Press / Profimedia

„Discuțiile pentru obținerea avioanelor de vânătoare F-16 sunt în desfășurare. Avem semnale pozitive din Polonia, care este gata să ni le transfere în coordonare cu NATO. Tancurile și avioanele de luptă sunt o companie excelentă pentru a transforma ostilii ruși în îngrășământ”, a scris Iermak.

La rândul său, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, la un briefing din 30 ianuarie, că Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 dacă NATO va sprijini o astfel de decizie.

„Așa cum a fost acum câteva luni cu MiG-urile, orice alte mijloace aeriene vor fi implementate și eventual transferate în coordonare cu țările NATO. Aici vom acționa în deplină coordonare”, a spus Mateusz Morawiecki.

Și ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a declarat în fața parlamentului țării sale că guvernul lui Mark Rutte va analiza posibilitatea trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita. „Suntem deschiși la minte, nu există tabuuri”, a spus el.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat vineri că piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Handbal (f): CSM București, victorie importantă în derby-ul cu Rapid

Publicat

in

După calificarea în sferturile Ligii Campionilor, CSM București își continuă forma foarte bună, iar „tigroaicele” au învins campioana Rapid București (27-26).

Cristina NeaguFoto: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

CSM București, lider autoritar în Liga Florilor

Rapidul a suferit al doilea eșec din acest campionat după înfrângerea de la Râmnicu Vâlcea.

Fetele antrenate de Carlos Viver au pierdut în fața celor de la CSM București, la capătul unui meci în care „tigroaicele” s-au desprins spre final.

Pentru echipa condusă de Adi Vasile a fost a 13-a victorie consecutivă în toate competițiile.

Cea mai bună marcatoare a fost Cristina Neagu, cu 7 reușite.

Bucureștencele nu au mai pierdut un meci din octombrie 2022, de la înfrângerea din Liga Campionilor cu Kristiansand, scor 29-35.

Clasament Liga Florilor

1. CSM București 40p

2. Bistrița 34p

3. Râmnicu Vâlcea 32p

4. Rapid București 31p

5. Gloria Buzău 31p

6. Dunărea Brăila 25p

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend