Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ce influență a avut pandemia asupra situației financiare a românilor: 4 din 5 au aproape același răspuns (eurobarometru)

Publicat

in

​Aproape 40% dintre români susțin că pandemia de COVID-19 a avut o influență negativă asupra situației lor financiare, un procent similar susținând că se așteaptă ca acest lucru să se întâmple. Datele sunt cuprinse în ultimul Eurobarometru al Parlamentului European realizat în primăvara acestui an.

​La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, 31% dintre europeni, respectiv 39% dintre români, au resimțit deja o influență negativă asupra situației lor financiare personale, de la începutul pandemiei. Alți 26% (UE), respectiv 37% dintre români, se așteaptă ca acest lucru să se întâmple. În timp ce 57% dintre respondenți reprezintă o majoritate clară la nivelul UE, există variații importante de la o țară la alta. În cazul României, 76% dintre cetățeni consideră că pandemia a avut sau va avea un impact asupra situației financiare personale.

Beneficiile preconizate pentru sănătate, în urma măsurilor de limitare a mișcării persoanelor, depășesc efectele negative economice percepute

În pofida impactului financiar al pandemiei, majoritatea respondenților (58% în UE, 45% în România) consideră că beneficiile pentru sănătate ale măsurilor de restricționare în țara lor sunt mai mari decât efectele negative economice pe care le-ar fi putut cauza. Această opinie este prezentă în majoritatea țărilor UE și sugerează o schimbare de atitudine față de a doua jumătate a anului 2020, când o mică majoritate a cetățenilor au considerat efectele economice ca fiind mai importante, conform datelor sondajului PE din 2020.

Opt din zece europeni cunosc măsurile luate de UE începând cu vara trecută, dar numai jumătate dintre ei sunt de acord cu acestea

Europenii sunt pe deplin conștienți de eforturile Uniunii Europene de combatere a pandemiei de COVID-19 și a consecințelor acesteia: opt din zece europeni au auzit, au văzut sau au citit despre măsurile sau acțiunile inițiate de UE ca răspuns la pandemie și aproape jumătate din toți cetățenii (48% în UE, 41% în România) știu care sunt aceste măsuri. Cu toate acestea, în ciuda acestui nivel ridicat de notorietate, doar 48% dintre cetățenii UE (52% în România) afirmă că sunt mulțumiți de măsuri, în timp ce 50% (46% în România) spun că nu. În mod similar, doar 44% dintre cetățenii UE (54% în România) sunt mulțumiți de gradul de solidaritate internă dintre statele membre în combaterea pandemiei.

În pofida datelor fluctuante, sprijinul pentru UE în general rămâne foarte puternic

În ciuda fluctuațiilor pe termen scurt, precum și a diferențelor dintre țări, scorurile pozitive pentru imaginea UE rămân la unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani. În medie, la nivelul UE, aproape jumătate dintre cetățeni (48% în UE, 49% în România) au o imagine pozitivă despre UE. Alți 35% (34% în România) au o imagine neutră, în timp ce doar 17% (în UE și România) exprimă o părere negativă despre UE. Acest sondaj confirmă și continuă tendința pozitivă pentru imaginea UE din ultimii zece ani, care este în continuă creștere și rămâne puternică, în pofida pandemiei și a consecințelor acesteia asupra vieților cetățenilor europeni.

Combinația dintre opinia uneori critică a cetățenilor cu privire la punerea în aplicare a unor măsuri concrete de combatere a crizei și tendința pozitivă pe termen lung în ceea ce privește sprijinul fundamental pentru Uniunea Europeană explică, de asemenea, apelul clar și actual pentru o reformă a UE: 70% dintre respondenți (65% în România) afirmă în cadrul acestui sondaj că, în general, sunt favorabili UE. Dar mai puțin de un sfert dintre europeni (23% în UE, 33% în România) sunt în favoarea UE „așa cum s-a realizat până în prezent” — o scădere cu patru puncte față de noiembrie/decembrie 2020. În prezent, jumătate dintre respondenți (47% în UE, 32% în România) se declară „în favoarea UE, dar nu și a modului în care aceasta a fost realizată până în prezent”.

Sănătatea, vaccinurile și mai multe competențe în situații de criză ca priorități-cheie pentru UE

74% dintre europeni (71% dintre români) doresc ca UE să dobândească mai multe competențe pentru a face față unor crize precum pandemia de COVID-19, incluzând 28% care „sunt total de acord”.

Atunci când sunt întrebați despre care ar trebui să fie prioritățile UE în lupta cu pandemia, europenii identifică ca fiind cea mai importantă accesul rapid la vaccinuri sigure și eficiente pentru toți cetățenii UE (39% în UE, 27% în România). Aceasta este urmată de alocarea unor sume mai mari pentru dezvoltarea de tratamente și vaccinuri (29% în UE, 26% în România), de stabilirea unei strategii europene de criză (28% în UE, 24% în România) și de dezvoltarea unei politici europene în domeniul sănătății (25% în UE, 28% în România).

Parlamentul trebuie să acorde prioritate sănătății publice, dar și combaterii sărăciei și a schimbărilor climatice

Întrebați în mod concret despre așteptările lor cu privire la Parlamentul European, cetățenii doresc ca deputații lor aleși să se concentreze asupra sănătății publice (49% în UE, 56% în România). Aceasta este urmată de combaterea sărăciei și a excluziunii sociale (39% în UE, 44% în România), de măsurile de sprijinire a economiei și de creare de noi locuri de muncă (39% în UE, 45% în România), precum și de măsurile de combatere a schimbărilor climatice (34% în UE, 16% în România).

Eurobarometrul Parlamentului European din primăvara anului 2021 a fost realizat între 16 martie și 12 aprilie 2021 în cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față și a fost completat cu interviuri online, dacă a fost necesar ca urmare a pandemiei. În total, au fost efectuate 26.669 de interviuri (1.045 în România).

NATIONAL

PNL Sector 5 lansează o serie de consultări cu comunitatea locală. Prima temă: noile trasee de transport din cartierul Cotroceni

Publicat

in

Conducerea PNL Sector 5, împreună cu consilierii PNL din Consiliul General al Municipiului București au dezbătut intens cu locuitorii din cartierul Cotroceni problema spinoasă a noului traseu de troleibuz pe străzile Dr. Carol Davila (porțiunea dintre B-dul Eroilor și Arenele BNR) și Dr. Joseph Lister. Oamenii se plâng că Societatea de Transport nu a ținut cont de faptul că în zonă sunt multe imobile vechi și există restricții de circulație pentru vehiculele de mare tonaj pentru a preveni vibrațiile care se propagã în case.

Peste 600 de bucureșteni au semnat o petiție prin care cer STB se găsească o altă soluție pentru transportul în comun. O parte din ei au venit la întâlnirea cu PNL Sector 5, în sediul de Dr. Staicovici, nr 28. Consilierul PNL în CGMB, arh. Horia Alexandru Vișan este cel care a depus petiția locuitorilor din Cotroceni la STB, care deja a luat primele măsuri să modifice traseul anunțat: ”Încă de la primele marcaje trase de STB oamenii s-au îndreptat către noi să ne ceară sprijinul pentru că s-au simțit ignorați de societatea de transport deși aveau argumentele de partea lor. Suntem alături de comunitatea locală și vrem să o sprijinim să ajungă la cea mai bună soluție pentru oameni”, a spus Horia Alexandru Vișan.

Președintele Organizației PNL Sector 5, Dan Meran a adăugat: ”Vom continua aceste consultări cu bucureștenii din cartiere. Sunt multe probleme unde e nevoie de o reacție foarte rapidă. Noi suntem aici, în mijlocul locuitorilor sectorului și vrem să îi asigurăm că pot găsi în noi oricând un sprijin pentru problemele cu care se confruntă”.

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Pierde peste tot, pleacă acasă!’. Marian Vanghelie iese la rampă și îl face praf pe Piedone / Ce dezvăluiri face

Publicat

in

Fostul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, a anunțat că va candida la un nou mandat și spune despre fostul său prieten Cristian Popescu Piedone nu are șanse să câștige. „Și la sectorul 5 dacă ar candida, pierde!” a afirmat Vanghelie, la Realitatea Plus. Fostul edil a făcut și o serie de dezvăluiri spumoase din trecutul lor comun, din perioada comunistă, când Piedone era bucătar, iar Vanghelie bișnițar.

Invitat la Realitatea Plus, Vanghelie a afirmat că fostul său prieten n-ar avea șanse să câștige lupta pentru nicio primărie.

„Piedone și la sectorul 5 dacă va candida, pierde. Nu vorbim despre sondaje, sondaje facem toți, suntem șmecheri la sondaje. (…) O să vedeți că eu voi fi pe primul loc. (…) Piedone pierde pe peste tot, pleacă acasă! (…) Eu câștig în fața tuturor, pentru că de 10 ani nu s-a mai făcut nimic în sectorul 5. (…) Candidez pentru că a venit foarte lume să-mi spună (să fac asta)”, a afirmat Vanghelie.

Fostul edil a făcut și o serie de dezvăluiri spumoase, mai puțin știute, din anii de prietenie cu Piedone.

FĂCEAM 1000 DE LEI PE ZI, CUMPĂRAM CARNE CU 100 DE LEI/KG DE LA PIEDONE

„Eu îl cunosc din 1980 si ceva, lucra bucătar la „Mărul de Aur”. Eu, la vremea respectivă, nu mi-e rușine (să spun – N.R.) eram pe bulevard, făceam bișniță. Vindeam bilete (la film – N.R.), vindeam valută, nu furam! Făceam 1.000-2.000 de lei pe zi. ȘI noi ne duceam, mai mulți, care făceam bani și cumpăram carne cu 100 de lei (kilogramul – N.R.), că așa se cumpăra, de la restaurant, de la domnul Piedone„, a povestit Vanghelie, în exclusivitate la Realitatea Plus.

L-AM ADUS ÎN PSD, A PLECAT LA PNȚCD,  S-A ÎNTORS, A FOST PUS ÎMPOTRIVA MEA

În anii `90, după ce a avut succes în afaceri, Vanghelie a intrat în politică, iar traseul i s-a intersectat din nou cu cel al lui Piedone.

„Îl aduc cu mine în PSD pe Piedone, eu am venit prin fuziune, cu partidul lui Miron Mitrea, il pun consilier pe liste la sectorul 5, nu iese. Vine la mine să mă roage, că ce face el, vorbesc cu directorul de la Rocar să-l bage acolo (…) face ăsta ce face și îl bagă. După un timp, (Piedone) pleacă din PSD la PNT CD. Vine la mine directorul de la Rocar „Mariane, ăsta nu e băiatul ală?”, eu ce să zic. După vreun an și jumătate vine din nou la mine, „fratele tău Piedone, știi tu…” și îl aduc înapoi în sectorul 5.

Când au venit alegerile, Dan Ioan Popescu (politician extrem de influent în PSD la începutul anilor 2000) a început să sondeze, să-mi găsească tot felul pe contracandidați, ca să nu mă pună pe mine. Și l-a testat pe Piedone, pe cutare… pe cutare. (…) Viața a vrut așa, e drept că m-au ajutat și Adrian Năstase, și Ion Iliescu și Miron Mitrea și am fost candidatul PSD la Sectorul 5, peste voința șui D. I. Popescu, președintele organizației București. (Piedone) a venit dIn nou la mine, plângea: „Mă pui și pe mine viceprimar?” I-am spus cinstit, că-i știu și familia, îl știu și pe el, puteam să-i zic că-l pun și pe urmă să-l dau afară, dar am fost cinstit și i-am zis „Du-te înapoi la 6!” Și s-a dus, i-a nenorocit pe aia, pe băbuțele cu zarzavaturi, după care s-a dus la sectorul 4. Dădea cu picioarEle in zarzavaturi si a ajuns primar. (…) De la 4 a plecat, că dacă mai candida, nu-l mai alegea nimeni și a venit la 5, eu eram în arest. Acum s-a dus la Capitală, că știe că pierde (dacă ar candida la S5 – N.R.)” a povestit Marian Vanghelie, în exclusivitate la Realitatea Plus.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend